Új építésű lakások áfa csökkentése


J_Zoli # 2016.01.18. 18:06

A megfelelően alkalmazni kell, és az alkalmazni kell között szerintem annyi a különbség, hogy a megfelelően alkalmazni kell esetén a különböző dolgokra különböző dolgok is vonatkozhatnak, az alkalmazni kell, esetén pedig mindenre ugyanaz vonatkozik. A megfelelően szónak van valami más jogi értelmezése?

Sherlock # 2016.01.18. 18:11

Elmondtam mindent.

J_Zoli # 2016.01.18. 18:14

Rendben. Köszönöm.

Üdv.: Zoli

DAccord # 2016.01.18. 19:28

Szerencsére nem vagyok jogász, de, mint külföldön dolgozó okleveles közgazdász a következő rövid észrevételt tenném az elhangzottakhoz: az áfatv módosítás akkor és csak akkor hathat kedvezően fogyasztói szemmel új lakásvásárlás esetén adott ingatlan eladási értékére, ha kellően nagy számú szereplő van/lesz a piacon és a verseny a fogyasztókért kellően fokozott, ergo a vevő kegyeiért harcba kell szállniuk a szereplőknek és kedvezőbb feltételekkel igyekeznek elnyerni őket. Ez egyelőre nem áll fenn az ingatlanpiacon. Ellenkező esetben s jelenleg marad a beruházói reakció, bruttó árainkban változás nem várható, slussz passz... Ha egy adott termék piacán keresleti nyomás uralkodik, ott nem éppen a vevő az úr, tény. Röviden, ha a kormány elkötelezett szándéka volt a piacélinkítés, fogyasztásserkentés, nem hagyhatja és nem is fogja hagyni, hogy az áfacsökkentésből származó haszon pl. egy külföldi beruházó zsebébe pottyanjon. Elvégre a visszajárt pénzt a legtöbb vásárló azonnal visszainjektálná a gazdaságba, és fogyasztana, ami a ktgvetés számára ugyanúgy áfabevételként csapódna le. Ellenkező esetben ebben nem vagyok biztos, de még ha igen, racionálisan mi az érdeke egy kormánypártnak? A kérdésben többezer vevő lehet érintett, ellenben néhány beruházóval (többezer vs pár...). Jogi attitűd ide, vagy oda, (szerencsére vele nem rendelkezem), ha még a nagy CAPM feltételek nem is igazak úgy alles zusammen a piacra DE: egy valami igen, a láthatatlan kéz létezik, csakhogy a kormány a kesztyű. Úgyhogy mindenkinek sikeres érdekérvényesítést!! Hajrá!!

sptq1980 # 2016.01.18. 20:56

2011-ről 2012-re "virradóra" megváltozott az áfa, 25% ról 27%-ra, beleértve az új lakások áfáját is. Az akkori bruttó árakat szépen megemelték és a vevő kifizette a +2% -ot. A mostani magyarázatok és logika szerint akkor nem változtazhatták volna meg a bruttó árat, az értékesízőnek "be kellett volna nyelnie" az áfa növekrdése miatti eltérést. Akkor hogyan is van ez? Az akkorihoz képest mennyiben változott a szabályozás?
Másrészről, új lakás első részletét 2015 ben befizettem. Erről azóta sem kaptam számlát. Mikor kellene, kellett volna erről számlát kapnom? Köszönöm.

Rexor # 2016.01.19. 07:46

DAccord: okleveles közgazdászként mit értesz külföldi beruházó alatt?

gege997 # 2016.01.19. 09:07

sptq1980:

A beruházót akkor sem kényszerítette semmi az árlistán az ár növelésére, ahogy most sem kényszeríti semmi a csökkentésre, ez az ő döntése, amíg nincs alárt szerződése a lakásra.

Ha van aláírt szerződés bruttó árral, amiben nincs kikötés az ár módosulására egy esetleges törvényi változásnál, akkor régen is, meg most is csak közös megegyezéssel változtathattak árat.
Ha van rá kikötés, vagy közösen elfogadják a változást, akkor bármerre lehet módosítani. Szerintem semmi nem változott ilyen értelemben 2012 óta.

DAccord # 2016.01.19. 09:37

egy extrém inverz példával érdemes lehet szemléltetni, h a bruttó ár nem lehet mérvadó a beruházónak, hisz neki abból nem, csak a nettó mértékből származhat haszna, amit szvsz egy törvénymódosítás kapcsán, legyen az bármilyen, mindenkoron konstansnak kell tekinteni. Miért is? OV-k egy párhuzamos világban nem, hogy csökkentették, hanem növelték az áfát 99%-ra, mi van ilyenkor? Egy br. 10 millás kécónál, maradva a szerződésnél ez 4.98 M áfaterhet jelent, amiből vissza kb. 5.02 nettó marad. Hiszi itt bárki is, h a bruttó érték kell, h legyen a fogódzkodó? Egy frászt, a beruházó számolt 27% áfával és ő hirdette meg adott építendő ingatlant egy általa elfogadható nettó árral. Kvázi, ha változik az áfa, annak semmilyen szinten nem szabad, h a nettóban bármi változást is előidézzen, miért lsd. fentebb. A nettó fix, és a változásnak megfelelően kell áfát számolni rá, legyen az csökkent vagy megnövelt szvsz

DAccord # 2016.01.19. 09:50

vagy más példa: cukrászmester kitalálja a tanoncoknak, hogy a feketerdő tortára kevesebb gyümölcsöt tegyenek, maga a tortaalap méretében, fizikai valójában ez előidéz bármi változást? Hát nem, a lakásnál a torta alap a nettó, és az áfonya az áfa, több vagy kevesebb, mit sem módosít a torta alapon. aki nem így látja, sztem makacs és szándékosan nem akar racionálisan gondolkodni. Még azt is feltételezem, h a megemelkedett nettóból bizonyos tagoknak, írnokoknak csurrantana-cseppentene a beruházó, ha sikerülne ezt a joggyakorlást implementálni s általánosan elfogadottá tenni. Éhes disznó makkal álmodik, csakhogy makk nem lesz a valóságban, annál inkább sok disznó...

gege997 # 2016.01.19. 10:04

Szerződési szabadság van, az az ár a meghatározó amit a szerződésbe beleírtak, legyen az nettó vagy bruttó. Mindkettő lehet előnyös vagy hátrányos mindkét félnek.
A másik oldali példa, amiért a bruttót érdemes választani:
Van 10M Ft-om, vennék érte egy házat 10MFt-ért(bruttó ár). Kötök egy szerződést, amibe ezt leírjuk.
Engem nem érdekel, hogy mi változik közben, azt akarom, hogy a 10M-ért megkapjam a házat. No ilyen szerődést kötöttek itt a legtöbben, akik panaszkodnak.
Mondjuk ha hitel is van az adásvételben, akkor főleg ilyet érdemes, hiszen ha bármi miatt változhatna a bruttó ár a hitelt is bukhatom és azzal az egész adásvételt foglalóstul.

Rexor # 2016.01.19. 10:12

"Van 10M Ft-om, vennék érte egy házat 10MFt-ért(bruttó ár). Kötök egy szerződést, amibe ezt leírjuk.
Engem nem érdekel, hogy mi változik közben, azt akarom, hogy a 10M-ért megkapjam a házat. No ilyen szerődést kötöttek itt a legtöbben, akik panaszkodnak.": ez a lényeg.

Rexor # 2016.01.19. 12:14

"A másik dolog a jogalkotó szándéka. A kimondott cél, az hogy a vevők árai mérséklődjenek, de maga az NFM is csak "reméli", hogy az eladók ezt figyelembe veszik. ( a nem kimondott célokról nincs értelme vitázni, úgy sem lehet bizonyítani)."

Ez is egy félreértés. A jogalkotó szándéka az, hogy az új lakások beruházási volumene növekedjen, és ehhez ez tényleg egy kiváló ösztönző. Ha majd ez érezteti a hatását, és megnő a kínálati oldal lehet hogy majd az árakban is érződni fog ez, de ez még időbe kerül.

Sherlock # 2016.01.19. 13:45

Nem beszélgetni kell arról, hogy mi az intézkedés célja (szerintem amúgy is bullshit az összes ilyen megnyilvánulás), hanem meg kell írni normálisan a jogszabályt, hogy a (kommunikált) cél megvalósuljon. Nem egy lehetetlen feladat.

Beati74 # 2016.01.20. 10:31

Sziasztok!
Tegnap megjelent egy origo cikk az ügyről. Szakértők is vitatkoznak egymással. Hogy lássaát akkor a joghoz, adóhoz nem értő állampolgár?

  1. A lakások árai nem csökkentek, sőt sok helyen nőttek a CSOk megjelenése miatt. Szóval abszolút nem érezhető a kedvező hatás. Az eddig meghirdetett árak jobb esteben megmaradtak, azzal a különbséggel, hogy 5 % rajta az ÁFA.
  2. Mi van azokkal a szerződésekkel, ahol a bruttó ár mellett a nettó ár és ÁFA is szerepel zárójelben a szerződésben? Ott mind a 2 összeg ki van írva.

Amikor én aláírtam a lakásszerződésemet, a megkérdezett ügyvédem nagyon féltett az esetleg lelépő beruházó miatt. Gondoskodtak a szakértők arról is, hogy a beruházók ne csődölhessenek be és tűnhessenek el a pénzekkel?

Skot # 2016.01.20. 14:38

Sziasztok!

Hat nekunk is sikerult belelepni ebbe a cipobe...Kerdeznek,mert kivancsi vagyok kinek mi a velemenye.

Szoval epitkezes, aminek iden lesz vege, generalkivitelezo, brutto osszegu szerzodes...Ahogy az kell...

De! Reszmunkankent van afa-s szamlank, amin fel van tuntetve osszegszeruen is a 27% afatartalom.

Na ebben az esetben mi ujsag?

Mert elmeletileg a toveny betuje alapjan a kivitelezo lenyelheti jelenleg a kulombozetet. De nekem egy kicsit docogosnek tunik az, hogy a szamlaim 27%-rol szolnak egyertelmuen, de o csak 5%-t fog befizetni,mindekozben engem azzal utasitanak el a penzintezetek, hogy "nem bizonyithato az afa merteke a szerzodes brutto osszegeben"...Tessek? Ott vannak a szamlak...Vagy a NAV-nak a forgalomban levo szabalyos szamlatombok kitoltve nem mervadoak...akkor minek hasznaljuk oket?

sptq1980 # 2016.01.20. 19:07

Sziasztok.
Az mennyire korrekt, hogy míg a "magánépítkező" 5 millió forintig visszaigényelheti az áfát, a másik család aki szerencsétlenségére bruttó árban állapodott meg egy új lakás megvételére,ugyanezt nem teheti meg. Mért is nem lehet egy új lakás megvétele esetén is visszaigényelni? Szerintem ez diszkriminálja a "lakásvásárló" családokat.Legalább abból az elfogyó, 2016-ban felülről 5%-nak feltételezett áfatartalomból visszakapnának egy kis pénzt, de nem, mert ez jól kivan találva.

Sherlock # 2016.01.20. 20:32

Osztogatásnál mindig méltatlankodik, aki kimarad. Ez nem korrektség kérdése.

Beati74 # 2016.01.21. 07:13

Ajánlanám mindazok figyelmébe, akik azt hiszik, ez olyan egyértelmű:

http://ots.mti.hu/…_afa_kapcsan

Én egy kompromisszumos megoldást tartanék elfogadhatónak.

Sherlock # 2016.01.21. 08:39

Nem arról híresek a matematikusok, hogy értik a kötelmi jogot.

gege997 # 2016.01.21. 09:08

Beati74:
A linkel cikket író "okleveles adószakértő"

  • vagy nem ismeri az áfa törvényt
  • vagy szándékosan állít valótlanságot

Az az állítása, amiből az összes többit levezeti, hogy "Az áfával kapcsolatosan az eladó csak a postás szerepét tölti be" konkétan nem igaz, hiszen az áfa alanya a vállakozó és ő a fizetésére kötelezett is. És a többi amit leír pont ugyanilyen "adózási analfabetizmus".

Beati74 # 2016.01.21. 09:28

gege997

Abban viszont igaza van, hogy minden ár áfával van kiszámolva.
A mi esetünkben konkretizálták is a szerződésben a nettót és az áfát a bruttó ár mellett, így a beruházó azt módosítani akarja úgy, hogy megemeli benne a nettó értéket és csökkenti az áfát. Na ezt mi nem szeretnénk aláírni, úgy egyértelműen a zsebébe tennénk a 22 %-t.

De azt azért nem értem, milyen jogon háborognak az emberek, ha a disznóhús ára mégsem megy lejjebb, hiszen ott is "csak" az ÁFA változott:) Ott is alakult kommandó, hogy ellenőrizzék, holott a vevőket ez nem érinti, hisz bruttó értékben vásárolnak:)

újlakó # 2016.01.22. 12:05

"Nem arról híresek a matematikusok, hogy értik a kötelmi jogot."
....
bírom, h a joghallgatók jobban értenek az adózáshoz, mint egy elismert adószakértő...

újlakó # 2016.01.22. 12:12

"...konkétan nem igaz, hiszen az áfa alanya a vállakozó és ő a fizetésére kötelezett is..."

ha 1000 ft bruttó árból 27%ot fizet az államnak, ergó 787 ft a nettó bevétele, akkor 5% államnak befizetett összeg után miért is kéri meg ugyanúgy az 1000 ft bruttó árat??

a válasz pedig a jól megfogalmazott, átgondolt jogszabályt létrehozó ngm-nél keresendő

látványpékség, ennyi az egész 'csokkal-vonóval'..

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.22. 12:12

Angyal úr kifejezetten ismert arról, hogy "minden hülye szembe jön vele a sztrádán". Többször megesett már, hogy a NAV hivatalos közleményben volt kénytelen felhívni az adózók figyelmét arra, hogy kifejezetten veszélyes rájuk nézve, ha az Angyal úr iránymutatásait követik. http://www.nav.gov.hu/…angyalj.html
A marketinghez viszont tényleg ért. Úgy értem, a sajátjához.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.22. 12:15

Beati, ha nettó árra szerződtél, akkor a te eseted tiszta: a szerződött nettó árat azzal az áfával kell megfizetned, amely az eladó bevételszerzésének időpontjában hatályos.
Mondjuk, nekem az is tiszta - jogilag - ha valaki bruttó árra szerződött.