Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

Thee # e-mail 2019.07.28. 21:46

CSOKolom néven elérhető CSOK kalkulátor telefonra:

https://play.google.com/…apps/details?…

MajorDomus # e-mail 2019.07.25. 21:08

De a bankot nem árt megkérdezni...

drbjozsef #   2019.07.25. 18:00

Ha nincs használatbavételije (bejelentve), és osztatlan közösként megveszitek, és használati megosztási szerződést is csináltok, akkor szerintem lehet kérni hozzá CSOK-ot.

Legfeljebb az a baj, hogy ha megveszitek, akkor csak a befejezéshez lehet kérni a CSOK-ot (bár szerkezetkésztől azért még van vele meló), ha meg felépítik, és úgy vennétek, akkor már nem lenne új építésű vásárlása (gondolom, magánszemélytől lenne).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nalexandra90 # e-mail 2019.07.25. 16:19

De az alapozási munkának az igénylést követően kell kezdődnie?

Sherlock # e-mail 2019.07.25. 16:14

Nem, az alapozási munkáktól kezdődően kell kezdeni, akkor számít újnak.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

nalexandra90 # e-mail 2019.07.25. 16:04

Kedves Szakértők!

2018 októberben vettünk egy házat Gyálon. A telken hivatalosan egy lakóépület van, viszont valójában van egy másik, befejezetlen ingatlan is. Ez jelenleg szerkezetkész, lakhatási engedély nincs rá, így tehát bejegyezve sincs, a telekkönyvön nincs feltűntetve. Építési tervek megvannak, különálló házként szerepel rajta. A kérdésem az lenne, hogy ha mi ezt a házat befejezzük, elfogadják-e újépítésűnek, és igényelhető-e rá CSOK.

Segítségüket előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.07.19. 21:58

Ajánlatos a banknál érdeklődni.

drbjozsef #   2019.07.19. 11:36

Azért a feltételeket böngésszétek át alaposan, az előre bevállalásra (ha addig nem lenne 2. gyerek), a személyi feltételekre (TB igazolás, etc), és az ingatlan feltételeire is (minimum négyzetméterek!), nehogy utólag ugorjon elő egy pici feltétel, ami miatt buknák az egészet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bobe1965 # e-mail 2019.07.19. 10:40

Kedves drbjozsef!
Nagyon köszönöm a gyors és részletes választ!
Így már el is döntötték a kérdést. Megveszik az ingatlant, és ha beválik a hely, akkor egy későbbi tetőtér beépítésnél - a második gyerek megszületése után - fogják csak igénybe venni a támogatást.
Még egyszer hálás köszönetem!
Böbe

drbjozsef #   2019.07.19. 10:25

Bobe1965,

Igényelhetik.

Meglévő lakás már nem kizáró ok, maradhat a nevén.

Ha "falusi csok" (preferált kistelepülésen vásárolnak), akkor 1+1(vállalt) gyerekre 2.6millió a támogatás, máshol 1.43millió.

Van egy csomó feltétel, az ingatlanra is, az igénylőkre is, a gyerekekre is.

Az igénylést bankban kell elindítani.

Igen, ha most nem veszik fel a vásárláshoz, akkor felvehetik a bővítéshez. Ugyanaz az összeg.

Igen, csak az igénylő házaspár lehet tulajdonos, mindketten tulajdonosoknak kell lenniük (tetszőleges arányban, 1-99% is lehet), és más nem lehet tulajdonos (néhány, jellemzően örökléssel kacsolatos kivétellel).

Mind az igénylőknek, mind a kedvezményezetteknek (gyerekeknek) 10 évig életvitelszerűen ott kell élniük (a lakcím értelemszerűen ezért itt kell legyen).

Eladható, de vagy visszafizetik a támogatást, vagy átvihetik egy másik, nem kisebb lakásra.

Olvassátok végig ezt, elég részletes és alapos :

https://hitelnet.hu/…-vasarlasra/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bobe1965 # e-mail 2019.07.19. 10:16

Elnézést, még az előző kérdésemhez kiegészítésként: Ha most nem veszik fel a CSOK vissza nem térítendő támogatást, de pár év múlva beépítik a tetőteret (ezzel újabb szobákat alakítva ki), utólag a bővítésre igényelhetik-e ezt a fajta támogatást?
Illetve, a támogatás felvétele esetén (jól értem-e), hogy csak az igénylő házaspár lehet a tulajdonos? (Vagyis más tulajdonostárs nem lehet az ingatlanban.)
Továbbá, hogy a támogatás felvétele esetén tényleg 10 évig az ingatlan nem adható el, és ott kell, hogy legyen a lakcímük?
Válaszukat előre is köszönöm!
Böbe

Bobe1965 # e-mail 2019.07.19. 09:16

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakra szeretnék választ kérni:
Menyem nevén van egy pesti lakás 80 %-a. Ezt a lakást meg szeretnék tartani, tehát marad a tulajdonjog. Most vásárolnak egy családi házat, közösen a férjével. Időközben született egy gyermekük, és még egyet terveznek. A családi ház kifizetéséhez nem vesznek fel semmilyen hitelt. Igényelhetik-e a 2 gyerekre járó - használt lakás vásárlására - vissza nem térítendő CSOK támogatást? Ha igen, mekkora ez az összeg és hol lehet az igénylést elindítani? (Pl. Bank, Államkincstár?)
A válaszukat előre is köszönöm!
Böbe

László 1981 # e-mail 2019.07.18. 08:04

drbjozsef

Igen egyet beszélünk!
Vissza fizetés esetén +köröket kell futni illetve amit be másoltál inkább arra reagáltam volna hiszen abban a visszafizetett CSOK esetén igényelhetőt írja.
Erre reagáltam, hogy nem kötelező a vissza fizetés és ez esetben a csökkentett CSOK-ra jogosult az igénylő.

drbjozsef #   2019.07.18. 07:42

László 1981,

Te most pont azt írod, amit én. Számolni kell vele, nálatok is levonták.
Vagy csak arra célzol, hogy nem kell konkretice visszafizetni? Akkor igen, igazad van, de ez pusztán technikai kérdés. De attól még csökkentett összeget kaptál Te is, azt fog kapni Piros is, csak a különbözetet. Ehhez még plusz gyerek sem kell feltétlenül (hiszen a CSOK sokkal több, mint a kétezres évek szocpolja volt per gyerek).

Szvsz a kérdés lényege az volt, hogy "le kell vonni" a régi szocpolt, vagy legalábbis számolni kell vele. Hogy lebonyolításilag hogy történik ez, az mindegy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László 1981 # e-mail 2019.07.17. 23:50

"drbjozsef# Jelentem! 2019.07.16. 06:59
Piros75,

A régi szocpollal számolni kell. Vagy levonni, és kevesebbet kapsz, vagy nem érvényesíteni a csok-ot arra a gyerekre, aki után szocpolt kaptál - amelyik verzió neked a kedvezőbb. (ritka, de van, akinél az utóbbi jobb).

A 2011.december 31, utáni sem úgy van, hogy csak simán nem kell figyelembe venni, hanem ha visszafizetted :

„(2b)A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.”"

Ez nem így van!!
A minisztériunak írtunk levelet közösen a kincstárral amire 4-5 nap múlva hivatalos választ kaptunk!
NEM KELL VISSZA FIZETNI A KORÁBBAN IGÉNYELT CSOK ÖSSZEGET AKKOR HA CSALÁD BŐVÜLÉS TÖRTÉNIK. Pl.: az én esetemben sem. 2 gyermek után igényeltem 1.43m ft-ot és most pocakban a 3. gyerek. Falusi CSOK-ot igényelhetjük úhy hogy a 10M ft-bol levonják az 1.43M-ft-ot. Régi lakás is megmarad a bejegyzéssel együtt de az utoljára CSOK-kal vásárolt ingatlanban kell a bentlakási feltételt teljesíteni!
De itt a hivatalos leírás:
17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2. 3. 2-dik bekezdés:

"Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető."

"(3) * A (2) bekezdés szerinti esetben, illetve állami kamattámogatással érintett lakáscélú kölcsön esetén a korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az e rendelet szerinti újabb családi otthonteremtési támogatással érintett lakásban kell teljesíteni.”"

MajorDomus # e-mail 2019.07.17. 20:44

Hurrá!

tritong # e-mail 2019.07.17. 10:38

József, köszi. Láss csodát, 1 hét alatt megkaptuk az iratokat a földhivataltól.

MajorDomus # e-mail 2019.07.16. 20:57

Egy telefonnal választ lehet kapni.

drbjozsef #   2019.07.16. 07:03

tritong,

Passz.

Ha a bank nem találja, és nektek sincs már meg a szerződés, akkor marad a földhivatal. Esetleg megpróbálkozni a kormányhivatalnál? Hátha amikor átvették az Államkincstártól a feladatokat, átvették a régi cuccokat is.
Egyébként mit molyol a földhivatal? A tulajdoni lapon rajta vannak az azonosítók, nekem is kellett a törléshez a szerződés, Budapesten ez 4 nap alatt megvolt, kinyomtatva, hivatalosan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.07.16. 06:59

Piros75,

A régi szocpollal számolni kell. Vagy levonni, és kevesebbet kapsz, vagy nem érvényesíteni a csok-ot arra a gyerekre, aki után szocpolt kaptál - amelyik verzió neked a kedvezőbb. (ritka, de van, akinél az utóbbi jobb).

A 2011.december 31, utáni sem úgy van, hogy csak simán nem kell figyelembe venni, hanem ha visszafizetted :

(2b)A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tritong # e-mail 2019.07.15. 22:35

Sziasztok! Új épülő házra szeretnénk 8,6 Mill. Ft CSOK-ot igényelni 3 gyermek után. Korábban már kaptunk 1,4 Mill. Ft szocpolt 2 gyerekre az előző házunkra, most a maradék 8,6 Mill-t igényelnénk. A bank nem talál a korábban megkapott szocpolról (1,4 Mill) semmilyen iratot, mert az még 1999-ben lett kifizetve, és 2001-től van adatbázisuk. A földhivatal még hosszú hetekig keresi a dokumentumokat. (Annak idején jelzáloggal terhelte a bank a házat, mert a felvett hitelt a szocpol-ból fizettük ki, miután megszületett a 2-ik gyermekünk. Merre próbálkozzunk még beszerezni az igazolást arról, hogy már 1,4 M szocpolt felvettünk?

Piros75 # e-mail 2019.07.10. 19:42

Üdv mindenkinek! Meglévő házunkat szeretnénk korszerűsíteni, 2 gyermekkel az összeg amit kaphatnánk 1300000 Ft viszont amikor ezt a házat vettük 13 évvel ezelött igénybe vettük az akkori szocpolt kérdésem az lenne hogy az az összeg akkor most levonásra kerülne??? ugyanis azt olvastam hogy 2011 december 31 utáni csokot nem kell levonni akkor ami előtte szocpol volt azt igen???

MajorDomus # e-mail 2019.07.09. 22:21

Nem kizáró ok.

emarg # e-mail 2019.07.09. 08:26

Kedves Fórumozók!
A lányomék házvásárláshoz fel szeretnék venni a használt lakás vásárláshoz igényelhető kedvezményes kamatozású otthonteremtési hitelt, 10 millió Ft-ot 3 %-os kamatra.
Ehhez vállalnának 2 gyereket, amire igényelnék az 1,43 millió csok-ot.
Később, 1-2 év múlva igényelhetik-e a preferált kistelepülésekre vonatkozó bővítés-korszerűsítésre az 1,3 millió Ft-ot?
Köszönöm: Emarg

MajorDomus # e-mail 2019.07.05. 20:10

Ezzel okosabb lettél?