Én értem,csak te nem látod benne a humort
,,amennyiért megörökölte,, amiyen értéket örökölt helyett.
Ház ajándékozás / áttiratás
De adójogi szempontból van szerzési érték, és azt az eladási árból le is lehet vonni.
Csak arra utaltam,hogy a szerzés itt nem került pénzbe
baluka0818
Javasolt reális összeget beírni az adásvételi szerződésbe akkor az adóhivatal remélve nem illetékez majd felül. / Ha a nagynénéd utóbb nem "reklamálja" hogy valójában nem kapott semmit a házért (...), utóbb senki sem vizsgálja az ügyletnél történt-e pénzmozgás...
Miután az adóhivatal kiszabta a fizetendő illetéket, indokolt esetben lehet részletfizetést kérni.
Fordulj bizalommal az ügyvédhez.
----- laikus hozzászóló
Ha jelképes a vételár, akkor az ajándékozás, a hatóság is aszerint fogja minősíteni, és a magasabb illetéket veti ki rá.
Ilyen esetben lehet olyat csinálni, hogy egy bizonyos jelképes összegért eladja nekem, a házat? Vagy csak annyiért lehet, mint amennyiért a hagyatéki tárgyalás előtt felbecsülték?
A hagyatéki leltár szerinti érték a szerzési érték.
Köszönöm...
Lisa
És szerinted mennyiért ,,örökölte meg,,?
Ha a nagynénéd többért adja el mint amennyiért megörökölte akkor szja fizetési kötelezettsége lesz. (Az ügyvédet többek közt azért is fizetitek majd hogy mindenről tájékoztasson...)
Ajándékozás esetén 9% az illeték, adásvételkor 4%. Ügyvéd szükséges.
----- laikus hozzászóló
Kedves hozzáértő fórumozók!
Nagynéném megörökölt a nagyszüleimtől egy családi házat vidéken.
Megegyeztünk abban, hogy neki nem kell és nekem adja, hogy felújítsuk és odaköltözzünk a párommal.
Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen jogi úton lehet ezt végrehajtani? Az ajándékozásnak milyen feltételei vannak? Vagy hogyan tudnánk átíratni a házat a nevemre?
Segítségeteket előre is köszönöm szépen!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02