Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása


Tamara86 # 2019.03.21. 22:43

Kedves Fórumozok!
2 hete kötöttem kizárólagos eladásra szerződést egy ingatlan irodával.Szeretném ezt megváltoztatni vagy vissza mondani.Mert nem vagyok elégedett. Ezt nem is ecsetelném.
A lényeg,hogy a lakás nem az én nevemen van és a szerződésköteshez a tulajdonos meghatalmazása még mindig nálam van,elfelejtette elvinni az ingatlanos.Ez kiskapu lehet,hogy érvénytelen így a szerződés,ha nem akarnak módosítani?
Köszönöm

Peter88 # 2019.03.11. 06:47

Üdvözlöm!

Adott egy lakás 2 tulajdonos, ingatlanközvetítővel kötöttek szerződés, de nem tudnak megegyezni a tulajdonosok, mivel az egyik fél felújítást végzett az ingatlanon. Az egyik tulajdonos felmondhatja, az ingatlanirodával kötött szerződést 8 napon belül írásban?

MajorDomus # 2019.02.27. 18:13

Manapság nincs könnyű dolguk,ilyen árak mellett!

Szomorú örökös # 2019.02.27. 04:52

Zoltanuss

Rengetegszer már évek óta találok a postaládáimban cetliket, amin az szerepel, hogy itt ebben a házban kertes eladó lakásokat.. kézzel írva sokszorosítva. Ezek a mezítlábas ingatlanosok... keresik a kuncsaftokat.

Anno én pont így kerültem kapcsolatba a DunaHouse irodával, akik mostanában a médiában agyonhirdették magukat. Talán egy-másfél évig tartott a „gyümölcsöző” együttműködés, ami alatt gyakorlatilag ló.....aszt se csináltak, aztán elhajtottam őket.

MajorDomus # 2019.02.26. 19:04

Feltörekvő üzletág,egyre több van,ahogy a távol élő tulajok
megbizzák az ing.irodákat!

wers # 2019.02.26. 08:16

nem jellemző, mert azért tucatjával egy tulaj nem rendelkezik az egyéni tulaj

Nem ezt írta, hanem, hogy „tulajok”, az meg nem egy tulaj. De végeredményben mindegy.

Zoltanuss # 2019.02.26. 07:48

Nem hallott még ingatlankezelő irodáról, akik a tulajok helyett adják ki tucatjával a lakásokat!
de hallottam. Viszont nem jellemző, mert azért tucatjával egy tulaj nem rendelkezik az egyéni tulaj. Ok. lehet kivétel.
Amúgy az érdekeltek sulykolják a következőket :
a hirdetés ingatlanirodával történjen
a szerződést ügyvéd szerkesztse,
a szerződés közjegyző előtt történjen,
a kezelést ingatlan kezelő által történjen.
na ja akkor mi marad a bérbeadónak ??
Engem általában az elsők szoktak megkörnyékezni, az irodák.
Hogy ők kiadnák a felkínált lakásomat. Általában hárítok, de a nagyon rámenőseket néha el kell küldeni ahová valók.
tény hogy bizonyos szint felett.... lakásszám ill. minőség van létjogosultsága, de azért nem ez jellemző a magyar bérlakás piacra.
Általában az un. maradék lakásokat adják ki.
Az eladás az teljesen más.
Az eladásról.
Rengetegszer már évek óta találok a postaládáimban cetliket, amin az szerepel, hogy itt ebben a házban kertes eladó lakásokat.. kézzel írva sokszorosítva. Ezek a mezítlábas ingatlanosok... keresik a kuncsaftokat.

MajorDomus # 2019.02.25. 19:45

Nem hallott még ingatlankezelő irodáról, akik a tulajok helyett adják ki tucatjával a lakásokat!

wers # 2019.02.25. 08:40

Micsoda félreértések.
Hogy az ingatlanirodák eladhatják, kiadhatják a házam, a lakásomat.

Igen, félreérted. Ha arra adsz meghatalmazást, hogy el is adja, eladhatja. Nem csak az ingatlaniroda, hanem bárki, akit meghatalmazol.

Zoltanuss # 2019.02.25. 07:25

Micsoda félreértések.
Hogy az ingatlanirodák eladhatják, kiadhatják a házam, a lakásomat.
Az én értelemzésem szerint ők hirdethetnek, mutogathatnak, felhajthatják a vevő jelölteket.
A végső döntés az enyém, mint tulajé.
Különösen igaz ez a kiadásra. vannak egyének akiknek csak úgy nem adja ki az ember a lakását… és ezt különösebben indokolni sem kell. mert zöld a szeme stb.

Kiadásnál a legjobb védekezés ez ellen, hogy uram /hölgyem örültem az érdeklődésének, de ön előtt még ketten vannak akik még gondolkodnak. Ha nagyon érdekli majd megnézi újra.

MajorDomus # 2019.02.24. 17:04

Még szerződést is köthet!
Amit az eladó aláir,a megbizási szerződésben foglaltak szerint.

Szomorú örökös # 2019.02.24. 13:22

rohipapa

Ajánlat alján anyi megjegyzés, hogy 4 munkanapon belül nem válaszolunk, akkor az iroda eladjahatja.

Az azért érdekes lenne, ha a ti aláírásotok nélkül el tudná adni. :-O

rohipapa # 2019.02.24. 12:56

Annyi van a szerződésben, hogy 5 munkanapon belül le kell jelenteni. Szombaton megvette a vevő. Vasárnap az ingatlanos vette volna meg, akinek szóltunk amikor felhívtak az ő vevőjük miatt, hogy tegnap megegyeztünk, ne adja el. Hétfőn erre jön az email az ajánlatételre, amire vissza írtunk, hogy a tegnapi telefonos beszélgetésre hivatkozva, van vevő a házra, nem adjuk fogadjuk el az ajánlatot. Ajánlat alján anyi megjegyzés, hogy 4 munkanapon belül nem válaszolunk, akkor az iroda eladjahatja.

MajorDomus # 2019.02.23. 21:26

Nekünk nem is kell!
.
Ennyi pénz esetén már ajánlatos ügyvédet fogadnia,mert itt nem lesz sem szebb,sem okosabb!

drbjozsef # 2019.02.23. 21:07

Továbbra is ugyanott vagyunk : nem ismerjük a szerződést közötted és az iroda között. Vagy jogos a követelésük, vagy nem. Honnan tudnánk?

rohipapa # 2019.02.23. 19:58

Az ingatlan iroda akar 500e vagy biróságon 1.1 millát...
Decemberben nem tudtunk megegyezni a vevővel. Mondta hivni fog még, majd egy januári szombati nap tett egy ajánlatot, amit elfogadtunk. Majd ezen a vasárnap (vidéken voltunk, nem találkoztunk az ingatlanossal) az ingatlanos is el tudta volna adni. De itt telefonon jeleztük neki, hogy eladtuk. Erre mondtuk nekik, hogy előző nap megállapodtunk, nem adjuk el. Viszont voltak elővásárlási papirok, amik nem voltak meg, igy késett az adásvételi.

Zoltanuss # 2019.02.23. 18:02

Elég zavaros ez a "rohipapa" ügy. de tény hogy az eladó/megbízó hibádzott. A feledíj biztos megilleti az irodát.
Alkudozni kell.

Szomorú örökös # 2019.02.23. 05:36

rohipapa

Amit mi elrontottunk, hogy vasárnap nem szóltunk, hogy ne jöjjön

Ha jól olvastam, akkor decemberben már lefoglalózták az ingatlant, tehát nem ebben rontottatok. Már akkor, decemberben talán jelezni kellett volna az iroda felé, hogy az ingatlant ne árulják tovább, mert ti nagy valószínűséggel eladtátok. Ehhez képest csak most szóltatok nekik, amikor ők is vételi ajánlattal jelentkeztek. Nyilván az iroda azért háborog, mert s....gget csináltatok a szájukból, ami az ő renoméjukat rombolja.

MajorDomus # 2019.02.22. 23:18

Meg kell állapodni fele dijban és pont.

drbjozsef # 2019.02.22. 15:24

Ebben nincs benne mit akarnak.

A közöttetek megkötött szerződést sem ismerjük.

Milyen tanácsot lehetne adni a semmire?

Ha a full jutalékot akarnák, az tuti nem jár, ha nem volt kizárólagos a szerződés.

Ha a munkájuk ellenértékét, mert hát (szerintük) dolgoztak az ügyön, azon lehet egyezkedni.

Én legfeljebb a késedelem miatti plusz munkájukra fizetnék pár órát, ha tényleg hibáztatok, többet nem.

Ha nem kizárólagos a szerződés, az az ő kockázatuk, ha közben el tudod Te adni. De ehhez azért ismerni kellene a szerződés részleteit.

rohipapa # 2019.02.22. 11:41

Kedves Fórumosok!

Lenne egy nem kizárólagos ingatlan amit eladásra kínáltam. Az ingatlan iroda pereskedni szeretne, mert szerinte megszegtük a szerződést, mert nem jelentettük a hogy szombati nap eladtuk a házat. Vasárnap az Ő vevőjük megvette volna. Telefonáltak ár miatt, majd párom jelezte nekik telefonban, tegnapi nap eladtuk az ingatlant. Utána érkezett másnap egy levél, hogy ajánlatot tesznek.Itt olvasható, amit több ember is hallott, mert nem voltunk egyedül. Most ott tart, hogy fenyegetnek, hogy ki kell fizetni a díjat. Mitévő legyek? Köszönöm, ha tudtok segíteni

1. levél, Ingatlan iroda megkeresés!
Csatolnan mellékelem önnek a budakalászi ingatlanának megtekintését illetve a tegnapi nap folyamán tett vételi ajánlatot.

2.levél, válaszlevelünk!
December végi telefonos beszélgetésemre hivatkozva, ………… jeleztük, hogy a házra tettek vételi ajánlatot és foglalót.
Tegnapi nap párom jelezte, hogy az ingatlan foglalózva van, így az ingatlanra NEM tudjuk elfogadni a vételi ajánlatot.

Amennyiben vissza lép a vevő a vásárlástól, jelezni fogjuk "ingatlanos"nak.

3. levél, ingatlaniroda!
2018………………. ingatlanra megbízást kötöttünk.
…………..-ig több vevőjelöltnek is mutattuk az ingatlant, melyről emailben tájékoztatást is kaptatok minden egyes megtekintésről.

……….-án ……… tett egy ……. milliós ajánlatot majd …….öt és …… lett a vége, amit ti természetesen nem fogadtatok el és akkor mondtátok hogy ……. millió a vége de azt már a vevőjelölt (……….) nem tudta teljesíteni, ezért nem született vételi ajánlat.

………….-én ………. megmutatta az ingatlant és egy ….. milliós vételi ajánlatot is kaptunk. (……..) Miután ezt aznap, vasárnap közöltük ………val, elutasította a 28 milliót, azzal az indokkal hogy most….. felé kell adni a vevőjelöltnek hogy elfogadja a mi ajánlatunkat. Így született a … milliós vételi ajánlat amit ……….aznap, vasárnap telefonon elfogadott. A vételi ajánlatot a hétfői napon (………. kiküldtük emailen.

Az ár meghatározásánál fontos megjegyezni, hogy a szerződésben a minimál ár …….millió forint+ jutalék és ez is került aláírásra. A vételi ajánlat összege 1.5 millió forinttal lett magasabb mint az eredeti ár.

A megküldött ajánlatra hétfőn (….) …..től kaptunk egy emailt, hogy december végén vételi ajánlatot és foglalót tettek az ingatlanra.

A köztünk lévő szerződés szerint ennek tényét nem közöltétek az irodával. Mi továbbra is dolgozunk az ingatlanon a ti tudomásotokkal.
Sőt a vételi ajánlatról is tudtatok, mert ..... erősített meg abban a tényben, hogy a …. milliót elfogadtátok ……...-én.

Hogyan történhet meg, hogy december végén ti foglalót és vételit írtok alá? Mi erről nem tudtunk és folyamatosan hirdettük és mutattuk az ingatlant a tudtotokkal.

Emailben minden megtekintői jegyzőkönyvet megkaptatok. Amiben december végén a részetekről elfogadott vételi és foglaló került átadásra és emailben írtad, hogy .... jó barátotok és még is hagytátok, hogy továbbra is dolgozzon az ingatlanon

Szeretnénk kérni tőletek a foglalóról vagy a vételi aláírásáról szóló szerződés első és utolsó oldalát, melyben közlitek a vevő-vevők nevét és a szerződéskötés időpontját.

A .... napon .... órától szeretettel várlak benneteket az irodában, hogy ezt személyesen is megbeszéljük, mert szeretnénk ezt a dolgot, problémát személyesen megbeszélni és megoldani veletek.
Együttműködéseteket előre is köszönjük!

4.levél, válaszlevelünk!
Ő vevőt jeleztük ingatlanosnaknak telefonon.
Dátum szerint ……-én küldte el a lenti email-t a vevő. Szombati szintén ezért jeleztük ……nak, hogy ne jöjjön csak vasárnap, mert a "ideiglenes" vevő aznap jöttek a papírokkal (ez volt az ELSŐ alkalom, hogy NEMET mondtunk egy megtekintésre egyébként). (Voltak más vevők is többen árajánlattal, de sosem tudtunk megegyezni, ezért ebben sem bíztunk annyira.) Emiatt jeleztük vasárnap …..nak, hogy van vevő az ingatlanra és le van foglalózva, nem tudjuk elfogadni a ti vevőtök által kínált ajánlatot.

Remélem így érhető a vásárlás.

Amit mi elrontottunk, hogy vasárnap nem szóltunk, hogy ne jöjjön …... Ezt el is ismerem, de reggel óta vidéken voltunk elfoglaltság miatt. Elnézést kérünk az irodától emiatt a félreértés miatt!

MajorDomus # 2019.02.09. 18:28

Mire kezajlik a cirkusz,letelik a határozott idő!

Szomorú örökös # 2019.02.09. 16:34

drbjozsef

De minek is, ha egyszer nem kizárólagos? Le vannak sz*rva.

Egyetértek. Nagyon kevés olyan ingatlanos van, aki valóban megdolgozik a pénzéért. Mondjuk sok ingatlanirodánál az anyacég nyúlja le a haszon nagy részét, ezért akik ott melóznak, azok nincsenek motiválva a munkára. Sőt tudok olyan történetet is, hogy az ingatlanos elvitte az ingatlant egészen az eladásig, majd az eladáskor a főnök szépen „átvette” az ingatlant és így a jutalékot is ő tartotta meg érte. No az ilyennek különösen a ku...a anyját! :-O

drbjozsef # 2019.02.09. 10:02

Határozott szerződést nemigen bontanák fel, hiába balhézik valaki. De minek is, ha egyszer nem kizárólagos? Le vannak sz*rva.

Szomorú örökös # 2019.02.09. 06:57

Fenyőke

Én nagyon sok ingatlanirodával kerültem kapcsolatba anno, amikor a sajátomat árultam. A többsége le se tojta, miután kiderült, hogy nem lesz belőle gyors üzlet. Nagyon sok esetben a "kizárólagos" volt az olcsóbb és én azért kötöttem ezt, mert nem értem rá külön vele saját magam foglalkozni. Volt, hogy az ingatlanos rendszeresen emailben kérte a szerződés meghosszabbítását, amit meg is tett egészen a harmadik ilyen hosszabbításig. Akkor ugyanis kivették az online hirdetések közül és kb. több hét után se tették vissza. No akkor mondtam, hogy elég volt és felmondom a szerződést velük.

Mellesleg nagyon oda kell figyelni, mert volt, hogy rátaláltam az Ingatlanbazáron a házam hirdetésére jóval az általam hirdetett ár alatt. Akkor írtam a hirdetőnek, hogy jó lenne máskor előtte velem egyeztetni, mert megszívja, ha azon az áron érdeklődnek, mivel én annyiért nem fogom eladni nekik. :-)

A végén egy ingatlanos volt, akinek többször kulcsot is adtam, hogy be tudja engedni az érdeklődőket, ő valóban megdolgozott érte, kapott is érte fájdalomdíjat tőlem, miután én adtam el saját magam ingatlanos közreműködés nélkül. Úgy gondoltam, hogy egyedül ő megérdemelte, de ez így az én döntésem volt.

Szerintem menj be az ingatlanirodába és ott verd ki a balhét egészen addig, amíg fel nem bontják veled a szerződést. Ismerősöm így csinálta, be is jött neki, az a mostanában a médiában is hirdető DH volt. :-)