Melléképület, garázs építési engedélye


vondra # 2015.04.09. 08:10

Üdv!
Egy kérdés amit remélek jó helyre teszek fel.
Tiszta sor hogy melléképületnek gazdasági épületnek mindegy minek de ha leteszek egy konténert ahhoz is kell engedély.
Viszont hogy működik ez? Azt elvileg nem kell tervezni építeni.. szóval mit kell kérni csináltatni bármi hogy letessek egyet, vagy kettőt a telkemen? (természetesen a beépítési % ot és minden szabályt betartva)
Előre is köszönöm

Szomorú örökös # 2015.04.03. 17:18

Bridget_B

Nekem a hátsó épület szomszédom csak egy udvari terasz kialakítását végezte el, mégis nagyon komoly engedélyeztetési eljárást vont maga után. Ne reménykedj, hogy megúszod...

nanemaaa # 2015.04.03. 10:08

Bridget_B
Ha van egy kis szerencséd, akkor találsz olyan tisztességes tervezőt, akinél nem is hagyja, hogy te mondd meg, hogyan kell épületet tervezni. A tervezés komplex feladat, nem lehet a szükséges tervekből 10 dekával több, vagy 20 dekával kevesebb. Amiről te beszélsz, az épület bővítés, egy 3D-s tömeg. Nincs olyan, hogy te kérsz egy alaprajzot, oszt jóvan. A tervdokumentáció tartalmi követelményeit kormányrendelet írja elő. A tervezőnek pedig nem tervlapokat kell rajzolgatnia, hanem tervdokumentációt kell készítenie, használható, élhető épületet kell(-ene) terveznie.

Ha rám hallgatsz, keresel egy tervezőt, elmondod neki, hogy mit szeretnél, a tervezést meg rábízod.

Bridget_B # 2015.04.03. 08:52

Tisztelt Jogi Fórum!

Nem találok sehol egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy építési engedély köteles-e a következő tevékenység:

Van egy 2 szintes családi ház (osztatlan közös tulajdon, talán ez most mindegy is) a 18.kerületben. A felső szint csak felújításra kerül, itt nem végzünk olyan munkát, ami engedély köteles lenne... AZONBAN:
az alsó szinten van egy melléképület a házhoz építve, és ezt is teljesen fel kell újítani, esetleg újraépíteni úgy, hogy az alsó lakás része lesz. Ez egyértelmű engedély köteles. Itt jön a csavar: ennek a házrésznek akkora lenne a magassága, hogy a tetejét nyitott teraszként használnánk az emeleti lakásnál.

Kérdésem:

1. elég-e ezt az alsó szinten végzett átalakítást terveztetni/engedélyeztetni, vagy emiatt a felső szintet is meg kell ugyanúgy terveztetni/engedélyeztetni?

Előre is nagyon köszönöm a választ, kíváncsian várom van-e valakinek ilyen tapasztalata!

MajorDomus # 2015.02.03. 21:36

Kérjen rá fennmaradási engedélyt, ha a hatóság vegzálja!

Ha nem, bizakodjon hogy még 4 évig nem bukik le, 10 év után már nem bántják.

Őszikék57 # 2015.02.03. 13:21

Kedves Fórumozók!
A kérdésem az lenne, hogy mire számíthat az építtető a következő esetben:
6 évvel ezelőtt kapott engedélyt egy garázs építésére.A garázst téglából kellett volna felépíteni, de ő könnyűszerkezetest épített. Másban nem tért el. Használatba vételi engedély még nem lett rá kérve. Tudja, hogy hibázott, ezért szeretné minden szempontból rendezni.
Mire számíthat? (szankciók, bírság... stb)

A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2015.01.28. 08:50

A szabály teljesen egyértelmű. A faház építési rendszerét a kivitelezőnek előzetesen akkreditált szervezettel minősíttetnie kell. Csak ezt követően gyárthat ilyen elemeket. AZ engedélyezéskor ennek létét a hatóság vizsgálni fogja.

Csaba_építő # 2015.01.26. 17:03

Tisztelt Nanemaa
Konkrétan Szenvicspanellből szeretném az épülettet.Funkciója Garázs. Tároló.kamra.
Egy Debreceni kiitelező válalta a kulcsra átadást .Csak érdeklődnék ,hogy elkerüljem a becsapást.És ezt a rendeletet nem érem.

nanemaaa # 2015.01.26. 09:25

Csaba_építő
Igen, építési engedély köteles tevékenység.

Felhívom a figyelmedet, hogy az OTSZ szerint:
327. § (1) Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Csaba_építő # 2015.01.24. 15:59

Helló
Én egy Mellék épület építését tervezem Szenvicspanellből.
Az épület 10*5M-es lenne. Kelle épitési engedély,tervrajz,bejelentés hivatalfelé?
Ez bármikor szétszedhető,bontható.Válaszukat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2014.09.16. 09:23

Nem. A lakóépület bővítés építési engedély köteles tevékenység.

tibor # 2014.09.16. 04:49

Annyi lenne a kèrdèsem hogy vettem egy kisházat 1 szobás ès w ház közvetlen hátso folytatásaba van egy kis melléképület a ház 1973 ban épült de a ami utána va melléképület korábban ott volt mivel laktak benne be kell e jelenteni a bontást ha el akarom bontani mert annak a helyère Egy nappalit kazánházat ès spájzoot szeretnèk csinálni meg csinálhatom mindenféle tervezés nélkül a m2 nem fog nöni pontosan ugyan oda fog kerülni mint a règi .

nanemaaa # 2014.08.27. 10:41

Én úgy gondolom, hogy beleszámít a telek beépítettségébe, és ezen oknál fogva az építmény térfogatába is. Alap esetben a lábak síkjában számolnám a térfogatot. Mindenképpen akkor jársz jól, ha e lábakon álló nyitott-fedett tárolót, tartózkodót épületnek tekinted, különben a tető alapból nem nyúlhatna át a szomszéd telke fölé max 50 cm-re.

ambroz # 2014.08.26. 10:06

Tisztelt Nanemaaa!

Az önkormányzatnál tavasszal már érdeklődtem és a most tervezett kb. 45 m2 tetőfelület még belefér a beépíthetőségi %-ba, és az elhelyezkedése sem ütközik a helyi építési szabályzatba, (hátul és a másik oldalon kell talán 6 métert elhagyni, ezen az oldalon lehet telekhatáron). De akkor még csak a beépíthetőséget és az elhelyezkedést kérdeztem, nem tudtam hogy milyen formában akarom felépíteni (nyitott-zárt arányok, magasság, tetőkinyúlás mérete stb).
Ha nem építési engedélyköteles a mostani tervem, vagy változtatok a terveimen és úgy nem lesz az, akkor is fel kell mérni a telket? El lehet ezek alapján dönteni hogy kell e engedély?
Köszönettel

nanemaaa # 2014.08.26. 07:36

ambroz
Fordulj a területileg illetékes építési hatósághoz!
Az csak egy kérdés, hogy engedély köteles-e az építmény. A másik amit nem írtál le, hogy egyáltalán van-e mód ennek a telkeden történő elhelyezésére? Nos, ez majd tisztázódik a hatóságnál. Alkalmasint egy tervező is tud rá válaszolni, ha megbízod. Nyilván pénzbe fog kerülni, mert többek között a telket is fel kell mérni.

ambroz # 2014.08.25. 11:25

Üdv!
Szeretnék egy szerszámtároló épületet építeni a következőképpen, és érdeklődnék, hogy engedélyköteles-e.
A telekhatáron egy téglafalat építek mintegy 8,5 méter hosszan. Ez a szintén telekhatáron álló ház és a garázs folytatásaként lenne. Ezen az új kerítés szakasz középen elhelyezkedne egy nettó 10nm-es (kb.3x3m-es)szerszámtároló. A szomszéd felé lejtő lapostetőt viszont a kis épület mindkét oldalán kilógatnám és az egyik oldalon fatároló a másik oldalon pedig a későbbikekben egy kemence épülne. A tetőfelület így közel 45 nm-es lenne és kb 3m-ről lejtene kb. 2,2 m-re. Kérdésem, hogy a szerszámos két oldalán lévő tetőkinyúlást bele kell számolni az építmény légköbméterébe vagy azok kerti építménynek minősülnek? Ha beleszámít akkor hogyan számolom egy két oldalról nyitott tetőszerkezet légköbméterét? A szomszédhoz átnyúló tetőfelületet bele kell számolni? A vizet persze visszahoznám telken belülre.
Ha idén csak a szerszámost építeném meg és később bővítem a tetejét az változtat valamit a jogi helyzeten?
Köszönettel

KissGini # 2014.08.13. 19:24

Köszönöm a gyors választ!

nanemaaa # 2014.08.13. 06:18

KissGini
Az több mindentől is függ. Egyrészt kérdés, hogy mit nevezel te felújításnak? Gyanítom újjáépítést. Ha így van, akkor tök mindegy, hogy régit építettél újjá, vagy teljesen új épületet építettél. Az alapkérdés az, hogy megfelel-e az építési szabályoknak? Ha igen, akkor kaphatsz rá fennmaradási engedélyt építésügyi bírság megfizetésének kötelezettsége mellett, vagy bontanod kell az egész épületet.
Jelen esetben a dolog megítélése szempontjából közömbös, hogy szerepelt-e az épület az alaptérképen.

KissGini # 2014.08.12. 08:04

15 éve vettünk egy házat, egy nagy, kb 45-50 nm-es melléképülettel együtt, ami 3 nyitott részből áll (garázs, sufni, egyéb). A melléképület után is, mint egyéb ingatlan, nem kevés illetéket fizettünk (10%), amiről természetesen hivatalos papírunk van. Ráadásul az értékét elég magasan határozták meg.
Ezt az épületet nemrég alaposan felújítottuk, engedély nélkül, mivel rogyadozott. Akkor vettük észre, hogy a melléképület nincsen rajta a földhivatal által kiadott helyrajzi térképen.
Mi történhet ilyen esetben, ha valaki feljelent minket?
Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2014.08.10. 19:42

Majd írd meg, mire jutottál.

vondra # 2014.08.10. 07:19

Az is volt a cél, ezért jó ez a forum és a segítőkész emberek :)

MajorDomus # 2014.08.08. 22:47

Okosabb nem lettél, csak tapasztaltabb.

vondra # 2014.08.08. 12:24

Köszönöm. Egy "nem vonatkozik rá semmilyen külön jogszabály meg semmi" is elég lett volna. De értem én esküszöm :)
Köszönöm szépen

nanemaaa # 2014.08.08. 09:46

Találós kérdés:
Trabant, Mercedes, Ferrari

  1. Melyiknek a vezetéséhez kell jogosítvánnyal rendelkezni?
  2. Melyik jármű az, amelyik közúti forgalomban történő használatához érvényes forgalmi engedély szükséges?
  3. Van-e olyan szabály, mely alkalmazható, ha ezen papírokkal nem rendelkezem és megállít a rendőr, akkor mégsem büntet meg? (Segítségképpen: Ha olyan részeg voltam, hogy arról sem tudtam, hogy éppen vezetek, nem enyhítő körülmény!)
nanemaaa # 2014.08.08. 09:40

Hát ja. Mobilok. Mint pl a panelos épületek. Azok ugyanolyan falpanelokból kerülnek összeszerelésre, mint az ERDÉRT faházak. Legfeljebb más az anyaguk. :)
A kérdést lefordítva magyarra a Trabant autónak számít-e, mert szemben a Mercedessel a Trabantnak papírból vannak a karosszéria elemei? Ha nem számít annak, akkor pl az üvegszálas karosszériájú Ferrari minek számít?