Melléképület, garázs építési engedélye


Zoltanuss # 2022.01.09. 16:24

Köszönöm drbjózsef.

Nos mint írtam nem szerződés, hanem egy műszaki leírás.... rögzíti a megosztás tényét, műszaki és építészeti paramétereit. A Neve/ elnevezése :
Megosztási Leírás

Egyenlőre nem eladó egyik lakás sem.. Majd ha eljön az ideje és komoly érdeklődő akad, annak annak felajánlom, hogy mivel neked kell eleve ügyvéd, ha akarod szentesítsd az ügyvédeddel. Nyilván csak akkor ha hitelt akar felvenni.

Amíg egy család, rokonok laknak benne, leírva se kell lennie. (bár ott tudnak lenni csak igazán a kemény viták).

Naja , anno megtapasztaltam. De jelenleg jól kezelhető bérlők használják.

drbjozsef # 2022.01.09. 15:34

Zoltanuss,

A megosztási szerződést nem "kell" benyújtani a földhivatalba, de be lehet jegyeztetni a tulajdoni lapra, hogy létezik ilyen szerződés. Így gyanútlan vevőnek nem lehet eladni, mert látni fogja, hogy létezik.
Mondom: nem kell írásban léteznie, csak az sokkal jobb, még jobb, ha ügyvéd szerkeszti és ellenjegyzi, és még jobb, ha fel is jegyzik a tulajdoni lapra. Vita esetén ebben a sorrendben nő a vita gyors és szabályos megoldásának esélye.

És ahogy sz.ö. írta, bankhitelnél, osztatlan közös tulajdonnál, a bank nem ad pénzt nélküli, nyilván ügyvéd által ellenjegyzett kell.

Amíg egy család, rokonok laknak benne, leírva se kell lennie. (bár ott tudnak lenni csak igazán a kemény viták). Idegenek között azért nem árt, ha vita esetén fel lehet csapni és elolvasni a rendelkezéseket...

Szomorú örökös # 2022.01.09. 09:47

Zoltanuss

Tehát ha eladom az egyiket, szerény véleményem szerint a szerződésbe belevehetem, hogy az eladási szerződés szerves része az az a megosztási valami.... a szerint van megosztva. Ha vevő elfogadja megy az ügylet, ha nem, nem lesz ügylet. Ez eddig ok. Na most kell e erről tudni a földhivatalnak... előre vagy sem.... ez a kérdés. Ha igen, akkor mi a technikája ?

Ha a vevő pl. hitelfelvétellel szeretné megvásárolni az ingatlanrészt, akkor annak szerves része kell legyen egy tisztességes használati megosztás, de ez az általad kreált ahhoz már édeskevés lesz, azt muszáj lesz ügyvéddel ellenjegyeztetni, mert a földhivatalba is be kell nyújtani és csak azt fogadják szerintem el. Ez csakis azért van kitalálva, hogy ha a másik tulaj esetleg pl. végrehajtási jogot kap a tulajdonrészére, vagy ugyebár eleve jelzálog lesz rá bejegyezve a hitel miatt, akkor azt egyértelműen be lehessen azonosítani és ne terhelje a te ingatlanrészedet.

Ne utáld ennyire az ügyvédeket, hogy sajnálod tőlük a munkadíjat. Sok esetben csak velük tudod a problémádat megoldani.

Zoltanuss # 2022.01.09. 09:16

Vissza Jozsef dr „ drbjozsef#Jelentem!2022.01.03. 11:54

bejegyzéséhez.. Abban van a legtöbb használható info számomra.
Tehát adva van egy ingatlan.. hrsz -mal és cimmel azonosítható.

A hosszú évek során az egy lakásos ingatlanból sok munkával és pénzzel kettő lakásos ingatlan lett Konyha nyelven sziámi ikerház. A lakások . 96 nm-es lakás némi mellék épülettel és egy másik 52 +26 nm- es lakás , pincével és némi mellék épülettel. A kettő lakás egy 700 nm -es telken van, mindegyikhez tartozik külön külön rész 330 nm - 330 nm és egy kb 40 nm-es közös--
  • ezen lényegébe a telek bejárta van kiskapu + nagy kapu. A Megosztási Leírás / és nem szerződés - magammal csak nem szerződök /, amúgy 6 -7 oldal + alaprajzok stb, tehát tartalmazza a ház szerkezetét, állapotát a közművek nyomvonalát stb.
Tehát ha eladom az egyiket, szerény véleményem szerint a szerződésbe belevehetem, hogy az eladási szerződés szerves része az az a megosztási valami.... a szerint van megosztva. Ha vevő elfogadja megy az ügylet, ha nem, nem lesz ügylet. Ez eddig ok. Na most kell e erről tudni a földhivatalnak... előre vagy sem.... ez a kérdés. Ha igen, akkor mi a technikája ?
Szomorú örökös # 2022.01.08. 09:29

SolnesM

De változott a világ
OFF
Bizony-bizony! A mostani autókban még egy nyamvadt izzócserét se tudsz már lassan szervíz nélkül elvégezni.
ON

SolnesM # 2022.01.08. 08:59

Szóval ki kezdett és mit? Ja, hogy egy normális posztra ti egyből nekem estek, hogy '...minek a szerelőakna, régen is butaság volt, ma meg még inkább, a garázs meg egyenesen badarság, aki meg használja a legnagyobb marha. Karbantartani vagy akár ránézni meg kár is az autóra, mert úgy sem értek hozzá'...

Az én lettem volna. Elemeztem az autó tartási szokásokat 1940 -től, emigyen :

Ókori szokás.
Korábban az autósok télire leállították az autóikat / már akinek volt /, a gondosabbak bakra is állították, a még gondosabbak pedig szerelőaknát építettek a garázsaikba. Aztán voltak akik 3 -5 percig melegítették a motort.
De ez a világ már elmúlt. Egy modern autónak nem kell szerelő akna, garázs sem. Be ül a szivar és azonnal indul.
Ok. egy un. kocsi beálló nem árt, de nem az autó miatt, hanem hogy télen reggel ne kelljen kapargatni a szélvédőt és az egyéb ablakokat. K
”ifelejtettem az ókori autótartásból az aksik téli kiszerelését, illetve a hűtővíz leeresztését.

48 telén az apám és az öregapám azon lamentált úgy febr elején, hogy lesz a fagy vagy sem.... leeresztjék e a hűtővizet. Végül kompromisszum született . félig le és bele 2 liter lőre. Akkor még nem voltak hűtő folyadékok... mindenki magának kutyulta.

1940 -ben Apám vett egy használt autót, valami ford félét, 44 végén a besorozott autót elvitték a nyilasok amikor pucoltak, mentették az irhájukat. Mondjuk a ruszkik se voltak különbek, azok meg a nagybátyám autóját zabrálták el.

Aztán úgy 47 közepén az apám vett egy másik autót... ez ford volt... ford eifel. Használt volt, de egy ház ára-
  • 28 eft. Aztán 49 végén kénytelen volt eladni, mivel javíthatatlan volt 2800 ft -ért.Abból a pénzből az anyám vett egy szoba bútort.. Akkoriban autót tartani kockázatos volt... burzsujnak nevezték a mázlis illetőt.
De változott a világ , a fater 58-ban megvette 3. autóját egy skoda spartakot. Új volt és szintén egy ház ára. Ez azért 11 év alatt ráöregedett. Ja én pedig 6 autót használtam el.

Régen nagyon drágák voltak az autók.... akkoriban akinek volt, tényleg gondosan ápolták.
Na de ma garázst építeni és abba szerelőaknát .... hát nem tudom.
Persze ha van akkor használni kell.

Szomorú örökös # 2022.01.08. 00:04

modulus

Erről az egészről egy friss film jut az eszembe

Nekem meg az egyszeri ember (volt szomszédom), aki azt hitte, ha megvesz egy házat, akkor arra a telekre azt épít, amit akar. Aztán egyszer csak kijött a helyi építési iroda képviselője szemlézni - nyilván nem véletlenül, mert valaki írt neki - és hát nagyon gyorsan lebontatták vele azt a romhalmazt, amit a kertjében felhúzott - persze tervek és engedély nélkül. Azóta tudja, hogy ezt nem szabad.

Szomorú örökös # 2022.01.08. 00:01

modulus

konkrétan senkinek semmi köze, hogy a másik mit akar építeni és mit akar csinálni vele.

Óóóó, dehogynem! Mondjuk a földhivatal, a helyi építési osztály, az önkormányzat...rájuk azért tartozik, elhiheted. És ezt ők is tudják.

Az azelőtti pár óra már elveszett az éterben!?

Valakivel nagyon összekeversz te engem. De sebaj, majd kigyógyulsz belőle. :-)

modulus # 2022.01.07. 21:10

Na ez tényleg érdekes, szépen próbálnád ferdíteni a dolgokat. :) Az azelőtti pár óra már elveszett az éterben!?
Szóval ki kezdett és mit? Ja, hogy egy normális posztra ti egyből nekem estek, hogy '...minek a szerelőakna, régen is butaság volt, ma meg még inkább, a garázs meg egyenesen badarság, aki meg használja a legnagyobb marha. Karbantartani vagy akár ránézni meg kár is az autóra, mert úgy sem értek hozzá'...

Mint mikor bemész a henteshez 20dkg felvágottért, és egyből rádförmednek hogy miért utálod az állatokat, ráadásul dagadt vagy amúgy se egyél ilyet. Óvoda szint.

Ezek után mit vár bárki is?
Magadra vetted, betört a fejed, mert rávilágítottam, hogy konkrétan senkinek semmi köze, hogy a másik mit akar építeni és mit akar csinálni vele. De nagyon meg akartatok mondani mindent, amihez se jogilag se sehogy sem tartozik ide. Bort iszol, vizet prédikálsz.
Ha jogilag engedélyezett egy holdkomp építése, miért ne építhetnék?

Erről az egészről egy friss film jut az eszembe: "Don't look up".
Jobbulást

Szomorú örökös # 2022.01.07. 05:36

biga

nem szomorú inkább megkeseredett örökös

Értelmes jogi beszélgetés helyett megy tovább részedről a sértegetés, no meg az OFF-topik hozzászólás.
De ezt talán annak tartogasd, aki otthon a kaját eléd teszi. Talán ő nem vág pofán érte, pedig simán megtehetné.
Mondhatnám azt is kicsit konkrétabban, hogy édesanyáddal használj ilyen hangnemet inkább a továbbiakban.
A kevésbé szakmai érveidet is neki add elő, talán őt még érdekli, ha már a kutya sem kíváncsi rá! :-D

biga # 2022.01.07. 04:53

nem szomorú inkább megkeseredett örökös (facepalm)
vályogházat és lovaskocsit mindenkinek :D
kérdezd már meg azokat a viharkárosultakat akiknek csak megbontotta a tetőszerkezetet és leázott a fal vagy kérdezd már meg az arvizvedelmi gátak mellett lakókat a vályogház tartósságárol. vagy kérdezd már meg kolontáron eloket vagy mit soroljak meg..
kérdezd már meg a fürdőszoba felújítokat a legkisebb vízszigetelési hiba is mivel jár náluk
vagy akinek hőkamerája és nedvességmérője van mit tapasztal
vagy kérdezd már meg azokat a vályogház epitoket akiknek hetekig kell építeni mocskolodni a falépitessel hogy tudjon valamennyire olyan hőszigetelési értéket mint egy 40 centis porozus téglaffal amit 3 nap alatt kényelmesen fel tudnak húzni

Szomorú örökös # 2022.01.06. 17:42

modulus

a kötekedés megy, versengés, meg a másiknak a hülyének nézése

Azt hiszem, hogy ezt nem mi kezdtük, hanem te. Emlékszel ezekre a megnyilvánulásaidra?

Ennyi butaságot régen láttam egy helyen.....És olyankor mi van zsenikéim.....Ha akarja tárolásra használja az aknát, vagy teleereszti vízzel és cápákat tart benne.....De ezt majd a tulaj hadd döntse már el.

Úgyhogy a butaságok összehordásában eléggé rendesen übereltél itt mindenkit. Ráadásul ebből kb. az jött le, hogy bár ketten is értelmesen válaszoltunk - ráadásul én még csak nem is mindjárt az elején - te mégis iszonyatosan magas lóról válaszoltál vissza, egyfajta lenéző stílusban, zsigerből támadva. Nos azt kaptad ezek után, amit érdemeltél, bár én még mindig utána megpróbáltam neked értelmesen elmagyarázni, hogy nagyon sok mindenben én másként gondolom a dolgokat. És ez nem azt kellett volna jelentsen számodra, hogy mindenáron mégis elmagyarázd, miért jobb a szendvicspanel, amikor én helyből jeleztem, számomra - kihangsúlyozom, SZÁMOMRA - értéktelen anyag. De ettől még szerintem nem kell egymásnak esnünk, mert ugyebár kinek a pap, kinek a papné, nem hinném, hogy bármelyikünknek kötelező lenne elfogadni a másik nézetét. No további szép estét! Én ezt téma-zárszónak szántam!

modulus # 2022.01.06. 14:50

Nem kell átterveztetnem semmit, mivel nem készült hivatalos tervdokumentáció, és erről sem kell készíttetni. Egy geodéta fog majd a földhivatal részére egy vázlatrajzot készíteni.
Előzetesen készítettem magamnak kalkulációt és tervet, úgy hogy tisztában voltam a 100m3 és a 4,5 gerincmagassággal, illetve a nem emberi tartózkodással. Viszont mindig van egy "de", nem kell ez de kell az, illetve mi hogy értendő. Ezért jöttem ide.
Csak itt meg javarészt a kötekedés megy, versengés, meg a másiknak a hülyének nézése, ami nem tudom mire volt jó... Elvitte az egészet a jogi témától már a legelején. Az hogy miből épül a garázs pedig szintén fontos infó, mert jogilag sem mindegy. Van, amit mindenképp terveztetni kell.

Szerencsére azért kaptam pár hasznos infót végül.

Szomorú örökös # 2022.01.06. 05:37

modulus

Mivel ez minden plusz költséggel együtt annyi, mint a falazóblokkosnál csak az anyag, így ez nyilván számottevően olcsóbb.

Nyilván ez nem véletlen, és nem azért van ez így, hogy ezt használják inkább az emberek, hanem azért, mert kb. ennyit is ér! Garázsnak még elmegy, de másra én tuti nem használnám. „Ezt aki nem érti, nem tudok vele mit kezdeni.” És ugyebár a vita onnan indult, hogy kell-e rá engedély, nos a választ már megkaptad: IGEN! A terveket muszáj lesz átterveztetned, mivel azokon nem szendvicspanel szerepel, mint építőanyag, így a jelenleg általad kiválasztott épületre már nagy valószínűséggel nem használhatod. Szóval újabb költség, hajrá! :-)

Hőtechnikailag sokkal jobb egy hagyományos falazóelemes rendszertől

Na ez az, amit én bármikor kétségbe vonok, ez a technológia éppen csak azokon a helyeken terjedt el, ahol nincs ekkora hőmérsékleti különbség az évszakok között, mint nálunk. A volt lakhelyemen is minden új házat inkább téglából építenek kellően ellátva hőszigeteléssel - talán egyetlen könnyűszerkezetes ház épült a szomszéd utcában, de így nyilván annak az értéke is jóval kisebb lesz mindig, mint a hagyományos építésűnek - elsősorban a kevésbé időtálló mivolta miatt. Sőt, azt se feledd, hogy Amerikában is azokon a részeken fordul elő, ahol gyakoriak a tornádó jellegű viharok, mivel az bizony mindent visz, és ezt viszonylag gyorsan újjá lehet építeni. De részemről a vitának vége! Építsd meg úgy, ahogy akarod és 120 év után ismét beszélgethetünk róla, ha még mindig áll egyáltalán! ;-)

modulus # 2022.01.05. 20:07
  • Könnyűszerkezetes épületeknél használatos építőelem. Kell hozzá egy tartóváz bizonyos méret felett. Emiatt sokan tartózkodnak tőle. Lakóháznak szerintem én sem használnám, de irodák rengeteg van belőle Magyarországon is.
  • Tartószerkezet függvényében strapabíróbb lehet, mint egy hagyományos technológiával készített épület. Könnyebb méretezni, gyorsabb kivitelezni.
  • Mint minden tönkremegy, ha nem tartják karban vagy rosszul lett kivitelezve. 120 évig nem szeretnék használni semmit, de ezt is ugyanúgy tudnám.
  • Mobilis. Ha akarom lebontom, és tudom vinni magammal egy másik telekre.
  • Mivel ez minden plusz költséggel együtt annyi, mint a falazóblokkosnál csak az anyag, így ez nyilván számottevően olcsóbb. Ezt aki nem érti, nem tudok vele mit kezdeni.
  • Hőtechnikailag sokkal jobb egy hagyományos falazóelemes rendszertől, páratechnikailag pedig sokkal rosszabb lesz egy Lakóépület esetében. Ezt pl. egy rekuperátor tökéletesen megoldja. Automatizált szellőztető egyébként is hamarosan kötelezővé fog válni új építésű lakóingatlan esetén.

Jobbulást

Szomorú örökös # 2022.01.04. 16:47

modulus

Független külföldi szaklapokon tudsz róla részletes elemzést olvasgatni, lakóépületek esetében történő alkalmazásáról is.

Tehát ez egy annyira profi technika, hogy már Magyarországon is alkalmazzák minden egyes lakóépület építésekor....ja nem!
Szóval nem hinném, hogy ezen vitatkoznunk kellene! Itt nálunk az időtállóbb megoldásokat választják az emberek és az nem ez.
Nem mellesleg én azért megnézném, hogy a te szendvicspanelből épült garázsod mikor fog 110-120 évet is kibírni akár.
Az első tornádó szintű szélvihar után az enyém még mindig stabilan fog állni...már tavalyelőtt átélt egy ilyet :-D

A saját kezű kivitelezést azért ejtetettem, mivel szendvicspanel esetében szereléssel, szállítással, anyagokkal együtt azon az áron van, mint ha falazóelemmel építeném saját kézzel. Tehát olcsóbb és jobb, dönt a józan ész.

Tehát nem olcsóbb, hanem ugyanannyit fogsz kifizetni rá. A józan észt inkább hagyjuk szerintem, ne te emlegesd. :-D

modulus # 2022.01.04. 12:03

Független külföldi szaklapokon tudsz róla részletes elemzést olvasgatni, lakóépületek esetében történő alkalmazásáról is. Magyar nyelvűt nem néztem van-e, inkább csak a kivitelezésről.

A saját kezű kivitelezést azért ejtetettem, mivel szendvicspanel esetében szereléssel, szállítással, anyagokkal együtt azon az áron van, mint ha falazóelemmel építeném saját kézzel. Tehát olcsóbb és jobb, dönt a józan ész. 10 év garancia van rá (az autómra még ennyi sincs és többe kerül), ezen kívül a paneleket lehet cserélni is akár, ha valamelyik tönkre menne, javítható.

Szomorú örökös # 2022.01.04. 11:47

modulus

Nem okoskodás volt a célom, szimplán a hagyományos tégla vagy ytong fakad technikát én tartósabb állagnak, hosszabb élettartamúnak tartom hosszú távon. Egyébként is a kérdés onnan indult, hogy te magad szeretnéd felépíteni. Most meg ott tart a sztori, hogy más fogja. Az meg nyilván igaz, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez az ember el akarja magát adni neked. Amikor esetleg a műszerekkel mégis mást mérsz majd, akkor már késő lesz.

Az én házam pl valamikor a 20. század elején épült és most egy összkomfortos parasztház, a fűtési paraméterekkel elégedett vagyok, pedig nagyjából több mint 100 éves. ;-)

modulus # 2022.01.04. 11:02

Köszönöm a segítséget, tanácsokat mindenkinek. Akkor a polgármesteri hivatallal felveszem a kapcsolatot garázs ügyben, úgyis meg kell érdeklődjem a kerítés és az utcafronti területrendezés ügyét is, mivel új családi házas lakópark.

A többi ügyintézésben már segít a kivitelező cég, mivel szendvicspanel garázs lesz végül, az egyéb anyagú falazatokkal (kerámia, ytong) szembeni tagadhatatlanul jobb szigeteltsége, hőtartása miatt.

(Szomorú örökösnek ezen részébe kár volt belenyúlnia, a számok nem hazudnak. Komfortosságát tekintve nem kompetens a fém héjazat, nem lakóház épül belőle. Nagyon jó árban van, és jóval kisebb költségen hűthető-fűthető az ezzel készült épület. De épületdiagnosztikai műszerekkel úgy is monitorozni fogom, saját tapasztalat miatt)

Szomorú örökös # 2022.01.03. 14:42

Zoltanuss

Bizony bizony a lovamat, a motoromat, a képeimet eladhatom sk. készítésű szerződéssel. Köthetek szerződést munkára stb.

Az mind-mind egy egészen másik kategória, de azoknak is mindnek vannak szigorú formai követelményei.

Ugyan így a házamat megoszthatom sk. készítésű leírással - ha többen vagyunk akkor elnevezzük szerződésnek.

És ilyen esetben bőven elég, ha az egyik elhagyja, a másik meg letagadja, onnan kezdve nincs is. Viszont ha ügyvéddel ellenjegyeztetve beadod a földhivatalba, akkor az ott máris mindig elérhető. Egy ilyen használati megosztás ügyvédi költsége kb. 30-40 ezerbe kerül. Akinek ez nem fér bele a büdzsébe, hogy hivatalos és bármikor visszakereshető legyen a történet, az - már ne is haragudj - eléggé fillérb@szó kategória az én szememben.

Zoltanuss # 2022.01.03. 13:43

Na ja ezt írta József :

A szerződésekhez főszabály szerint nem kell ügyvéd.

Bizony bizony a lovamat, a motoromat, a képeimet eladhatom sk. készítésű szerződéssel. Köthetek szerződést munkára stb.
Ugyan így a házamat megoszthatom sk. készítésű leírással - ha többen vagyunk akkor elnevezzük szerződésnek. A lényeg , hogy a formai követelményeknek megfeleljenek.

Nagyjából úgy mint egy végrendelet.. Ott is néha etetve vannak az emberek, hogy csak az az ügyvéd csak az ügyvéd.

Egy régi végrendeletre találtunk a feleségem tántijánál. Ügyvéd által konstruált.

Nos ilyenek voltak benne orsós magnó, japán fényképező gép, bélyeggyűjtemény. Stb. a maguk idejében értéket képviseltek, a végén kacattá váltak.
Valamelyik cs. tag megjegyezte... inkább magára költötte volna a végrendelkezés költségét a tánti.

Szomorú örökös # 2022.01.03. 12:35

drbjozsef

Ha ennek a szerződésnek a ténye be van jegyezve a tulajdoni lapra, az sokat segít az esetleges vitáknál, de nem kötelező jellegű.

Én pont erre céloztam, hogy ajánlott bejegyeztetni, mert akkor nincs vita.

Viszont hitel felvétele esetén pedig mégis csak muszáj ügyvéddel készíttetni szerintem. Az egymás között sajtpapírra" írt megoldás ott már nem elég.

Szomorú örökös # 2022.01.03. 12:32

drbjozsef

Mindenben elhiszem neked. Amit én ollóztam, az épp egy ügyvéd oldaláról származik és nyilván maga felé hajlott a keze.

drbjozsef # 2022.01.03. 11:54

Magatok közt akármilyen ilyen szerződést készítetek, az sohasem lesz hivatalos, mi több, a következő tulajdonosnak akár elfogadni sem lesz kötelessége.

Ez természetesen teljesen téves, mindkét része.
A szerződésekhez főszabály szerint nem kell ügyvéd. Például az ingatlannyilvántartási bejegyzésre alkalmas adásvételi szerződés csak ügyvédi ellenjegyzéssel érvényes - de ez a kevés kivételek egyike.

Az ingatlant érintő használati megosztási szerződés pedig olyan megállapodás esetén természetesen a jogutódokra nézve is kötelező érvényű. Ha ennek a szerződésnek a ténye be van jegyezve a tulajdoni lapra, az sokat segít az esetleges vitáknál, de nem kötelező jellegű. Ha az egyik eladó eltitkolná a létezését a vevője elől, azt az egymás közötti jogviszonyukban kell rendezniük.

Szomorú örökös # 2022.01.03. 10:12

Zoltanuss

Nyilván ezzel szűkítem a jövőbeni vevőim körét, na de csak ezért ügyvédet fogadjak ?
Jó sok időt megéltem és ezalatt minimális az amit ügyvédi szolgáltatásként igénybe vettem

Az adásvételt úgysem úszod meg ügyvéd nélkül.