Lezárható-e a tulajdonos részéről egy kivett út megnevezésű ingatlan?
Kivett út
- 1
- 2
Az csak simán út. "Kivett" azt jelenti, hogy "mg. művelés alól kivett". Miért kell egy utat lezárni? Annak az a funkciója, hogy járjanak rajta.
felborult a kamion a rakomány az útra szóródott...
Kivett út áll a tulajdoni lapon, perjeles helyrajzi számmal, mivel egy szántó két telekké, és a két telek közt egy úttá lett átminősítve egy mezőgazdasági területből.
Kivett út, és azért szeretném lezárni, mert az enyém. Csak olyan területre visz, ami az enyém.
Minek menne rajta bárki más, mint aki hozzám jön?
Azokat meg szelektálnám a kerítéssel.
Tehát csak hozzád visz az út. De hát a választ te magad adod meg: aki azon jár, az nyilván hozzád megy, aki meg nem akar hozzád menni, az nem jár rajta. Miért zárnád hát le?
Ne emeld már ki külön, hogy "kivett", lécc-lécci-lécci!
Ok, megértettem!
Nem a miért a kérdés, hanem hogy miért ne?
Hát akkor zárd le. Sorompónak hívják a csodaszert. Meg kerítésnek. meg figyelmeztető táblának. Lehetőleg saválló anyagból. Szolgalmi jog nem terheli az utat?
„Lehetőleg saválló anyagból” :)) igen, azért jobban fizet a sinesfém átvevő a gyüjtögetőknek. De roszdamentes is megteszi.
„Szolgalmi jog nem terheli az utat?”
Az elég furcsa lenne.
Ha közforgalom számára nyitva álló magánút, akkor nem lehet csak úgy lezárni.
Nincs rajta szorgalmi jog. Kb 10 hasonló út van a környéken, abból 8 le van zárva, be van vezetve rájuk földkábellel az áram is, van, amire lakókocsit is húztak.
Mivel nem jár arra senki, gondolom, nem is panaszolják be ezt az eljárást.
A kérdésem az, hogy legálisan hogy lehet ezt megtenni?
Át lehet minősítettni ezt valahogy, ha senki nem használja útként?
"Ha közforgalom számára nyitva álló magánút, akkor nem lehet csak úgy lezárni."
Egy dudvás földsávról van szó, semmi kitaposott, vagy kijárt nyom nincs rajta, mivel gyalog sem használja senki, nemhogy kocsival.
Egy játszóteret akartak régen építeni az út végébe, de aztán magántulajdonba került a játszótér területe, és az út is.
Külterület ráadásul.
„Egy dudvás földsávról van szó, semmi kitaposott, vagy kijárt nyom nincs rajta, mivel gyalog sem használja senki, nemhogy kocsival.”
Ja. Így pláne megéri komoly ráfordítással lezárni. :-)
Nekem megérné... a kérdés az, hogy legális-e? :)
Csak 6 méter széles, a szomszédos telkek el vannak kerítve, úgyhogy csak 6 méter drótfonatról van szó.
Anno a téeszcsék korában az egyszeri elnök ezt úgy oldotta meg, hogy letűzött egy pálcát, arra egy kockás noteszlapot azzal a felirattal: "ITEN JÁRNI TILOS".
Nem az emberek átjárása a gond-senki nem jár arra.
A magántulajdonomat szeretném elkeríteni.
Lehet, hogy hülye vagyok, de én abból, hogy kivett út, arra gondolok, hogy nem önálló helyrajzi számon szereplő útról beszélünk, hanem mezőgazdasági területen (pl szántón) áthúzódó, a telek egészének részét képező alrészletről. Ha önálló helyrajzi számon lenne, akkor vagy simán út, vagy magánút megjelölése lenne. Ha a feltevésem helyes, akkor a telek egészének tulajdonosa egyben az út tulajdonosa is. Ilyenek voltak régen a TSZ-ek földjein áthúzódó, tanyákhoz vezető földsávok, amiknek nem volt pontos helye, a TSZ döntötte el, hogy hol húzódjon. Egy kötelezettsége volt, hogy a tanyák megközelítését biztosítania kellett. De akkor sem lehetett elzárni, sőt a szántókat bekeríteni sem. Nem hiszem, hogy most sokkal másabb lenne a helyzet. Persze sorompót le lehet rakni, de minek, aki át akar menni, az majd kikerüli, oszt jónapot. Azt írtad, két telek között megy az út. Akkor viszont már eleve ketten használhatjátok.
Külön helyrajzi számon szerepel, / 2 jelöléssel.
két telek közt van, mint egy keskeny 3. telek.
A szomszéd telkek gazdái nem járnak oda, minek.
Mezőgazdasági terület volt, egy telek volt.
Most már nem mezőgazdasági terület, és 3 telek, illetve 2 telek, és az út.
Akor már csak azt kell megtudnod, hogy közhasználatra átadott, vagy nem átadott magánútról van-e szó? Utóbbi esetben simán lezárhatod pl sorompóval.
Köszönöm!
Ezt honnan lehet megtudni?
Drótkerítéssel szeretném, nem sorompóval, azt lehet?
A közlekedési hatóságnak elvileg tudnia kellene.
Közlekedési hatóság, ok! Megkérdezem, köszönöm!
Tehát: Ha mint a külterületi, mezőgazdasági területen lévő út (amely út belsőégésű motorral nem járható, és csak magánbérleményekhez vezet, amelyek rajtam kívűl 1 személyt érintenek) tulajdonosa mezőgazdasági tevékenység végzése céljából beszántom, teljesen jogosan teszem, és a terményeim védelmében viszont már keríthetek, egy kulcsal jövök az érintetteknek, ez esetben egy főnek.
Én így értelmeztem a tájékoztatást, habár a lezárást határozottan tíltották, a fentebb leírt helyzettel viszont egyetértettek.
Belső égésű motorral semmilyen út nem járható, mert az nem egy közlekedési eszköz.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02