Ingatlan határ


swift # 2006.08.13. 14:09

Ha 1:2000 a méretarány, akkor biztos, hogy a telek külterületen van. Ilyenkor gondolom, hogy a szomszéd, amikor kimérette a telkét, megelégedett azzal, hogy simán belerakták a fénymásolóba és 100%-os nagyítást használtak. Ilyenkor a hibatűrés megkétszereződik!!!
Fogalmam sincs hogy hol lehet a telek, de célszerű ha van már digitális térképkivonat, akkor a szerint felmérni.

Megoldás az lenne, ha pontosan kimérné a geodéta a telkeket, majd a kimért vázrajz alapján rendezi a birtokviszonyokat. Már csak ügyvéd kell hozzá, aki okiratba foglalja.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.08.13. 09:13

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

monalisa1 # 2006.08.12. 14:26

Csak mint laikus hozzászóló: a másodszomszédunk amikor a telekhatárán építette a garázsát 45 cm-rel túlépítette magát a közvetlen szomszédom kárára - elmérték...

Jött mindkettőjük tervező mérnöke és mértek ők is újra, meg a kőműves is ott volt aki a garázst felhúzta.

Valami olyasmi jött ki a dologból, hogy 30 cm még az esetleges elmérési tűréshatáron belül van (...), de a +15 cm miatt a már teljesen kész garázs hátsó falát és részben a tetőszerkezetet is el kellett volna bontani!...

Végül is minden maradt az eredetiben - a jószomszédság elve alapján.

A hibázó kőműves- de amaz szomszéd is nem tudott elég köszönettel lenni a megértő szomszéd felé.

Azonban 145 cm az már elég dúrva.,
bizonyára újra ki fogják cövekelni a telekhatárt - minimum a geodéta költségét a tévedő szomszédnak kell utólag állnia -, aztán a többi rajtatok- vagyis a két szomszédon múlhat.

Vélem akár bizonyos Ft/m2 kártalanítást is kérhetsz.

panika # 2006.08.12. 14:11

Hát ha ma megbíztad, és 15-én már jön is, akkor szerintem teljesen korrekt.
Pl. telekhatár-kitűzésnél (változási vázrajz készítésénél) a mérés pontossága +/-20 cm. Csak akkor éremes foglalkozni az üggyel, ha az eltérés több. Egyébként fogsz egy ingatlan-nyilvántartási térképet (1:1000 a méretaránya, tehát 1 m = 1 mm), vonalzóval megméred a "telekhosszt". Aztán ugyanezt megcsinálod helyben (mint ahogy írtad is).
De a mérést nem a telked vélelmezett határainál kell kezdened, hanem az utca sarkánál, mert 99%, hogy a sarokpont a helyén van. Kiderülhet, h sokan vettétek rosszul birtokba a telket.
Következmény: hosszú távon valahol biztosan előjön ez a probléma, és akkor rendezni kell az állapotot. Ezért jobb előbb, mint később. :)))

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.08.12. 13:03

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.