Szerződésenként kell vizsgálni.
Ha úgy szól a szerződés, hogy x Ft + ÁFA és azt részletekben kell megfizetni, akkor a részlet ÁFÁja a mindenkori áfatartalom.
Új építésű lakások áfa csökkentése
Ha bruttó ár szerepel a szerződésemben, a NAV állásfoglalása szerint helyes (!) az, hogy magasabb nettó árért veszem meg a lakást januárban, vagyis egyoldalú áremelés áldozata vagyok ... így jön csak ki ugyanis, hogy ugyanannyit kell fizetnem: nagyobb nettó ár, kisebb ÁFA ... a lakásszerződéseket ügyvéd jegyzi ellen, miért nem olyan formában szerepel az ár, amely nem adna okot vitára? Hol vannak a törvényalkotók? Végrehajtási utasításról tud valaki? vagy majd hónapok múlva, amikor már eldőltek az ügyek a beruházók, építők javára?
Ha jól értetem, ez a jogszabály a régi EVA új változata:
EVA: (legalább is az elején) kisvállakozó leszámláz (akkor) 25% Áfát de csak 15% átalányadót fizet (Áfa+jövedelemadó+járulékok) a tíz százalékot pedig a költségvetés terhére bezsebeli. Ezt annak idején az EU is megrótta.
5%-os Áfa új ingatlan "értékesítésére":
Amíg az építöanyag és a munka értéke továbbra is a 27%-os kulccsal lesz számlázva, akkor a beruházó akár bekerülési áron is eladhatja az új lakást és a 22%-os különbséget zsebre rakhatja. (Az Áfa bevallásban a kapott és fizetett Áfa közötti különbség a NAV felé elszámolható)
Mi történik a magánszemélyekkel, akik új lakást építenek?
(Ebbe a kategóriába tartozom magam is)
Azok ugyanúgy éltetik az építöipart, de nem lesz joguk ugyanazt az ÁFA kulcsot használni? Nem hinném, hogy az új alkotmány a megkülönböztetést támogatná.
Kihez lehet ez ügyben fordulni?
(Közt. elnök, ombudsmann)
Ki az aki ebböl az "új jogszabályból" hasznot húz?
Ez ugyanannyira jogi-, pénzügyi- és politikai kérdés.
Kedves rexor és KBS,
én is érintett vagyok a témában, mivel új lakást vásárolunk, mely folyamatban van, és jogászként ide és oda is tudok érveket felsorolni.
Egy kissé túlzottan egyszerűsített verziónak gondolom azt, melyet képviselnek, hogy alá lett írva a bruttó ár akkor annyit kell fizetni. Ez csak az érem egyik oldala és az is, hogy az áfához kvázi semmi köze a vásárlónak, ha változik.
Az érem másik oldalán elég erősen ott van az, hogy a bruttó ár, mint kötelezettségvállalás, az a megkötött szerződés pillanatában, még akkor is, ha nincsen tételesen nettó+áfa beleírva, akkor is azt jelenti, hiszen a bruttónak ez a lényege. Ha az áfa változik, akkor nyilván kérdés, hogy jelen esetben kit illet a csökkenés mértéke.
Google barátunkat segítségül hívtam az ÁFA kérdéskörben és mindenhol az alábbi és ehhez hasonló idézetekkel találkozom:
"– Az áfa a fogyasztót terhelő, több fázisú, nettó forgalmi adó, amelyet a vállalkozók
a termelés és a forgalmazás minden szakaszában kötelesek megfizetni. "
Tehát egy engem terhelő adó csökkentésénél simán megteheti-e a vállalkozó, hogy saját nettó bevételét egy tollvonással megemeli? Nem gondolnám, a minimum az, hogy egyezkedni kellene a vásárlóval.
Egyet kell értenem az alábbi oldalon válaszként adott véleménnyel:
http://www.jogszeru.hu/tanacsadas.php
Üdvözlet Mindenkinek!
2015-ben vásároltunk egy telket építési szándékkal. Egy generál kivitelezővel szeretnénk megépíttetni a házunkat, megbízási szerződéssel, szakaszos fizetési ütemezéssel. Az lenne a kérdésem, hogy ránk vonatkozik-e az 5%-os áfa visszaigénylés vagy ez vásárlásnak minősül.
Köszönettel:Lajos
Szerintetek a CSOK-hoz tartozó ÁFA-visszaigénylési lehetőség bővítésre is vonatkozik, vagy csak új lakás építésére?
Csak újra.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Teljesen egyetértek Wilbour hozzászólásával, de szerintem amíg nem lesz erről egy pontosítás a jogszabályban, addig nagyon nehéz helyzetben leszünk mi, vásárlók, akik ténylegesen az áfacsökkentés kedvezményezettjei lehetnénk...
Wilbour:
2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról
5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat[...]
Tehát az ÁFA nem a fogyasztót, hanem a gazdasági tevékenységet végzőt terhelő adó, aki itt a vállakozó aki értékesíti a lakást.
Üdvözlöm!
2016-ban vásárolunk egy telket építési szándékkal. Egy generál kivitelezővel szeretnénk megépíttetni a házunkat, megbízási szerződéssel, szakaszos fizetési ütemezéssel.Netto 40.000.000ft Az lenne a kérdésem, hogy ránk vonatkozik-e az 5%-os áfa visszaigénylés vagy ez vásárlásnak minősül?
Ez akkor 40M+5%áfa? Vagy 40M+5%áfa - 5.000.000ft
gege: Ha már a törvény értelmezését írod, javaslom a (2) pont olvasását is: "(2) Abban az esetben, ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóra vagy ingatlanra, mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra irányul, adóalany a tulajdonostársak közössége..."
Ha jól gondolom, akkor itt lakásvásárlás áfájáról beszélünk, így szerény véleményem szerint az adóalany a tulajdonostársak közössége, vagyis a vásárlók.
Ha valaki a saját telkén épített egy házat, az nyilván nem adásvétel, hanem építési szerződés. Ennek belátásához szerintem nem kell egyetemi tanárnak lenni.
újlakó: szerény véleményem szerint nagyon félreértesz valamit. Amit írsz arra vonatkozik, ha pl. egy társasház végez gazdasági tevékenységet.
újlakó: Ahogy Rexor is írta, valamit félreértesz.
ÁFA tv 6. § definiálja a gazdasági tevékenységet, ha te lakást veszel saját célra, akkor nem végzel gazdasági tevékenységet.
De megvilágitom egy egyszerű példával:
Egy fodrász levágja a hajad, bruttó 1000Ft-ért.
A fodrásznak lehet, hogy 0% áfát kell fizetnie, lehet, hogy 27%-ot, ez számodra max akkor derül ki, amikor nyugtát kapsz róla. Ahhoz, hogy ő mennyi áfát fizet igazából nem sok közöd van.
Sziasztok!
Nekem is lenne egy esetem...
Egy 5 lakásos társasházban vásároltam telekhányadot és kötöttem vállalkozói szerződést egy lakas EMELT SZIMTŰ SZERKEZETKÉSZ kivutelezésére...A vételár részleteit anak rendje és módja szerint leszámláztak tavaly 27%-kal,ki is fizettük.
A törvény ugye azt mondja hogy adovisszatérítési támogatás akkor kérhető ha nem kötöttem olyan szerződést amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas állapotra építi s lakást.
Tehat szeintem ez esetben a kulcskérdés az hogy az emelt szintű szerkezetkész állapot az az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésére alkalmas állapot vagy nem????
értem én a példákat, de szerintem akkor sem korrekt, hogy 2015-ben meghirdetünk vmit x Ft-ért (27%-os ÁFA mellett és ezt mindkét fél elfogadja, hitelesíti szerződéses keretek között), majd januárban egyoldalúan bejelentjük, hogy innentől ugyanaz az ár, csak 5%-os ÁFA terhe mellett...
Kedves Újlakó!
Bízzunk benne, hogy lesz még a témában a minisztérium részéről állásfoglalás, rendelkezés.
Minél többen írnánk a NGM-be, annál nagyobb esélyünk lenne, hogy valakinek feltűnik az ügy és tisztázzák a dolgokat.
Üdvözlöm!
Áfa visszatérítés ügyében kérnék egy kis segítséget.
2014.szeptemberében vásároltunk egy telket egy kis házzal.2015.márciusában lebontottuk a házat és elkezdtünk építkezni /bruttó 120nm a ház/.
2015.november 6-án megkaptuk a használatbevétel tudomásulvételét amely 2015. november 6-án jogerőre emelkedett DE mert nem lett kész még a fürdőszoba a ház külső színezése a kertben a zöldfelület kialakítása sem készült el így ezeket KÖTELEZETTSÉGEKKÉNT előírták melyet 2016.novemberéig meg kell csinálnunk.Minden kivitelezésről és anyagról van számlánk mely 27%-áfa tartalmú. Ön szerint élhetnék áfa visszaigényléssel?
Várom a válaszát, köszönettel
Sziasztok!
Remélem, valaki tud segíteni a lenti problémába.
A 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendeletben hol szerepel az, hogy az Adó-visszatérítési támogatás nem vehető igénybe bővítésre? A kormányrendeletet és különösen a 8/A. § illetve az abban található hivatkozásokat végigolvasva sehol nem olvastam, hogy csak új építésű ingatlanra vonatkozik, sőt a legtöbb pont a bővítést is említi.
Az OTP szerint csak új építésre vonatkozik, de az ügyintézők nem tudják pontosan miért, és a Magyar Államkincstárhoz irányítottak. A MÁK viszont egy semmitmondó levéllel lerázott.
Üdv.: Zoli
A 8/A. § egy ponton sem említ bővítést.
8/A. § (1) A
- legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
(4) Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.
Szia Sherlock!
Köszönöm, a segítséget.
Az általad idézettek alapján úgy gondolom, hogy jogosult vagyok, mert valóban a bővítés nem szerepel az általad idézett részben, de az új építés sem szerepel és ezeknek a kizárása sem.
Szerintem ezt valahogy máshogy definiálták.
Mire használható? „300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület”
Ki veheti igénybe? „természetes személy építője”
A bővítés, ami után szeretném az áfát visszaigényelni egy nem külön bejáratú emeletráépítéssel megvalósuló tetőtér-beépítés. Ha jól tudom, ez benne van az egylakásos lakóépület kategóriába és 300m2 alatt van. Építési engedélyt is adtak ki rá, amin a feleségem és én szerepelek természetes személyekként, mint építetők.
Szerinted tévúton járok?
Üdv.: Zoli
„Szerinted tévúton járok?”
Igen. Mondhatni annyira szeretnéd, hogy úgy legyen, hogy képtelen vagy jól olvasni ezt a pár mondatot. Pedig elég egyértelmű, főleg hogy következetes a rendelet, hogy mikor ír építést és mikor bővítést.
8/A.§ 6. bekezdése a következőket írja:
„Adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a 2. § (2), (8) és (9) bekezdésben, 3. § (1) bekezdés a)-d), f), h) pontjában, i) pont ia)-ic) és if) alpontjában, j) pont ja) és jc) alpontjában, k)-n) pontjában, (1e), (2), (3), (3b), (4) és (6) bekezdésében, 5. §-ában, − az adó-visszatérítési támogatás építési telekre jutó része esetén a 12. § (3) bekezdésben és a 13. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - a 9-19. §-ban foglaltakat is megfelelően alkalmazni kell.”
2. § 9) bekezdésben a köv. van:
„A családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételéről szóló szerződés megkötésének feltétele, hogy - új lakás építése vagy bővítés esetén − az igénylő által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja.”
3. § 1. bekezdés h pontja:
„új lakás építése vagy meglévő lakás bővítése esetén az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy”
aztán 3. § 1. bekezdés hb pontja, 3. § 3. bekezdés, 9. § 2. bekezdés, 12. § 3. bekezdés, 13. § 4. bekezdés, 14. § 1. bekezdés c pontja mind mind a bővítést is említi.
Ha jól gondolom az építés egy gyűjtő fogalom, ami sok dolgot foglal magába, és szerintem ebbe beletartozik az új építés és a bővítés is.
„a 9-19. §-ban foglaltakat is megfelelően alkalmazni kell”
Megfelelően, tehát az új építésre vonatkozó részeket. Ahhoz hogy igazad legyen, annak kellett volna ott lenni, hogy "alkalmazni kell" (vagy semminek, mert magától értetődő).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02