tovább bonyolítja, hogy nekem a 2008-ban hatályos kellene, mert akkor kötöttünk szerződést
Beázás a társasházban
újra előveszem, hátha nagyobb szerencsével tatálok valakit, aki segíteni tud
Tehát a kérdés, egy bevásárló köpont tető beázásáért meddig kell garanciát vállalnia a kivitelezőnek? Melyik törvény, rendelet alapján?
Kérdés még, van-e szabályozva, a hiba jelentésétől mennyi időn belül kell a kárt elhárítani, jogos-e hogy ad rá három napot?
Van az a híres rendelet az egyes épületelemek kötelező jótállási idejéről.
11/1985. (VI. 22.) ÉVM-IpM-KM-MÉM-BkM rendelet
egyes épületszerkezetek és azok létrehozásánál felhasználásra kerülő termékek kötelező alkalmassági idejéről
guba, azt 2008 06. hónapban hatályon kívül helyezték
Béla, lehetne a számát? Nem találom, a 181/2003 lakóépületekre vonatkozik, vagy erre is?
Ez a rendelet hatályos.
Bocs, az tényleg lakásépítés. De amit guba írt, az jó lesz.
a jogtár ezt írja hozzá (mármint a 11/1985. (VI. 22.)-hoz):
„Hatályon kívül helyezte: 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 6. §. Hatálytalan: 2008. V. 16-tól.”
Nem tudom kisilabizálni, hogy ez csak egy részére vonatkozik, vagy az egészre.
Továbbá, ha hatályos is, úgy értelmezem, hogy az a beépített anyagokra vonatkozik, és nem a kivitelezésre.
Nem tudom mit tehetnék még érted. Talán keress meg egy olyan ügyvédet, akinek elfogadod a tanácsát.
nem akartalak megbántani, és kétségbe sem vonom a szavaidat, hiszek neked, csak megzavart az alsó bejegyzés
Sziasztok!
Mai nap folyamán a tesóm telefonált, hogy 4-jére áztatta el a felettük lakó őket.
Amikor először eláztatták őket akkor felmentek és megkérdezték mi történt. A válasz az volt hogy kicsúszott a mosógép kivezető csője a kádból. A második ázásnál az, hogy elfelejtették belerakni a kádba. A harmadik beázásnál, pedig ismét kicsúszott a kádból a cső. Megbeszélték, hogy megcsináltatják valahogy a kivezető csövet és nem fordul többet elő ilyen. Mind végig felhívták a biztosítót és mindig kijött... jegyzőkönyv... stb... stb. A ma délutáni/esti beázásnál betelt a pohár, mert 1 éve laknak a 10 emeletesbe és 4x áztatták el őket. Mindig kifestették a szobát is és a nappalit is. A harmadik beázásnál még a villanykapcsolóból is folyt a víz. Holnap elmennek a közös képviselőhöz, hogy megtudjanak valamit hogy milyen lépéseket lehet tenni. Ez nem állapot szerintem.
Van valakinek valami ötlete arra, hogy esetleg lehet e valamit cselekedni erre?
Köszönöm a segítséget.
B. Anita
fotók,tanu 2 db,jegyzőköny,
kártéritési per félmillióra,ez jótékonyan elősegíti a mosógép cseréjét.
Kedves Mathilda!
Vigyázat a fél milkát bizonyítani is kell.
A per csak akkor mehet, ha a biztosító nem fizet.
Sajna.
A per költségekkel is jár.
Segítség alant.
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Sziasztok!
Ma észleltem, hogy a wc-ben több helyen is vizesedik a fal/plafon. Felmentem a felső szomszédhoz, akinél most újítják föl a fürdőt/wc-t... Miután elzárta a vizet elállt a csöpögés amit hallottam. Így szinte 100%, hogy tőle jön. Mondta, hogy holnap hívjam le az ő szerelőit, nézessem meg velük, illetve hogy ha bemutatom a számlákat az ő biztosítója fizeti a káromat, illetve, hogy természetesen aláírja a jegyzőkönyvet is.
A kérdésem, hogy milyen jegyzőkönyv?
Kitől kellene ilyet kérnem, vagy ezt nekem kellene megírni és aláíratni a szomszéddal?
Biztosítónak mik kellenek? Esetleg fotók a beázásról?
Sajnos/szerencsére egyáltalán nem tudom, hogy mit kellene most tennem.
Melyik biztosító?
Általában elég nekik a fénykép. Ha festék károsodott más nagyon nincs is más.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Kedves rexike!
A legjobb az volna, ha a felső szomszéd értesítené a biztosítóját.
Kell
- a biztosító neve
- a biztosítási kötvény száma
- kárfelvételi jegyzőkönyvnek hívják
- ebben rögzitik a tényállást és a felajálott kártérítés nagyságát.
- a szomszédnak a felelősségi nyilatkozatot kell aláírni.
- nem árt egy két fotó sem (a kárszakértő is fog fényképezni)
- Esetleg tanuk sem ártanak, ha a kárszakéártő "lassan" jönne ki.
Javaslom, hogy a szomszéddal közösen írjanak alá egy jegyzőkönvet, mely a helyzetet leírja és ad egy előzetes becslést a helyreállítás költségéről/javitások felsorolása. Itt adhatna a szomnszéd egy felelősségi nyilatkozatot.
(a víz az én ingatlanom csöveiből folyt le pld.)
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
rexi
először azt tisztázzuk,neked van e biztositásod?
a társasháznak milyen biztositása van,mert ha kollektiv akkor más a helyzet!
nem a jegyzőkönyvet a kárbejelentő lapot kell a szomszédnak aláirnia.
még rendes szomszédod van!
Röviden. Panel lakás legfelső szint. Kb 2 éve újraszigetelt lapostető. 2013 nyarán vásároltuk, azóta minden esőzés alkalmával ázik a lakás. A kivitelező garanciában körülbelül 10x volt kint azóta, de a probléma nem szűnt meg. A kivitelező alvállalkozója javította legutoljára és az elmondása szerint az egész szigetelés úgy rossz, ahogy van. Bitumenes szigetelő lemez vastagsága nem a szabványban előírt és kevés olyan hely van, ahol szakszerűen lett lefektetve. Ezt egy másik tetőfedő is megerősítette. Toldják, ragasztják, melegítik, de sz*rból várat nem fog sikerülni.
A közös képviselet nem hajlandó a garanciális javítgatásokon kívül semmire. Hogyan lehet elérni, hogy a közös képviselet újraszigeteltesse a lapostetőt a megfelelő módon.
A beázásokról fényképeket készítettem. A közös képviselettel az utóbbi időben már csak email-ben kommunikálok, hogy legyen írásos nyoma.
Az nem számít írásos nyomnak.
A képviseletnek részben igaza van,hiszen a tetőre
10 év garancia van,hibát követnének el,ha fizetnének a szigetelésért ezzel elveszitené a ház a garanciát,s itt milliós összegekről van szó.
A kivitelező helyt is áll a garanciáèrt ezzel sincs gond.
mindössze az a probléma,hogy a te gondod nem oldódik meg.
saját gyakorlatom alapján,az lenne a célszerű
ha az ominózus részt a vállalkozó ujraszigetelné,
kB 30 m2 területtől van szó,ebbe nem megy tönkre.
ezt kérd a kepviselettől tértivevénnyel
ajánlott levélben,kártérítési per kilátásba helyezés ével.
Köszönöm a segítséget.
Egyébként a terület, amit újra kellene szigetelni az kb. 70 m2. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak nálam van ez a probléma.
Ilyen ügyekben járatos ügyvéd segítségére lesz szükségem/szükségünk.
Először próbáld meg békésen
Először próbáld meg békésen
Megértem a közös képviselőd.
Garanciális munkák esetén igen nehéz megmagyarázni egy társasházi lakónak, hogy miért fizet pénzt arra, hogy kijavíttassa. Tehát jogos, hogy a garanciális hibát a garanciális időn belül a kivitelezőhöz viszi az ügyet.
Ha nagyon nyomatékosan próbálod áttolni a javítást, akkor a biztonságra fog törekedni, így marad az email. /legalább legyen valami a kezében alapon/
A más tetőfedők is megerősítették dologgal az a baj, hogy szóban sok dolog elhangzik és a végén senki nem írja le. Azzal meg nem mész semmire.
Az ügyvéddel is óvatosan az elején. Nagy fegyverzetre komoly védekezés a válasz. Ha nekirontotok a kivitelezőnek, akkor ő is elmegy ügyvédhez. Majd kiokoskodják, hogy mi a cég szempontjából a legjobb.
Nem a társasházét nézik majd.
Úgy vélem az első az lenne, hogy próbáld megértetni a közös képviselővel, hogy számodra rendkívül fontos a kérdés, de tudod, hogy ebben az esetben ő a főnök és kérdezd meg, hogy miben segíthetsz. (egyébként tényleg ő a főnök és legfeljebb segíthetsz) Hamarabb fog kiderülni, hogy megoldódik-e a probléma vagy ellehetetlenül. Ha megoldódik, akkor garanciális javítás keretében kijavítják. Ha nem, akkor nem megszűnik a garanciális út és meg lehet csináltatni mással.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
A lényeg,hogy ő tud hatni a kivitelező re .te nem.
T.Cím!
Társasházban történt beázással kapcsolatban kérném a segítségüket. 2014. júliusában vásároltam egy lakást, amely 1 szobás, 5. emeleten található felette van még egy szint. Előzetesen érdeklődtem az eladótól és a közös képviselőtől is, hogy van-e bármi gond a lakással-házzal, mindketten nemmel válaszoltak. Szeptemberben vettük észre, hogy hullik a mennyezetről a vakolat a szobában és a konyhában. Jelentettem a közös képviselőnek aki kiküldte a kárfelmérőt. Azóta eltelt egy pár hónap és nem történt semmi. Email-ben kértem a közös képviselőtől tájékoztatást, ezt írta: "Sajnos a beázást a terasz szakszerűtlen szigetelése okozza.
Ez a hiba a másik oldalon is fenn áll.
A javítása a két terasznak több mint 3 millió forintba kerül.
A közösség foglalkozik a hiba elhárításának megoldásával, de sajnos ez nem olyan egyszerű mint egy csőtörés elhárítása.
Az anyagi fedezet hiányán túl, még a szakszerű kivitelezést is meg kell szervezni.
Terasz bontása, újra szigetelése, vissza burkolása,stb.
Egy műszaki ellenőrrel a tárgyalásokat már megkezdtük, aki elkészít egy árazatlan költségvetést hogy a munkákra az ajánlatokat betudjuk kérni.
Az előző évek rossz tapasztalatai alapján senki sem meri vállalni személyesen a felelősséget, amit nem is csodálok.
Igyekszünk a problémát minél hamarabb megoldani, de sajnos nem egyszerű a kivitelezés sem.
Amint előrelépés történik az ügyben azonnal értesíteni fogom Önt."
Állítólag már volt javítva a terasz, garancia már nem él mert a cég, amely csinálta megszűnt.
A saját lakásbiztosítómnak is jeleztem a kárt, (aki csak a festést állná) kér egy igazolást a közös képv.től, hogy tud a beázásról, és mi az oka.
Érdeklődni szeretnék, hogy meddig lehet ezt a háznak húzni-a, meddig ázhatok még. Mi a további teendőm. Köszönöm a választ!
T.Cím!
Társasházban történt beázással kapcsolatban kérném a segítségüket. 2014. júliusában vásároltam egy lakást, amely 1 szobás, 5. emelet

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02