Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2020.07.01. 17:53

Nikollka,

Dehogynem, nagyonis, sőt.

A hitel esetén is van önerő, amiből tud foglalót lerakni a vevő, ha akar. A szerződés aláírása előtt a vevő vagy kérjen előzetes hitelminősítést, vagy bízzon magában nagyon, hogy ő aztán simán megkapja.

Ugyanis a hitelkérelem elutasítása a gyakorlat szerint egyáltalán nem vis maior, hanem kifejezetten a vevő érdekkörében felmerülő meghiúsulási ok. Ezért MINDENKÉPPEN érdemes kikötni foglalót, konkrétan foglalót, felhívni rá a figyelmét, hogy azt elveszítheti ha nem kap hitelt.

A hitellel vásárlás eleve egy sokkal hosszabb procedúra, hónapokig vár az eladó, és a végén hoppon marad, mert a vevő nem tud fizetni.

Ha inkább a te érdeked, hogy eladd az ingatlant, és jó vevőt találtál neked jó áron, akkor kockáztathatsz, hogy foglaló nélkül bevállalod a szerződést. Ha inkább a vevő érdeke, hogy neki jó áron most megvegye az ingatlant, akkor vállalja be ő a kockázatot, hogy elveszíti a foglalóját.

(Fogadok, hogy az ügyvédet a vevőd hozta. Bár mindkettőtök érdekeit kellene képviselnie, ennyire hülye nem lehet. Vagy azt se tudja mi az ingatlan adásvétel, vagy finoman szólva sem pártatlan.)

Én tuti kikötnék egy 5-10% foglalót.

Nikollka # 2020.07.01. 17:38

Tisztelt Fórumozók!
Hitellel vásárolt ingatlan esetén is kérhet előleget vagy foglalót a vevő? Az adásvételit elkészítő ügyvéd szerint nem (szó szerint: „nem szoktunk ilyet beleírni”). Ha véletlen a bank elutasítja a hitel iránti kérelmet, akkor mi a helyzet? Bele lehet írni az adásvételi szerződésbe?
Segítségüket köszönöm!

wers # 2020.06.30. 07:53

Hanem az ügyvédek jó érdek érvényesítő képessége.

:)

Ezzel nem lehet vitatkozni.

SolnesM # 2020.06.30. 07:42

Ameddig ébren van az ördög, addig bármi lehet. Nem véletlenül ügyvédköteles az ügylet.
w.. szerint.
ja az ördög tényleg mindig éber, de azért az ügyvédkötelezettségnek a sok ok közül nem ez az első. Hanem az ügyvédek jó érdek érvényesítő képessége.
Nem volt ez mindig így. Kb. 50 éve ügyvédi közre működés nélkül vettünk ingatlant. Minden zökkenőmentesen ment.
Ez az ügyvédi közreműködés már csak azért is hibádzik, mert az esetek többségében, a döntő többségben a vevő hozza az ügyvédet , tehát ő fizeti és a zenész mindig annak húzza aki fizeti.

SolnesM # 2020.06.30. 07:30

Jó érzék kell a naiv eladók megtalálásához.
Vannak akik az eladandó ingatlanjukhoz érzelmi szálakat fűznek ( semmi értelme, nem menyasszony az, akire annak eladása után is vigyázni kell ).
A jó érzékű 'szélhámosok' leendő szélhámosok ezt hamar kiszúrják és az ingatlant nagyon olcsón, akár ingyen is megszerzik. Mondván jó gazdája lesz az ingatlannak.
A mikro környezetemben két eset is volt amikor a tulajok a koros érzelmi ragaszkodásuk miatt mélyen áron alul, sőt gyakorlatilag ingyen megváltak az ingatlanjaiktól.
Általában azzal védték a hüjeségüket, hogy jó gazdához került az ingatlanjuk.
Pedig csak nagy balekok voltak.

drbjozsef # 2020.06.30. 07:23

Ezt levédeni ujjgyakorlat. Megfelelő szerződést kell kötni, foglaló elvesztésével, konkrét fizetési határidőkkel. Az eladó legfeljebb egy kevés időt bukik. Persze ehhez az is kell, hogy ne szorítsa az eladót a szükség, és ne menjen bele olyanba, ami neki hátrányos. Inkább keressen másik vevőt.

SolnesM # 2020.06.30. 07:18

Vannak fura dolgok a vevővel kapcsolatban de nem tudom, hogy hogyan tudnának a helyzettel visszaélni.
kérdezte A.. majd egy napja.
Vannak bizony , nem is kevés !
Pl. az hogy ingatlan szeretnének, de nincs pénzük, vagy nincs elég.
Viszont rendelkeznek szép szavakkal, néha nagy rábeszélő képességgel. És néha van naiv eladó aki ezeknek bedől.
Elindul az ügylet az ingatlannal rendelkező eladó és a kevés pénzzel vagy egyáltalán azzal nem rendelkező vevő jelölt között. hogy hogyan jut pénzhez azt számtalan módon ecseteli. A célja az ingatlan megszerzése, elsőként a birtokba jutás.
Ja és azt azért soha sem mondja , hogy nem fizet, azt a szándékát (fizetési ) mindig megerősíti, csak azt nem , hogy mikor !!

wers # 2020.06.30. 06:27

upsz, tényleg.

A vevőtől fél? Biztos abban is van kockázat. Pl. hamis pénzzel fizet.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.29. 12:39

Itt éppenséggel a tulajdonos (eladó) kérdez - és a vevőktől fél.

wers # 2020.06.29. 11:49

Én laikusként mindenképpen elkérném a tulajdonos személyi okmányait, biztosan ő adja-e el az ingatlant.

Az ingatlant viszont neked kell megnézned, hogy olyan állapotban van-e, mint ahogy hirdették. Nincs-e valamelyik szolgáltatás kikapcsolva stb.

Atti74 # 2020.06.29. 11:40

Jogos,csak gondoltam van esetleg konkrét tipp, hogy mire érdemes fokozottan figyelni. Természetesen ügyvéd átnézte a szerződést.

wers # 2020.06.29. 11:37

létezik-e mostanában tipikus csalás ingatlan eladásakor?

Ameddig ébren van az ördög, addig bármi lehet. Nem véletlenül ügyvédköteles az ügylet.

Atti74 # 2020.06.29. 11:33

Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e mostanában tipikus csalás ingatlan eladásakor? Vannak fura dolgok a vevővel kapcsolatban de nem tudom, hogy hogyan tudnának a helyzettel visszaélni. Köszönöm

Szomorú örökös # 2020.06.28. 03:29

Viktor20

Van egy szép kis ház Budapest vonzás körzetében aminek 1/4 részben én vagyok, 3/4 részben testvérem a tulajdonosa. Szeretném a részemet eladni. Kapcsolatot nem tartok a másik tulajdonossal. Több mint 10 éve nem jártam a házban, Ő lakik benne. Nem tudom milyen állapotba van, mennyi a jelenlegi értéke.

Két lehetőséged van. Ebből a harmadikkal kezdem :-D. Igaz, arra nem sok esélyed van, mivel nem valószínű, hogy be tudsz jutni az ingatlanba. Ez a megoldás az, hogy megpróbálod saját magad meghirdetni, de nem kizárt, hogy az összes vevőjelölted el fog menni egyből, mivel a testvéred el fogja őket üldözni azzal, ha jelzi, hogy márpedig az ő része nem eladó. Így pedig a kutyának se fog kelleni.

De komolyra fordítva a szót két valós lehetőség áll fenn. Az egyik, hogy jelzed a testvéred felé, te szeretnéd neki eladásra felkínálni a részed és ezzel ő teljes tulajdonjogúvá válik az ingatlanban. Egyben jelezheted is felé, hogy amennyiben erre nem tart igényt, úgy közös tulajdon megszüntetése végett méregdrága pert fogsz indítani a bíróságon és majd ők határozatban fogják ezt elrendezni, amelynek végrehajtása kötelező érvényű lesz - ez a második lehetőség. Ebben nincs győztes vagy vesztes, a perköltséget megosztva fizetitek - testvérednek is perkálni kell majd - de itt nem kizárt, hogy a te részed esetleges csekély értéke rá is fog menni, mivel ahogy jeleztem, ez nem olcsó eljárás. Végső megoldásként a bíróság általában az árverezést szokta elrendelni és akkor tulajonjog arányában osztódik az ára, mínusz a perköltség díja. Ez összesen 6 %, amit tulajdoni arány mértéke alapján osztanak meg.

Ennyit tudtam laikusként tanácsolni, de ha bármiben tévedtem, majd a jogászok kijavítják.

Zöldövezeti11 # 2020.06.28. 02:03

Az ilyen „JonasM” féle ügyekhez : ha vásárolunk egy ingatlant és valamiért belemegyünk abba, hogy azonnal nem vehetjük birtokba, tartsuk vissza a vételár egy részét, vagy kérjünk rész birtoklási lehetőséget.
pl. az egyik szobába berakjuk a lomjainkat, lezárjuk, stb.
Elvégre ha vevők vagyunk csak van pénzünk ,tehát diktálni tudunk.

Amúgy mostanában amikor a szálláshelyek bősége szakadt ránk, az eladó vegye igénybe azt. Magyarul ürítse ki az ingatlant adja birtokba és ő másutt oldja meg a lakhatását.

Adásvételi szerződésben egy sekély összegű kötbért rögzítettünk ilyen esetre, amit előre kéne utalniuk, de mai napig nem érkezett semmi.
Azt a csekély összegű kötbért már előre el kellett volna kérni és nem most reménykedni abban, hogy megérkezik.

Zöldövezeti11 # 2020.06.28. 01:50

Kapcsolatot nem tartok a másik tulajdonossal.
Több mint 10 éve nem jártam a házban, Ő lakik benne.
Nem tudom milyen állapotban van, mennyi a jelenlegi értéke.

Ez mind nagy nagy hiba.
Ezeket kellene először rendezni és nem holmi közvetítővel kooperálni.
Az értéke részedre csekély, de lehet a benn lakó, a 3/4 -es résztulaj csak ad valamit !

Viktor20 # 2020.06.27. 21:33

Tisztelt Szakértők!

Nem vagyok jártas a jogi dolgokban ezért segítségre lenne szükségem.
Van egy szép kis ház Budapest vonzás körzetében aminek 1/4 részben én vagyok, 3/4 részben testvérem a tulajdonosa.
(rémélem jól értelmeztem a tulajdoni lapon szereplő adatokat)

Szeretném a részemet eladni.

Kapcsolatot nem tartok a másik tulajdonossal.
Több mint 10 éve nem jártam a házban, Ő lakik benne.
Nem tudom milyen állapotba van, mennyi a jelenlegi értéke.

Milyen lehetőségeim vannak?
Legjobb lenne olyan megoldás ahol egy közvetítő személy/cég intézi el a dolgokat. Nem tudom ilyen létezik-e.

Nagyjából mindegy lenne mennyit kapnék érte, csak szeretném valahogy lezárni ezt az ügyet.

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.19. 08:04
  1. Csak a kreativitás szab határt.
  2. Fakultatív, a joghatás pont ugyanaz.
  3. Nem "többlet", de igen; viszont nem "felül", hanem annyiban, amennyiben azt meghaladja.

(Nem "sekély", hanem "csekély".)

JonasM # 2020.06.18. 20:24

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérek az alábbi ügyben:
Vásároltunk egy lakást, amelynek már két hónapja én és nejem vagyunk a földhivatalnál bejegyzett tulajdonosai. Birtokbaadási határidő három napja letelt, de még nem történt meg. Eladók új építésű lakásba költöznének és állításuk szerint csúszik a kivitelező. Közölték (!) velünk, hogy akár még 4-5 hónapig is húzódhat, mire költözni tudnak. Adásvételi szerződésben egy sekély összegű kötbért rögzítettünk ilyen esetre, amit előre kéne utalniuk, de mai napig nem érkezett semmi.
Fentiekkel kapcsolatban lenne pár kérdésem:

  1. Milyen módon tudjuk őket rábírni, hogy oldják meg a lakhatásukat máshol és adják birtokba a jogos tulajdonunkat? (Családommal jelenleg egy kis garzont bérlünk, bútoraink raktárban!)
  2. Küldjünk nekik felszólítást a birtokbaadásra, vagy ezt már ügyvéddel küldessük?
  3. Többlethasználati díjat követelhetünk a kötbéren felül? Ha igen, miután kiköltöztek utólag is kérhetjük? Ennek összegében meg kell velük egyezni?

Válaszokat előre is hálásan köszönöm!

dánielmárk # 2020.06.09. 05:53

Üdvözlet! Véleményüket szeretném kérni abban az ügyben,hogy az egyik barátom vásárolt egy házat ami tégla építésűnek volt hirdetve, és most ahogy át vette és elkezdődött rajta a felújítás kiderült,hogy vegyes falazatú. Az energetikai tanúsítványban is téglának volt feltüntetve illetve az adó érték bizonyítványban is. továbbá a banki értékbecslésben ami a hitelükhöz készült ott is tégla építésűnek tüntette fel a becslő. Hozzáteszem 3 hónapig minden hétvégén mesterekkel vonult fel felmérni az ingatlant ,hisz üres volt és az örökösök partnerek voltak abban is ,hogy át tudja nézetni a szakemberekkel. A bank által készített értékbecslés és az adó érték bizonyítvány is annyira értékelte fel a házat amennyiért vették. Mégis kellemetlenül érzik magukat ,hogy tiszta tégla építés helyett vegyes és vályog falazatú házát vásároltak. Tudnak e kártérítési igényt benyújtani esetleg az eladók felé, van e bármi jogosultságuk erre vagy így jártak és fogadják el? Előre is köszönöm segítségetek. Üdvözlettel.

wers # 2020.06.08. 11:38

Rögtön meg is dupláznám a munkadíjat. :D

:) helyes

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.08. 10:06

Rögtön meg is dupláznám a munkadíjat. :D

Eladás után egyébként illetéket biztosan nem kell fizetni.

wers # 2020.06.08. 08:02

Mellesleg ügyvédköteles, dolgoztasd meg az ügyvédedet is. Tudnia illene.

wers # 2020.06.08. 07:59

Volt már ez a kérdés ha jól emlékszem.

https://adozona.hu/…fat_f_CCD7AI

Pixi11 # 2020.06.08. 07:53

Tisztelt Szakértők !
Egy egyéni vállalkozás ,(ÁFA-s) ha eladja 16 éve épített saját üzletét, ingatlanát, ami után annak idején ÁFA-t igényelt vissza kb. az eladási ár után hány % lesz a befizetendő illeték összege a NAV-nak ? Esetleges egyéb bármilyen költség felmerülhet-e még az ingatlan eladásából, amit fizetni kell az értékesítés után ?
Valamint ÁFA nélkül fordított adózás alapján értékesíthető-e ,ha az Eladó, és Vevő is ÁFA-s körbe tartozik ? Köszönöm