Osztatlan közös tulajdon

gerbera317 # 2022.02.07. 14:56

és a rajta levő ingatlan (1/2-1/2 arányú) megosztását
Akkor a használati megállapodás szerint a mostani hozzáépítésnek a fele a tied? Mert ha igen, az naon király!

ripken76 # 2022.02.07. 13:42

Kedves drbjozsef,

van írásbeli használati megállapodás, ami vázrajzzal rögzíti a telek (9/19 és 10/19 arányú) és a rajta levő ingatlan (1/2-1/2 arányú) megosztását és kizárólagos használati jogát a feleknek.

drbjozsef # 2022.02.07. 13:21

ripken76,

Bocsáss meg, én kevertelek a másik kérdezővel, és azt hittem, az ablak és a benapozás a problémád a tulajdonostársaddal.
(Megjegyzem, az "ikerház" fogalom azt jelenti, hogy két önálló telken, külön helyrajzi számon lévő területre épül egy ház vagy kettő közvetlenül egymás mellé. A tietek ezek szerint nem az)

Van írásos használati megosztási szerződésetek?

ripken76 # 2022.02.07. 12:37

"De ennyi erővel persze nézhetjük úgy is, hogy eddig jelentős plusz értéket biztosított ingyen a "telekrészed"-nek azzal, hogy a szabályosan építhető épületméretet nem használta ki, és most csak ezt "veszíted" el."

Persze én ugyanezt a plusz értéket biztosítottam neki is ennyi erővel. De miért is kéne "elveszítenem" ezt az értéket egy 50-50% tulajdonú, használati megosztást szabályozó ingatlan esetén azzal, hogy ő 72%-ot akar építeni a beépíthetőségből, nekem pedig 28% maradna. Eredeti kérdésem arra vonatkozott, hogy hogyan tudnám ezt (és milyen eséllyel) megakadályozni.

drbjozsef # 2022.02.07. 11:49

ripken76,

megpróbálhatja a telekrész értékének tetemes részét "átszipkázni" magához
Ez is egy értelmezése a helyzetnek.

De ennyi erővel persze nézhetjük úgy is, hogy eddig jelentős plusz értéket biztosított ingyen a "telekrészed"-nek azzal, hogy a szabályosan építhető épületméretet nem használta ki, és most csak ezt "veszíted" el.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.07. 11:26

Miről beszélsz?

ripken76 # 2022.02.07. 08:16

Köszönöm a válaszokat.
Magyarán mindenféle hozzájárulásom nélkül megpróbálhatja a telekrész értékének tetemes részét "átszipkázni" magához, ami ellen (építési engedély szinten) nem is nagyon tudok/tudtam volna fellebbezni, majd ha nem vágok az egészhez jó képet, akkor még be is perelhet ezért, amit aztán vagy megnyer, vagy nem. Ez kb úgy hangzik hogy "adjál 10M forintot a sajátodból, ha nem beperellek". Jól látom ?

nanemaaa # 2022.02.07. 07:51

ripken76
Az építési engedélyhez nem is kellett a hozzájárulásod. Ezen az alapon nem is tudtál volna fellebbezni, hiszen ez polgári jogi igény, melyet az építésügyi hatóság engedélye nem dönt el. Magyarán az ilyen tartalmú fellebbezést simán el kellett volna utasítania a bíróságnak.
Majd a kivitelezés előtt lesz rá szüksége a társtulajdonosnak, mert azt be kell csatolnia az építési naplóba.
Természetesen, ha nem járulsz hozzá, akkor nagy valószínűséggel bíróságra megy jognyilatkozat pótlása jogcímen.
Hogy a bíróság hogyan dönt az ügyben, azt nem lehet előre megjósolni. De talán mérlegeli majd, hogy a társtulajdonos elépítené a telek teljes építési jogát, mely nyilvánvalóan sérti a te tulajdonosi jogaidat.

nanemaaa # 2022.02.07. 07:42

Az alapvető kérdés az, hogy kell-e az én belegyezésem ahhoz, hogy ő bonthasson és építhessen egy magasabbat. Erre szerettem volna választ kapni.
Nem kell.
Az ablakaink jellemzői megfelelnek az OTÉK 37§-ának.
Ha valóban megfelelnek az OTÉK előírásainak, akkor nem lesz árnyékolási problémád, mert az ablakaid csak szellőzés biztosítására és nem benapozás biztosítására valók.

Egyébként a szomszéd pont annyira laikus a kérdésben, mint te, így az, hogy ő mit szeretne, másodlagos. A tervező viszont talán majd érti a dolgát, és megpróbálja betartani nem csak a telepítési, hanem a tűztávolságot is.

Szomorú örökös # 2022.02.07. 07:30

ripken76

...építési engedélyt is kapott, amit én nem fellebbeztem meg. Írásbeli hozzájárulást viszont eddig semmihez nem adtam.....természetesen nem szeretném ha az építés megvalósulna. Mit tehetek ?

Kiemeltem a lényeget! Utólag félek, hogy már semmit nem tehetsz ellene.
Gyakorlatilag azzal adtad épp a hozzájárulásodat, hogy nem fellebezted meg a kérelmét.
Nagyjából kb. akkor volt lehetőséged, később már nem sok mozgástered marad.

ripken76 # 2022.02.07. 06:56

Tisztelt Fórumozók,

a következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni.
Osztatlan közös tulajdonú telkünkön 1/2 - 1/2 arányban osztozunk tulajdonostársunkkal. A telken egy ikerház van és a másik tulajdonos bővíteni szeretne, amire építési engedélyt is kapott, amit én nem fellebbeztem meg. Írásbeli hozzájárulást viszont eddig semmihez nem adtam. Bennem utólag tudatosult, hogy az építkezés felhasználná a telekre vonatkozó beépíthetőség maximumát, így az én telekrészemen az épület a jövőben sem lenne bővíthető (legfeljebb fölfelé), így nagy mértékben értékét vesztené. Ezek után természetesen nem szeretném ha az építés megvalósulna. Mit tehetek ?

• bíróságon kell megtámadnom a hatályos építési engedélyt ? Erre milyen esélyem lenne ?
  • elég ha tulajdonostársként nem adom a hozzájárulásom az építéshez fenti okok miatt ?

Mit tehet a szomszéd ? Az építési engedély birtokában perelhet-e engem valamilyen ürüggyel, és milyen eséllyel ?

Köszönöm válaszukat.

Szomorú örökös # 2022.02.06. 18:26

legyozo

kell-e az én belegyezésem ahhoz, hogy ő bonthasson és építhessen egy magasabbat

Ha a szimplán bejelentésköteles építkezéshez meghatározott építmény-magasságot átlépi, akkor engedélykötelessé válhat az építkezési terve - bár lehet eleve nem kap rá engedélyt, ha azon a területen megszabott építmény-magasságot meghaladja - és akkor viszont már téged is meg fognak kérdezni róla, mint közvetlen szomszédot - legalábbis régen ez így volt. Hogy most hogy van, azt sajna nem tudom.

Nincs még építési engedélye, nem is bontott semmit, csak közölte, hogy ez a terve

Kérdés, hogy mennyire fog neked hinni, ha bemégy az irodába és utána közlöd vele, hogy ez nem is lesz számára lehetséges. Az is kérdés, hogy esetleg majd nem-e engedély nélkül vállalja be - építkezés közben tuti nem fogják leállítani, csakis utólag fogják vizsgálni - majd inkább harcol a hatóságokkal, de attól még le fog téged addig is árnyékolni. Szerintem nem lesz egyszerű... :-(

legyozo # 2022.02.06. 17:17

drbjózsef: Köszönöm a választ!

Ez a tervem, holnap bemegyek az építésűgyi osztályra, de több forrásból tájékozódni mindig jobb.

legyozo # 2022.02.06. 17:15

Az alapvető kérdés az, hogy kell-e az én belegyezésem ahhoz, hogy ő bonthasson és építhessen egy magasabbat. Erre szerettem volna választ kapni.
Nincs még építési engedélye, nem is bontott semmit, csak közölte, hogy ez a terve, én meg azt közöltem, hogy nem szeretném, hogy az ablakaim árnyékban legyenek.
Az ablakaink jellemzői megfelelnek az OTÉK 37§-ának.

drbjozsef # 2022.02.06. 17:12

legyozo,

Keresel egy építészt ott a környeketeken, aki ismeri az országos szabályozás mellett a nálatok lévő helyi szabályokat is. Megmutatod neki mi hogy van, és hogy hogyan lesz, ha felépül az új, és ő meg fogja tudni mondani, hogy az szabályos-e.
Önmagában az, hogy csökkenti a benapozást, nem nagyon számít. Jó eséllyel szabályos.

Engedély lehet hogy nem is kellett neki, valszeg csak bejelentés köteles az építkezése, de attól még a szabályokat be kell tartania, ezt érdemes ellenőriztetned.

Szomorú örökös # 2022.02.06. 17:03

legyozo

Ez azt fogja eredményezni, hogy leárnyékolja az ablakainkat, amik azon az oldalon találhatóak

Alapvető kérdés, hogy miként lehet szomszéd felé néző ablakotok? :-O
Nekem csak azért van ilyen, mert még nagyjából a 20. század elején épült és akkor még nem volt itt mellettem a szomszéd háza nagy valószínűséggel. De legalább ezt annyira tiszteletben tartom, hogy a redőny állandóan le van rajta húzva így engem az sem zavar(na), ha a mellettem álló szomszéd háza leárnyékolná. Ha majd lesz rá ingerem, akkor egyszer nincs kizárva, hogy meg is fogom szüntetni.

Ezt mi nem nagyon szeretnénk. Megteheti ezt az én beleegyezésem nélkül?

Ha engedélyt kapott rá, akkor nagy valószínűséggel igen.

legyozo # 2022.02.06. 16:24

Jó napot kívánok!
Szomszédom, kinek háza 1 méter távolságra található a mi házunktól, úgy döntött, hogy lebontja a házát, újat épít helyette. A régi ház egyszintes, a tervezett új ház magasabb lesz, manzárdot terveznek, így hozzávetőlegesen 1m-rel lesz magasabb. Ez azt fogja eredményezni, hogy leárnyékolja az ablakainkat, amik azon az oldalon találhatóak. Ezt mi nem nagyon szeretnénk.
Megteheti ezt az én beleegyezésem nélkül?

Köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel: LGy

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.05. 16:55

Félreértetted.

drbjozsef # 2022.02.05. 16:55

KEJozsef,

Írsz neki egy tértivevényes levelet, hogy mint tulajdonostárs, szeretnéd használni a tulajdonodat, és beköltözni 8 nap múlva, ezt egye lehetővé a holmijai elpakolásával, egy szoba kiűrítésével (vagy ilyesmi, te ismered a lakást), és adjon kulcsokat. Esetleg egy telefonszámot írhatsz bele, hogy hívjon fel, ha kérdése van, mindenesetre ha hív, rögzítsed a beszélgetést.
Ha várhatóan elutasít, akkor két tanúval menjél oda 8 nap múlva, és ott írasd alá vele, hogy nem engedett be. Ha nem írja alá, írja alá a két tanú. Bárhogy, de legyen valamilyen (lehetőleg írásos, de a beszélgetés is jó lesz) igazolásod, hogy nem enged be.
Másnap mehet a következő tértis levél, hogy akkor innentől havi X forintot kérsz többlethasználadti díjként.

Ha nem fizet, és összejött 2-3 havi, mehetsz a közjegyzőhöz, és mehet neki a fizetési meghagyás.

Zoltanuss # 2022.02.05. 14:49

KEJozsef !

Egy lakás 75%-át szeretném megvenni. A társtulajdonos a lakásban él.

indításként írtad a fentit

Ezek szerint kisebbségi tulaj vagy. Megvenni csak azt lehet ami eladó. Egy többségi tulaj nem biztos hogy belemegy ebbe, főleg hogy benn e lakik.
Bérleti díj ?
Bagó lesz az.

Bele kell nyugodni, hogy ha nem lesz eladás, sokat nem ér ez a hányad.

KEJozsef # 2022.02.05. 12:20

drbjozsef

Köszönöm, hogy elmagyarázta ennek menetét! Tulajdonképpen a beköltözés lenne az elsődleges cél, de ha ez nem lehetséges különböző okokból, akkor szeretném elérni, hogy a bentlakó tulajdonostársam fizessen a tulajdonjogom arányában bérleti díjat.
Kellemes hétvégét mindenkinek!

Szomorú örökös # 2022.02.04. 12:07

vandirka

Majd az ügyvédem elmondja a lehetőségeket.

Hajrá!!!

vandirka # 2022.02.04. 12:06

Na ezt mar jol kiforgattad. Majd az ügyvédem elmondja a lehetőségeket.

Szomorú örökös # 2022.02.04. 12:01

vandirka

Nézzük csak mit is írtál most: „Minden penzt lenyult a hazbol. Most kell a hazam fele.

És mit írtál legelső alkalommal: „Öröklési hányad nekem 4/12 testvér 8/12. A testvérem fele fele arányban akar értékesíteni. Így járna neki a kis házból amiben lakom.

Tehát akkor kiemelve a lényeget: Öröklési hányad nekem 4/12 testvér 8/12 v.s. A testvérem fele fele arányban akar értékesíteni
Te ebbe az ajánlatba nem akarsz valamiért nagyon belemenni, pedig eléggé nagylelkű a hivatalos, jog alapján járó örökséggel szemben. Pedig ha nem teszed meg, akkor csakis sokkal rosszabbul járhatsz.

Amiben laksz, az sosem volt a tiéd, sőt ahogy írtam, nagy valószínűséggel építési engedély nélkül lett felújítva (erről érdekes módon mélyen hallgatsz), viszont így csak a töredékét éri, mert nem hivatalos lakóépület, mi több, fennmaradási engedélyre is szükség lesz, ha a hatóság elkezdi vizsgálni. Ha eladjátok, akkor az új tulaj tuti meg fogja azt a „parazsat” mozgatni a hivatalban, mivel nyilván utána fog járni, mit is vesz meg, elvégre ő sem hülye, hogy mibe fekteti a pénzét.

De akkor még egyszer megkérdezem: szerinted ki is akarja a másik hátrányával járó részarányban értékesíteni a házat? ;-)

vandirka # 2022.02.04. 10:23

Iggen. Ki akarom túrni. Mekkora buta meglátás. Elkenkezőleg. Ő akart az utcara tenni haszegeny beteg anyam nem hal meg. Apát meg tudta manipulalni anyut nem. Minden penzt lenyult a hazbol. Most kell a hazam fele. Te biztos karba tett kezzel néznéd igaz? Vagy te is, egy hasonlo pénzéhes vagy, ezt szüröm le. A jog nem ilyen egyoldalu mint ahogy te beallitod. Csak latom mar nagyon okos vagy a temaba. Nem terszik ne szolj hozzá. De ilyen szoveg verlazito. Lehuzni vicces. En csak védem a sajatom ha mar atvertek.