Új ház sok irodával kevés lakással


Bogie # 2006.11.26. 20:14

Nagyon köszönöm! Rögtön el is ment a kedvem a vásárlástól. Így könnyű spórolni:)

ObudaFan # 2006.11.23. 17:48

Például a közös költség mértéke, felhasználása tekintetében abszolút ők fognak dönteni. Persze bármely tulajdonostárs megtámadhatja a bíróságon a jogos érdekét sértő határozatot.

Egyenként "vétójog" az alapszabály módosításánál van. Vannak még 3/4-es kérdések (közös tulajdon külön tullá alakítása pl.), de ha jól értem, itt ez is megvan nekik.

Bogie # 2006.11.22. 22:11

Visszatérve az általad említett 2. pontra. Pont erre célzok a közgyűlés megtilthatja... , csakhogy ez esetben maga a többségi tulajdonos lesz a közgyűlés egymaga. Vagyis bármit megszavazhat, ami az ő üzleti érdekeit támogatja, függetlenül a lakók érdekeitől.

Milyen esetekben nem elég a közgyűlés többségi szavazata? Mikor lehet a lakóknak egyenként is vétó joguk?

Még egyszer köszi.

B.

Bogie # 2006.11.22. 22:07

Szia Óbuda!

Köszi a válaszokat!

Azt, hogy többségben lesznek vagy lesz egy többségi tulajdonos, aki az irodákat és ezzel a ház területének többségét birtokolja, már kilogikáztam:) Csak azt nem tudom pontosan, hogy ennek milyen következményei lehetnek.

Mivel jár az, hogy gyakorlatilag bármit megszavazhat magának, amihez a közgyűlés többségi szavazata szükséges?

Kb. 3 lakás van a házban és a ház 2/3-a boltok és irodák részére lesz kiadva, egy-kettő eladva. Feltételezem, hogy lesz egy tulajdonos, aki kb. 55%-át fogja birtokolni ezen felül kb. 20% más iroda tulajdnosok és 25% lakás tulajdonosok.

Vagyis a lakóknak a sima szavazásokon nem sok esélyük van.

Milyen fontos kérdéskörökben lehet sima szavazat többséggel döntenie a közgyűlésnek?

B.

ObudaFan # 2006.11.22. 17:29
  1. Annyi, hogy a közgyűlésen többségben lesznek.
  2. Lakóépület esetén a társasház közgyûlése megtilthatja a külön tulajdonban lévô nem lakás céljára szolgáló helyiség használata, hasznosítása módjának megváltoztatását, ha az a társasház mûködését vagy a lakhatás nyugalmát zavarná.
  3. Ebben az esetben földhasználati jog áll fenn az ingatlanon a lakók számára, de nem árt az adásvételi szerződésben rendezni, mit is biztosít a kivitelező.
Bogie # 2006.11.22. 11:38

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Megtetszett egy lakás egy most épülő házban (gyakorlatilag majdnem elkészült). Annyit tudok, hogy a házban csak 3 lakás lesz a tetőtérben. A lakásokon kívül különböző nagyságú irodákat alakítottak ki a földszinten és a tetőtérben egyaránt.

1.) Mivel a házban többségi tulajdonban lesznek a nem lakók ennek lehet-e valami előrelátható negatív következménye?

2.) Megváltoztathatják-e a nem lakás céljára épült ingatlanok felhasználását a lakók beleegyezése nélkül? Gondolok itt arra, hogy most bankfiók, ügyvéd stb. jellegű bérlőket fogadnak, de szó van egy drogériáról is. Ezek viszonylag csendesen elvannak. De pl. egy élelmiszer üzletet fölött nem szívesen laknék? Tudják-e a lakók a (más) társtulajdonban lévő ingatlan bérlőinek nyitvatartását korlátozni (pl. ne legyen éjjel-nappal nyitva tartó és ügyfeleket fogadó akármilyen iroda)?

3.) Milyen hátrány lehet abból, ha csak a lakást adja el a beruházó, a telket megtartja (erről még nem kaptunk infót)? Annyit tudunk, hogy biztosítanak ingyen autóbeállót az udvarban.

4.) Van-e valami, amire különösen figyelni kell (nem műszaki, kivitelezési hibákra gondolok), az ilyen teljesen új épületeknél, amik még nincsenek átadva és a társasházat is a jövőben kell megalapítani? (főleg jogi, tulajdonjogi buktatókra gondolok)

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Bogie