Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

MajorDomus # e-mail 2019.05.07. 20:45

A honlapon keresd majd.....

Bori Bori # e-mail 2019.05.07. 09:05

Köszi.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

drbjozsef #   2019.05.07. 07:18

Szerintem még nem, a múlt heti cikkekben azt írták nincs, és (valamiért) nem is várható még. Persze, ha azt is júli 1-től akarják, lassan jönni fog.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.06. 23:40

meh.hu

Bori Bori # e-mail 2019.05.06. 10:38

Elérhető már a falusi CSOK-ra a törvénytervezet?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

MajorDomus # e-mail 2019.05.02. 21:10

Hm.
visszafiatakilom magam

drbjozsef #   2019.05.02. 09:15

Istuu,

CSOK szempontból (újnál és használtnál is) 25. életévig gyermeknek számít.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.05.02. 09:11

62-es mazsola,

Ha a "szeretnétenek"-et úgy érted, hogy "szeretnénk", akkor egyszerű : amennyi támogatás járna az új lakáshoz, abból le kell vonni az összes már megkapott támogatást, és csak annyit fognak adni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.01. 23:06

A banktól kérjetek felvilágositást,mert minden eset más.

62-es mazsola # e-mail 2019.05.01. 18:08

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő: ha megszületik a 3. gyermek és a már meglévő jelzáloghitelből elengednek 4 millió forintot akkor a kedvezmények, hogy alakulnak ha új lakást szeretnének vásárolni?
köszönöm!

Istuu # e-mail 2019.04.27. 16:07

Tisztelt Szakértő ! Érdeklődni szeretnék,ha legnagyobb gyerek betöltötte a 20-évet és OKJ tanfolyamra jár , igénybe lehet venni utánna a csok-ot?

Geraldee21 # e-mail 2019.04.26. 21:29

Üdvözlöm.

Minket már 2x elutasitottak a csokkal,fűtés miatt. Mindenhova szeretünk fel gázkonvektort de a fürdőszobába nem, mert ott nem volt másik. A fürdőszobába mit tehetünk be h megfeleljen és ne legyünk elutasítva ismét? Elektromos törölközőszárító, elektromos hősugárzót vagy mit? Előre is köszönöm!

Bettina82 # e-mail 2019.04.23. 10:47

Tisztelt fórumozók!

Csok igénylés ügyében szeretnék segítséget kérni. A bank elutasította a csok igénylésünket (előzetes pozitív elbírálás után), arra hivatkozva, hogy a gyerekek nem élnek velem életvitelszerűen. Mivel a gyerekeket válás óta felváltva gondozzuk a volt férjemmel. Négy gyerekkel így több millió ft támogatástól esünk el. Viszont a családi adókedvezmény osztott igénybevételéhez szükséges, hogy a váltott nevelést/elhelyezést a bírósági papír tartalmazza. Tehát a kettő kizárja egymást, ha jól értem. Vagy van valami lehetőség arra, hogy megkapjuk a csok-ot? Köszönöm!

drbjozsef #   2019.04.13. 19:02

detti85,

Igen, jogosult vagy, de azzal a megkötéssel, hogy :

VAGY a már megkapott vissza nem térítendő támogatásokat le kell vonni a most járó támogatásból, és csak a különbözet jár

VAGY azokat a gyerekeket, akik után már vettek igénybe csokot/szocpolt, nem veszik figyelembe, és a többi után számolják.

A fenti kettő közül az igénylőnek kedvezőbbet lehet választani.

Ha ugyanarra a két gyerekre vennéd fel, akkor a használthoz nem jár semmi (az kevesebb, mint az 1.6M), újhoz kaphatsz még 1 milliót. Ha született azóta másik/több gyerek is, akkor lehet a fentiek szerint számolni. (elég ritkán jobb a második verzió, két gyerek utáni szocpol felvétel után született három másik gyerek esetén jobb például)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

detti85 # e-mail 2019.04.13. 18:46

Üdv! A kérdésem a következő: 2 gyerekre úgy vettünk fel szocpolt x éve hogy a ház és a hitel is a férjem nevén volt. Ezek már az esküvő előtt megvoltak. A hiteléből levonták az összeget ami akkor 1.6millio volt. Késöbb elváltunk, ő maradt a házában a gyerekek velem élnek. Én így jogosult vagyok csokra? (egyedülállóként)

drbjozsef #   2019.04.10. 13:03

Urzy,

Minden bizonnyal lehetséges, bár elvileg kötöttél egy szerződést a bankkal, nem fognak örülni neked. Elvileg jár, vagy módosítjátok a szerződést, vagy csináltok egy újat a 3. bevállalandó gyerekre - ezt tőlük kellene megkérdezni.

Ami fontos, hogy bár a lakhatási engedélyig (vagy csak bejelentéses építkezésnél a készrejelentésig) lehet igényelni a támogatást, az csak a készültséggel arányosan jár, kell legyen legalább annyi hátra, mint a támogatás összege. Ha nagyon előre jártok már az építkezéssel, akkor az nem lesz jó.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Urzy # e-mail 2019.04.10. 12:09

Sziasztok,

házunk épülőfélben van, de a CSOK-ot csak a meglévő 2 gyermekünkre vettük igénybe. Időközben döntöttük el, hogy szeretnénk vállalni egy harmadikat is. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben van-e lehetőségünk igénybe venni a CSOK-ot a harmadik gyermekre is?

A választ előre is nagyon köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.15. 22:31

Kenivice,

Nincs konkrétan ilyen meghatározva a rendeletben. Be kell jelenteni, és az alábbi szabály szerint kérni a halasztást. A benyújtott igazolások alapján a járási hivatal megvizsgálja a körülményeket, és dönt, első körben 5 éves halasztást engedélyezhet, majd utána újabb igazolások és mérlegelés után vagy mérsékelheti a visszafizetendő összeget, vagy teljesen eltekinthet a visszafizetéstől. Minden eset egyedi döntéssel történik.

16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról

...

57. § (1) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, a 9. § c) pontja szerinti családi otthonteremtési kedvezmény esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten - a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül - vissza kell fizetni. Ha a gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.

...

(5) A támogatott személy az (1) és (2) bekezdésben foglalt visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz. A járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a (6) és (7) bekezdésben foglaltak szerint a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet.

(6) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert

...

b) a gyermek megszületését a házastársak egyikének a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták;

...

(6a) A (6) bekezdés b) pontja szerinti esetben - illetve ha a gyermek, aki után a családi otthonteremtési kedvezményt igénylik, megváltozott munkaképességű - a megváltozott munkaképességű személlyé válásról a támogatott személy büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik. A nyilatkozat tartalmazza a megváltozott munkaképességűvé vált személy nevét, születési adatait, a döntést hozó hatóság megnevezését, a döntés időpontját.

(7) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a családi otthonteremtési kedvezmény összege visszafizetésének elhalasztása tekintetében az, ha a visszafizetési kötelezettség a támogatott személy megélhetését ellehetetlenítené.

(8) Az (1) és (2) bekezdés szerinti fizetési kötelezettség (6) és (7) bekezdés szerinti elhalasztása esetén a legfeljebb öt éves időtartam elteltével a támogatott személy kérelemére a járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a fizetési kötelezettséget részben vagy teljesen elengedheti, ha a támogatott személy életében neki fel nem róható okból nem várható olyan változás, amely a - halasztott - fizetési kötelezettség teljesítését lehetővé teszi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kenivice # e-mail 2019.02.15. 18:00

Tisztelt Szakértő!
Sajnos úgy néz ki, hogy lefognak százalékolni ami miatt nem biztos, hogy tudjuk vállalni a tervezett gyerekeket. Ha jól tudom a rendelet úgy szól, hogy ha a gyermek(ek)et a szülők nem vállalják, mert a CSOK-szerződés megkötését követően valamelyiküket megváltozott munkaképességű kategóriába sorolják mentesül a fizetés alól. Viszont arra nem tér ki, hogy melyik kategóriába sorolásra vonatkozik. Tekintve, hogy hat kategória van, szeretnék tájékozódni, hogy mire számíthatok. Sajnos ebben a helyzetben nem lesz egyszerű olyan munkát találni amit el is tudok végezni és elegendő bevételt ad a plusz két gyermek vállalásához és felneveléséhez.

MajorDomus # e-mail 2019.02.13. 22:53

Pale
Mert ez a törvény!

oligaliga # e-mail 2019.02.13. 11:32

Palee5000

A jogszabály változás 2018. december 1.-én lépett hatályba, és nem tartalmazza azt a kifejezett rendelkezést, hogy a hatályba lépés előtt folyósított kölcsönökre is vonatkozik. Ezért jár csak a december 1. utáni igénylések esetén.

Palee5000 # e-mail 2019.02.13. 11:14

Kedves József!

2 hónap után végre megérkezett a bank válasza, melyben ezt írják:
"Az Ön által hivatkozott, 209/2018 (XI.13) számú Kormányrendelet által módosított 16/2016. (II.10) számú Kormányrendelet szerinti otthonteremtési kamattámogatás a 2018. december 1-jétől igényelt otthonteremtési kamattámogatott hitelek esetében vehető igénybe. Az Ön xxxyyy nyilvántartási számú CIB FIX10 hitele esetén ezen kedvezmény nem vehető igénybe."

Nem tudom, érdemes még továbbvinni a dolgot, vagy hagyjuk annyiban? Én nem teljesen látom még mindig a jogszabály alapján, miért csak a december 1 után igényelt hitelekre jár a kamatkedvezmény.

Kedves Palee,

Én ugyan nem vagyok szakértő, de ahogy nézem az új rendeletet, ami csak most jelent meg és pár bekezdést módosított csak a régin, szerintem nem lehetetlen.

Nem találom explicite leírva az adott fejezetben, hogy mikor lehet igényelni magát a kamattámogatást. Ha a rendelet feltételeinek a folyósító bank, az adós és adóstársak, valamint a hitel típusa is megfelel, akkor úgy tűnik, nincs kizárva, hogy magát a kamattámogatást december 1. után igényeljétek egy már meglévő hitelhez.

Én azt mondanám, hogy december elseje után keresd fel a bankodat, ahonnan a hitelt felvettétek, és igényeld a kamattámogatást. Írásban, kérelemmel, a lényeg, hogy nyoma legyen, ne hagyd magad lerázni, hogy az nem jár, és akkor kénytelenek lesznek írásban elutasítani, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem jár. Személyesen kérheted is, hogy mutassák meg a rendeletben a passzust, ami miatt nem jár szerintük. Szerintem nincs ilyen, de lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy rosszul értelmezem valamelyik paragrafust. Feltehetőleg visszamenőleg nem jár, a már kifizetett részletekre, de nem látom okát, hogy ne lehetne meglévő hitelszerződéshez igényelni a támogatást a hátralévő időre.

Egy próbát mindenképpen megér.

Tisztelt Szakértő!

Kétgyermekes családként CSOK-ot és banki hitelt igényeltünk 2017-ben új ház építésére. Az építkezés idén nyáron fejeződött be, beköltöztünk és folyósították a csokot is.
A kérdésem az lenne, hogy a 2018. december 1-jén hatályba lépő korm.rendelet módosításának eredményeképpen, mint többgyermekes család igényelhetjük-e a 71 - 78 §-ban részletezett kamattámogatást a 2017-ben felvett hitelünkre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.15. 12:03

Elállni a vételtől.

www.kbs-ugyved.hu

Ircsi78 # e-mail 2019.01.15. 10:43

Tisztelt szakértő!

2018.10.09 én igényeltünk csokot a meglévő kétt gyermekünkre amit elutasitóttak azal az indokal hogy a vétel ár nagyobb mind a becsült érték +20%.Ezt el is fogadnuk de az értékbecslö kijött 10.15-én akkor 1900000-re értékelte a wc. és fütés nélkül.Belefektetük a pénzünket teljesitetük ami hiányos volt kijött újra 11.05-én akkor már csak 1400000 az értéke .A vétel ár az 1900000 lett volna és a többi az őnerő .Felebbeztünk a kormányablaknál ők kérdezték meg hogy mi ez a nagy árzuhanás és a válasz hogy a statikai szakvélemény szerint(mert azt is kértek ami 11.20.-án készült)és a fénképek alapján álapitották meg .Mi hiábba probáluk beszélni velük érdemes választ nem adnak .Ilyenkor mi a teendönk?

Usagi # e-mail 2019.01.15. 10:05

Tisztelt szakértő!

Két kérdésem lenne a CSOK-igényléssel kapcsolatban. Az egyik, hogy a férjem fiatalon, 2010-ben egy év felfüggesztettet kapott ittas vezetés közben okozott baleset miatt, ez 2012-ben lejárt, úgy tudom, ezesetben már kikerült a bűntettesek nyilvántartásából, tehát megfelel a CSOK "büntetlen előéletű" feltételének. Jól értelmezem ezt a jogi kérdést?

A másik kérdésem: a CSOK igényléstől eltérő időpontban, később is lehet hitelt igényelni építkezéshez? A helyzetünk speciális, mindketten külföldön dolgozunk, most kezdenénk az építkezést (nem generálkivitelező, saját szervezésű), és nyár végén jönnénk haza. A CSOK-ot külföldi tb-vel igényelnénk, mielőtt hazatérünk és ugyebár vállalnánk, hogy itthon 180 napon belül TB-biztosítottak leszünk. Az önerőnk jelenleg az előre tervezett költségvetésnek kb. 85%-át teszi ki, ehhez jönne a CSOK, de még így is hiányozna kb. 2-3 millió forint. Mivel előbb az önerőt is be kell építeni, a számlákat úgyis csak jövő tavasszal mutatnánk be CSOK-folyosításhoz, addigra lehet, hogy már kevesebb pénz hiányozna.
Na most, nem egyértelmű számomra, megoldható-e, hogy mi most nyáron igényeljük a CSOK-ot, jövő tavaszig beépítjük az önerőnket, és csak tavasszal, kb. 3-6 hónapnyi itthoni munkaviszony után igénylünk külön hitelt (amilyen megoldható, építési/jelzálog/személyi kölcsön), attól függően, mennyi pénzre van szükségünk? ÉS ez esetben a folyósítást is együtt kérjük elkezdeni.

Köszönöm válaszát!