Ingatlan adásvétel menete, foglalózás


drada # 2014.08.19. 11:19

Kedves Fórumozók!

Az új Ptk. szerint van e lehetőség arra, hogy egy ingatlan adásvételi előszerződésben kimondjam, hogy az első 4 havi részletet tekintik felek foglalónak. Ez így érvényes lesz, és foglalóként funkcionálhat? Mert eddig ha jól tudom a szerződés megkötésével egyidejűleg átadott pénzt lehetett foglalónak tekinteni, itt meg 4 időpontban átadott összeget együttesen tekintenék a felek foglalónak.

Berni88 # 2014.08.18. 18:58

Kedves Fórumozók!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni. Ingatlanközvetítőn keresztül találtunk egy sorházat, amit szeretnénk megvenni. Mivel a házon még van teher (de már folyik annak átvitele a tulaj új ingatlanára) ezért "Foglalóval biztosított vételi szándéknyilatkozatot" kötöttünk, ahol az ingatlan árának 20%-a volt a foglaló.
A szerződésben meghatároztuk az adásvételi megkötésének legkésőbbi időpontját - természetesen a feltétel a tehermentesség. Tisztában vagyok a foglaló jelentésével, ez benne is volt a szerződésben, mégis zavar, hogy nem volt jelen ügyvéd a szerződés megkötésekor.

Ha mégis valami probléma lenne a későbbiekben mennyire biztonságos egy ilyen szerződés?

A választ előre is köszönöm!

andrea kis # 2014.08.18. 06:01

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Jelen helyzet szerint egy tanya megvételére megkaptuk a hivatalos határozatot, hogy elindulhat az adás-vétel. Viszont be van jegyezve rá jelzálog hitel, amit az eladók, az általunk (vevők) fizetett árból fognak kifizetni. Kérdésem az lenne, hogy ezek után, hogyan zajlik a kifizetés. Ugyanis a teljes vételár kifizetése csak abban az esetben működik - a szerződés szerint is - ha a tanya teher mentes. Mi a biztosíték, hogy a hitel törléséig nem jegyeznek be mást is a földhivatalnál?
Az eladó már Németországban él és nem szeretne többször haza jön, így ő, egy összegű kifizetést szeretne, ami szerint nem maradna semmi biztosítékunk a lehetséges tartozások kifizetésére.
Kiegészítés: A jelzálog hitelt az Orgovány és vidéke tak.szöv. jegyezte be így a törlés egy kicsit hosszadalmasabb. Köszönöm előre is válaszukat!

MajorDomus # 2014.06.22. 10:25

A kérdés ki van vesézve.

Csak annyit, a kp. Korszerűtlen,
De nem biztos hogy rossz.

Egy hónapja jártam úgy az,, osztrák,,
rokonnal,hogy a fél lakás árát
utaljuk a számlájára,
Mikor megérkezett délelőtt, akkor már ott tartott hogy nem biztos hogy aláirja a szerződést, mert a hirdetésekben 300 ezerrel magasabb az ár. Jeleztem neki hogy a hirdetés és a vételár két különböző dolog,
De nem utaltunk mert nem ért volna át a takszövtől a bankjához a pénz.

Itt van kp. Kell vagy nem kell.

De csak azután hogy mindent aláírtál.

Kellett.

matthiasi # 2014.06.22. 08:28

hamiki hamiki !
Ha ennyire bizalmatlan vagy fogadj fel egy ügyvédet !
Amúgy a vételárat lehet kp. -ben is kérni !
Persze lehet, hogy akkor a vevő visszalép.
Anno mi is utalni szerettünk volna, de az eladó ragaszkodott a kp.-hez. Ilyenkor két választás van . vagy lesz az üzletből valami vagy sem. mivel mi nagyon akartuk az ingatlant nem tehettünk mást mint felvettük a pénzt és leszámoltuk az eladónak.
Azt kell mérlegelnetek, hogy mennyire akarja a vevő az ingatlant.
Mi fórumozók innen nem tudhatjuk !!

matthiasi # 2014.06.22. 08:17

Csak ehhez :

Talán kiegészítésként annyit: az ügyvéd a vevő rokona (alapból nem vagyok bizalmatlan!,de ismerethiányos igen - nincs jogi végzettségem), és mi (két eladó 50-50%) ezt elfogadtuk”,
ha rokona ha nem lényegtelen. Adásvételnél mindig a vevő fogad fel ügyvédet. Igaz lehet az eladónak is akár kettő, de minek?
A tulajdoni lap hitelessége is általában a vevő dolga nem ?
Ha olyan naiv hogy erről nem győződik meg hát legyen az ő baja.
az utalásról . hát ha ennyire bonyodalmas ragaszkodni kell a készpénzhez.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.22. 07:59

Ez egy teljesen szokványos szerződésszöveg. A tulajdonjogfenntartásra történő utalást kihagynám, nehogy a földhivatal fennakadjon rajta, illetve bele lehetne még foglalni, hogy a szerződéskötés, tulajdonátruházás költségei a vevőt terhelik.

(Mufurc a 3.-at kivéve botorságokat ír. Különösen az tetszik, hogy az eladó ragaszkodjon a hiteles tulajdoni lap kivonathoz. Amúgy lehet, mert ennek költsége szokásosan éppen őt terheli.)

Mufurc_nagyon # 2014.06.22. 07:18

Kedves hamiki!

  1. Mivel az ügyvédet az eladó hozza, én ragaszkodnék a 14 napnál nem öregebb hiteles tulajdonlap másolathoz.
  2. A szerződést ki kell egészíteni, hogy mia van akkor ha késik a fizetés vagy a birtokba adás.

(kamat,- bérleti díj naponta)

3. A bonyolult szójáték mögött egy átvételi elismervény két tanuval vagy a saját számla kivonata a pénz beérkezéséről;-)))

4. A tulajdoni lapra történő vétel bejegyzése tulajdonjog fenntartással. Valószínüleg az ügyvéd az előre megírt bejegyzési engedélyt letétbe kéri.
Ez rejthet veszélyeket magában;-))

5. A függőben tartás az ingatlan megterhelését próbálja kivédeni. Mivel ez időben megelőzi az esetleg későbbi jelzálog bejegyzés, az ingatlan védve van.

6. Az ügyvéd védi saját magát, hogy ő mindent elmondott. Ne lehessen utólag beperelni. Ha ön ragaszkodik a részletekhez, akkor a szerződésben is részletezni kell.

A vételár utólagos felosztásához semmi köze és ne engedje, hogy a szerződésben a tulajdoni lapon szereplő arányokon kívül más legyen.

KBS és dr Haus apukájuk azonos. Viszont KBS tévedni is szokott.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

hamiki (törölt felhasználó) # 2014.06.22. 06:14

KBS

Talán kiegészítésként annyit: az ügyvéd a vevő rokona (alapból nem vagyok bizalmatlan!,de ismerethiányos igen - nincs jogi végzettségem), és mi (két eladó 50-50%) ezt elfogadtuk, kompromisszumképesek vagyunk (ez magyarázat az emailben kapott szerződés tervezetre, annak ilyen módon történő átnézésére és elfogadására, ha minden OKÉ), de azért nem úgy akarunk leülni a szerződés aláírásra, hogy nem tájékozódunk előre (nem vagyunk tisztában bizonyos dolgokkal: konkrétan amit leírtam) számunkra nem ismert dolgokról.
Persze, majd rákérdezünk az említettekre, és ha azt kapjuk válaszként, amiről tájékozódtunk, amit Te megerősítettél, akkor azt mondjuk OKÉ, ha nem, kekeckedünk, de jó lenne tudni miért kekeckedünk, van e értelme, mert esetleg jogi evidencia.
Ez a fórum arra jó, hogy ilyenekre rá lehessen kérdezni, választ lehessen kapni!
Ez egy jogban járatlan embertől (mármint, hogy tájékozódik: sokan ezt le.. se ..sza..ják) minimum elvárható, gondolom ezzel TE is egyetértesz: tájékozódjunk!
És ez nem az ügyvéddel, ügyvédekkel kapcsolatos bizalmatlanság, csak jó felkészültnek lenni, amennyire lehet!
Néha már kérdeztem itt, tudom nagyon direkt vagy (ez néha elutasításnak tűnik), de azért a végén korrekt válaszokat adsz, csak több kört is kell futni.
Kérlek szűkítsd a köröket ( mert valószínűleg hétfőn véglegesítő találkozóra kerülhet sor), és megköszönöm a korrekt és kielégítő válaszaidat ,és ha lehet ne azt válaszold újra "Ezeket miért nem az eljáró ügyvédtől kérdezed?".

Üdv!

hamiki (törölt felhasználó) # 2014.06.22. 03:53

KBS

Lehet hogy hülyén hangzik, de a vevőn keresztül emailben kaptam meg, hogy átnézzem. A tényleges találkozó már a szerződéskötés lenne és jó lenne előre ismerni dolgokat, és gyorsabban menne az ügylet. Nem arról van szó, hogy nem hiszem el, hogy így jó, csak előre érteni szeretném.
Azért ha megtennéd, hogy válaszolsz, azt megköszönném.
Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.21. 19:55

Ezeket miért nem az eljáró ügyvédtől kérdezed? Azért fizetitek, hogy elmagyarázza.

hamiki (törölt felhasználó) # 2014.06.21. 19:16

Üdvözletem!
Kérem segítsenek értelmezni egy adás-vétel szerződés tervezet egyes részleteit.
Bocs a hosszú szövegért, de csak így tudom érzékeltetni.

  1. Felek egyezően adják elő, hogy a 2014. 06. 18. napján beszerzett nem hiteles tulajdoni lap tanúsága szerintezt az ügyvéd a Takarnet-en nézte meg, ez ugyan nem hiteles, de nem is elegendő? Kell több bizonyítás?
  2. Eladók az Ingatlant a vételár teljes megfizetésével, azaz legkésőbb 2014. június 30. napján adják Vevő birtokába kiürített és beköltözhető állapotbanproblémás lehet ez a mondat, ha a szerződésben is 30-a van beírva, de valamiért csúszik az utalás illetve nem csúszik, de igazolni kell hogy az utalt összeg megérkezett és ez 30-a utánra sikerül csak? Ez a birtokba adás nem jelent problémát akkor, ha a fentiek miatt 30-a utánra csúszik a földhivatali bejegyzési kérelem és a bejegyzés?
  3. A vételár maradéktalan kiegyenlítését Eladók teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatukkal ismerik el és igazolják.ha utalással történik, ez pontosan mi kell legyen pl. a banktól kapott pecsétes papír, és ez egy külön ügylet eladó és ügyvéd között, vagy az adásvétel része?
  4. Eladók a vételár teljes megfizetéséig tulajdonjogukat fenntartják, jelen szerződés aláírásával egyidejűleg ugyanakkor ügyvéd által ellenjegyzett, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban adják feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulásukat, hogy a Vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék ez a "Bejegyzési engedély nyilatkozat" lenne?
  5. Felek jelen szerződés aláírásával arra kérik az illetékes ingatlan-nyilvántartási hatóságot, hogy a Vevő tulajdonjogának bejegyzése iránti kérelmet a bejegyzési engedély benyújtásáig, de legfeljebb 6 (hat) hónapig szíveskedjen határidő-nyilvántartásba helyezéssel függőben tartania legfeljebb 6 hónapnak mi az értelme? Ha még nem nyújtották be a bejegyzési kérelmet, a földhivatal honnan tudja? Az ügyvéd elküldi a szerződést, vagy egy sima levelet?
  6. Felek részletes tájékoztatást kaptak a szerződés tárgyát képező jogviszonyt érintő jogszabályok, valamint jelen szerződésben foglalt rendelkezések tartalmáról (különös tekintettel az ügylet adó-és illetékfizetési vonzataira)elegendő ilyen módon utalni arra, hogy kit érint az illeték, az ügyvédi munkadíj, az adózás kötelezettsége (mert alapból ez jogszabályban így előírt), vagy konkrétan nevesíteni kell eladót és vevőt?

Ez nem a szerződésben van csak külön kérdezem: két eladó esetén (hivatalosan 50-50 % tulajdonrésszel), ha eladók az ügyvéd előtt szóban megállapodnak-kijelentik, és ezt az ügyvéd a szerződésben is így rögzíti, osztozhatnak a vételáron pl. 40-60 %-ban, vállalva az eltérő arányból adódó adózást, vagy alapból kötelező az 50-50% osztozás és ez ennél körülményesebb? Mit kell tenni ennek érdekében? Adásvételtől függetlenül külön kell megállapodni? Ez egy "sima" saját szerződés?

Köszönöm

MajorDomus # 2014.05.27. 18:40

Néha zseni vagyok.

fenntartom hogy rakja ki a rokont az eladó, addig ne kapjon pénzt.

ne vevő gondja Legyen már ez is.

vagy Legyen 20 % árengedménnyel!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.27. 04:48

Ja, hogy egyszerre kettőnek válaszoltál.

MajorDomus # 2014.05.26. 19:59

Dehogy.

Kriszpadi akar lakást venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.26. 19:37

A hozzájáruló nyilatkozatot a szerződéskötéskor szokás és célszerű aláírni. Ott marad letétben az ügyvédnél. A vevő így van biztonságban, az eladónak meg nagyjából mindegy.

(„inkább nézz másik lakást,vagy adj egy hónapot arra,hogy kitegye a rokonát.” Ő az eladó.)

MajorDomus # 2014.05.26. 19:25

Ha az egészet kifizeti,jogos,10%-Al nem.

Kriszpadi

csak Lakaskiüritési per a törvényes,1 év.

inkább nézz másik lakást,vagy adj egy hónapot arra,hogy kitegye a rokonát.

na jó kettőt ha annyira kell a kecó.

előbb te sem raknàd ki!

Barabas # 2014.05.25. 09:50

Jó napot kívánok!

Lakáseladás lenne, a vevő 10%-kal foglalózik, a birtokbavétel 2 hónappal később esedékes (eladó kiköltözése miatt). Indokolt, hogy a vevő ügyvédje bejegyzési nyilatkozatot akar aláíratni? A vásárlás nem hitelből, hanem önerőből történik.

kriszpadi # 2014.05.23. 13:58

Egyáltalán hogyan működik az a része, hogy az oda bejelentett személy ki legyen onnan jelentve, akkor is az nem hajlandó ehhez semmilyen módon hozzájárulni (nem írja alá a kijelentkezést, nem megy el személyesen az okmányirodába ha az kell, stb)?

De legfőképpen magától nem fog soha onnan kiköltözni szerintem még ha sikerül is kijelenteni...

Mindezek után ha kiteszem a szűrét kidobóemberrel, még a végén engem sittelnek le.

kriszpadi # 2014.05.23. 13:43

Szerintem ez ha ilyen egyszerű lenne, nem aprópénzért próbálna megszabadulni a tulaj, és már kitette volna:S

Közben beszéltem egy ügyvéddel, és megtudtam, hogy sajnos ez baromira nehéz ügy. :( Főleg akkor, ha az ember nem akarja a saját börtönbejuttatását kockáztatni.

Ha valakinek ezzel kapcsolatban más meglátása van, nyugodtan ossza meg!

MajorDomus # 2014.05.22. 22:22

Mi a gond? ?

Leteszed a 20 % foglalót,a szerződés aláírásakor további 60 %-öt s záradék a szerződésben, hogy a maradék a birtokbaadáskor esedékes,a ,, kiürített,, ingatlan átadásakor.

úgy teszi ki a rokonát ahogy tanulta.

kriszpadi # 2014.05.22. 08:42

Tudomásom szerint az oda bejelentett illető a tulajdonos családtagja (kije és mennyi idős, nem tudom). A bejelentett személynek tulajdoni vagy haszonélvezeti joga (állítólag) nincs. Több infóm nincs az ingatlanról.

Ami az aggodalmam, hogy ha megveszem az ingatlant, lehet-e bármilyen ügyes-bajos problémám, ha a most ott lakó bejelentett illető nem hajlandó kiköltözni, miközben már az én tulajdonomban van a lakás.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 07:42

A bejelentkezés nem oszt, nem szoroz. De milyen jogcímen lakik ott?

kriszpadi # 2014.05.21. 20:26

Üdvözletem!
Ingatlanvásárlással kapcsolatos kérdésem lenne, mégpedig:
Adott egy megvételre szánt társasházi lakás. A tulajdonjog elvileg tiszta, viszont van egy oda bejelentett harmadik fél, lakó, aki nem szándékozik kiköltözni. Neki nincs semmiféle tulajdonjoga az ingatlanon.
Ilyenkor mi a teendő? Ha megveszem a lakás, hogy tudom távozásra bírni? Milyen jogaim keletkeznek, ill neki milyen jogai vannak, ha maradna?
Milyen macerával járna az egész átadás-átvételi és főként a birtokbavételi procedúra menete?
Előre is köszönöm a választ!

hunfrakk # 2014.05.20. 19:36

ingatlan adásvételi szerződést mindenképpen csak ügyvéd előtt lehet aláírni?

Vagy ügyvéd vagy közjegyző kell mindenképpen.

Mi van akkor, ha a 2 tulaj közül az egyik egészségileg korlátozott (beszámítható, de mozgásában korlátozott) és az ügyvéd nem megy házhoz?

Keresni kell egy másik ügyvédet, aki házhoz megy.
Az majd elkészíti a meghatalmazást.
Lehet közjegyzőt is hívni.

Milyen meghatalmazás kell, szokványos?

Teljes bizonyító erejű magánokirat vagy közokirat lehet.
Előbbihez ügyvéd, utóbbihoz közjegyző kell.

*

tehát csak egy ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás kellene