zártkerti ingatlan adásvétele


Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.01. 06:22

Nem jog az, hanem tilalom.

lajcsó # 2014.11.01. 11:21

"nem vagyok földműves, így elvileg (mivel átlépné az 1 ha területet) nem vásárolhatom meg... Ilyenkor mi a helyzet?"
Ilyenkor a helyzet az, hogy nem vásárolhatod meg a tulajdonostárs részét.
Hasonló ügyben már válaszoltam. Olvasd el mert az rád is érvényes!

egySanyi # 2014.11.06. 18:03

Tiszteletem!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbi kérdést illetően:
Adott egy külterületi tanya+legelő besorolású több éve lakatlan terület amit meg szeretnék vásárolni. Tisztában vagyok az adás-vétel menetével (60 nap kifüggesztés, elővásárlási jog, a vége 5-6 hónap, sima magánszemély össz 1 hektár alatt…). Tartozás van rajta ezért egy 3 betűs bank hirdeti, megállapodtam a bankkal a vételárról. Ma beszéltem a tulajjal, tudomásul vette és elfogadta a vételárat (mást nem is tehetett) viszont véletlenül elkotyogta, hogy a szomszédja (elvileg nem gazdálkodó és nem őstermelő) is pályázna a tanyára és szóban neki jelentősen többet ígért. Mellesleg ez a szomszéd van megbízva a kulcsok őrzésével is aki valamilyen oknál fogva még a zárakat is lecserélte és a tulaj szerint is több dolgot ez a megbízható szomszéd mentett meg saját magának a területről. Most ha én így elindítom az adás-vételt és netán a szomszéd vagy valaki más él az elővásárlási jogával akkor én helyből bukom az ügyvédi díjat meg a vételár utalására levont banki díjat ami nagyjából 100 eFt.

Kérdésem, hogy az adásvételi szerződést lehet-e úgy írni, hogy ne kockáztassam se az ügyvédi díjat se a banki utalás díját. Mi a módja?
Esetleg akár ügyvédi közreműködéssel ki tudom én valahogy deríteni, hogy a kedves szomszédnak lehet-e elővásárlási joga (gazdálkodó, őstermelő, agrárkamarai tagság…)

Válaszaikat előre is köszönöm!

Bea1 # 2014.11.13. 10:36

üdv, mit kell tennem, hogy regisztráljanak földművesként? angliában lakunk, hazamennék, vennék pár zártkertet, de úgy hallottam, földművesként még elővásárlási jogom is lenne, ezért kérdezem, meg 1 hektár fölött gondolkozom. köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.13. 11:23

Szakmai végzettség kell hozzá.

Bea1 # 2014.11.16. 07:25

köszönöm, főiskola, vagy elegendő valamilyen tanfolyamot elvégezni? vagy hallotam már olyanról is, hogy ha kiváltom az őstermelőit, az is elég.

Bea1 # 2014.11.16. 07:27

a szomszéd eladta a zártkertjét. nem kellett volna értesítenie minket, mint szomszédokat erről? honnan tudja, hogy nem vagyunk földművesek? nem minden esetben kell levélben értesíteni a közvetlen szomszédokat?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.16. 07:49

7. földműves: Magyarországon nyilvántartásba vett belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár, aki e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik vagy ennek hiányában igazoltan legalább 3 éve

  1. mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet saját nevében és saját kockázatára folyamatosan Magyarországon folytat, és ebből igazoltan árbevétele származott, vagy az árbevétel azért maradt el, mert a megvalósult mező- vagy erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, vagy
  2. a legalább 25%-ban tulajdonában álló, Magyarországon bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet olyan tagjának minősül, aki mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve mező-, erdőgazdasági és az azokat kiegészítő tevékenységet személyes közreműködésként végzi;
Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.16. 07:51

A végzettségeket a 504/2013. (XII. 29.) melléklete tartalmazza.

lajcsó # 2014.11.16. 08:01

"a szomszéd eladta a zártkertjét. nem kellett volna értesítenie minket, mint szomszédokat erről?"
Hirdetményi úton közölte veled.
"honnan tudja, hogy nem vagyunk földművesek?"
Nem kell tudnia.
"nem minden esetben kell levélben értesíteni a közvetlen szomszédokat?"
Nem. A hirdetményi közlésen mellett közvetlenül ( pl.levélben) csak a más törvényen illetve megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultját kell értesíteni.
Tehát a lényeg: akiknek az elővásárlási joga a Földforgalmi törvényen alapul, azok az adásvételi szerződésről hirdetményi úton értesülnek. Akiknek más törvényen illetve megállapodáson alapul az elővásárlási joguk azok a hirdetmény mellett a közvetlenül (pl. levélben) is (!) értesülnek a szerződésről.

Bea1 # 2014.11.17. 07:37

köszönöm szépen a válaszokat. legalább 3 éve erdőgazdálkodást folytat, írja. 2 éve teleültettem a zártkertemet akácfával, 700 db van. a kert továbbra is zártkert, nem lett átminősítve erdőnek. ebben az esetben 1 év múlva én már 3 éve erdőgazdálkodási tevékenységet folytatok, vagy ez nem ilyen egyszerű?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.17. 07:43

Csak ha be vagy jelentve földhasználónak.

bokros # 2014.11.17. 10:57

csak ha a területileg illetékes erdészeti igazgatóság bejegyzi erdőgazdálkodóként.
De egy olyan zártkertre, ami nem erdő nem fog menni, ámbár az erdőterv és ingatlannyilvántartás nem azonos


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Bea1 # 2014.11.18. 10:29

köszönöm, tehát ha jól értem, amennyiben bejegyeznek erdőgazdálkodóként, akkor földművesnek számítok? és előfordulhat, hogy nem is kell a zártkert művelési ágát megváltoztatni? ez nagyon jól hangzik, utánnajárok, köszönöm a jó tanácsot.

Bea1 # 2014.11.18. 10:39

sajna, ebből nem lesz erdő: "az még nem biztos, hogy erdő, mert a törvényben meghatározott feltételt nem éri el (húsz méternél keskenyebb, és nincs összesen ötezer négyzetméter)"
a kertem ugyan 25m széles, de csak 700 nm. a kérdésem így még mindíg áll: hogyan lehetnék leghamarabb földműves? az őstermelői nem elég? köszönettel

Lampard01 # 2014.11.19. 09:52

Tisztelt Ügyvéd Úr! Külterületi ingatlant (rét,legelő) szeretnék értékesíteni, ami 16 éve a tulajdonomban van. Mennyi az adója az adásvételt követően számomra? Üdvözlettel Kassay

lajcsó # 2014.11.19. 13:17

A szerzést követő 15 után nincs adóvonzata.

Takiiii # 2014.11.20. 10:35

Tisztelt Fórum!

Hozzáértő segítségét kérném!
4 éve vásároltam egy kisméretű zártkerti telket,amin kisméretű nyaraló van.Az ingatlan értéke megduplázódott,mivel jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek,nagyot fordult vele a világ 4év alatt...
A tágabb családi körömben van egy számomra kedves rokonom,fiatalok,akiknek félig ajándék elven átadnám/eladnám az ingatlant az eredetileg vásárolt áron,ahogyan 4évvel korábban vettem,haszonmentesen.
Itt jön le a probléma:Idegennek nem adnám oda annyiért,mert a dupláját éri azóta,meg én konkrétan a kérdéses személynek adnám csak el,másnak nem ....
A földtörvény változás óta úgy tudom ki kell függeszteni a zártkertet is.
Ha egy előszerződést írok,pénzt nem veszek át amíg tart a kifüggesztés...Mi van,ha jön egy elővásárlási joggal rendelkező?Elállhatok a konkrét adás-vételtől,hogy meggondoltam magam?Vagy köteles vagyok neki odaadni?
A dolog azért problematikus,mert ez üdülőövezet,viszont az egyik szomszédom hobby őstermelő,már több nyaralót összevásárolt az utcában,az enyémre is fájna a foga,régóta rágja a fülem,hogy adjam el neki,de ez soha nem állt szándékomban....
Illetve:Megoldás-e az,ha unokaöcsémet engedem állandóra bejelentkezni az ingatlanba lakóként,valamint ő is kivált egy őstermelői engedélyt....Konkrétan azért,hogy ne legyen másnak elővásárlási joga a neki szánt kisházra?
Ez az új földtörvény rendesen gubancot okozott annyiból számomra,hogy az ilyen hétvégiházas nyaralókat is egy skatulyába zárta a termőfölddel.A konkrét ingatlan 600m2-es,jogilag szántónak van minősítve,ami valójában már közel 20éve,kiskertesek,nagyvárosból kimenekültek lakóövezete,10 ingatlanból 7-8on kisház van
,többségében állandó lakókkal.
Kérem a Tisztelt Hozzáértő Szakemberek válaszát,ötletét erre a róka fogta csuka helyzetre!
Takács Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.20. 12:29

Elállhatok a konkrét adás-vételtő
Nem.

Megoldás-e az,ha unokaöcsémet engedem állandóra bejelentkezni az ingatlanba lakóként,valamint ő is kivált egy őstermelői engedélyt
Hogyne. Röpke három év múlva.

Csuklósbusz # 2014.11.20. 14:15

Adott egy 3 tulajdonosú zártkert, az egyik tulajdonos (1000m2) megválna a tulajdonától.

Az eladáshoz hozzá kell járulnia a többi tulajdonosnak is?
Mert ők kifejezetten alá akarnak tenni annak aki elakarja adni az amúgy parlagon lévő földet.

lajcsó # 2014.11.20. 15:31

"Ha egy előszerződést írok,pénzt nem veszek át amíg tart a kifüggesztés...Mi van,ha jön egy elővásárlási joggal rendelkező?Elállhatok a konkrét adás-vételtől,hogy meggondoltam magam?Vagy köteles vagyok neki odaadni?"
Egyik sem. Csak végleges szerződést lehet hirdetmény útján közzétenni. Ebben az esetben viszont már nem állhatsz el a szerződéstől.

"A dolog azért problematikus,mert ez üdülőövezet,viszont az egyik szomszédom hobby őstermelő,már több nyaralót összevásárolt az utcában,az enyémre is fájna a foga"
Hiába fáj rá a foga ha nem földműves, meg már van is tulajdonában kb. 1 hektár, akkor ő sem veheti meg az ingatlant.

"Megoldás-e az,ha unokaöcsémet engedem állandóra bejelentkezni az ingatlanba lakóként,valamint ő is kivált egy őstermelői engedélyt"
Egyik sem megoldás. Őstermelő akkor regisztrálható a fölművesek nyilvántartásába, ha 3 egymást követő évben igazolni tud árbevételt is! (Ma a passzus még kevés.)

A rononi szálak mentén lehet(ne) megoldást keresni.

Csuklósbusz # 2014.11.23. 19:43

1200 m2-es zártkerti földre az adásvételi szerződésben mekkora minimális összeget lehet beírni amit elhisznek és engedélyeznek?
A földnek 3 tulaja van össz-vissz, az egyik tulaj nekemajándékozná a tulajdoni hányadát de a földtörvény miatt nem teheti.
Illetve az elővásárlási jogról hogyan kell tájékoztatni a másik két tulajdonost?

A másik kettő közül egy nem elérhető, egy meg nem együttműködő.

lajcsó # 2014.11.23. 21:20

A vételár megállapodás tárgya.
Az elővásárlásra jogosultak értesítésének módjait lentebb megválaszoltam.

bokros # 2014.11.24. 07:21

"A tágabb családi körömben van egy számomra kedves rokonom,fiatalok,akiknek félig ajándék elven átadnám/eladnám az ingatlant az eredetileg vásárolt áron,ahogyan 4évvel korábban vettem,haszonmentesen.
Itt jön le a probléma:Idegennek nem adnám oda annyiért,mert a dupláját éri azóta,meg én konkrétan a kérdéses személynek adnám csak el,másnak nem"

Végig kell vezetni a rokoni kapcsolatokat úgy, hogy többszöri ajándékozás végrehajtható legyen. Ezen belül célszerű figyelni az illetékmentességi lehetőségekre is.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Csuklósbusz # 2014.11.26. 10:26

Ha egy papíron zártkert a nevemre kerül akkor elesek ettől a kedvezménytől ha később veszek egy normális házat?

"A 35. életévet be nem töltött első lakásszerző az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő, legfeljebb 40.000 forint kedvezményre jogosult, ha a lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 8 millió forintot. Ha pusztán résztulajdont szerez meg ilyen lakásban, a megszerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.

Első lakástulajdon-szerzőnek minősül az, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, illetve lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, vagy lakástulajdonhoz kapcsolódó az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett vagyoni értékű joga."

Ha van egy zártkert a nevemen akkor igényelhetem a fenti kedvezményt ha a későbbiekben egy lakóházat veszek?