Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

Adrienn0406 # e-mail 2019.05.22. 15:03

Köszönöm szépen a választ! Nem tudni ki az örökös, az édesanyja beteg, még 2 lánytestvére van tudtommal,ők is külföldön élnek, nem valószínű hogy haza akarnának jönni. Mi szeretnénk majd rendezni velük a dolgot, de egyenlőre nem tudunk kapcsolatba lépni sem velük.

Mongoose041 # e-mail 2019.05.22. 07:43

Szép jó napot!

Az alap felállás az, hogy már megvan a három kisgyermek és eddig még nem igényeltünk CSOK-ot. 6 éve zártvégű ingatlan lízing formájában kezdtünk megvásárolni egy ingatlant. Most pedig kiderült, hogy a település bekerült preferált kistelepülések közé. Durván pont 5MFt van még hátra a lízingből és használt ingatlan esetén pont ennyit lehetne vásárlásra fordítani, valamint egyébként is kellene bővítenünk (a második körben ikrek léptek meg minket).
Elsőre a bank azt mondta, hogy alapvetően lízing esetében nem működik a Csok, és ez igaz lesz a preferált kistelepülések Csok-ra is (bár nem tűntek teljesen magabiztosnak a témában).
Végigvettem a lehetséges verziókat, de az eladás-új építés megnövekedett költségei miatt nem férne bele egy nagyobb ház, valamint szeretjük a meglévő elhelyezkedését is. Én egyedül a lízing lezárására, majd az ingatlan eladására és visszavételére tudok gondolni, de ez elég magas kapcsolódó költségekkel járna.
Tehát a kérdésem arra vonatkozna, hogy létezik-e más olyan verzió, indoklás vagy bármilyen megtekert megoldás, amivel fennáló ingatlan lízing esetén felhasználható a preferált kistelepülések CSOK?

Köszönettel,
Zoltán

drbjozsef #   2019.05.22. 07:21

Mindenkinek van örököse.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.21. 21:20

Van örököse az exnek?

drbjozsef #   2019.05.21. 14:24

Adrienn,

Ezt célszerű lenne egy bankban megkérdezni, a rendeletben csak a lakásbővítéshez kapcsolódó részben van megkötés :

19. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

De ezt kell alkalmazni - bizonyos eltérésekkel a korszerűsítésre is (19/A§).

Ennek elméletileg megfeleltek. Mondjuk élettársak esetén kötelező együttes igénylőnek lenni, és ott nem tudom, hogy számít az 50% (a két igénylőnek együtt elég-e az 50%).

De az is érdekes kérdés : bele mernétek vágni felújításba, korszerűsítésbe úgy, hogy milliókat költötök bele, aztán jönnek az exélettárs örökösei (akik bármikor bejelentkezhetnek, az elhunyt élettársa - vagyis a mostani párod - nem örökös), és kérik a részüket? Beköltöznének? Eladják idegeneknek? Vagy csak kérik a közös tulajdon megszüntetését, Ti pedig vagy kifizetitek őket, vagy elárverezik a házat a fejetek felül? Biztos jól meggondoltátok ezt?

Ha belevágnátok, gyűjtsétek a számlákat szorgalmasan, mert az egy esetleges osztozkodásnál elszámolható.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Adrienn0406 # e-mail 2019.05.21. 13:36

Jó napot! Olyan kérdésem lenne, hogy járhat e nekünk a falusi csok felújításra 2 gyermek után, ha a ház amiben élünk csak 50%-ban az élettársam tulajdona, másik része az előző párjáé volt, aki időközben elhuyt külföldön, ott is élt.Azóta hivatalos fejlemény nem történt az ügyben. A ház műszakilag nem lehatárolt.

Urzy # e-mail 2019.05.20. 10:41

Kedves drbjozsef,

köszönöm szépen a választ.

Urzy

drbjozsef #   2019.05.20. 05:52

Pest megyében is csak elvétve.

https://www.portfolio.hu/….315557.html

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.19. 22:27

tudtommal nem

murphy67 # e-mail 2019.05.19. 22:00

Nagyon köszönöm, de ez nem igazán megnyugtató. Elvileg július 1 től használt lakásra is igényelhető 10+10 a CSOK. Ezek szerint elég nagy a korlátozás. Gondolom Pesten szóba se jöhet használt lakás esetén :-(

MajorDomus # e-mail 2019.05.17. 22:20

Ez igy van

drbjozsef #   2019.05.17. 17:40

murphy,

17/2016, 5§(1)
...
3. gyermek:

  1. * a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  2. * aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és

ba) a 25. életévét még nem töltötte be vagy
bb) a 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;

Ha mindhárom gyerek együttköltöző lenne veletek, akkor jár utánuk a három gyerekes CSOK. Már nem feltétel, hogy a 18 év feletti egyetemista legyen.
A személyi feltételek is rendben vannak.

Viszont 10 millió csak az ún. "preferált kistelepüléseken" jár (ott is 5+5 vásárlás+felújítás), vagyis a "falusi CSOK"-kal. Más helyen csak a 2.2 milliós CSOK jár használt lakáshoz. 10 millió csak az új építésűre/építkezésre.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

murphy67 # e-mail 2019.05.17. 16:32

Üdvözletem!
Feleségemmel három gyermek szülei vagyunk.
A legkisebb 8 éves állt. iskolás.
A középső 20 éves már dolgozik.
A legnagyobb 23 éves egyetemre jár.
Egy háztartásban élünk. Szeretnénk egy használt lakást vásárolni.
Feleségem Katás vállalkozó. Én 8 órában bejelentett alkalmazott vagyok.
Érdeklődöm, hogy a használt lakás vásárlására járó 10mil. forint CSOK támogatás a mi esetünkben igényelhető?
Köszönöm szépen.

drbjozsef #   2019.05.17. 14:40

Urzy,

Igen, ha megszületik a 3. gyerek, kérni kell a levonást a kormányhivatalnál, igen, a 7.4milliót.

Ez az új akcióterves izé nem tudom, hogy fog működni, azt se, kijött-e már a rendelete (talán igen, az autóvásárlás meg a babaváró hitel már kijött), de kizártnak tartom, hogy együtt járjon. Bár ki tudja. Meg kell keresni, és elolvasni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Urzy # e-mail 2019.05.17. 12:09

Sziasztok,

a helyzetünk a következő: megigényeltük a CSOK-ot 2 gyerek után, és most úgy gondoljuk, hogy szeretnénk 3.-at is vállalni. A ház még épül, augusztus végén fogják átadni, finanszírozásban pedig úgy lett kialakítva, hogy az önerő után részben banki hitelből, valamint - majd a végén fogják utalni - 2 gyermekünk után járó CSOK-ból finanszíroztunk.

Kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben a meglévő jelzáloghitelt mennyivel fogják csökkenteni? Úgy tudom, hogy a 3 gyermek után járó CSOK-különbözetet - 7,4 millió forintot- ebben a helyzetben utólagos igénylésnél levonják a hitelből. Vajon mi a helyzet a július 1 után igényelhető 4 millióval?

Köszönöm szépen a választ. :-)

ali81 # e-mail 2019.05.16. 21:34

Üdv!

Értetlenül állunk az ügyünkben. Röviden az a lényeg, hogy csak csok igénylés 3 gyermek után, nagy nehezen befogadás, értékbecslő és vártunk. A banktól kaptunk egy hiánypótlásra felszólító levelet, melyben kérték, hogy statikus szakvéleménnyel támasszuk alá a lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot. Ennek eleget téve, örömmel vittük a pozitív szakvéleményt. 2 nap múlva érdeklődésemre az ügyintézőnk elmondta, hogy el fogják utasítani, egy hiányzó ereszcsatorna és az alatta hiányzó vízelvezető betonozás hiánya miatt. Azért, mert a szakvélemény hiába pozitív, ha a szakértő leírta azt, hogy a beköltözéssel egyidejűleg ezeket az állagmegóvási munkákat el kell végezni. Erre felhívtam a szakértőt, mire átfogalmazta ezt a mondatot arra, hogy a beköltözés után célszerű elvégezni, az épület állékonyságát nem befolyásolja. Azonnal továbbítottam az ügyintézőnknek, csatoltam mellé az a hatályos ide vonatkozó jogszabályt, miszerint statikus szakvélemény megléte után a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet erre hivatkozva. Mivel nekünk a bank egyértelműen ezt a feltételt szabta, feltételeztük, hogy a repedések miatt kérik. Most az ügyintézőnk elküldte a kérelmünket(nem tudom hová) csatolta az általam kivesézett jogszabályt, melyre ők is hivatkoztak, és most várunk megint.

Mire számíthatunk?

MajorDomus # e-mail 2019.05.14. 21:02

Na,most már én is igényelek valamit.

drbjozsef #   2019.05.14. 06:56

poczkodi77,

Így van, jár az egy gyerekre 300.000.- Ft, ha csak korszerűsítettek, a rendelet szerinti feltételekkel, az ún. "preferált kistelepülések"-en.

Lásd :

https://magyarkozlony.hu/…/megtekintes

109/2019 Korm. rendelet.

Benne vannak a személyi feltételek, a korszerűsítéshez kapcsolódóak, és a településlista is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.13. 20:55

Családi házakra van.
Google a ba!rátod

poczkodi77 # e-mail 2019.05.13. 12:59

Tisztelt Fórumozók!
CSOK...
A kérdésem az alábbiakban részletezem.
Házasságban élünk a feleségemmel már 11éve, és egy 10éves Gyermekünk van. Több mint két éve saját (1/1) tulajdonú lakásban élünk együtt, (70m2.) hozzáépíteni nem akarunk.
A lényeg. Mi csak lakáskorszerűsítésre szeretnénk kapni anyagi támogatást.
(Mondjuk, fűtés-átalakítás, villamoshálózat felújításra, esetleg szigetelés, stb. Több Gyermeket nem vállalunk, hitellehetőséggel nem kívánunk élni! Valahol mintha olvastam volna, hogy ilyen esetben, 1Gyermeknél, a 600eFt felét lehet igényelni meghatározott létszámú településeken. Van e ennek valóságalapja, illetve hogyan és kinél lehetne elindítani ezt az igénylést. Helyileg az ingatlan Szerencs- Ond településen helyezkedik el, de közigazgatásilag Szerencshez tartozik. (B.A.Z. Megye).

Köszönöm előre is a felvilágosítást!
Üdvözlettel: Zoltán

MajorDomus # e-mail 2019.05.07. 20:45

A honlapon keresd majd.....

Bori Bori # e-mail 2019.05.07. 09:05

Köszi.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

drbjozsef #   2019.05.07. 07:18

Szerintem még nem, a múlt heti cikkekben azt írták nincs, és (valamiért) nem is várható még. Persze, ha azt is júli 1-től akarják, lassan jönni fog.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.06. 23:40

meh.hu

Bori Bori # e-mail 2019.05.06. 10:38

Elérhető már a falusi CSOK-ra a törvénytervezet?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt