Melléképület, garázs építési engedélye


MajorDomus # 2014.05.08. 20:18

Jobban jársz ha visszalépsz!

trippla # 2014.05.08. 16:02

Gondoltam, hogy a hatóság ezt ki fogja szúrni, ezért próbálok rá valami megoldást keresni. Előtte volt egy másik hasonló alaprajzú épület a helyén, amit újra épültek. Ha a szomszédokkal igazoltatom, hogy 10 éve ott van az épület és az építész szerint, akit a helyszínre kivittem megfelel a helyi építési szabályoknak. Az fennmaradási bírság 100e Ft/m2 az esetemben, de az egész épület nem ér annyit. Nincs ilyen eseteben valami mérséklő tényező?

nanemaaa # 2014.05.08. 10:50

Ha a hatóságnak egyértelműen nem sikerül bizonyítania a tényleges építtető személyét, akkor a tulajdonost fogják építésügyi bírsággal sújtani. Már ha nem rendelik el az építmény bontását.
Azt a szemlét hogy képzeled? Vakvezető kutyával tart szemlét a hatóság? Netán szalagkorodon mellett közlekedik a telken? :) A telek egészét látni fogja, és ha lát szabálytalanságot, azt kötelességszerűen észre is fogja venni és értesíteni is fogja a járási építésfelügyeleti hatóságot.

trippla # 2014.05.08. 04:48

Szeretnék vásárolni egy családi házat, viszont a telken van egy szabálytalanul megépült melléképület, amire szükségem lenne. Sajnos erre nem volt építési engedély, pedig méreténél fogva engedély köteles lenne. Az épület kb. 6 éve épület, így a 10 éves elévülés sem lép életbe. Ha ezt a házat megvásárolom, akkor a bírság engem kötelez, vagy pedig az régi tulajt? Fennmaradási engedélyt nem szeretnék rá kérni, mert így anyagilag nem érné meg, inkább nem veszem meg az ingatlant.
Ha a szomszédoknak, vagy valakinek nincs baja az épülettel, akkor is megbírságolhatnak? A lakóház részét szeretném felújítani, amire mindenképpen építési engedélyt kell kérnem. Ha kijönnek az építésügytől és észreveszik a jogtalan épületet, bele köthetnek, vagy ilyenkor csak azzal foglalkoznak, amire engedélyt kértem? Nagy dilemmában vagyok!
A választ előre is köszönöm!

nanemaaa # 2014.04.30. 10:18

Miklós0
Kérdezd a területileg illetékes építési hatóságot! Minden településnek saját építési szabályzata van, így a kérdéseidre csak az tud válaszolni, aki ezekkel a szabályzatokkal rendelkezik.

nanemaaa # 2014.04.30. 10:16

Aracnem
Ha az építmény bruttó térfogata nem haladja meg az 50 lm3-t és a legmagasabb pontja (gerincmagassága) nem haladja meg a 3 m-t, továbbá nem emberi tartózkodás céljára szolgál, akkor nem kell rá engedély.
Ugyanakkor az építési szabályokat be kell tartani.
Ha az építési szabályok megsértését gyanítod, akkor annak kivizsgálására kérelmet nyújthatsz be a járási építésfelügyeleti hatósághoz. (15.000 Ft illeték)

Ha az ízlésrombolás a problémád, akkor pl vizuális környezetkárosítás, szellemi terror vádjával beperelheted a szomszédot (perelni bárkit bármiért lehetséges). Nyerési esély limes közelít a 0-hoz, de legalább az érzés.... ;)

Miklós0 # 2014.04.30. 09:52

Tisztelt Jogi Fórum!
Építéssel kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni!
Van egy hétvégi házunk/kert/gyümölcsössel,egy 16nm-es faházzal,és melléképülettel.568nm a kert.A kérdésem annyi lenne, mivel nagyon rossz állapotban van ez a ház,és mellette egy elől nyitott épület /tároló/, szeretnénk helyette ugyan arra a helyre egy újat.Ha ugyan ekkora alapterületű lesz, kell e hozzá építési engedély??És mennyi a pontos beépíthetőség mekkora ház lehetséges rajt?Az elképzelés az volt,a ház ugyan úgy 16nm marad,és mellé-hozzá egy kiülős teraszt szeretnénk,aminek az oldalai nyitottak,csak felül tető van.Mi az amire oda kell figyelni az elképzeléseink alapján?Milyen anyagból, beton alap,stb..Meghatározott beépíthetőségnél,a terasz mivel nyitott,így azt is bele kell számolni?Várom mielőbbi válaszuk!Köszönettel!

Aracnem # 2014.04.29. 09:05

Üdvözlet!

Érdeklődi szeretnék! A szomszédom a kerítéstől 3 m távolságra épített egy fából készül bodegát hullámpala tetővel ami kb 2,5 m magas. 2 lovat és egy öszvért tart benne. ,majd kicsivel arréb egy újabb fából készült bodegát épített ami hasonló paraméterekkel rendelkezik,de már a kerítéstő csak 1 m távolságra van.
Még nem tudni,mi lesz a rendeltetése.
Az én házam ablakaiból pon ezekre a nem éppen esztétikus kivitelezésű építményekre látni. Kérdésem : kell e engedély az ilyen tákolmányokhoz és nekem el kell e viselnem a látvány.Hova fordulhatnék az ügyben.A szomszéd nem kommunikatív a témában.
Köszönöm a válaszokat

MajorDomus # 2014.04.15. 19:57

A faház vitathato

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.15. 08:06

Kavics27

  1. engedély nélkül nem.
  2. Igen, engedéllyel.
  3. engedély nélkül nem, mert nem különálló építmény
  4. engedélyköteles, és külön a beépítés miatt is.
MajorDomus # 2014.04.14. 21:37

nanestb a szakértö,de szerintem a 4.kivételével
Mind engedélyköteles.
A helyi épitésügyi hatoságot nem tudod megkerülni.és nem is célszerü

Kavics27 # 2014.04.14. 20:25

Üdvözlet!
Több kérdésem is lenne, amiben segítséget kérnék:

  1. A házunk L alakú, magas lábazatos. Van terasz végig a fal mellett, melynek fedettségét a födém túllógása adja, amin persze a ház tetőszerkezete van. Ezt a teraszt bezárhatom e engedély nélkül, ezzel új helységet létesítve, amire ablak és a bejárati ajtó is kerülne?
  2. A házhoz réges-régen még az eredeti tulaj épített egy fürdőszobát. Így egy közös fala van a házzal. A térképen elvileg már így szerepel az alaprajz. Ennek lapos teteje van. Tehetek rá "rendes" tetőt?
  3. Már meglévő melléképületemet (ami a fürdő után következik és egy közös faluk van) aminek most 2,3m magassága van, megemelhetem e a rendeletben engedélyezett max. 3 m-ig (alapterület 12 nm). Ez a későbbiekben, egy vállalkozás helyszíne lenne.
  4. Kinéztem egy 18 nm alapterületű faházat. Ezt szeretném (nem összekötve a meglévő falazattal) a melléképületem mögé felállítani. Elvileg nem kell alapozni, betontuskón áll, legnagyobb magassága 2,5 m. Ha ezt én rendeltetését tekintve műhelynek, garázsnak használnám, akkor a rendeletek alapján nem engedélyköteles. Ha itt létesíteném a vállalkozásunkat, értelmezésem szerint akkor sem kellene, pedig WC és mosdó is kerülne bele.

Előre is köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2014.04.10. 19:15

Az a kérdés,kinek a tulajdona?

nanemaaa # 2014.04.10. 08:10

Engedélyt "szakhatóságtól" nem kell kérni. Esetleg az engedélyező hatóságtól. ŐK majd bevonják a szakhatóságot, ha szükséges. ;)
A kérdés az, hogy egyébként engedély köteles-e az építési munka. A "feljáró" megnevezés ezen kérdés eldöntéséhez nem egy egzakt megfogalmazás, így arra egyértelmű választ adni nem lehet.

MajorDomus # 2014.04.09. 20:01

Ha közterület,akkor igen.

Andi64 # 2014.04.08. 15:22

Tiszteletem!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az utcáról nyíló, már meglévő, nagyon lerobbant állapotú autófeljáró felújításához a szakhatóságtól kell-e bármiféle engedélyt kérni?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

MajorDomus # 2014.04.07. 21:06

Feltéve ha két külön alapra épited

Universal # 2014.04.07. 11:33

Köszönöm szépen a gyors választ.

üdv

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.07. 11:16

Nem adódik össze.

Universal # 2014.04.07. 09:13

Tisztelt hozzáértők!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben egy szűz telekre építek, vagyis a beépíthetőséget nem érinti de esetlegesen 2 db 45m3 es tárolót építenék úgy kell építési engedély? Tehát összeadódik e az 50m3 számításánál mondjuk ugyanazon telken levő két épület?
Biztos fura kérdés de azért nekem csak sikerült feltennem :-)

Köszi előre is a válaszokat

nanemaaa # 2014.04.07. 07:23

halasleszek@freemail.hu
Ha az épület nem emberi tartózkodásra szolgál, illetőleg arra nem alkalmas, bruttó térfogata nem haladja meg az 50 lm3-t, valamint az épület gerincmagassága nem éri el a 3 m-t, akkor nem kell rá engedély. Viszont a helyi építési szabályzatot nem árt tanulmányozni, mert engedély nélkül végezhető építési munkával sem szabad építési szabályt sérteni.

nanemaaa # 2014.04.07. 07:21

vipe001
Nem kell építési engedély a 312/2012. (XI.8.) Korm rendelet 1. számú melléklete szerint:
5. Az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell

  1. megváltoztatni,
  2. átalakítani,
  3. megbontani,
  4. kicserélni,
  5. megerősíteni vagy
  6. újjáépíteni.

Érdekes módon az előtetőnek és a védőtetőnek nincs fogalommeghatározása, így lényegében a hatóságon múlik, hogy mit tekint annak. Az én véleményem szerint előtető az épület bejárata feletti kis tetőcske, de a terasz feletti tető simán betudható védőtetőnek, mivel a teraszon tartózkodókat védi az időjárás viszontagságaitól. Persze, ha jó magyar szokás szerint később a tető alatti részt beépítik "szélfogó falakkal, ajtókkal, ablakokkal".....nos, az már simán engedély köteles építési tevékenységgé teszi a tetőt is.
Ugyanakkor a kazánház már nem nevezhető védőtetőnek, az általad elmondottak szerint lakóépület bővítmény, mely építési munkára már engedélyt kell kérni.

MajorDomus # 2014.04.06. 20:08

Szerszámos?

vipe001 # 2014.04.06. 18:10

Üdvözletem!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi két dologban.
A családi házam hátuljához szeretnék építeni egy fedett teraszt,kb 40m2,cserépfedéssel,faszerkezettel,maga a terasz 80cm magas lenne.
Beépíthetőségbe belefér,még 300m2-t építhetek,oldalhatáros a ház,a helyi építési szabályzat nem szabályoz külön sem teraszt,sem melléképületet.
Az elképzelésem az lett volna,hogy a szomszédom felöli oldalon a teraszból leválasztok egy 3 méteres részt kazánháznak,aminek a teteje a terasz teteje lenne,és felfalaznám a kazánház oldalát,az ajtaja a terasz felől lenne.
A probléma az,hogy utána kérdeztem két tervezőnél is,és véleményük szerint építési engedély nélkül a teraszra tetőt nem csinálhatok,ugyanis az előtető,védőtető amit engedély nélkül lehet építeni ebbe nem tartozik bele...
Innentől kezdve lemondtam a terasz befedéséről,és ugyanúgy a szomszéd oldalába építenék egy 3 méter gerincmagasságú és 50m3-t meg nem haladó épületet.Viszont ez közvetlenül a ház hátsó falára lenne építve úgy hogy saját tartó lábai lennének,de a ház fala lenne a 4. oldala.Így ez bővítésnek számít, vagy különálló épületnek?
A terasz befedése tényleg építési engedély köteles? Ha nem,akkor miért nem?
Olvastam itt a fórumon egy kérdezőnek hasonló terasz problémája volt,ő polikarbonáttal akarta befedni,ott azt írták neki nem kell engedély hozzá.

Válaszukat előre is köszönöm!

üdv,
Vincze Péter

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.06. 06:51

Ha lakóház, akkor engedélyköteles, ha szerszámos tároló , akkor 50 légm3 alatt nem kell.