Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

drbjozsef #   2018.10.22. 09:57

Szerintem így egyben is, és különálló ikerházas albetétként is (vagyis ha az ikerház két lakása egy albetét marad), ha egyébként megfelel a CSOK rendelet minden feltételének. A használati megosztási szerződést közokiratba kell foglalni feltehetőleg.
Nem számít szerintem, hogy kapta a használatbavételit, ha osztatlan közösként természetben meg van/lehet osztani úgy, hogy megfeleljen a feltételeknek, akkor járhat hozzá CSOK.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lakotelep83 # e-mail 2018.10.22. 09:22

Kedves Szakértők!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ikerház egyik felét vásárolnánk meg! A telken van egy különálló családi ház is! A társasház alapítást a 3 lakás között a telek mérete miatt nem engedélyezték! Így a különálló ház és az ikerház lenne csak külön albetéten, a két ikerfél pedig használati megállapodást kötne! Így mint házrészt vennénk meg! Közművek külön vannak! Az ikerház anno kétgenerációs családi házként kapott használatbavételi engedélyt, a két fél között volt egy ajtó, ami meg lett szüntetve! Igényelhető lenne így a csok és hitel?

drbjozsef #   2018.10.09. 11:26

Szerintem a mobilház, és a könnyűszerkezetes ház nem azonos fogalom.

Szerintem, ha a ház megfelel a CSOK rendelet előírásainak, akkor lehet rá csok-ot igényelni. Egy könnyűszerkezet ház simán megfelelhet, de egy mobilházban nem nagyon lennék biztos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

csepeli91 # e-mail 2018.10.09. 10:38

drbjozsef

A területre lehet építkezni, 2000nm-es telkek kerültek kialakításra 10%-os beépíthetőséggel. Már két ház felépült ezeken. Gyakorlatban úgy működik, hogy az építkezés helyét kell kivonni a telken belül, ez működik. A kérdés inkább arra irányulna, hogy könnyűszerkezetes (mobil) házakat lehetne-e elhelyezni és azzal együtt értékesíteni CSOK igénybevételével?

drbjozsef #   2018.10.08. 16:22

Egyébként a régi zártkerti ingatlanra, ami már nem érvényes elnevezés ugye, ha művelésből kivont terület, akkor építhető rá lakóház - ha az önkormányzat engedi. És akkor a CSOK is járhat hozzá.

csepeli91,
Ha a területi építési hatóság szerint építhető lakóház, akkor jár CSOK is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.10.08. 16:17

Egy kis csűréssel akár építhet is valamit, amibe akár be is költözhet, de hogy az nem lakóingatlan lesz hivatalosan, az biztos - márpedig CSOK csak ahhoz jár. Vagyis a kérdezőnek nem jár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

csepeli91 # e-mail 2018.10.08. 15:54

Tisztelt fórumozók!

Egy speciális kérdéssel fordulnék hozzátok.
Magánszemélyként szeretnénk könnyűszerkezetes házat külterületi ingatlanra telepíteni/építeni. Közmű ellátottság van. Kérdésem lenne, hogy erre az ingatlanra igényelhető-e a CSOK?

Köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2018.09.29. 13:01

Mivel az eljáró ügyvéd hibázott, annyi a feladatod, hogy megkérd, hogy ezt javítsa.
Az építési tilalom lehet gond a vevőnek, ha építkezni szeretne. Ha pl. új lakás építéséhez, vagy használt lakás bővítéséhez veszi fel CSOK-ot, akkor a CSOK felvétel szempontjából is határozottan gond.
Ha a vevő építési tilalommal nem veszi meg az ingatlant, de te szeretnéd eladni, akkor nyilván neked kell intézni, ha így is megveszi, akkor meg nem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

cyrano12 # e-mail 2018.09.27. 20:41

Üdv.!
A következő a felállás: adásvételi szerződés megíródott. Az ügyvéd a lakcímkártyán "rosszul látta" a házszámomat (39 helyett 30-at) Így ez került az adásvételire és a tulajdoni lap széljegyzetbe is :( Tény hogy át kellett volna olvasnom... át is olvastam. Vételárat meg ilyesmit... de a lkacímet pont nem figyeltem. Ennek javítása az én költségem lesz? És a széljegyzetben a javításért megint ki kell fizetnem a 6600 ft-ot? Másik dolog: kiderült (tulajdoni lap, térképmásolat lekérése után) hogy ad 1 a hrsz.-on be van jegyezve egy építési tilalom az önkormányzat részéről. Sem a tulaj (aki egyébként örökölte a házat) sem az önk. nem tudja hogy miért került be ez a tiltás. Volt egy régi ház és egy istálló az ingatlanon. Ezekre bontási engedély lett kiadva 1972-ben. Ekkor épült a mostani ház. A másik két ingatlan rész le lett bontva. 1980-ban jegyezte be az önk. az építési tilalmat. Gond ez a CSOK igénylés során ez az építési tilelom? Ad 2 a térképmásolaton (szemle) még mindig úgy vannak a "kockák" (épületek) hogy a mostani ház plusz ott van 2 kocka ami a régi lebontott istálló és házikó. Pedig azok már cirka 40 éve nem léteznek. Ez gond? És ha igen ezt hol kell intézni és kinek? Eladó vagy vevő? .... kész káosz :( kimerült vagyok, kétségbeesett és ... és nem értek már lassan semmit :(

cyrano12 # e-mail 2018.09.17. 08:56

Köszönöm a választ. Igen, tudom mik a feltételek. Egy 4000 fős kisvárosban van az ingatlan (jelenleg is ebben a városban élünk) 4 gyermekre a csok-ot megadják rá, mert egy másik család már meg akarta venni, rendben is volt a ház felől minden, de visszaléptek mert a különbözetet nem tudták kifizetni. :/ És 3millió az ára mert a tulaj messze lakik, nem akar, nem tud vele foglalkozni és kissé felújítandó. Mégegyszer köszönöm a segítséget és a rám fordított időt :)

drbjozsef #   2018.09.17. 08:45

Akkor van végrehajtás, az elévülés felejtős.

A végrehajtó nem fog előre értesíteni, hogy bevonja a végrehajtásba az ingatlant, egyszerűen bejegyezteti a végrehajtási jogot rá. Persze, ha a tudomására jut.

Minél előbb meg kellene egyezni a jogosultakkal (nem a végrehajtóval!), kifizetni a megegyezés szerint amit kell, és azután a jogosultnak kell jeleznie a végrehajtónak, hogy szüntesse meg a végrehajtást.

Lehet menet közben, vagy vétel után is, de az már kockázatos, hiszen ha egyezkedni akarsz, az Intrum meg az Argenta is észbekap, esetleg megnézi van-e vagyontárgy ami végrehajtható, és akkor már nem fog elengedni a fillért sem.

(Azt egyébként tudod, hogy 4 gyerekre minimum 70 nm-es _haszonos_ alapterületű, a rendeletben meghatározott lakhatási feltételeket kielégítő lakást kell vásárolni? Azt kevés helyen tudom elképzelni 3 millióból)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

cyrano12 # e-mail 2018.09.17. 07:19

Kettő végrehajtásról van tudomásom. Ezekkel kapcsolatban kaptam MOKK levelet is. Az egyik Intrum Iustitia MOKK levél 2016.01.07.Eljárás szünetel Vht.52/d alapján (2016.04.12-től). A másik Argenta Faktor MOKK levél 2017.11.20. Az eljárás szünetel Vht.52/d alapján (2018.01.24 -től). Fizetési meghagyásról nem tudok. Tehát olyan levelet aminek az a fejléce hogy "Fizetési meghagyás" olyat nem kaptam (vagy legalábbis ilyenre nem emlékszem, a papírok közt sincs, pedig mindent elrakok). A lényeg, hogy hogyan kerülhetném el, hogy ha most megvesszük CSOK-kal a házat, akkor az maradjon is a miénk? Ha esetleg meg lehet velük egyezni hogy részletben törlesztek, akkor azt a házvétel előtt vagy ráér utána? Ha mondjuk megvesszük a házat. És a vh ugyebár előbb-utóbb rájön, akkor ráterheli minden zokszó nélkül, vagy előbb értesít hogy "tudom ám hogy van házad, fizeted e a tartozást vagy vigyem a kecot?" :)

drbjozsef #   2018.09.16. 23:54

Akkor még egyszer. Van ellened elindított végrehajtás most, amit szüneteltettek esetleg évekig a behajthatatlanság miatt?
Kaptál fizetési meghagyást aminek nem mondtál ellen? Volt ellened végrehajtható jogerős okirat? Az "akartak vh de nem volt miből" mit jelent pontosan?

Ha nem, és tényleg 2011-es tartozások, akkor van esélyed (de ezt biztosra senki sem tudhatja), hogy elévültek a tartozások. Ez esetben, ha figyelsz, és nem nézel be egy fizetési meghagyást, akkor simán megúszhatod a végrehajtást. Az intrumnál előfordulnak elévült követelések, amivel azért még néha bepróbálkoznak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

cyrano12 # e-mail 2018.09.16. 19:18

KHR ben nyilván vagyok tartva.intrum és kb 500ezer ft a tartozás. Ezen kivül keresget az intrum valami30ezer ft tal amiről fogalmam sincs hogy mi... bár lehet hogy egy kb 11 éves invitel tartozás... a csok os házvásárlás sajnos pont azt jelenti nálam hogy nincs miből. 4 gyerek csok ja amim lesz egy 3millios házat vennénk. A különbözetet kirakni is nehéz lesz... de ha van rá mód inkább törleszteném valahogy az intrumnak... bár az is egy 2011es folyószámlahitel volt. Akkor 100ezer ft. Abbol lett 400 valahányezer. Akartak vh de nem volt miből. Gyet en vagyok. A legkisebbel.

drbjozsef #   2018.09.16. 19:04

Van egyáltalán elindított végrehajtás ellened? Megpróbálták behajtani, csak nem sikerült vagyon hiányában? Fizetésből nem tiltanak?

Kifizetni a tartozást bármikor lehet. Sőt, célszerű. Ha nem tudod kinél jár most a tartozás (a behajtók passzolgatják egymás között néha), kérd ki az adataidat a BISZ-től, abban benne van pontosan melyik cég rakott a KHR listára. Aztán keresd meg őket. Meg lehet egyezni velük, egy összegű törlesztésnél akár részbeni elengedés is lehet (igaz, ez esetben a fizetés után 5 évig fent maradsz a KHR listán, ha mindent kifizetsz csak 1 évig).

Jobban jársz ha kifizeted, CSOK-os ingatlanvásárlás nem azt mutatja, hogy nincs miből...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

cyrano12 # e-mail 2018.09.16. 18:25

Eddig sem ingó sem ingatlan vagyon nem volt. Nem volt min behajtani. Kapok valami felszólítást majd mielőtt ráterhelnék a házra a tartozást? Mondjuk hogy ki tudom e fizetni akár részletben vagy ilyesmi?

drbjozsef #   2018.09.16. 18:06

Egy biztos : a végrehajtási jog bejegyezhető az ingatlanra a CSOK terhelési tilalma mellett is.

A törvényben én nem találok erre vonatkozó visszafizetési kötelezettséget, egyszerűen annyi lesz, hogy egy végrehajtás után az államot illeti meg első helyen a CSOK összege, utána jön csak a bank meg a többi hitelező. Vagyis lehet, hogy ha nem teljesül a tartozás az ingatlanból, akkor a végrehajtás tovább fog tartani a többi vagyonra is (ha azon nem volt eddig).

De lehet, hogy tévedek, sok helyen írják azt, hogy vissza kell fizetni.

Bankhiteleknél a szerződésben szokott lenni, hogy pl. végrehajtási jog bejegyzése esetén a szerződést felmondhatják, és egy összegben esedékessé válik a teljes hátralévő tartozás.

De mondom, a rendeletben sokminden van a visszafizetésről (egész fejezet), de erről nem találtam benne semmit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

cyrano12 # e-mail 2018.09.16. 17:13

Üdvözlöm!
Vásárolnánk egy házat az élettársammal CSOK-kal. Vételár, OTP minden rendben lesz ahogy utánajártunk. A ház fele-fele arányban lesz a tulajdonunk. A CSOK-ot közösen vesszük fel. Egyetlen dolog van amit nem értek. Van nekem egy KHR -ben nyilvántartott tartozásom. Az Államnak meg elidegenítési és terhelési joga 10 évig. Namármost; ha a KHR-es vagy akármilyen tartozásomat ráterhelnék a CSOK-kal vett házra akkor mi lesz? Olyan verziót olvastam, hogy ha ráterhelődik bármi a csok-os házra akkor vissza kell fizetnem a CSOK-ot. Ez így van? És egyébként a KHR-ben lévő tartozást lehetne e törleszteni valahogyan? Választ előre is köszönöm, tisztelettel: G. Andrea

drbjozsef #   2018.09.15. 17:52

Nem.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
7. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

meanett # e-mail 2018.09.15. 15:40

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy öcsém és én vennénk közösen egy használt házat.50-50 % ban lennénk tulajdonosok.Nekem van 3 gyermekem és igényelhetem a csokot a használt házra?köszönöm válaszát

meanett # e-mail 2018.09.15. 15:40

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy öcsém és én vennénk közösen egy használt házat.50-50 % ban lennénk tulajdonosok.Nekem van 3 gyermekem és igényelhetem a csokot a használt házra?köszönöm válaszát

Elenaaa # e-mail 2018.06.16. 14:34

Tisztelt Szakértők!

Egy meglévö gyermekre igényeljük a CSOK-ot(plusz hitel is).
Összkomfortos a ház,azonban rengeteg teendő van vele.(tető,nyilászárok,fűtés, burkolkolás,stb)
Augusztus végén zárul le a hivatalos folyamat,ekkor kapjuk meg a kulcsot. Ekkor tudunk hozzálátni a felújításhoz. Idő és pénz hiányában csak jövőre költöznénk be.
Ugye 90 napos határidő szerepel az életvitel szerű ott tartozkodásra. Emiatt bukhatjuk utólagosan a CSOK-ot? Vagy mit tehetünk?

Köszönöm!

drbjozsef #   2018.06.11. 07:12

Mindenesetre furcsa, a bank nem utal a vevőnek, pont az a lényege, hogy csak az eladó kapja meg a pénzt, azt is csak a legvégén, hogy a biztosíték is meglegyen, meg a vevő se költse el inkább cigire.
Ha tényleg kifizetett mindent a vevő csok nélkül, akkor bajban lesznek - de ez téged kevéssé érint, pláne, ha nem akarsz jófejkedni velük. De majd meglátod.

Először azért a vevőt kérdezd meg, nehogy egyből lebuktasd őket a banknál.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.06.11. 06:42

Nikollka

Mikor kerül az Államkincstár a tulajdoni lapon a széljegyre? Mikor a III. részre?...A jelentősége ott van, ha a vevő kifizette a vételárat, aztán már nincs CSOK.

Nem igazán értem, hogy miért érdekel ez téged. Szerintem te ne foglalkozz vele, ha kifizették a házat, hogy CSOK felvételével fizettek vagy anélkül. Laikusként én úgy gondolom, hogy ez a része egyedül szerintem a vevőre tartozik, hogy rákerül-e bármiféle elidegenítési tilalom vagy nem. Vagy rosszul tudom?

Nikollka # e-mail 2018.06.11. 06:07

Természetesen a bankot és az ügyvédet is meg fogom kérdezni. Csak várom a nyitást. A vevő nem kommunikál velünk már. Addig, gondoltam, talán valaki itt tud segíteni. A jelentősége ott van, ha a vevő kifizette a vételárat, aztán már nincs CSOK. Szerintem...