osztatlan közös tulajdon vs elővételi jog


woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 15:29

az OKT szaályai ( .-)) rád nem vonatkoznak, mert te nem vagy tulajdonostárs. Ha ez igy lenne ahogy mondod, akkor nem lenne értelme az elővásárlási jognak, mert akkor csak annyi lenne, hogy nem vagy szimpatikus és kész. Ez nem igy megy.

borbolya # 2006.11.29. 15:15

köszönöm a választ!
lehet, hogy ajándékozással vagy cserével fogok belépni az OKT-ba, bár jobban szeretném, ha sikerülne az OKT szabályaira alapozva vásárolnom.

szerinted semmiképp nem előzheti meg az OKT szabályain alapuló elővételi jog a szomszéd szerződésen alapuló elővételi jogát?

köszönöm!

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 15:13

ha nincs bejegyezve, akkor jóhiszeműséged vélelmezhető, ha ellenérték fejében szerzed.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 15:09

a társasházi tulajdonostárs elővételi joga nem külön jogszabályban biztosított elővásárlási jog.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 15:08

bár az is érdekes kérdés hogy ingatlanra alapított elővásárlási jog, ami nincs bejegyezve, az érvényes-e az ing. nyilvántartásban bízó jóhiszemű vevővel szemben.

borbolya # 2006.11.29. 15:06

probléma: PTK 145. §. (3): a külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha a tv kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővételi jogát.
ha az elővételi jogot az ingatlannyilvántartásba bejegyezték, akkor minden elővételi jogot megelőz.
a társasházi tv-t átnéztem, de elővételi jogot keletkeztető szövegrészt nem találtam benne.

szerintetek, az OKT szabályain - jogszabályon - alapuló elővételi jog megelőzi a társasházi szomszéd alapító okiraton - szerződésen - alapuló elővételi jogát, ha az nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve?

ha be van jegyze, egyértelmű a válasz: nem. vagyis a szomszédé lesz a lakás.

előre is köszönöm a választ!

sziatok

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 15:05

mondjuk elég necces megoldás, meg többletköltséggel jár, de meg lehet csinálni, hogy az egyik tulajdonos a saját tulajdonrésézt neked ajándékozza. Ilyenkor nincs elővásárlási jog. Persze ez színlelt szerződés, mert fogsz vételárat fizetni (persze ez csakakkor működik, ha van készoénzed) aztán mint tulajdonostárs megveszed a maradékot.

borbolya # 2006.11.29. 14:55

üdv mindenkinek!

lakás eladásával kapcsolatban van néhány kérdésem, amelyben segítségeteket kérem!

a gondom a következő: társasházi lakásban lakom bérlőként 5 éve.a lakás 2 magánszemély osztatlan közös tulajdona.a társasház alapító okirata elővételi jogot keletkeztet a társasházban lévő lakások tulajdonosainak egymás lakására nézve.
nem tudom, hogy ez az elővételi jog ingatlannyilvántartásba bejegyzett- e vagy sem.
az osztatlan közös tulajdonban lévő lakást a tulajdonosok csak nekem kívánják eladni, az elővételi jogával élni szándékozó szomszédnak nem ( rossz viszony).az osztatlan közös tulajdon ( továbbiakban: OKT) szabályai szerint a tulajdonostársaknak egymás tulajdonrészére elővételi joguk van. valamint, ha elővételi jogával az OKT-ban maradó tulajdonos a vevők közül kiválaszthatja azt a személyt, akivel OKT-ba kíván kerülni. ergo, ha a lakás egyik tulajdonosa nekem kívánja eladni a saját tulajdonrészét és a másik tulajdonos csak velem hajlando OKT-ba kerülni, akkor ez az alapító okirat alapuló elővételi jogot megelőzi. alátámasztja: PTK. 373. § (3).

elnézést, de darabolom a szöveget, mert egyszer már eltűnt.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 14:49

egy kicsit bővebben is kifejthetnéd :-)

borbolya # 2006.11.29. 14:41

s