Új építésű lakások áfa csökkentése


Sherlock # 2016.07.24. 09:16

Ha szerkezetkészre építésre szerződsz a kivitelezővel (tehát generálkiviteleződ van), akkor a csok rendelet 69. § (6) bekezdése szerint nem vagy jogosult ÁFA-visszaigénylésre.

bringas123 # 2016.07.24. 07:48

Sherlock: kifejtenéd picit bővebben?
Én úgy értelmezem akkor, hogy a kivitelezőm nem számlázhatna 5%-os ÁFA-t és nekem kellene utána visszaigényelni?
Vagy a kivitelezőmnek kellene kulcsrakészre készíteni a házat?
Előre is köszönöm!

Sherlock # 2016.07.22. 19:47

Tévedésben vagy. Vagy 5% áfa van, mert veszed a házat, vagy áfa visszaigenyles, ha építkezel. Mixelni nem lehet.

bringas123 # 2016.07.22. 19:41

Az új lakás/házépítésekor lehetséges ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban van egy kérdésem.

A helyzet:
Új házat építünk (igénybe vesszük a két gyermekes CSOK-ot és banki hitelt is). A telket tavaly vásároltuk.

Szerződtünk egy kivitelezővel, aki szerkezetkészre építi a házat, majd külön vállalkozói szerződésünk lesz a víz, villany, fűtés és nyílászárók szerelésére. És végül az eredeti kivitelezőnk készre építi a házat.

A kivitelező 5%-os áfával számláz. A kivitelezővel kötött és kötendő szerződések együttes nettó összege ~24,5 millió forint, amire ~1,225 milliónyi áfát fizetünk. (Ha 27%-os áfával fizetnénk, akkor 6,615 millió lenne az áfa, azaz itt már "nyertünk" 5,4 milliónyi ÁFA-t) A víz, villany és fűtés szerelése 27%-os áfával terhelt lesz, a nyílászárók alanyi mentes vállalkozótól kerülnek kiszámlázásra.

A kérdésem az, hogy a kivitelezőnél "nyert" áfaösszeggel kimerítettük-e az 5 millió forintos áfa visszaigénylés lehetőségét vagy ez attól független?
Esetleg még a kivitelezőnek kifizetett 5%-os áfatartalmat is visszaigényelhetjük?

Válaszukat előre is köszönöm!

Rexor # 2016.05.31. 09:23

"Kb. olyan érzése van az embernek, hogy azért így írják le az árat, mert tudják, hogy az áfa mértéke módosulni fog. " : ezzel rátapintottál egy lényeges dologra :).

"Ergo pont nem a nettó négyzetméter árnak kéne növekednie azzal, h a kivitelező nyeri meg az áfa különbözetet.": Józan paraszti ésszel gondoljunk bele mi minden befolyásolja az árakat az áfán kívül. Néhány példa:

  1. A legfontosabb a kereslet/kínálat : kevés új lakás van, és nagy a kereslet,ez felhatja az árakat. Jelenleg az új lakások már a tervek elkészülésekor elfogynak, gyakran 1 - 1,5 évet is várni kell hogy tényleg meglásd mit vettél;
  2. Építőanyagok árai: ezek sem csökkenő tendenciát mutatnak;
  3. Kivitelezés költsége (munkabér, alválallkozók, stb.)
Anna Sára # 2016.05.31. 08:48

a NAV tájékoztatás (2015. december 31. napját követően teljesített lakóingatlan-értékesítésekhez kapcsolódóan 2016. január 1. napja előtt fizetett előlegek áfa elszámolása) megfogalmazása szerint "azon 5%-os adómértékkel adózó lakóingatlan-értékesítések esetében, amelyekkel összefüggésben 2016. január 1. napját megelőzően fizettek előleget, a helyes adóalap és fizetendő adó kiszámításának módja attól függ, hogy a felek egymás között áfa nélküli ellenértékben (nettó összeg plusz áfa), vagy az áfával növelt ellenértékben (bruttó ár, amely az áfát is tartalmazza) állapodtak meg".
Az 1. esetre pedig példaként a következőt írja:
"Szerződés szerinti ellenérték: 30.000.000 Ft + áfa"
Valaki Magyarországon vesz ilyen ármegjelöléssel lakást (itt normál családokra gondolok)? Kb. olyan érzése van az embernek, hogy azért így írják le az árat, mert tudják, hogy az áfa mértéke módosulni fog. (ezt pedig senki nem tudhatta pl. 2015 szeptemberében, amikor én szerződtem)
A másik, hogy az egész áfa csökkentésnek kimondottan is szociálpolitikai célja volt, az állam mond le az áfa különbözetről,nem a kivitelező. Ergo pont nem a nettó négyzetméter árnak kéne növekednie azzal, h a kivitelező nyeri meg az áfa különbözetet.

Rexor # 2016.05.31. 07:13

Majordomus: Nem ez a lényeg, mert a kivitelező levonhatja/visszaigényelheti a bejövő az áfát.

"Áfa nélküli ellenértékben (nettó összeg plusz áfa)" történő megállapítását hogyan kell érte" - az a baj, hogy ezt nem tudják sokan értelmezni. Nincsen olyan hogy áfa nélküli ellenérték. Az ellenérték mindig tartalmazza az áfát, ha maga a tranzakció áfa köteles.

MajorDomus # 2016.05.30. 19:41

Úgy gondolod hogy a kivitelező áfa nélkül kapja az épitőanyagot?

Sherlock # 2016.05.30. 14:25

Te is tudod a megoldást, csak nem vagy elégedett vele.

Anna Sára # 2016.05.30. 13:37

Kedves Olvasók, újépítésű lakás áfa témában érintettek!

2015. júliusában adásvételi előszerződést kötöttem egy többlakásos lakóingatlanban kialakításra kerülő lakás megvásárlására.
A lakás vételára a következőképpen került rögzítésre az előszerződésben:

"Felek a fentebb körülírt Lakás bruttó vételárát az alábbi összegben állapítják meg:
23.696.984 Ft azaz
Huszonhárommillió-hatszázkilencvenhatezer-kilencszáznyolcvannégy Forint
(18.659.043 Ft + 5.037.941 Ft ÁFA)"

A új ingatlanokra irányadó áfa kulcs változása kapcsán vita támadt a kivitelező és köztem a 2016-ban fizetendő 80%-os vételárhátralék összege tekintetében.

Álláspontom szerint a "18.659.043 Ft + 5.037.941 Ft ÁFA" vételár megjelölés besorolható a NAV tájékoztatás (2015. december 31. napját követően teljesített lakóingatlan-értékesítésekhez kapcsolódóan 2016. január 1. napja előtt fizetett előlegek áfa elszámolása) 1. esetköre szerinti "nettó összeg plusz áfa" megjelölés alá.
A kivitelező szerint azonban a vételár fenti megjelölése egyértelműen a NAV tájékoztatás 2. esetköre szerinti bruttó (áfával növelt) vételár.

A fentiek miatt kértem a NAV-tól annak kifejtését, hogy egy lakóingatlan vételárának "áfa nélküli ellenértékben (nettó összeg plusz áfa)" történő megállapítását hogyan kell érteni (elképzelni); illetve, hogy hogyan lehet úgy "nettó összeg plusz áfa" árat megállapítani, hogy az ne legyen bruttó árnak tekinthető.
Szerintem ez kizárólag úgy volna lehetséges, ha csak a vételár nettó összege kerülne számszerűen meghatározásra, azonban az áfát csak és kizárólag az "áfa" szöveggel szerepeltetjük (pl. 18.659.043 Ft + áfa). Ugyanakkor ez rendkívül életidegen a magyar valóságtól. Kizártnak tartom, hogy Magyarországon a végfelhasználók által vásárolt lakások adásvételi szerződéseiben a pusztán "+ áfa" megjelölés szerepelne, vagy egyáltalán ez szokásos volna. Emellett – a társasházi lakások adásvételénél általában – a kivitelező/eladó ügyvédjének az adásvételi szerződésben használt megfogalmazásától függővé tenni áfa kérdésben a vevő helyzetét, rendkívül aggályos.
A NAV kitérő választ adott a kérdésre.

Ha bárki hasonló cipőben jár és megoldást talált a kérdésre, illetve lakás áfa kérdéssel foglalkozó ügyvéd, várom jelentkezését.
Előre is köszönöm a válaszokat!

havanna555 # 2016.04.20. 16:44

Kedves Válaszoló!
Örömmel értesültem az áfa csökkentési jogszabály bevezetéséről, de hamar elment a kedvem,ma voltam a bankba érdeklődni. mint a legtöbb magyar jogszabályra jellemző amit hamar gyorsan bevezetnek,fejetlen,átgondolatlan,elkapkodott. Kinek készült? Merthogy nem az átlagnak, az biztos. Nyílván a sok biztosíték amit az állam elvár szükséges, nekem csak egy dologgal van problémám ! Remélem valaki megtudja nekem magyarázni miért nem jó , mivel” generál” kivitelezővel csináltattam az új építésű házam elkészítését. Nyílván az az egyszerűbb,ha megbízok egy vállalkozót,hogy építse fel a házam. Ez az állam szerint így nem jó,mert a jogszabály szerint kizáró ok,ha generál kivitelező csinálja. Tehát ha az építtető magánszemély olyan kivitelezőt bíz meg,amely a felépítendő lakóingatlan megrendelő részére történő , használatbavételre és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas állapotban való átadását vállalja, az a hivatkozott rendelkezés értelmében termékértékesítésnek minősül, így arra adó visszatérítési támogatás nem igényelhető. Aki építkezik tudja ,hogy megszűnt már a kalákába való építkezés,a barát rokon segít csinálja. Az e – naplónak minden hivatalos mozzanatot tartalmaznia kell. Elindítás,munkafolyamatok,műszaki vezetés,átadás- átvétel stb. Nyílván nem az az egyszerűbb,ha egy kivitelezővel csináltatom?Vagy,hogy visszaigényeljem az áfa rész , mi maradjon le ? Mire gondolt aki megírta a jogszabályt? Mert ennek alapján nekem kellett volna a munkafolyamatokra külön vállalkozókat megbízni. Támogatják a kisvállalkozókat? Ha ha, aki az enyémet csinálja az is egy kezdő kisvállalkozó,csak próbálta úgy megoldani, hogy kicsit egyszerűbb legyen az e-napló miatt is. MERT MINDENNEK HIVATALOSNAK KELL LENNI! Vagy ez a büntetés,aki az egész építkezést egy vállalkozóval meri csináltatni? Annak nem jár az áfa különbözet? Vagy ez inkább arról szól , hogy elhúzzuk a mézes madzagot,mert jó reklámozni és jól hangzik „az építkezőknek jár az áfa különbözet”. Így ösztönözzük az építkezőket. Szép mondhatom! Nagyon remélem akik alkották a jogszabályt elgondolkodnak és változtatnak rajta.

MajorDomus # 2016.04.18. 20:56

Majdnem mindent!
Ha felvette a költségvetésbe, akkor arról a többség dönt. A liftaknát nem lehet elbirtokolni.
A Jegyzőhöz fordulj birtokhaboritás miatt ha nem enged be a kertbe!

Szerintem jobban jársz ha te is eladod neki a lakásodat és normálisabb házba költözöl.

MajorDomus # 2016.04.18. 20:54

Majdnem mindent!
Ha felvett a költségvetésbe, akkor arról a többség dönt. A liftaknát nem lehet elbirtokolni.
A Jegyzőhöz fordulj birtokhaboritás miatt ha nem enged be a .

Szerintem jobban jársz ha te is eladod neki a lakásodat és normálisabb házba költözöl.

12masni # 2016.04.18. 12:41

Társasházi közös tulajdon elbirtoklása.
Szeretném megtudni,hogy hová fordulhatok jogsegélyért.
7 lakásos társasházban lakom,ahol az egyik tulajdonos gyors tempóban vásárolja fel a lakásokat,már ötöt sikerült megvennie.Közös kertrész tartozik a házhoz,amelyet egy szép napon lekerített,lelakatolt,hivatkozva a szokásjogra,meg arra,hogy ő gondozza a kertet.
Újabb esemény,hogy saját liftet szeretne beépíteni a lépcsőházba,azzal,hogy az egymás alatt lévő lakások már mind az ő tulajdonában vannak,és a liftnek sohasem használt liftaknát már régen elbirtokolták azzal,hogy minden emeleten kamrának használták azt.A maradék két lakó természetesen nem használhatja majd a liftet,mert vegyük úgy,hogy a saját lakásán belül építette a liftet.
Ugyanakkor meg kell jegyeznem,hogy az induló szinten nincs lakás,tehát semmiképpen nem lehet az ő tulajdona.
A közgyűlésen bejelentette szándékát,amit megfelelően le sem tudtunk reagálni,mivel csak bejelentette a tényt.
A többségi tulajdonos mindent megtehet????

MajorDomus # 2016.04.10. 19:56

Adószakertő!

Gabor@ # 2016.04.10. 13:32

Tisztelt Olvasók, témában érintetek!

Több fórumot áttekintve nem találván egyértelmű iránymutatást, bízok a nálam jobb lakáscélú 5%-os ÁFA és építésügyi ismeretekkel rendelkezők segítségére :)

Kérdéses pontok az alábbiak lennének.

1-saját tulajdonú telekre miként lehetséges építtetni, hogy az 5%-os ÁFA érvényesíthető legyen (generál kivitelező bevonása esetén, illetve van lehetőség saját erőforrások-szakmai referenciákkal rendelkező rokonok bevonására, akikkel külön-külön kötnék szerződést)

2-utóbb említett esetén (5% ÁFA, rokoni kör által történő szerződéses kivitelezés) saját célú lakásépítés indokolttá teszi továbbra is az e-napló
vezetését?
A munkálatok összehangolását ebben az esetben ki felelős elvégezni? (megbízott felelős műszaki ellenőr???)

3- amennyiben a 2. kérdésben foglaltak járhatóak, úgy a 27 kontra 5%-os ÁFA érvényesítésének folyamata miként történik

4- várnám észrevételeiteket a 2. és 3. pontokban feltett kérdésben nem említett, de kivitelezhetőséghez elengedhetetlen részletek rávilágítására

Előre is köszönöm a konstruktív hozzászólásokat :)

Sherlock # 2016.03.30. 07:33

Itt áfa visszaigénylés a részedről fel sem merülhet, mivel nem építés, hanem vásárlás. A beruházó pedig nem 27%-os áfával fog számlázni, hanem 5%-ossal, csak mivel bruttó árban állapodtatok meg, ez a vételárat nem fogja csökkenteni. (Már amennyire ki lehet venni a történetből, hogy miről van szó)

Grandeee # 2016.03.30. 07:11

Köszönöm MajorDomus! :) Bújom, de nem találtam erre értelmes megfogalmazást,.. nyílván a törvény hivatkozásaiban rejlenek a részletek, de még nem tudtam átlátni, átolvasni, értelmezni mindent!

Ezért volna szükségem egy hozzáértő tanácsára, vagy iránymutatására, hogy miként járhatnak el velem szemben, és ez hol van leírva,..

Válaszotokat előre is köszönöm!

Ü.
Tamás

Gabcsii # 2016.03.29. 17:47

MajorDomus

Igen, az ÁFA-ra az vonatkozik... :)
Én laikusként nem találtam benne ilyet... Viszont érdekelne egy hozzáértő véleménye is.

MajorDomus # 2016.03.24. 22:35

Áfa törvény

Grandeee # 2016.03.24. 11:32

Kedves Válaszoló(k)!

Az alábbi eset ált fent új építésű 2016-ban megvásárolt lakásunk során, (amit 2017-ben fognak átadni)

A szerződés megkötését (vételár megállapítását) követően, módosítások történtek, történnek az ingatlanban, (szaniterek, falak, burkolatok, stb.) amit az Értékesítő (beruházó) cég a kivitelező cég bevonásával bonyolít!
Azaz egy 3 szereplős megállapodást kíván kötni velünk, vevőkkel , melyben ő mint az eladó fog felénk számlázni, de feléje a számlát és munkák elvégzését a kivitelező biztosítja!

Azt megértem hogy hogy a kivitelező 27%-os áfatartalommal állítja ki a számlát az Értékesítő (beruházó) cég felé, de hogy az Értékesítő cég felémnk miért nem 5%-os áfatartalommal állítja ki az Újépítésű ingatlan kivitelezése során felmerült plusz költségeket azt nem értem!

Tudna valaki valamilyen hivatkozást vagy választ küldeni, amiben láthatom a jogszerű magatartást!

Vagy ilyen esetben mint magánszemély ha bevonok egy bankot akkor a 27%-os áfatartalommal kiálított többlet kivitelezési költségek áfakülönbözetét visszaigényelhetem, még ha ez egy 150 lakásos társasház is,.. ?

Válaszotokat, iránymutatásotokat előre is köszönöm!

Tamás

Gabcsii # 2016.03.24. 11:16

Jogszerű, ha a bank kötelez az új építésű lakás építése során visszaigényelt 27% ÁFA beépítésére?

Konkrét eset:
Vásárolni szeretnék egy 40%-os készültségű házat és azt be szeretném fejezni.

A ház ára 4,5 millió ft. A befejezéshez szükséges összeg 9 millió ft. A bank csak a bruttó 9 millió ft ÁFA nélküli részét, vagyis a nettó összeget hajlandó megfinanszírozni és kötelez az ÁFA beépítésére.

A hitelképességemmel és az ingatlan értékével sincs baj, mert akár 9 millió + ÁFA összeget is megfinanszírozna a bank A jövedelmem és az ingatlan értékbecslés alapján, de akkor is kötelezni akar az ÁFA beépítésére.

Jogszerű ez a bank részéről? Köteles vagyok én az ÁFA visszaigénylést annál a banknál kérni ahol a hitelt felveszem? CSOK nincs igénybe véve, csak piaci építési hitel.

Válaszukat előre is köszönöm!

gege997 # 2016.02.16. 14:56

sk.sk: Én nem írtam, hogy a mostani helyzet neked, mint vevőnek jobb lenne. Ha csak az áfa csökkent volna és semmi más nem változik, akkor jobb lenne. De nem ez történt.
Az meg, hogy az MGM mit remél csak marketing, a pénzed szempontjából nem releváns.

A ki kire irigy meg kinek vesz ki az állam a zsebéből rész nem értettem, mindenesetre se a házát, se az áfa csökkentést nem irigylem senkitől. Sőt, kifejezetten örülnék, ha minél több embernek lenne jobb a helyzete.

Az ingatlanpiac meg már csak ilyen, néha többet, néha kevesebbet érnek a házak, a nappaliban ülve nem szokott zavarni, hogy épp 5M vagy 10M-s lakásban ülök, pedig mindkettőre volt már példa és a lakás nem változott közben :)

De azt hiszem ez már elég messze van az eredeti problémakörtől.

sptq: Ahhoz, hogy nem rendes üzleti kockázatra hivatkozz az kellene, hogy jelentős hátrány érjen, de mint már párszor leírtuk nem ért semmilyen hátrány. Pontosan annyit fogsz fizetni, mint amennyit a szerződés aláírásakor vállaltál.

Lallos84 # 2016.02.16. 12:35
Lallos84 # 2016.02.16. 12:33

Most az okozza az egyik értelmezési problémát hogy az egyik állásfoglalás szerint csak az igényelhet vissza 5millióig áfát aki egyetlen egy generálkivitelezőt bíz meg a felépítéssel. De ha már 2 vagy több végzi vagy szakemberek akkor már nem igényelhet vissza semmit!!
Ezért gondoltam hogy már tudtok valami fejleményt . De az sem egyértelmű hogy ha szakembereket fogadok külön külön a munkálatokra és mondjuk 10milló forintról van számlám vagy teszem azt 3millióról akkor arra visszaigényelhetem?