Ingatlan adásvétel menete, foglalózás


MajorDomus # 2014.05.01. 19:54

Feltéve hogy más nem licitál.

lajcsó # 2014.04.30. 09:59

A foglaló összege beszámít a vételárba. A tulajdonjog bejegyzése kb. 30 nap. Költség: földhivatal+illeték.

ÁDB20 # 2014.04.30. 09:19

Tisztelt Jogi Fórum. Házvásárlás előtt állunk. Decemberre tervezzük. A ház árverés alatt áll. 2.800.000 az ára. Erre ugye le kell tenni a foglalót ami 280.000 Ft. Engem az érdekelne hogy ha sikerül a házat megvenni árverésen akkor a 280.000-en felül kell fizetni a 2.800.000-et vagy ez beleszámít a ház árába és sikeres árverés esetén a 280.000-hez már csak 2.520.000-et kell fizetni. Valamint érdekelne hogy mennyibe kerül a ház átírása a mi nevünkre és mennyi idő alatt zajlik le. Köszönöm.

lajcsó # 2014.04.30. 06:42

"de akkor a te véleményed is bevállalható a 10% foglaló?"
Ebben én nem foglalnék állást elvégre ez a te bulid. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyi a konkrét összeg. A 10% egy relatíve alcsony értékű ingatlannál lehet reális, nagyobb értékű ingatlannál kisebb összegű foglalót javasolnék.

Beus181 # 2014.04.29. 19:23

köszönöm lajcsó

Persze, gondolom van benne kockázat, de szeretném a legkisebbre szorítani, így is elég aggódós vagyok:) A cégnek utánanéztem e-cegjegyzekben, működik, az ügyvéd akit hívtam nagyon korrekt volt, gyorsan megnézte a mérlegét, és szerinte nem áll túl fényes de tiszta. Viszont így mindenképpen erősen ajánlotta hogy csak nála foglalózzunk, óvatosságból. Holnap zaklatom még őt is, de akkor a te véleményed is bevállalható a 10% foglaló?

lajcsó # 2014.04.29. 19:03

"Azt ugye jól értettem, hogy ha az ügyvéd előtt adjuk a foglalót szerződéssel és tulajdonjog függőben tartással akkor az biztonságos?"
100%-os biztonság nem létezik. Ha van rá időd és pénzed akkor utána nézhetsz az eladónak.

"Vagy ha tegyük fel a cég ne adj isten megszűnne, akkor mégis elbukhatjuk valahogy a foglalót vagy így adhatunk nyugodtan 10%-ot?"
Ettől lehet kevesebbet is adni. A 10% az a felső határ amit a bírói gyakorlat elismer méltányos összegű foglalóként.
A cég esetleges megszűnése a megkötött szerződés érvényességét nem érinti. (Csak legfeljebb más kezeihez kell teljesítened a vételár hátralékot.)

lajcsó # 2014.04.29. 18:53

"Mintha a Ptk. lazítana ezen a szabályon."
"A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik." (Ptk.)
Én ezt a "lazítást" úgy értelmezem, hogy a új Ptk. másként (eléggé kétértelműen) határozta meg a foglaló jogi fogalmát.

Beus181 # 2014.04.29. 18:43

Megfogadtam a tanácsotokat, egyeztettem ügyvéddel, és előtte fogjuk adni a szerződéskötéskor a foglalót, ő is a tulajdonjog függőben tartását javasolta, mert a lakást kft-től vesszük, szerinte is így biztonságosabb, nehogy gyorsan eltűnjön a cég. Ő először a foglaló átadására átvételi elismervénnyel ötletre azt is ajánlotta, hogy inkább minél kisebb foglalót adjunk ebben az esetben ha mindenképpen akarunk.

Azt ugye jól értettem, hogy ha az ügyvéd előtt adjuk a foglalót szerződéssel és tulajdonjog függőben tartással akkor az biztonságos? Vagy ha tegyük fel a cég ne adj isten megszűnne, akkor mégis elbukhatjuk valahogy a foglalót vagy így adhatunk nyugodtan 10%-ot?

Billbóca # 2014.04.29. 15:21

Tisztelt Jogi Fórum!
Tanácsot szeretnék kérni. Árva vagyok, jogosult árvaellátásban. 18. életévemet betöltöttem, még nappali tagozatos diák vagyok. Olyan kérdésem lenne, hogy ha lakást szeretnék vásárolni én nem vagyok jogosult valami állami támogatásra?Vagy esetleg valami hitelkedvezményt vagy hasonlot?
Mert állítolag igen , de hogy most hogy is van ez senki nem tudta eddig megmondani.
A választ előre is köszönöm.
Billbóca

Beus181 # 2014.04.29. 14:29

Kovács_Béla_Sándor

Akkor véleményed szerint működik ahogy írtam, vagy nem?

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.29. 13:58

Mintha a Ptk. lazítana ezen a szabályon.

lajcsó # 2014.04.29. 13:20

Foglalót csak a szerződés megkötésekor lehet adni/kérni. A szerződéskötés előtt vagy után adott/kapott pénzösszeg nem minősül foglalónak.

Beus181 # 2014.04.29. 13:08

Igen, készpénzben fizetünk. Amint sikerül időpontot egyeztetnem az ügyvéddel, aki még nem jelzett vissza, a szerződésben majd beírunk egy közeli dátumot a fizetésre, viszont az eladó is szeretne foglalót, és mi is nyugodtabbak lennénk ha ez így működne. Kérlek addig is valaki legyen kedves megírni, hogy mit tanácsol a kérdésemre. köszönöm

matthiasi # 2014.04.29. 12:58

Mind a két félnek jó.
Az nem olyan biztos. Pl. ha a fizetési feltételek csak a homályos jövőben lesznek nem biztos hogy az eladó aláírja elfogadja.

Barátunk sok mindenről írogatott, csak egyről nem : fizetőképes é !!

Beus181 # 2014.04.29. 12:47

Még valami: foglalót lehet átutalni is az eladónak? Ezt beleírjuk a foglaló átvételi elismervényére hogy erre és erre a számlaszámra átutalásra kerül/került, szükséges mást tudni erről? Nem gond ilyenkor, hogy előbb megírjuk az átvételi elismervényt és csak utána kerül átutalásra a foglaló?

Vagy inkább menjünk be bankba mindketten ott átutalom nekik az ügyintézőnél és mellétesszük rögtön a bizonylatot vagy letanúztatjuk az ügyintézővel is? Ezt lehet így, vagy vegyük ki készpénzben és adjuk a kezébe inkább, melyik jobb?

Beus181 # 2014.04.29. 05:45

Értem, köszönöm. A foglalót akkor azért szerinted odaadhatjuk így a lenti átvételivel ha céges számláét is ad róla? A tulajdoni lapot megnéztem, az rendben van, annyi van még, hogy a múlt héten végtörlesztett a tulaj, de a tulajdoni lapra még nem került fel. Ennek pár nap vagy több átfutási ideje van? Adnánk már a foglalót, ezt bele kell írni valahogy pluszban vagy majd az ügyvéd beleírja a szerződésbe?

ObudaFan # 2014.04.29. 05:38

Mind a két félnek jó. Rákerül a tulajdoni lapra, ezért megakadályozza a kétszeri értékesítést, ugyanakkor a teljes vételár kifizetésig nem történik tulajdon-szerzés, így ez az eladónak is megfelelő biztosíték.

Beus181 # 2014.04.29. 05:22

Amint kapok időpontot az ügyvédhez megyünk is, csak addig is gondoltam erre foglalózáshoz. Cégtől vennénk egy lakást, és adnak mellé céges számlát is. Hogy kinek jó és mire a tulajdonjog fenntartás, elmondanád?

ObudaFan # 2014.04.28. 17:57

Érvényesnek érvényes, csak erre a földhivatal nem fog tulajdonjog-fenntartást bejegyezni, így azért biztosítéknak nem ugyanaz. Ezért célszerűbb lenne ügyvédhez fordulni.

Beus181 # 2014.04.28. 14:38

Sziasztok!

Kinéztünk egy ingatlant, szeretnénk megvásárolni és mielőbb lefoglalózni. Ha a foglalóról kitöltjük az alábbi átvételi elismervény mintát az érvényes lesz a későbbiekben a szerződéskötés során, vagy már előtte forduljunk ügyvédhez a szerződése megírása miatt és majd csak a kész szerződéssel foglalózzuk le az ingatlant?

Csak mert nagyon jó vételnek néz ki a lakás, és nem szeretnénk sokáig húzni a foglalózást, nehogy más elvigye. Ha így is jó, akkor ha mutat egy friss tulajdoni lapot az eladó odaadnánk a foglalót, hogy addig is az eladó is lássa hogy komoly vevők vagyunk, amíg leszervezzük az ügyvédet, ez így járható út?

Átvételi elismervény.

Alulírott ………eladó neve……….………………………., (lakcím: , a.n: ……………….. szül hely: ……………………………… szül.ideje: ………………………)
mai napon átvettem

…………vevő neve………………..(lakcím: , a.n: ……………….. szül hely: ……………………………… szül.ideje: ………………………) -től

a ingatlan helye szám alatti Hrsz-ú lakás foglalójaként számmal Ft-ot azaz betűvel forintot.

A felek kijelentik, hogy a foglaló mibenlétét ismerik, az átvételével kapcsolatos jogkövetkezményekkel tisztában vannak. Amennyiben a szerződéskötés a tervezett határidőre a vevő hibájából nem jön létre, úgy a foglalót elveszíti, ha az eladó hibájából nem jön létre, úgy az eladó a foglalót kétszeresen köteles visszafizetni.
A tervezett szerződés főbb elemei a következők:

Szerződő felek:

mint eladó

mint vevő

A szerződés tárgya: ingatlan helye Hrsz-ú ingatlan.

Az ingatlan kialkudott vételára: forint.

Fizetés módja: Az adásvételi szerződés megkötésekor a kifizetett foglaló összege után fennmaradó Ft, azaz forint készpénzben.

A szerződéskötés legkésőbbi ideje:
Kiköltözés:
Az eladó kijelenti, hogy az ingatlan kizárólagos tulajdonát képezi, per- és tehermentes, a birtokában lévő lakással kapcsolatos információkat nem hallgatott el.
A vevő kijelenti, hogy az ingatlant megismerte annak megvételéről minden információt mérlegelve, szabad akaratából döntött.

……………………………………. …………………………………….
átadó átvevő

Előttünk mint tanúk előtt:

Név: Név:
Lakcím: Lakcím:

köszönöm