Osztatlan közös tulajdon

drbjozsef # 2020.07.21. 19:12

Meajk,

Azt állítod, hogy a használati megosztási szerződésben konkrét személyek vannak megnevezve, és még soha nem fordult elő, hogy olyan ember is használta a közös részt, aki nincs beleírva ?

Hagy ne higgyem el.

drbjozsef # 2020.07.21. 18:25

Meajk,

Hát az pech. De mindenkinek a saját nyomorát és fóbiáit nem lehet figyelembe venni. Ha nem tetszik, költözz el. A közös használatú udvart közösen használjátok. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy a tulajdonostársak vendégei, ügyfelei is használják.

Egy normális használati megosztásban benne van, hogy ezzel a jogukkal nem élhetnek visszaélésszerűen, csak olyan mértékben használhatják, amely a normál, mindennapi használathoz szükséges, és tartózkodnak a többi tulajdonostárs szükségtelen zavarásáról, zaklatásáról.

Ha egy ügyfél átmegy az udvaron az ajtóhoz, az szükségszerű, és nem kellene hogy zavarjon. Rakjál fel függönyt.

Ha átmegy az udvaron, de közben az ablakod alá oson, leskelődik, és befényképez a lakásodba, az már zaklató magatartás, és jogellenes.

Előbbit tűrnöd kell. Utóbbit természetesen nem.

MajorDomus # 2020.07.20. 17:36

Elsősorban az szmsz szabályozza és a házirend.
.
Szerintem a hinta nem gond,de a sövényről nem ártana egy közgyűlési jóváhagyás,mert érintheti más kizárólagos jogait is.

Bogba83 # 2020.07.20. 17:09

Üdvözlet,

Közös osztatlan tulajdonban de kizárólagos használatban lébő társasházi kertrészre mit szabad épíítenem? Kerti hinta gyereknek, focikapu mehet? SZMSZ, Házirend szabályozhatja ezt? Illetve van-e lehetőség ezt elkeríteni egy alacsony kerítéssel, hogy ne mindenki itt közlekedjen?

Köszönettel

drbjozsef # 2020.07.20. 04:30

Akkor eddig miért az ellenkezőjét írtad folyamatosan?

Vagy a hangsúly az "elméletben"-en van?

MajorDomus # 2020.07.19. 19:44

drb...
Elméletben ezt jelenti az osztatlan közös tulajdon...

drbjozsef # 2020.07.19. 18:55

Nem baj, ha be van jegyezve (hogy van, nem maga a szerződés, ugye) a földhivatalban.

Nem baj, ha van írásban.

Asse baj, ha hiteles, meg érvényes, jelentsen ez bármit.

De mivel LÉTEZIK szerződés (aka kialakult használati rend) a fentiek nélkül IS, ami alapján minden lakó a saját lakását használja kizárólagosan, az udvart meg közösen, bárkihez érkező átmenő forgalomhoz is, ezért a fentiek mind nem feltétlenül szükségesek.

Nem történik semmilyen változtatás. Igen, lehet, hogy több ember fog érkezni a kérdezőhöz, de nem ennek a ténye határozza meg, hogy ez jogszerűtlen lenne. Legfeljebb az, hogy ha ez ténylegesen, jelentős mértékben, kifejezetten zavaró a közös rész többiek általi használatában.

Pont ahogy a társasházban : igen, az ügyvédi irodába, meg a műkörmöshöz sokkal többen járkálnak be, de önmagában ennek a ténye nem jelent semmilyen gondot. Ha ezek a bejárók állandóan Piroska néni virágcserepébe vizelnek, és órákat ordibálnak az ablaka alatt, az már jelenthet.

Szomorú örökös # 2020.07.19. 13:36

MajorDomus

Ha társasházról lenne szó,semmi köze nem lenne hozzá a többieknek

Sőt szerintem ha érvényes és hiteles, a hivatalban bejegyzett használati megosztás van, akkor ugyanúgy eltolhatják a többiek a biciklit.

drbjozsef # 2020.07.19. 10:01

Tehát ha jól értelek, mivel a szomszéd wc-je pont úgy az enyém is, mint az övé, reggel átmehetek hozzá szarni.

Szerintem gondold ezt át még egyszer.

drbjozsef # 2020.07.19. 10:00

Tudom, hogy élhetetlen vagyok, de keresd már ki nekem azt a paragrafust.

Én nem találom.

MajorDomus # 2020.07.18. 18:46

Ptk osztatlan közös tulajdon.
A szoba,ahol masszíroz,éppen úgy a tiéd is,mint az övé!

Társasházban ez fel sem merülhet.

drbjozsef # 2020.07.18. 16:21

Értem, értem, de miért?
Monjduk megelégszem pár betűvel, mondjuk egy törvény számmal és paragrafussal.

MajorDomus # 2020.07.18. 15:42

Igen,csak nem vállalkozáshoz. Ha társasházról lenne szó,semmi köze nem lenne hozzá a többieknek.

drbjozsef # 2020.07.17. 18:16

Mert?

(Segítek, én azt feltételezem, hogy nem a közös használatú kertben akar masszázsszalont üzemeltetni, hanem a - feltehetőleg - kizárólagos saját használatában lévő lakásában. Szerintem eddig is jártak idegenek a közös területen keresztül az egyes lakásokhoz.)

MajorDomus # 2020.07.17. 17:28

Nem.

drbjozsef # 2020.06.27. 18:06

Ha azt akarod kérdezni, még mindig : bármit köthetsz, de a szerződésben nem résztvevő féllel szemben a szerződés nyilván nem hatályos.

Ha azt akarod kérdezni : igen, köthetsz, aki aláírja, azzal szemben hatályos.

De ezek nem tűnnek túl meglepő válasznak...

Csuklósbusz # 2020.06.27. 17:05

Ha tőlük vásárolok akkor bekerülök az osztatlan közösbe az állammal. Nade az állam az árverésen kívül nemsokmindent szokott csinálni a területével, ezért kérdem hogy használati megosztásit lehet-e csinálni úgy hogy van passzív fél is?

drbjozsef # 2020.06.27. 16:59

Nem értem. Ha tőlük vásárolsz, mit számít az állam?

Egyébként bármit köthetsz velük, az a magyar állammal szemben nyilván nem lesz hatályos.

Csuklósbusz # 2020.06.27. 09:18

Adott egy 3 tulajdonossal lévő osztatlan közös, melyből egy tulaj 50%-os aránnyal az állam.

Az állami részt mint földárverés árverezik mert tanya papíron.

Használati megosztási szerződést a természetes személyekkel lehet kötni úgy hogyha tőlük vásárolok akkor a tanyás rész legyen az enyém, az államé meg maradjon a föld?

drbjozsef # 2020.06.01. 05:40

SzSke,

Kifejezetten ahhoz van. Közös tulajdon esetén van elővételi jog törvény szerint. Társasházban általában a saját albetétedre, a külön tulajdonodra általában nincsen a többi tulajdonostársnak (hacsak nem kötik azt ki az alapító okiratban).

Esetedben érdekes kérdés, hiszen ha a lakások önálló helyrajzi számmal szerepelnek, akkor azokra nem vonatkozik, de a telekrészre igen, így bár bárki megszerezheti egy tulajdonostárs eszmei hányadát (!!!) a telekben, attól a megosztási szerződés érvényes, NEM használhatja azt a területet.
(V.ö.: lehet 1% tulajdonrészed a terület 99%-ának használatával, míg a tulajdonostársnak 99% tulajdonjoggal is csak 1% rész használatával.)

Ha egyszerre ad el 2-3 lakást, akkor ráhagyhatja a tulajdonosokra is a használat szabályozását (célszerűen a vásárlás előtt vagy egyidőben), de ha így egyesével, akkor első tulajdonosként úgy venném meg a részem, ha már előre le van fektetve minden részlet írásban (hiszen a 60-80% tulajdonos a Ptk. szerinti szavazásnál picikét előnyben van.)

MajorDomus # 2020.05.31. 19:39

Nincs
Zöldövezeti
Valóban tévedsz.....

SzSke # 2020.05.31. 18:53

Az előzőhöz még egy utolsó kérdés: az elővásárlási jognak van bármi köze az osztatlan közös tulajdonhoz, ill. ahhoz, hogy van-e megosztási szerződés vagy sem?

SzSke # 2020.05.31. 18:15

drbjozsef,
Köszönöm, ez így most már érthető.
Ha esetleg ezzel a jelenlegi tulaj nem akar foglalkozni, hisz ő szándéka szerint nem sokáig lesz már tulajdonos, A felvázolt szerződés létrehozását pl. én is kezdeményezhetem? Esetleg akkor készíteni ilyet, amikor már megvannak az új tulajdonosok?
Egyébként nem nagy területről van szó, és a lakások teraszai fizikailag is el vannak különítve, szóval az életszerűség nem indokolná azt, hogy bármiféle vita legyen a közös részek használatából, de én általában csak abban bízom, ami le van írva és jogilag is egyértelmű. Aztán persze van, hogy még ez sem elég garancia.

drbjozsef # 2020.05.31. 17:27

SzSke,

Akár úgy is tekinthetünk rá, mint egy négy lakásos társasház.
Tekinthetünk, bár nem az.

mitől társasház a társasház? Mármint jogi értelemben.

Attól, hogy társasházzá alakul. Vonatkozik rá a Tht. (kivéve, legfeljebb 6 albetétig, választhatja a Ptk. szerinti működést), alapító okirat kell, szmsz kell, közgyűlés kell, közös képviselő vagy intézőbizottság kell, meg mindenféle formaság.

Ezek az okiratok pontosan definiálják mi külön és mi közös tulajdon, ki mit hogyan használhat.

Társasház híján ezekre simán a Ptk. vonatkozik, ami szabályozatlanság esetén a folyamatos vita melegágya. (bár egyes társasházi közgyűléseket elnézve, még ez se akkora különbség).

Szerintem az lenne a célszerű, hogy a mostani tulajd készíttessen egy pontos felmérést a telekről, határozza meg, hogy melyik lakáshoz mekkora és pontosan HOL lévő terület tartozik kizárólagos használatba, ha a megközelítés miatt kell, akkor lehetnek közös használatú részek is (pl. autó vagy gyalogos bejáró). Most még bármit tehet, bárhogy kialakíthatja. Közös megegyezéssel bármikor módosíthatják a tulajdonosok, de pont ezért lenne neki is előnyös ezt most előre elintéznie, mert ha te már bevásárolod magad, akkor már a te beleegyezésed is kell a változtatásba. Még ha az nem is a te területedet érintené.

Csináltasson pontos térképet, ossza fel a területet használatra a házak között, lehetőleg ezt a valóságban is jelölje ki valamivel, és így adogassa el őket.

A szerződés létezését be lehet jegyeztetni a tulajdoni lapra, így ha valaki tulajdont akar vásárolni, látja, hogy van ilyen, elkérheti, megnézheti, és eldöntheti, megfelel-e neki. És nem éri meglepetés, hogy mégse ő használhatja a háza mögötti részt valamiért.

Zöldövezeti11 # 2020.05.31. 08:27

Ott olyan 8 milla amiből gazdálkodnak !