CSOK igénylés


Sherlock # 2019.01.15. 07:59

Kedves Jhondoe,

a bank a készültségi fokból tud kiindulni, abból sajnos nem, hogy az adott készültségi fok elérése mennyi pénzbe került - akár a teljes építkezéshez viszonyítva. Egy nehéz terepen történő alapozás (hegyoldal, rossz fejtési osztályba tartozó talaj, lemezalap, stb.) akár az adott épület akár harmadát is elérheti értékben, de ha valami miatt beborul az építkezés, mégis csak egy olyan ingatlan kerül árverezésre, amint egy "betonplacc" található, nem pedig egyharmad családi ház.
Érthető a felháborodása, tudok is vele azonosulni, de itt a bankot alapvetően üzleti szempontok vezérlik, illetve a jogszabályi kötelezettségeknek és saját szabályzatainak történő megfelelés.
A költségvetés és a készültségi fok között nem feltétlen van összefüggés (legalábbis nem szoros), mert vannak olyan munkarészek amik aránylag nagyot dobnak a készültségen, de költségük nem jelentős mert saját munkával is aránylag jól megvalósíthatók (pl. födémszigetelés, talajpára elleni szigetelés, tereprendezés, kerítésépítés, gipszkartonozás).

Usagi # 2019.01.15. 09:05

Tisztelt szakértő!

Két kérdésem lenne a CSOK-igényléssel kapcsolatban. Az egyik, hogy a férjem fiatalon, 2010-ben egy év felfüggesztettet kapott ittas vezetés közben okozott baleset miatt, ez 2012-ben lejárt, úgy tudom, ezesetben már kikerült a bűntettesek nyilvántartásából, tehát megfelel a CSOK "büntetlen előéletű" feltételének. Jól értelmezem ezt a jogi kérdést?

A másik kérdésem: a CSOK igényléstől eltérő időpontban, később is lehet hitelt igényelni építkezéshez? A helyzetünk speciális, mindketten külföldön dolgozunk, most kezdenénk az építkezést (nem generálkivitelező, saját szervezésű), és nyár végén jönnénk haza. A CSOK-ot külföldi tb-vel igényelnénk, mielőtt hazatérünk és ugyebár vállalnánk, hogy itthon 180 napon belül TB-biztosítottak leszünk. Az önerőnk jelenleg az előre tervezett költségvetésnek kb. 85%-át teszi ki, ehhez jönne a CSOK, de még így is hiányozna kb. 2-3 millió forint. Mivel előbb az önerőt is be kell építeni, a számlákat úgyis csak jövő tavasszal mutatnánk be CSOK-folyosításhoz, addigra lehet, hogy már kevesebb pénz hiányozna.
Na most, nem egyértelmű számomra, megoldható-e, hogy mi most nyáron igényeljük a CSOK-ot, jövő tavaszig beépítjük az önerőnket, és csak tavasszal, kb. 3-6 hónapnyi itthoni munkaviszony után igénylünk külön hitelt (amilyen megoldható, építési/jelzálog/személyi kölcsön), attól függően, mennyi pénzre van szükségünk? ÉS ez esetben a folyósítást is együtt kérjük elkezdeni.

Köszönöm válaszát!

Ircsi78 # 2019.01.15. 09:43

Tisztelt szakértő!

2018.10.09 én igényeltünk csokot a meglévő kétt gyermekünkre amit elutasitóttak azal az indokal hogy a vétel ár nagyobb mind a becsült érték +20%.Ezt el is fogadnuk de az értékbecslö kijött 10.15-én akkor 1900000-re értékelte a wc. és fütés nélkül.Belefektetük a pénzünket teljesitetük ami hiányos volt kijött újra 11.05-én akkor már csak 1400000 az értéke .A vétel ár az 1900000 lett volna és a többi az őnerő .Felebbeztünk a kormányablaknál ők kérdezték meg hogy mi ez a nagy árzuhanás és a válasz hogy a statikai szakvélemény szerint(mert azt is kértek ami 11.20.-án készült)és a fénképek alapján álapitották meg .Mi hiábba probáluk beszélni velük érdemes választ nem adnak .Ilyenkor mi a teendönk?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.15. 11:03

Elállni a vételtől.

Palee5000 # 2019.02.13. 10:14

Kedves József!

2 hónap után végre megérkezett a bank válasza, melyben ezt írják:
"Az Ön által hivatkozott, 209/2018 (XI.13) számú Kormányrendelet által módosított 16/2016. (II.10) számú Kormányrendelet szerinti otthonteremtési kamattámogatás a 2018. december 1-jétől igényelt otthonteremtési kamattámogatott hitelek esetében vehető igénybe. Az Ön xxxyyy nyilvántartási számú CIB FIX10 hitele esetén ezen kedvezmény nem vehető igénybe."

Nem tudom, érdemes még továbbvinni a dolgot, vagy hagyjuk annyiban? Én nem teljesen látom még mindig a jogszabály alapján, miért csak a december 1 után igényelt hitelekre jár a kamatkedvezmény.

Kedves Palee,

Én ugyan nem vagyok szakértő, de ahogy nézem az új rendeletet, ami csak most jelent meg és pár bekezdést módosított csak a régin, szerintem nem lehetetlen.

Nem találom explicite leírva az adott fejezetben, hogy mikor lehet igényelni magát a kamattámogatást. Ha a rendelet feltételeinek a folyósító bank, az adós és adóstársak, valamint a hitel típusa is megfelel, akkor úgy tűnik, nincs kizárva, hogy magát a kamattámogatást december 1. után igényeljétek egy már meglévő hitelhez.

Én azt mondanám, hogy december elseje után keresd fel a bankodat, ahonnan a hitelt felvettétek, és igényeld a kamattámogatást. Írásban, kérelemmel, a lényeg, hogy nyoma legyen, ne hagyd magad lerázni, hogy az nem jár, és akkor kénytelenek lesznek írásban elutasítani, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem jár. Személyesen kérheted is, hogy mutassák meg a rendeletben a passzust, ami miatt nem jár szerintük. Szerintem nincs ilyen, de lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy rosszul értelmezem valamelyik paragrafust. Feltehetőleg visszamenőleg nem jár, a már kifizetett részletekre, de nem látom okát, hogy ne lehetne meglévő hitelszerződéshez igényelni a támogatást a hátralévő időre.

Egy próbát mindenképpen megér.

Tisztelt Szakértő!

Kétgyermekes családként CSOK-ot és banki hitelt igényeltünk 2017-ben új ház építésére. Az építkezés idén nyáron fejeződött be, beköltöztünk és folyósították a csokot is.
A kérdésem az lenne, hogy a 2018. december 1-jén hatályba lépő korm.rendelet módosításának eredményeképpen, mint többgyermekes család igényelhetjük-e a 71 - 78 §-ban részletezett kamattámogatást a 2017-ben felvett hitelünkre?

oligaliga # 2019.02.13. 10:32

Palee5000

A jogszabály változás 2018. december 1.-én lépett hatályba, és nem tartalmazza azt a kifejezett rendelkezést, hogy a hatályba lépés előtt folyósított kölcsönökre is vonatkozik. Ezért jár csak a december 1. utáni igénylések esetén.

MajorDomus # 2019.02.13. 21:53

Pale
Mert ez a törvény!

Kenivice # 2019.02.15. 17:00

Tisztelt Szakértő!
Sajnos úgy néz ki, hogy lefognak százalékolni ami miatt nem biztos, hogy tudjuk vállalni a tervezett gyerekeket. Ha jól tudom a rendelet úgy szól, hogy ha a gyermek(ek)et a szülők nem vállalják, mert a CSOK-szerződés megkötését követően valamelyiküket megváltozott munkaképességű kategóriába sorolják mentesül a fizetés alól. Viszont arra nem tér ki, hogy melyik kategóriába sorolásra vonatkozik. Tekintve, hogy hat kategória van, szeretnék tájékozódni, hogy mire számíthatok. Sajnos ebben a helyzetben nem lesz egyszerű olyan munkát találni amit el is tudok végezni és elegendő bevételt ad a plusz két gyermek vállalásához és felneveléséhez.

drbjozsef # 2019.02.15. 21:31

Kenivice,

Nincs konkrétan ilyen meghatározva a rendeletben. Be kell jelenteni, és az alábbi szabály szerint kérni a halasztást. A benyújtott igazolások alapján a járási hivatal megvizsgálja a körülményeket, és dönt, első körben 5 éves halasztást engedélyezhet, majd utána újabb igazolások és mérlegelés után vagy mérsékelheti a visszafizetendő összeget, vagy teljesen eltekinthet a visszafizetéstől. Minden eset egyedi döntéssel történik.

16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról

...

57. § (1) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, a 9. § c) pontja szerinti családi otthonteremtési kedvezmény esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten - a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül - vissza kell fizetni. Ha a gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.

...

(5) A támogatott személy az (1) és (2) bekezdésben foglalt visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése iránt kérelemmel fordulhat a járási hivatalhoz. A járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a kérelmező különös méltánylást érdemlő helyzetére tekintettel a (6) és (7) bekezdésben foglaltak szerint a fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet.

(6) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen, ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződésben vállalt gyermek azért nem születik meg, mert

...

b) a gyermek megszületését a házastársak egyikének a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták;

...

(6a) A (6) bekezdés b) pontja szerinti esetben - illetve ha a gyermek, aki után a családi otthonteremtési kedvezményt igénylik, megváltozott munkaképességű - a megváltozott munkaképességű személlyé válásról a támogatott személy büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik. A nyilatkozat tartalmazza a megváltozott munkaképességűvé vált személy nevét, születési adatait, a döntést hozó hatóság megnevezését, a döntés időpontját.

(7) Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül a családi otthonteremtési kedvezmény összege visszafizetésének elhalasztása tekintetében az, ha a visszafizetési kötelezettség a támogatott személy megélhetését ellehetetlenítené.

(8) Az (1) és (2) bekezdés szerinti fizetési kötelezettség (6) és (7) bekezdés szerinti elhalasztása esetén a legfeljebb öt éves időtartam elteltével a támogatott személy kérelemére a járási hivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében a fizetési kötelezettséget részben vagy teljesen elengedheti, ha a támogatott személy életében neki fel nem róható okból nem várható olyan változás, amely a - halasztott - fizetési kötelezettség teljesítését lehetővé teszi.

Urzy # 2019.04.10. 10:09

Sziasztok,

házunk épülőfélben van, de a CSOK-ot csak a meglévő 2 gyermekünkre vettük igénybe. Időközben döntöttük el, hogy szeretnénk vállalni egy harmadikat is. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben van-e lehetőségünk igénybe venni a CSOK-ot a harmadik gyermekre is?

A választ előre is nagyon köszönöm!

drbjozsef # 2019.04.10. 11:03

Urzy,

Minden bizonnyal lehetséges, bár elvileg kötöttél egy szerződést a bankkal, nem fognak örülni neked. Elvileg jár, vagy módosítjátok a szerződést, vagy csináltok egy újat a 3. bevállalandó gyerekre - ezt tőlük kellene megkérdezni.

Ami fontos, hogy bár a lakhatási engedélyig (vagy csak bejelentéses építkezésnél a készrejelentésig) lehet igényelni a támogatást, az csak a készültséggel arányosan jár, kell legyen legalább annyi hátra, mint a támogatás összege. Ha nagyon előre jártok már az építkezéssel, akkor az nem lesz jó.

detti85 # 2019.04.13. 16:46

Üdv! A kérdésem a következő: 2 gyerekre úgy vettünk fel szocpolt x éve hogy a ház és a hitel is a férjem nevén volt. Ezek már az esküvő előtt megvoltak. A hiteléből levonták az összeget ami akkor 1.6millio volt. Késöbb elváltunk, ő maradt a házában a gyerekek velem élnek. Én így jogosult vagyok csokra? (egyedülállóként)

drbjozsef # 2019.04.13. 17:02

detti85,

Igen, jogosult vagy, de azzal a megkötéssel, hogy :

VAGY a már megkapott vissza nem térítendő támogatásokat le kell vonni a most járó támogatásból, és csak a különbözet jár

VAGY azokat a gyerekeket, akik után már vettek igénybe csokot/szocpolt, nem veszik figyelembe, és a többi után számolják.

A fenti kettő közül az igénylőnek kedvezőbbet lehet választani.

Ha ugyanarra a két gyerekre vennéd fel, akkor a használthoz nem jár semmi (az kevesebb, mint az 1.6M), újhoz kaphatsz még 1 milliót. Ha született azóta másik/több gyerek is, akkor lehet a fentiek szerint számolni. (elég ritkán jobb a második verzió, két gyerek utáni szocpol felvétel után született három másik gyerek esetén jobb például)

Bettina82 # 2019.04.23. 08:47

Tisztelt fórumozók!

Csok igénylés ügyében szeretnék segítséget kérni. A bank elutasította a csok igénylésünket (előzetes pozitív elbírálás után), arra hivatkozva, hogy a gyerekek nem élnek velem életvitelszerűen. Mivel a gyerekeket válás óta felváltva gondozzuk a volt férjemmel. Négy gyerekkel így több millió ft támogatástól esünk el. Viszont a családi adókedvezmény osztott igénybevételéhez szükséges, hogy a váltott nevelést/elhelyezést a bírósági papír tartalmazza. Tehát a kettő kizárja egymást, ha jól értem. Vagy van valami lehetőség arra, hogy megkapjuk a csok-ot? Köszönöm!

Geraldee21 # 2019.04.26. 19:29

Üdvözlöm.

Minket már 2x elutasitottak a csokkal,fűtés miatt. Mindenhova szeretünk fel gázkonvektort de a fürdőszobába nem, mert ott nem volt másik. A fürdőszobába mit tehetünk be h megfeleljen és ne legyünk elutasítva ismét? Elektromos törölközőszárító, elektromos hősugárzót vagy mit? Előre is köszönöm!

Istuu # 2019.04.27. 14:07

Tisztelt Szakértő ! Érdeklődni szeretnék,ha legnagyobb gyerek betöltötte a 20-évet és OKJ tanfolyamra jár , igénybe lehet venni utánna a csok-ot?

62-es mazsola # 2019.05.01. 16:08

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő: ha megszületik a 3. gyermek és a már meglévő jelzáloghitelből elengednek 4 millió forintot akkor a kedvezmények, hogy alakulnak ha új lakást szeretnének vásárolni?
köszönöm!

MajorDomus # 2019.05.01. 21:06

A banktól kérjetek felvilágositást,mert minden eset más.

drbjozsef # 2019.05.02. 07:11

62-es mazsola,

Ha a "szeretnétenek"-et úgy érted, hogy "szeretnénk", akkor egyszerű : amennyi támogatás járna az új lakáshoz, abból le kell vonni az összes már megkapott támogatást, és csak annyit fognak adni.

drbjozsef # 2019.05.02. 07:15

Istuu,

CSOK szempontból (újnál és használtnál is) 25. életévig gyermeknek számít.

MajorDomus # 2019.05.02. 19:10

Hm.
visszafiatakilom magam

Bori Bori # 2019.05.06. 08:38

Elérhető már a falusi CSOK-ra a törvénytervezet?

MajorDomus # 2019.05.06. 21:40

meh.hu

drbjozsef # 2019.05.07. 05:18

Szerintem még nem, a múlt heti cikkekben azt írták nincs, és (valamiért) nem is várható még. Persze, ha azt is júli 1-től akarják, lassan jönni fog.

Bori Bori # 2019.05.07. 07:05

Köszi.