Melléképület, garázs építési engedélye


Szomorú örökös # 2022.01.03. 10:09

Zoltanuss

Ha ezt meg jövő szilveszterig is akarod elemezni, a használati megosztás akkor is ügyvéd általi ellenjegyzett dokumentum kell legyen. Pont!

Magatok közt akármilyen ilyen szerződést készítetek, az sohasem lesz hivatalos, mi több, a következő tulajdonosnak akár elfogadni sem lesz kötelessége.

nanemaaa # 2022.01.03. 08:14

Felmerült még bennem olyan kérdés, hogy a gerincmagasságba beleszámolandó például a garázsban elhelyezett vízszigetelt szerelőakna?
A szerelőakna nem a homlokzat része, így a homlokzat-, illetve a gerincmagasságba nem számolható be. a magasságokat az épülethez csatlakozó rendezett, végleges terepszint magasságához mérten kell mindig meghatározni.

nanemaaa # 2022.01.03. 08:10

modulus
A barkácsműhely emberi tartózkodás céljára szolgál, így építési engedély kell rá.

Zoltanuss # 2022.01.03. 07:54

Köszönöm ..... örökös !
Nos ez még elemzésre szorul :

„A használati megállapodás egy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés. A használati megosztási szerződésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

személyes adatokat (név, születési hely és idő, anyja neve, stb.)
ingatlan leírása és alaprajzát, amin egyértelműen jelölve van, hogy a tulajdonosok megy lakrészhez szeretnének kizárólagos használati jogot
tulajdoni hányad megoszlását
átjárási lehetőség biztosítását
kijelölt jogutódokat
közüzemi szolgáltatások, mérőórák leírását
a költségek megoszlását és az elszámolások módját, fizetési határidővel
megállapodást a többlethasználati díjról
keltezést, illetve a felek (és az ügyvéd) hitelesítését”

Alkalom adtán felteszem a saját készítésű Megosztási Leírást.
Mert pl. ha kizárólagos tulajdonos vagyok.... azaz 100 % - ban, akkor is megoszthatom az ingatlanomat, nyilván úgy hogy praktikus legyen, kielégítse kettő önálló lakás műszaki követelményeit.

Magyarázd el ezt a banknak, ugyanis hitelfelvételnék kötelező a használati megosztás és talán nem véletlenül készül ügyvéd által.

Nyilván ezzel szűkítem a jövőbeni vevőim körét, na de csak ezért ügyvédet fogadjak ?
Jó sok időt megéltem és ezalatt minimális az amit ügyvédi szolgáltatásként igénybe vettem,.

Egyébként ez a kérdés is elegánsan megoldható.
Ha tárgyalunk egy vevővel, bemutatjuk neki a pontos, konkrét Használati Leírást. Ha jó neki felajánljuk, hogy szentesítse ügyvéddel, ha nem jó akkor nem tárgyalunk tovább. Minek ! ??,

Szomorú örökös # 2022.01.03. 05:13

biga

remélem csak viccelsz

Nem, nem vicceltem, ez itt valóban Jogi Fórum és az eredeti kérdés az volt, hogy kell-e bejelenteni egy garázs építését. Arra pedig itt a válasz, ha már a kérdező nem nézett utána, mielőtt kérdezett volna (nekem kb. fél percig tartott megtalálni):

8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot. Tehát, amennyiben a garázs méretei megfelelnek a fenti paramétereknek, építési engedélyt nem kell kérni az építésügyi hatóságtól.
......
Kizárólag a garázs építését nem kell bejelenteni az építésügyi hatósághoz, viszont ház építése esetén, ha a garázs csatlakozni fog a lakóépülethez, ezt az egyszerű bejelentés részeként kell kezelni. Mivel a garázs is hatással van a zöld terület arányára is, ezért érdemes feltüntetni.
.....
Bár jelenleg a garázs építését nem kell bejelenteni az általános építésügyi hatóságnak, helyi, úgynevezett településképi bejelentésre szükség van. A településképi megfelelőségről a polgármester jogosult dönteni. Ne feledkezzen meg továbbá az egyéb települési hatáskörbe tartozó szabályozásokról (például a Helyi Építési Szabályzat, Településrendezési Terv). Tehát mielőtt garázs építésbe kezdene, mindenképpen járjon utána a helyi szabályozásoknak!

Forrás: https://garazskapugyar.hu/…-bejelentes/

És ahogy én is írtam, ha nem jut el a földhivatalba, hogy épült a telken egy garázs, akkor az gyakorlatilag egy későbbi tulajodonosváltozásnál értéktelen lesz, mivel csakis az számít egy ingatlannál, ami a földhivatali digitális térképen rajta van, szerepel a nyilvántartásban. Szerintem egy ilyen esetben nem kötelező, mivel nem engedélyhez kötött, de mindenképpen ajánlott.

A kőműves szakmai kérdéseket egy másik helyen próbáld meg ömlengéseidben leírni, azok nem ide tartoznak.
OFF
De ha már előhoztad a táblázatot, az a vályogfalra is polisztirol szigetelés-értékeket mutat, holott arra kifejezetten öngyilkosság azt rakni. Csakis lélegző típusú falszigetelés javasolt - ha mindenáron javítani akarja az ember a vályogfal hőtartását - mivel a vályog továbbra is ún. „élő fal” marad, ha lefojtod, akkor abból előbb-utóbb penészedés, nedvesedés, rohadás lesz. Engem egyáltalán nem győztél meg. Mellesleg ha igazad lenne az általad írottakban, akkor senki nem építene lakóépületet téglából. Pont! :-D
ON

biga # 2022.01.02. 20:57

örökös.
remélem csak viccelsz :D Itt egy táblázat hogy lásd miről van szó valójában:
https://www.homlokzatihoszigeteles.hu/…osuertek.png

ezek műszeresen vizsgált objektív eredmények az összehasonlíthatóság miatt, de sok hasonlót találsz szakmai oldalakon. a tömör falak a legrosszabb hőszigetelés szempontjából, a tömör vályog kifejezetten rossz de olcsó falazoanyag. Vályogból sokféle van. tudnak belőle jót is készíteni attól függően mennyi szalmát kevertek hozzá (ami levegőt zár magába), akár egy jobb téglával fel tudja venni a versenyt. egy jó szalmás 50centis vályogfal 3 sor nádszigeteléssel 0,3 körüli U értéket tud (itthon nagyon ritka, mert ez már drága).
hogy tudd mihez viszonyítani a szendvicspanel, egy 10centis pur (vagy pir) habos esetében 0,21 a fent említett érték. A 38as ytong szigetelés nélkül szintén 0,3 körüli.
ez az U érték, falazatok esetében a legmodernebb passzív házaknál pedig 0,15 alatt van.

pont ezért készítik a raktárakat, hűtőházakat szendvicspanelból (meg a hűtős teherautók rakterét is) , mert jól tartja a hőt télen nyáron, kicsi energiabefektetéssel.

Szomorú örökös # 2022.01.02. 19:09

Zoltanuss

És akkor az hogy kerül az illetékes földhivatalba? Simán beküldjük, vagy egy jövőbeni értékesítéskor mint az adásvételi szerződés mellékletét küldjük/küldje az ügyvéd a hivatalnak. És ha már vastagon a témában : kell e ügyvédi ellenjegyzés egy megosztási szerződéhez

Ha hivatalos használati megosztást szeretnél, akkor mindenképp javasolt az ügyvéd általi készítés és benyújtás a földhivatal felé. Nekünk kétszer volt ilyen a volt ingatlanomon. Egyik alkalommal muszáj volt a leendő vevőnek, mert hitelt vett fel. Másodszor pedig még inkább konkretizáltuk az állapotot, mert kicsit később elkelt az egyik lakrész két külön menetben és így azt a tulajdonrészt ketté választottuk már az új használati megosztásban.

Mondjuk a beküldés részemről indiferens, habár a véleményem ,hogy mi köze ehhez a hivatalnak ? Szerintem semmi.
Sőt tovább, az az ügyvédi kötelező közreműködés is törvénytelen.... szerintem. Alkotmány ellenes.

Magyarázd el ezt a banknak, ugyanis hitelfelvételnék kötelező a használati megosztás és talán nem véletlenül készül ügyvéd által.
De ha már ennyire belekötsz, találtam egy erre vonatkozó leírást:

A használati megállapodás egy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés. A használati megosztási szerződésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

személyes adatokat (név, születési hely és idő, anyja neve, stb.)
ingatlan leírása és alaprajzát, amin egyértelműen jelölve van, hogy a tulajdonosok megy lakrészhez szeretnének kizárólagos használati jogot
tulajdoni hányad megoszlását
átjárási lehetőség biztosítását
kijelölt jogutódokat
közüzemi szolgáltatások, mérőórák leírását
a költségek megoszlását és az elszámolások módját, fizetési határidővel
megállapodást a többlethasználati díjról
keltezést, illetve a felek (és az ügyvéd) hitelesítését

Tehát hivatalos és érvényes használati megosztást csakis ügyvédi ellenjegyzéssel tudsz készíttetni.

Szomorú örökös # 2022.01.02. 18:59

biga

pont ez a baj a téglával hogy átmelegszik azért tesznek rá szigetelést ami viszont nem

Akkor még mindig OFF
Tévedsz! Azért is tesznek rá szigetelést, hogy ne vezesse ki a meleget télen, amikor fűtenek.
Igaz az is, amit te írsz, de csak nyáron. Akkor ugyanis a szigetelés kívülről védi a falat az átmelegedéstől.
Az üreges tégla is idővel átmelegszik, csak az annyival jobb, hogy talán nem kell rá szigetelés.
Ma viszont már arra is tesznek nagyon sok helyen, pedig arra szerintem tök felesleges.
Viszont egyet nem árt, ha tudsz: ha átmelegszik nyáron, akkor ugyanúgy tartja, mint télen.
Nekem special sima tömör vályogfalam van, elhiheted, hogy tudom, miről beszélek.

A szendvicspanel sohasem lesz ilyen tulajdonságú, ott ha lekapcsolod a fűtést,
baromi gyorsan le is hűl. Ott csakis addig lesz mindig meleg, amíg fűtést kap belülről.
Ergo csak akkor lesz meleg, ha felmelegíted belül, de csak akkor is csak ideig-óráig.
Egy barátom épp most épít szendvicspanelből házat, nála hőszivattyús megoldás lesz.
ON

De mint írtam, ez jogi fórum, nem kőművesek szakmai fóruma. Ne vigyük el a témát rossz irányba.

Zoltanuss # 2022.01.02. 17:52

A Zoltanuss néha zöld !

Zoltanuss # 2022.01.02. 17:33

Köszönöm szomorú..... !

Írtad :
A használati megosztás akkor ér valamit, ha benyújtották a földhivatalba is, márpedig akkor bizony ott már jelen van.

A használati megosztás elvileg készen van. Jó 5-6 oldal plusz a rajzmellékletek.

És akkor az hogy kerül az illetékes földhivatalba ?
Simán beküldjük, vagy egy jövőbeni értékesítéskor mint az adásvételi szerződés mellékletét küldjük/küldje az ügyvéd a hivatalnak.
És ha már vastagon a témában : kell e ügyvédi ellenjegyzés egy megosztási szerződéhez ,
Szerintem nem. A lényeg, hogy szakszerű legyen. A szakszerűséget most nem taglalom.... nagyjából olyan formai követelmények, mint egy végrendeletnél.

De vissza erre a megosztásra. Most könnyű mivel én vagyok a főtulajdonos, a két felnőtt gyerek a kisebbségi. Nincs vita.
De ha elmulasztódik, akkor egy új tulajnál esetleg végtelen vitákra kerülhet sor. Ezért az adásvételi szerződésbe bekerül, hogy a vevő ismeri és elfogadja a korábbi megosztási szerződést, a az adásvételi melléklete.
Mondjuk a beküldés részemről indiferens, habár a véleményem ,hogy mi köze ehhez a hivatalnak ? Szerintem semmi.
Sőt tovább, az az ügyvédi kötelező közreműködés is törvénytelen.... szerintem. Alkotmány ellenes. Valamikor.... kb. 45 éve az ügyvédi érdekérvényesítés eredménye.

1971-ben a faterral kitűnő adásvételi szerződést szerkesztettünk... az akkori hivatal elfogadta.

biga # 2022.01.02. 17:15

örökös.
ez a téma pont ellentétesen működik mint ahogy gondolod.pont ez a baj a téglával hogy átmelegszik azért tesznek rá szigetelést ami viszont nem, plusz ezért gyártanak különféle üreges teglakat hogy minél több levegőt taroljon és kevésbé melegedjen át.
ha atmelegszik egy anyag akkor szépen kiis vezeti a hőt a helyiségből. ezért gyártanak például ablakból is több rétegűt, levegő vagy nemesgáz toltettel

Szomorú örökös # 2022.01.02. 16:56

Zöldövezeti11

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok ne osszák meg egymás között akaratuk szerint és ezt ne rögzítsék írásban. Ezt az írásbeli megosztást nevezik szerződésnek.

A használati megosztás akkor ér valamit, ha benyújtották a földhivatalba is, márpedig akkor bizony ott már jelen van.

Szomorú örökös # 2022.01.02. 16:55

biga

ha nincs közeg ami kivezesse a hőt akkor szigetel jól bármi is

Akkor még mindig OFF
Ha nincs, ami átmelegedjen és később melegítse akkor is a lakást, amikor már nem megy a kazán, akkor cseszheted a szigetelő rétegedet. Pontosan erre való egy jó vályog vagy téglafal, vagy esetleg akár ytong fal is - természetesen kívülről tökéletesen leszigetelve. A szendvicspanel erre sohasem lesz képes, mert a levegő nagyon gyorsan lehűl, akármi szigeteli körbe, az ugyanis nem egy hőtartó közeg.
ON

Zöldövezeti11 # 2022.01.02. 08:34

Ami ott van a Földhivatalban a digitális térképen és a tulajdoni lapon, az a hivatalos egyedül.

Hát nem tudom. Az egyik ingatlanunkon/ ingatlanomon a zöldövezeteben 700 nm es telken van kettő lakás. Anno osztódással jöttek létre , egyből. Szétválasztás - területi és belső közművek területén és bővítéssel. engedélyek voltak, de a földhivatali un. telekkönyvi lapon nem szerepelnek.

Csak a tulajdonosok a tulajdoni arány törtben és a telek nm -ben.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok ne osszák meg egymás között akaratuk szerint és ezt ne rögzítsék írásban. Ezt az írásbeli megosztást nevezik szerződésnek.
Az hogy mennyi az ingatlanok értéke azt rögzíteni nem lehet. Az egy váltózó valami. A nagyon nagy értéktől ( pl. garázs szerelőaknával, ami ráadásul még szigetelve is van ) a lakás belsejében drága burkolatok, extra felszerelések által a nagyon kicsi értékig. pl. leég a gáz- földrengés összedönti... minden lehet. A tulajdoni lapon továbbra is ott marad az ingatlan.
Digitális térkép , Csak egy paca max a nm -ek vagy az se,
Hogy mit értékel egy vevő ? Ki ezt, ki azt.

Elsősorban a lokációt... tehát hogy hol van.... bp. jó helyén vagy tiszaburai külső... nem mindegy. Aztán a natur nm -et, a közművesítettséget ( villany - víz gáz csatorna ) jó út stb.

Ja a tárolás mint értéknövelő tényező fontos, de van aki értékeli van aki nem. Nekem a fenti lakásokhoz tartozik :

1 db. 16,5 nm -es pince, 2 db. könnyüszerkezetes tároló 10 - 10 nm és egy pormentesített padlás. 12 nm. Plusz végszükség esetén 2 db akna.... nem szerelő, hanem víz mérő és csatlakozó - elosztó aknák.

biga # 2022.01.02. 08:31

örökös.
pont hogy ha nincs közeg ami kivezesse a hőt akkor szigetel jól bármi is. hűtőházak, raktára k nem hiába épülnek szendvicspanelbol. az épületszigetelés nagy része levegő vagy a modern hőtárolók vakuum kéreggel szigeteltek.pl a másfélméter széles tömör kisméretű téglaffal úgy átvezeti magán a hőt ahogy illik mert van közeg

Szomorú örökös # 2022.01.01. 17:58

modulus

ejtve lesz a saját építésű Ytong garázs téma. Nagyon hasonló árban 8 centis purhab töltetű szendvicspanel lesz inkább

Hülyeségnek tartom, mert nincs közeg, ami a meleget tartsa, ha esetleg egyszer úgy döntesz, hogy fűteni is szeretnéd. Az Ytong erre sokkal alkalmasabb, de te tudod.

A többihez meg elmondtam már! Ha nem jelented be sehová - hidd el, nem olyan nagy dolog, főleg ha mindez ingyé van - akkor nem fog sehol se szerepelni hivatalosan, így értéknövelő tényező sem lesz az ingatlanon, hiába magyarázod majd az egyszeri vevőnek, hogy nem kellett bejelenteni. Ami ott van a Földhivatalban a digitális térképen és a tulajdoni lapon, az a hivatalos egyedül.

Zöldövezeti11 # 2022.01.01. 16:46

Előjönnek a zöldségek !

modulus # 2022.01.01. 13:20

Lehet nehéz megemészteni, de bizony vannak emberek, akik több lábon állnak. Persze sokaknak egy villanykörte kicseréléséhez is szerelő szükségeltetik.
Ha majd váltasz néhány szót mondjuk egy autószerelővel, ne lepődj meg, ha 3-4 szakmája is van, amihez ért is. Persze attól még nem biztos, hogy egy kókler ezermester. ;)

Na mindegy. Lényeg tegnap összefutottam egy mobilgarázs kivitelezővel, úgyhogy végül ejtve lesz a saját építésű Ytong garázs téma. Nagyon hasonló árban 8 centis purhab töltetű szendvicspanel lesz inkább. Jobb a hőátbocsájtási tényezője, mint egy 45-ös Leier téglának. Durva!

Vállalnak kivitelezést, és a hivatalos ügyintézést is. Az egyik méreten módosítani fog kelleni, mert nem felelne meg a jogszabálynak (5,4). Viszont a garázs mellé így készülni fog egy pici melléképület is, alatta boros pincével.
Megfelelő méretekkel egyikhez sem kell terveztetni, és eladható lesz. Sőt..

Szomorú örökös # 2021.12.31. 00:17

modulus

Szeretnék majd garázst építeni a telkemre saját kezüleg, ha befejeződik a házam építése és marad rá pénzem.

Ha életed végéig ott akarsz lakni, akkor talán nem gond. De ha egyszer majd mégis el akarnád adni, akkor az általad épített garázs nem fog egy lyukas garast sem érni, mert a földhivatalban sem a tulajdoni lapon, sem a digitális térképen nem fog szerepelni, ha nem jársz utána a helyi építési irodán - ne itt a fórumon akard megtudni a tutit - hogy bejelentés köteles-e a tervezett garázsod. Majd a vevőjelölted is ide jön érdeklődni, hogy most akkor mit is csináljon, mert bár te nyilván a garázst értéknövelő tényezőként kezeled, de pont emiatt nem számít eladásnál, mivel hivatalosan sehol nem szerepel, hogy egyáltalán létezik az épület a telkeden.

ha 2 állásos a garázs, az asszonynak elektromos autója van, apának meg egy veterán mercedes, aminek alkalomadtán szeret alánézni, ha kell szereli - újítgatja.

Zsenikém” tehát nem csak építészként érzed magad profinak, hanem autószerelőként is.
Az ilyen önjelölt, magukat „ezermesternek” tartó szerelők által javítgatott roncsokkal van tele az út. :-O

modulus # 2021.12.30. 18:53

És olyankor mi van zsenikéim, ha 2 állásos a garázs, az asszonynak elektromos autója van, apának meg egy veterán mercedes, aminek alkalomadtán szeret alánézni, ha kell szereli - újítgatja. Ha akarja tárolásra használja az aknát, vagy teleereszti vízzel és cápákat tart benne. Esetleg hullákat. Ezen kívül mindkét jármű biztonságos helyen várja az útrakelést, nem bántja őket por, jégeső, szélsőséges hőmérséklet, és a betolakodóknak is talán nehezebb dolga akad.. vagy a rendőröknek.. (hupsz)

De ezt majd a tulaj hadd döntse már el. Peace :)

SolnesM # 2021.12.30. 17:22

Egy csoda autón alul majd semmit sem kell csinálni... reparálni.
Van egy kivétel. Ez az olajcsere. Már ha sk. csinálja az ember.
Az olajcserém pl. a következő képen zajlik :

Van 2 db rövid pallóm... úgy másfél m hosszú. 4 db tégla és rá a palló. Ráhajtok így a kocsi eleje kb. 15 cm -rel magasabb. Fekve - egy hullámpapíron - kényelmesen aláférek. Van egy csak erre a célra használt lavorom... alá teszem a leeresztő csavar alá, kicsavarom és leengedem az olajat. Amikor lecsurog, vissza a csavar, fent egy szűrőcsere , amikor kész 3,5 lit új olajjal feltöltöm.

Szerszám elővétel, müvelet és szerszám eltevéssel pont egy óra.. 4 eft a csere díj. Ha viszem a szervízbe kb. ennyi időm ott is elmegy.
Ezenkívül még kereket cserélek... mást nem.

Szomorú örökös # 2021.12.30. 14:19

modulus

Egy gondos gazda, aki ért is az autójához, mindig is szükségét fogja érezni egy szerelőaknának, mivel nevével ellentétben nem csak szerelésre tudja használni.

OFF
Ma hiába gondos a gazda, a mostani autókhoz jobb, ha nem nyúl hozzá, mert több kárt csinál vele, mint hasznot.
ON

SolnesM # 2021.12.30. 13:17

Olyan nincs csak panelpatkány van.

modulus # 2021.12.30. 09:22

Ennyi butaságot régen láttam egy helyen. Nem hogy most, de egy szigetelt garázsra egyre nagyobb szükség lesz az autók számára.
Egy gondos gazda, aki ért is az autójához, mindig is szükségét fogja érezni egy szerelőaknának, mivel nevével ellentétben nem csak szerelésre tudja használni. A saját mikroklímáját kihasználva különféle anyagok tárolására is tökéletes. Erre szintén egyre nagyobb szükség lesz.
Persze egy panelproli egyes swiftjének teljesen mindegy, leporolja és megy vele, ha még beindul.

Legyen szíves, aki a feltett kérdésekre nem tud érdemben hozzászólni, az lapozzon.

SolnesM # 2021.12.29. 09:29

például a garázsban elhelyezett vízszigetelt szerelőakna?

Ókori szokás.
Korábban az autósok télire leállították az autóikat / már akinek volt /, a gondosabbak bakra is állították, a még gondosabbak pedig szerelőaknát építettek a garázsaikba. Aztán voltak akik 3 -5 percig melegítették a motort.
De ez a világ már elmúlt. Egy modern autónak nem kell szerelő akna, garázs sem. Be ül a szivar és azonnal indul.
Ok. egy un. kocsi beálló nem árt, de nem az autó miatt, hanem hogy télen reggel ne kelljen kapargatni a szélvédőt és az egyéb ablakokat.