Lakásszövetkezet


sorbit_4 # 2016.11.07. 11:25

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm a választ. Én nem a tagok befizetéseinek ellenőrzéről kérdeztem, hanem a felújítási alap felhasználásáról. Ha a felújítási alapból vonja le a szövetkezet, valamely nem fizető tag közös költségét, akkor erről a levonásról szeretnék kellő részletességű információt kapni. Az a logikám, hogy a felújítási alap a közösség "pénze", annak felhasználásáról talán mégis csak kéne információt adni (nem csak egy nagyvonalú összesítést, amibe "minden" belefér, és így ellenőrizhetetlen, hogy milyen részletek vannak mögötte). Azt nem tudom, hogy ez jogszerű-e? Amint látom a társasházaknál ez le van tisztázva, és az igazságérzetem azt sugallja, hogy a lakásszövetkezeteknél is kellene lennie.
Továbbra is várom a kérdés tisztázását.

ragyasdezso # 2016.11.06. 18:50

robeszka74
16. §20 (1) A közgyűlést - ha e törvény másként nem rendelkezik - az igazgatóság hívja össze. A közgyűlést szükség szerint, de - ha küldöttgyűlés nem működik - legalább évente egyszer össze kell hívni.

(2) Kötelező a közgyűlés összehívása, ha ezt a tagok legalább tíz százaléka vagy a felügyelőbizottság írásban, a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével indítványozza. Ha az igazgatóság az indítvány kézhezvételétől számított negyvenöt napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a negyvenötödik napot követő harminc napon belüli időpontra a felügyelőbizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tagok vagy az általuk megbízott személy jogosult összehívni.

robeszka74 # 2016.11.06. 13:25

Szép Napot!

A kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehet leváltani a Lakásfenntartó szövetség elnökét.

  1. neki és a könyvelést végző hölgynek, valamint a gondnoknak saját vállalkozásuk van, és egymás között számláznak ki elvégzett?! munkákat.
  2. nem hajlandó kiadni a befizetésekről és az utalásokról a számlakivonatokat.
  3. az elfogadott-sajnos- 2015. évi beszámolóval kapcsolatban nem adnak ki semmilyen információt, arra hivatkozva, hogy azt már korábban elfogadták a lakók.

Egy szóval megrendült bennük a bizalmunk, és szeretnénk leváltani Őket.

Milyen módon lehet erre közgyűlést összehívni? Már a 10% bőven meg van, kb.59 fő szövetkezeti tag írta alá a kezdeményezést. És mennyi időn belül köteles azt összehívni?

ragyasdezso # 2016.11.06. 13:03

sorbit4
41. § A tag alapvető joga, hogy:
e) a lakásszövetkezetre vonatkozó bármely kérdésben a tisztségviselőktől tájékoztatást kérjen, és az alapszabályba, valamint a közgyűlési jegyzőkönyvbe, illetőleg a jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratokba betekintsen, továbbá ezekről - a másolási költség megfizetése mellett - másolatot kérjen.

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.11.06. 07:16

Nem gondolnám, hogy érdemi válasz érkezik, de

A szövetkezet felújítási alapjának felhasználásáról évente május 31-ig köteles neked elszámolást küldeni.

Ezt szerintem meg is teszi.

Nálunk tizen éve nem számol el a felújítási alap felhasználásáról.

Más: közgyűlési határozat van arról, hogy a vízórákat INGYEN kicserélik, csak a hitelesítést kell fizetni. Ehhez képest a legfrissebb faliújságon lévő tájékoztatás szerint 10.000 Ft a csere. Akik megint bedőltek a szokásos hazudozásnak, kapkodhatnak, hogy van- e kapacitása a hitelesített cégeknek, mert inkább hozzátesznek még egy tizest, de legalább számlát/garanciát kapnak a cégtől.

MajorDomus # 2016.11.05. 19:35

Iratbetekintési jogod van, de ez nem terjed ki a tulajdonostársak befizetéseinek ellenőrzésére.

A szövetkezet felújítási alapjának felhasználásáról évente május 31-ig köteles neked elszámolást küldeni.

Ezt szerintem meg is teszi.

sorbit_4 # 2016.11.05. 13:35

Tisztelt nanemaaa

Köszönöm a választ. Elolvastam a hivatkozott jogszabályt, de az engem leginkább érdeklő kérdésre nem találtam választ. Vajon a szövetkezeti tagok kaphatnak-e betekintési jogot az általuk befizetett felújítási alap felhasználásának műveleteiről? Itt konkrétan arról van szó, hogy vannak (sajnos) közös költséget nem fizető tulajdonosok. Az ő elmaradásukat a szövetkezet egyszerűen a lakókörzet felújítási alapjából (ami a közös költség egy részéből képződik) pótolja. Állítólag időnként indít fizetési meghagyásokat (ezek többnyire sikertelenek). Ennek részleteiről (különösen az közös költséget nem fizetőkről) a szövetkezet nem ad tájékoztatást a tagoknak, a nem fizetők személyiségi jogaira hivatkozva. Ez jogszerű? A szövetkezet közvetítésével a nem fizető anoním tagok szépen leszipkázzák a közös költséget. Nem csoda hogy a fizetési morál persze egyre romlik. Tehát továbbra szeretném, ha valaki válaszolni tudna a kérdésemre.
Előre is köszönöm:

sorbit4 (alias TGabor)

nanemaaa # 2016.10.27. 13:13
sorbit_4 # 2016.10.27. 10:00

Szövetkezeti lakás problémák:

Nincs senki aki elgazítást tudna adni???

Üdv: sorbit4 (Alias: TGabor)

sorbit_4 # 2016.10.23. 11:22

Szövetkezeti lakás problémák:
(először véletelün egy másik fórumba tettem:
"Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!" mivel nem tudtam, hogy Lakásszövetkezetre van külön is)

Kb. 7 hónapja vásároltam egy lakást amely egy gigantikus lakásfenntartó szövetkezethez tartozik (65 körzete van, a mi házunk csak az egyik). Lassan ismerkedem a szabályokkal, és sok furcsasággal találkozom. Sajnos van(nak) közös költséget nem fizető tulajdonos(ok). A szövetkezet egyszerűen a felújítási alapunkból levonja az ő részüket. Nem tudhatjuk meg, hogy ők kik (kezdetben csak 1 volt, most már 3), mert állítólag a személyiségi jogok védik őket. Kérdezem, hogy az érdeksérelmet szenvedők (hiszen a felújítási alapot mi fizetjük) nem tudhaják meg az okozók kilétét? Vagy ez csak kamu a szövetkezet részéről. Sajnos a lakókörzet képviselő(jének BT-je) szerződéses viszonyban van a szövetkezettel és gyakorlatilag a szövetkezet szócsöve. A pénzügyi manipulációk átláthatatlanok. További kérdésem, hogy jogom van-e betekinteni a lakókörzetünkhöz tartozó pénzügyi műveletekbe, mivel a körzeti megbízott csak összesített számokat ismertet és nem tudjuk, hogy mi van mögötte. Egyre több lakó elégedetlenkedik. Legutóbb a 05.30-i (2015 évet záró) részközgyűlésen a körzeti képviselő által előterjesztett határozatokat, csak kiegészítésekkel fogadtuk el. Azóta sem készült el a jegyzőkönyv, pedig az alapszabály szerint 15 napon belül ki kellett vona a lépcsőházakba függeszteni. Akkor ez a részközgyűlés érvénytelen?

big_tits # 2016.10.05. 11:01

DMária
Törvényi előírás nincs egyikre sem.
Amit elfogadtok.

DMária # 2016.09.28. 13:03

Szeretném megkérdezni, hogy Lakásszövetkezeti ügyvezető elnöknek milyen szakmai, vagy iskolai végzettséggel kell rendelkeznie? Kötelező elvégezni a társasház kezelői tanfolyamot? Köszönettel, Szamvitel

sandel # 2016.09.11. 18:30

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.11. 17:59

Ha kaptok ajánlást, akkor azt rögzítitek. Ennyi.

sandel # 2016.09.11. 16:49

Nincs senki, aki tudná a kérdésemre a választ?

sandel # 2016.09.09. 17:55

Tiszteletem!
Lakásszövetkezetünk jelenlegi vezetőségének megbízása októberben lejár. Közgyűlésen 2 fő jelölő bizottsági tag lett választva, ( az egyik én vagyok ). Megjegyzem, egészen véletlenül lettünk azok, mivel senki sem akarta vállalni a feladatot és teljesen laikusak vagyunk a témában. A szövetkezeti tagok között dúl a háború. Az egyik azt mondja, hogy pályázatot kell kiírni, a jelentkezőkből össze kell állítani a jelölhetők listáját és ezzel felkeresni a tagokat. A másik szerint először fel kell keresni a lakókat, hogy van-e jelöltjük és utána a jelölteket nyilatkoztatni, hogy szeretnének-e indulni a választáson.

Kérdésem
Mi a feladata a jelölő bizottsági tagoknak?
Mi a pontos menete a jelöltállításnak?
Stynky # 2016.08.20. 15:19

Tisztelt Jogi Fórum!

Lakásszövetkezetünkben a Felügyelő Bizottság le akarja mondatni az Ügyvezető elnököt. Az írásbeli beszámolóban, a májusi közgyűlésen mindent rendben találtak. Azonban nyílt tacepaók sorozatával üzengetnek az elnöknek, folyamatosan, nyíltan zaklatják. Ebben a légkörben az elnök nem akar velük együtt dolgozni. A közgyűlés megszavazta, hogy az elnök maradjon. Fentiek miatt szeretnénk a Felügyelő Bizottságot visszahívni, de ilyen indokra nem találok rendelkezést.
Kérdéseim a következők:

  • Lehet e összeférhetetlenség címén visszahívni a FB.-t,
  • Ha igen hogyan kezdjünk hozzá,
  • kell e előre tájékoztatni őket erről,
  • meg kell e hívni őket a rendkívüli közgyűlésre (a közgyűlés mondatja le őket)
  • külön napirendi pontban kell meghatározni a szándékot
  • milyen megoldás lehetséges

A törvényben ilyen címen nem szerepel visszahívhatóság.
Lényeg, hogy az Elnök nem hajlandó velük dolgozni, a lakók akarata viszont az, hogy az Elnök minden képpen maradjon!

Köszönettel
Stynky

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.19. 11:00

Határidő nélkül.

Honyi # 2016.08.19. 10:25

big_tits
Az alábbi kérdésedre kaptál választ, esetleg privátban? A kapott válasz engem is érdekelne! :)

"A Határozatok könyvét kötelező vezetni a Lakszövnek? És meddig kell megőrizni azt, vagy az összegyűjtött határozatokat?"

big_tits # 2016.07.30. 16:20

A Határozatok könyvét kötelező vezetni a Lakszövnek? És meddig kell megőrizni azt, vagy az összegyűjtött határozatokat?

MajorDomus # 2016.07.27. 17:51

Ha kiváltok 2 megoldás van. Megegyezni a szövetkezettel, vagy pereskedni. A szövetkezet kérhet pénzt a tulajdona használatáért.

Bele fog egyezni a kiválásba ha anyagilag nem jár rosszul.

Fehersrac # 2016.07.26. 17:44

Tisztelt MajorDomus!

Segítség kellene lakásszövetkezetből való kiválás ügyében. Amit tudok, hogy a lakók 1/10-e kezdeményezheti, de 100%-ban el kell fogadni az alapító okiratot. Mindez a közgyűlésen megy végbe, ami nem tiszta az a vagyonmegosztás. Kell-e nekünk lakástulajdonosoknak fizetni a Lakásszövetkezet felé a tulajdonában lévő lépcsőház és a telek miatt. Ha igen akkor ennek mi a menete és hogy ez nagyságrendileg mekkora összeg, mert egy megyeszékhelyen lévő 6 lakásos társasház telekárában és lépcsőház árában nem hiszem hogy bárki tisztában lenne....

MajorDomus # 2016.07.08. 19:42

Az alapszabály megtámadása sokkal költségesebb lesz mint amit a szövetkezet kér tőled.

Milyen időtartamra adtad ki a lakást?

Christina.Christina # 2016.07.08. 07:52

Köszönöm a "segítőkész" és "kimerítő" választ MajorDomus. A kérdés az ötszörös szorzóra és a +60%-ra vonatkozott és nem arra, hogy ki és milyen jogon lakik a lakásomban...

MajorDomus # 2016.07.07. 21:12

Még mindig elküldheted
a 2,, ismerőst,,!