Új építésű lakások áfa csökkentése

pulutyka # 2018.05.24. 14:28

Tisztelt Hozzáértők!

2 hónapja házépítésbe kezdtünk, amit generálkivitelező segítségével vettünk igénybe. Lassan eljön az idő, hogy burkolás, festés, gépészeti szerelések következzenek. A kivitelező részletes tételes árajánlatot adott. Természetesen megvannak a saját elképzeléseink, hogy milyen mosdót stb. szeretnénk. Bizonyos tételeket olcsóbban be tudnánk szerezni, pl. webshopokból.
Vagyis: a költségvetésben szerepel egy NETTÓ 18.000 Ft-os mosdó, amit én a végén ugye 18.000 + 5% ÁFA-val fogok kifizetni, tehát ennyi terhelné a pénztárcámat. A webshopon viszont mondjuk 15.000 + ÁFA a kiszemelt mosdó ára.
Át lehet-e ezt valahogy hidalni? Ha a generálkivitelező rendelné onnan, akkor én 15.000 + 5% ÁFA-t fogok végeredményben fizetni?

Köszönöm előre a válaszokat, üdv!

palio66 # 2018.05.19. 16:48

Kedves Fórumozók!

Véleményüket szeretném kérni. Egy ikerház építésébe fogunk, melynek egyik felének leszek az építtetője. Nem egy generálkivitelezővel, hanem négy különböző vállalkozással fogok szerződést kötni, a különböző munkafolyamatokra. A vállakozások 27 %-os ÁFÁval dolgoznak. Lehetőségem lesz-e az áfa visszaigénylésére , persze csak 5 millió forintig?
Az építkezés még nem kezdődött el.

reston # 2018.05.08. 12:33

Értem. Köszönöm szépen az információt!

Rexor # 2018.05.08. 11:08

Így már más a dolog fekvése, mert a másik társaság nem lakást értékesít neked. Akkor jogos a 27% áfa.

reston # 2018.05.08. 09:40

A szerződésben vételár + ÁFA szerepel és ott az összegek 5%-os Áfával lettek kalkulálva. Viszont sztem ott lehet a kutya elásva, hogy én egy építtető kft-vel szerződők a lakás vásárlásról, míg a feláras dolgokat egy kivitelező kft-nek kell kifizetni (a két kft neve hasonló és sztem a lánc végén a tulaj is ugyanaz, de így mégis csak két külön kft).

Aztán valahol a két cég között biztos benyelik valahol a két Áfa közötti különbséget, de nem tudom hogy ez ellen van-e esély bármit is tenni...

Rexor # 2018.05.07. 14:20

Jó lenne látni a szerződést is, de nekem ez sántít. Ha szerződés arról szól, hogy lakást vásárolsz, akkor 5% áfát kell felszámítania. Hogy a burkolatra/xy dologra felárat számít ez megállapodás kérdése, de ezek járulékos költségek, ami azt jelenti hogy osztaniuk kellene a "fő" tranzakció áfa mértékét, ami 5%.

reston # 2018.05.07. 13:03

Tisztelt Szakértők!

Egy lakóparki újépítésű lakást vásároltunk tervezőasztalról, a lakás építése folyamatban van. Az építtető lehetőséget ad az alap burkolatoktól/szaniterektől eltérésre felár ellenében. A felárat azonban még az építkezés során előre ki kell fizetni és az építtető ezeket a munkákat/termékeket 27% Áfával számlázza ki.

Jogszerű ez így?
Vagy a feláras munkákat/termékeket (pl. többlet burkolást, drágább mosdót) 5% Áféval kellene kiszámláznia?

Köszönöm előre is a segítséget!

Medveanya # 2017.08.11. 20:22

Üdv!
Olyan kérdésem lenne hogy találtam egy építőcéget, akik kulcsrakész családi házat építenek, mi csok 10+10-el szeretnék ezt megoldani, de 30% önerő kell hogy depozitot fizessünk a cégnek, amit visszaadnak amikor a banktől megkapják az utolsó részletet is, a használatbavételi engedély után. A gondom hogy a ház nem fog elkészülni 2019.december 31-ig( ugyebár eddig az időpontig él a jogszabály az 5%-os építési áfára). Ha én ez időpomt előtt megkötöm a szerződést a céggel akkor lehet rá kérni a kedvezményes áfát, vagy a használatbavételi engedélynek meg kell lenni eddig a határidőig?

MajorDomus # 2017.01.14. 20:20

Az áfát be kell fizetnie.

CSB1196 # 2017.01.13. 20:55

Ergo a 25 milliós eladási ár mellett kap még +5 milliót az 5%-os Áfa miatt, elég jól járt..

CSB1196 # 2017.01.13. 20:52

Nekem persze hogy 1 milliót kell fizetnem egy 1 milliós számláért, viszont aki kiállítja a számlát (vállalkozó) annak nem mindegy az Áfa mértéke, mert attól függően marad több vagy kevesebb a zsebében, erre utaltam..

MajorDomus # 2017.01.13. 20:33

Bruttó.

Rexor # 2017.01.13. 20:10

Nem, ha a vállalkozó 1 millió Ft-ról állít ki számlát akkor 1 millió Ft-ot kell fizetni. teljesen mindegy mennyi az áfa.

CSB1196 # 2017.01.13. 19:27

De ha a vállalkozó pl. 1mFt-ról ad számlát akkor neki nem mindegy hogy azon 5 vagy 27% az Áfa, nem?? Mert ha csak 5% akkor a munkadíjja 950eFt míg 27%-al csak 730eFt ugyan arra a munkára..

Sherlock # 2017.01.13. 12:52

Teljes tévedésben vagy.

Ha generálban csinálod (a fővállalkozód intézi), akkor 5% ÁFA van. Ha nem generálban csináltatod, akkor neked kell minden vállalkozót megbízni, ebben az esetben mondjuk a FeMü-vel és a műszaki ellenőrrel is neked kellett volna szórakozni.

Ha 5%-os számlákat kaptál, akkor generálban csinálod, tehát semennyire nem vonatkozik rád az 5 millió ÁFA visszaigénylés. Nem pedig a vállalkozó nyelte be. A vállalkozó nem tudott semmi "5 milliós ÁFA visszaigénylést" igénybevenni (most azt hagyjuk, hogy ő az összes áfát visszaigényli, próbálom úgy írni, hogy megértsd).

Végül: a generál az "vásárlási szerződés", tehát azt kötöttél.

Rexor # 2017.01.13. 12:49

Félreérted a dolgot. A visszaigénylés esetleg rád vontakozhatna, de nem vonatkozik, mert kulcsrakész ingatlant kaptál. A vállalkozó pedig köszöni szépen jól van, mert az építőanyag áfát 27%-al helyezte levonásba valószinűleg :)

CSB1196 # 2017.01.13. 12:40

Még az is a kérdésem az előző levelemhez kapcsolódva, hogy a vállakozó akkor is igénybe tudta-e volna venni az 5mFt-os Áfa visszaigénylést ha vásárlási szerződést kötöttünk volna?
Vagy az éptíéssel és a vállalkozói szerződéssel én segítettem hozzá ehhez?

CSB1196 # 2017.01.13. 12:33

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi témával fordulok hozzátok jogi tanácsért.

Tavaly kötöttünk vállalkozói szerződést egy kivitelezővel újépítésű családi ház építésére a CSOK-nak megfelelően amit igénybe is tudtunk venni a 3 gyermekre. Az egész folyamat az elején vásárlásnak indult, úgy terveztük hogy a vállalkozótól a kulcsrakész, használatbavételi engedéllyel rendelkező házat 25mFt-ért megvesszük (banki hitellel együtt), de tavaly nyáron szerződéskötés előtt a vállalkozó kitalálta, hogy inkább legyen építés (így a bank is gyorsabban fizet, stb) és így született meg a kivitelezői/vállalkozói szerződésünk építésre.
Azóta amit kaptam tőle számlákat mind 5%-os Áfa-t tartalmazott, az a kérdésem, hogy akkor az 5mFt-ig visszaigényelhető Áfa-t teljes egészében a vállalkozó benyeli??

Köszönettel!

Rexor # 2016.11.11. 19:55
Anita24 # 2016.11.11. 16:08

Köszöntök Mindenkit! 3 gyerekem van, gondolkodom a CSOK igénybevételén. Ezt az ÁFA kérdést hiába olvasgatom mindenfelé nem értem. Egyáltalán végeztethetem-e az építést generálkivitelezővel? Vagy csak magam szervezhetem? Ha generálkivitelező építi akkor 5 vagy 27% Áfával számláz nekem? A magán úton szervezett munkák és anyagdíjak milyen százalékkal kerülnek kiszámlázásra részemre? Milyen esetben igényelhető vissza az 5millió Ft ÁFA? (Gondolom csak 27%-os számlákkal...) . Olyan variáció van-e, hogy 5%-al számláznak nekem és én nem igényelek inkább vissza? Köszönöm előre is! Lehet én vagyok gyengeelméjű de annyi helyen elolvastam már sok mindent és nem értem. Köszönöm előre is!

Loena # 2016.11.02. 22:07

Az új lakás/házépítésekor lehetséges ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban van egy kérdésem.
Magyar allampogar vagyok de pillanatnyilag meg Kulfoldon elek.A tavasszal szeretnek egy csaladi hazat epiteni mert veglegesen visszamennek Magyarorszagra.Szeretnem tudni hogy az AFA t vissza tudo e igenyelni es milyen modon.
Koszonettel

Rexor # 2016.10.20. 07:37

Nem sokan fognak ezzel pert nyerni...

sptq1980 # 2016.10.19. 18:46

Sziasztok. Kinek mi a helyzet a "lenyelt" lakásáfákkal? Nyert már valaki pert?

Sherlock # 2016.09.01. 13:24
  1. Leegyszerűsítve: szerkezetre és burkolatokra. Ami mozdítható, arra nem. A konyhabútorra és a gépekre akkor sem, ha beépítettek.
  2. A fűtött hasznos terület számít bele, a garázs viszont nem, akkor sem ha fűtött.
  3. ld. 2-es pont.
westry # 2016.09.01. 11:47

Az áfa-visszatérítésre vonatkozóan lennének kérdéseim.

előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

1. Mely tételekre vonatkozik az áfa-visszatérítés? Beton, tégla, tetőfedés, faanyag, burkolatok, nyílászárók, festékek és ragasztók – ezen túlmenően asztalosipari termékekre (konyhabútor), szaniterekre, világítótestekre, stb –ről szóló számlák után is visszaigényelhető az áfa?
  2. Az áfa-visszatérítés vonatkozásában a lakóépület alapterületére a CSOK feltételrendszere vonatkozik? Tehát mely helyiségek számítanak bele a 300 nm-es határba?

A 16/2016 (II.10) kormányrendelet értelmbében a 300 nm-be nem számít bele a garázs, pince, terasz.

3. Amennyiben az összes hasznos alapterületnek mégis része a fűtetlen pince és a terasz is, akkor a számlák benyújtásakor hogyan tudom biztosítani a felhasznált anyagok vonatkozásában, hogy mely tételek az épület mely helyiségébe épültek be?
Pl. 80 m3 beton vásárlásáról szól a számla. Hogy tudom elkülöníteni, hogy ebből mennyi beton volt szükséges a garázs megépítéséhez, ha ez a garázs a pinceszinten az épület alatt helyezkedik el (és erre vonatkozóan a visszatérítési lehetőség nem alkalmazható)?