Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása


topo # 2023.03.26. 08:48

Tisztelt Fórumozók!

Nagymamám nemrég elhunyt, lakását édesapám örökli, aki már korábban is rendelkezett - nagyapám után örökölte - a lakás felével. Beszélt egy ingatlanossal, átküldte neki a tulajdoni lapot, mely szerint a fele lakás az övé, a másik fele az elhunyt nagymamámé, de majd ha meglesz a hagyatéki, akkor el akarná adni.

Az ingatlanos azt javasolta, hogy már hirdessék meg most, ha hamar lenne vevő, akkor "meg tudják sürgetni" a hagyatékit. Kimentek hozzá, lefényképezték a lakást, és egy tableten aláíratták vele, hogy akkor felvették az adatait, "majd emailen küldik" a szerződést. Papírt, ÁSZF-et, feltételeket nem látott.

Most megküldték a "szerződést", amin édesapám aláírása is szerepel, hogy látszik, hogy rá van nyomtatva (gondolom a tabletről) A szerződésben eszméletlen feltételek vannak. Az még a kisebbik baj, hogy kizárólagos szerződésnél 4% + ÁFA jutalék van benne. De az is szerepel, hogy ha hoznak egy olyan "Megfelelő Vételi Ajánlatot", aki hajlandó 90 napon belül szerződni, nekik már akkor is jár a jutalék, ha egyébként nem lesz belőle szerződés.

A legnagyobb félelmem az, hogy hoznak egy - akár kamu - ajánlatot, amit nyilván addig nem lehet teljesíteni, amíg le nem megy a hagyatéki (gondolom, 6-12 hónap), de már ki kellene fizetni a közvetítőnek a díjat feleslegesen.Ráadásul tulajdonképpen "meghamisították" édesapám nyilatkozatát, hiszen a "szerződésbe" beleírták, hogy édeasapám kijelenti, hogy kizárólagos tulajdonát képezi az ingatlan, valamint per- teher- és igénymentes, ami nyilvánvalóan nem igaz, hiszen direkt át is küldte nekik a tulajdoni lapot, hogy most még csak a fele az övé.

Van bármi szabály, ami alapján ez a szerződés semmis/érvénytelen lehet? Eleve az, hogy tableten alíratnak vele valamit, aztán átküldenek neki egy olyan szerződést, amit nem látott, problémás, de ráadásul a kizárólagos tulajdonra vonatkozó nyilatkozatok is bizonyíthatóan hamisan vannak felvéve. Eddig vevőjelöltet még nem hoztak, "csak" meghirdették ingatlanportálokon.

Majordomus # 2023.01.30. 20:17

Lehet hogy többe kerül a leves mint a hús!
.
Szerintem egyezzetek meg
50 %-ban. Mindenki jól jár.

drbjozsef # 2023.01.30. 10:53

Azonnal felmondtuk vele a szerződèst, viszont eladhatom most olyannak a lakàst,akit ő hozott?

A helyes válasz erre az, hogy persze, minden további nélkül. Hiszen nem tilos az.

Ha az a kérdés, hogy a felmondás ellenére ki kell-e fizetned az ingatlanosnak a díját, azt persze nem tudhatjuk, olvasd át alaposan mi szól erről a szerződésben.
Ha az ingatlanos perelne a díjaért, akkor tudnád kétséget kizárólag bizonyítani a bíróságon, hogy nem a szerződés szerint, de legalábbis nem jóhiszeműen, a te érdekedben járt el?

Szomorú örökös # 2023.01.30. 04:12

dafo

kiderült, hogy az ingatlanos meg akart kàrosìtani (zsebbe kèrt pènzt egy èrdeklődőtől,cserèbe nem tovàbbìtotta màsok ajànlatàt).

Érdekes...és ez hogy derült ki?

Azonnal felmondtuk vele a szerződèst, viszont eladhatom most olyannak a lakàst,akit ő hozott?

Honnan is tudhatnánk mi ezt itt? Ismerjük mi a ti szerződéseteket?

dafo # 2023.01.29. 23:08

Üdv, kiderült, hogy az ingatlanos meg akart kàrosìtani (zsebbe kèrt pènzt egy èrdeklődőtől,cserèbe nem tovàbbìtotta màsok ajànlatàt).
Azonnal felmondtuk vele a szerződèst, viszont eladhatom most olyannak a lakàst,akit ő hozott?

Majordomus # 2022.12.15. 21:28

Hááát,mostanában a kedvező áru albérleteknél tülekedés van.
Én augusztusban tartottam bérlő castingot az érdeklődőknek.

SolnesM # 2022.12.15. 09:00

Ez nyilván így van, de az előrelátó ember ilyen csapdába nem megy bele.

Amúgy a mai világban az esetek bizonyos részében ezt el lehet kerülni.
Ha az eladó ingatlan nyíregyházi az eladó pedig a Zalában lakik ,nyilván nem megy. de a másik véglet amikor az eladó, a tulaj a lakásban lakik és ingatlanost bíz meg. Nyilván valamiért fél az egyedüli akciótól.
A jó eladáshoz kell egy jó hirdetési felület.Lehet fizetős és lehet ingyenes. Aztán a bemutatáshoz jó állóképesség. Pléhpofa, mert bizony a vevők a mustra során a vevők/érdeklődők néha nagyon leszólják az ingatlant.

A bérleti akciónál viszont teljesen más a dolog. Ott leszólni egy kiveendő lakást órási taktikai hiba.
Találkoztam már ócsárolóval, ezermesterrel,meghallgattam a kifogásukat, az 'építő' elképzelésüket.Azt gondoltam.... majd a magadéban, de nem itt.

Majordomus # 2022.12.14. 20:11

Ha annak adtad el akit a közvetitő hozott,akkor jár a jutalék nekik.

SolnesM # 2022.12.14. 16:12

Agnes0916
Járhat nekik jutalék, ha úgy van megírva.

De azért egy eladó hanem akarja eladni hát nem adja. El lehet riasztani a vevőt. Egyébként is a közvetítő először csak érdeklődőt hoz....küld.

Egy mustrán azért lehet olyan szituáció előidézni, hogy a kedv elmegy az ügylettől.

drbjozsef # 2022.12.14. 13:23

(helyesen : a szerződésnek megfelelő felmondásodat persze nem kell elfogadniuk, mert az egy egyoldalú jognyilatkozat. A kérdés pontosabban az, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően mondtad-e fel. Esetleg, hogy nem volt-e benne még kikötés a szerződés utáni időszakra, jellemzően 3-6 hónapra, hogy ha hoznak vevőt, akkor...)

drbjozsef # 2022.12.14. 13:10

Agnes0916,

Egy felmondott szerződés szerint biztosan nem.
Kössetek egy újat. Vagy ha anélkül hozták, hát így jártak. Megegyezhetsz velük, ahogy neked is megfelel.
Biztosan felmondtad? El is fogadták? Ők hivatkoznak most a nem élő szerződésre?

Agnes0916 # 2022.12.14. 13:03

Szeretném megkérdezni, hogy ha felmondtam az irodával a megbízási szerződést és kb egy hónap múlva hoz vevőt. Jár nekik az a jutalék ami a szerződésben volt? Köszönöm

Agnes0916 # 2022.12.14. 13:03

Szeretném megkérdezni, hogy ha felmondtam az irodával a megbízási szerződést és kb egy hónap múlva hoz vevőt. Jár nekik az a jutalék ami a szerződésben volt? Köszönöm

Majordomus # 2022.05.29. 19:14

Ha ezt írtad alá a szerződésben akkor van.

Zsolt-Szeged # 2022.05.29. 19:08

Tisztelt Cím!
Május 11-én kötöttem egy kizárólagos megbízási szerződést a Home&People céggel az eladásra. Egyrészt nem hoztak senkit három hét alatt, másrészt nem az hirdeti az ingatlant, akivel szerződtem. Harmadrészt úgy alakult a helyzet, hogy nem akarom eladni, ezért írásban, hivatalosan felmondtam a szerződést, kértem vegyék le a hirdetést. Erre az a válasz jött, hogy 120 napig köteles vagyok velük szerződésben lenni és csak ezután még 60 napra mondhatom fel a szerződést! Van ilyen a magyar jogban, hogy köteleznek engem az eladásra?

Majordomus # 2022.04.06. 18:12

Akkor pont....

adde # 2022.04.06. 14:13

nanemaaa,

nincs ilyen pont. Köszönöm a gyors választ!

Majordomus # 2022.04.06. 14:01

El kell olvasni....

nanemaaa # 2022.04.06. 13:59

Alap esetben igen.
Kivéve, ha a szerződésben pl van valami a határidő automatikus meghosszabbodásáról, ha egyik fél sem jelzi megszüntetési szándékát.

nanemaaa # 2022.04.06. 13:59

Alap esetben igen.
Kivéve, ha a szerződésben pl van valami a határidő automatikus meghosszabbodásáról, ha egyik fél sem jelzi megszüntetési szándékát.

adde # 2022.04.06. 13:53

Tisztelt Fórumozók!

Jól gondolom, hogy ingatlanossal határozott időre kötött, kizárólagosságot tartalmazó szerződés a lejárat napján automatikusan megszűnik, amennyiben nem érkezett vételi ajánlat? Szükséges írásban a fordulónap előtt felmondani a szerződést?

drbjozsef # 2021.06.01. 15:20

Kuktyim,

Egyébként gondolom a kérdésed nem az, hogy érvényes-e még (miért ne lenne az?), hanem hogy hogyan mondható fel :

6:297.§(1) A határozatlan időtartamra kötött közvetítői szerződést bármelyik fél a naptári hónap utolsó napjára felmondhatja. A felmondási idő a szerződés első évében egy hónap, a szerződés második évében két hónap, a harmadik és az azt követő években három hónap. Ennél rövidebb felmondási idő kikötése semmis.

drbjozsef # 2021.06.01. 15:17

Kukutyim,

A válaszhoz ismerni kellene a szerződéseteket, és az ingatlanos cég ÁSZF-jét, ha van olyan.

Szomorú örökös # 2021.06.01. 14:16

Kukutyim

ingatlan irodaval kotott hatarozatlan ideju szerzodes lejar-e, ha az ingatlan iroda az elmult 3-4 evben nem hozott erdeklodoket?

Ha nem mondtad fel, akkor feltehetően még érvényes.
De ezek után az se biztos, hogy az az ingatlaniroda megvan még. :-)

en irtam ala a szerzodest mint haszonelvezo, de a ket fiam a tulajdonos, akkor is ervenyes a szerzodes?

Az ingatlanközvetítési szerződés szerintem mindegy, hogy a te nevedre vagy a fiaidéra szól, mert a szerződést úgyis csakis ők köthetik meg eladáskor. Az ingatlanos meg majd tartja a markát a jutalékért. Elviekben a haszonélvezeti jog is vagyoni értékű jog, ergo valamekkora összeget lehet muszáj lesz beleírni a szerződésbe.

Persze én csak laikusként mondom mindezt, én is adtam el haszonélvezettel terhelt ingatlant, sőt ingatlanosokkal is kapcsolatban álltam. Volt, akinek viszont én mondtam fel.

Kukutyim # 2021.06.01. 12:32

Tisztelt Forumozok,
az alabbiakban frltettem egy kerdest es meg azt szeretnem hozzafuzni, hogy en irtam ala a szerzodest mint haszonelvezo, de a ket fiam a tulajdonos, akkor is ervenyes a szerzodes?