bérleti szerződés felmondása

Süpek # 2007.05.30. 18:42

Köszönöm az ötletet nektek, még időben vagyunk, így holnap feldobjuk a témát, hogy a bérleti díj összegét vonjuk le a végösszegből. Amennyiben ez nem tetszik nekik, akkor lemondunk az albérletről. Ennyi!
Még egyszer köszi!
Sziasztok

SolnesM # 2007.05.30. 16:47

T. Süpek !

Nehéz dolog a ház/lakás vétel !
Tavaly a családom egy tagjával végig csináltuk - szerencsére minden kalamajkát megúsztunk !

ObudaFan # 2007.05.30. 16:39

Tényleg az a legjobb megoldás valószínűleg, ha eleve a 4 havi bérleti díj összegével kevesebbet írtok be vételárnak. Ha meg nem költözik ki idejében, akkor késedelmi kötbért kell kikötni.

Süpek # 2007.05.30. 15:01

Bocsi K.B.S.!
Nem mindenki, igazad van! Csak az idegtől már azt sem tudom mit írok!

T. Solnes M. !
Megerősítettél az aggodalmunkban, mindenki azt mondta hülyeséget csinálunk, ha bevállaljuk azt, hogy ott maradjanak, csak az a gond, hogy valahol jól jönne ez nekünk mivel mi kölcsönbe kaptuk a családtól a ház árát, amit a két lakásunk eladása után kapnak vissza. Így nem kellett sürgősen eladnunk a lakásokat, amit sokan kihasználva a végletekig lealkudnak. Ráadásul mifelénk nem kapkodnak a panellakások után. Nyugodtak lehetnénk, hogy van rá 4 hónapunk.
A párom is attól tart, hogy mi van akkor, ha megrongálják a jó állapotban lévő lakást? A kiköltöztetés nem probléma, már megbeszéltem pár alkoholista munkatársammal, hogy majd megyünk oda bulizni! Nem tehet ellene semmit! Biztos hatásos lesz! Már azzal is viccelődünk, hogy mit vegyünk nekik Karácsonyra!:-) Még átrágjuk a dolgot, aztán meglátjuk hogy beleugrunk-e és tönkremegyünk idegileg, vagy nyugodtan beköltözünk.

SolnesM # 2007.05.29. 14:04

T. Süpek !
Az a legkevesebb probléma, hogy adóznod kell - négy hónap után !
Te fizetsz, de mia biztosíték, hogy nem huzza el a kiköltözést, nem visz el plusz dolgokat - nem csupaszítja le a lakást.
Nem kell itt pénzforgalomról gondolkodni - a kialkudott vételár a 4 hónapi bérlettel kevesebb, én inkább azon gondolkodnék mennyit fizessek a már eleve problémás eladónak. Az igazi adásvétel - a tulaj átadja a lakás kulcsait, magyarul beköltözöl - te meg perkálod a sok - sok forintot !
És esetleg az eladó adózik !!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.28. 20:48

Pardon: nem azt mondta, mindenki. Azt mondta elég sokan.

Süpek # 2007.05.28. 20:24

Köszi! Nem vártunk bíztatást, csak ahogy írtad, mindenki így csinálja, épp ezért kérdeztük a jogi oldalát.
Inkább belevesszük a szerződésbe és fizetjük a 25%-ot, akkor legalább nem támadhatnak.

ObudaFan # 2007.05.28. 20:01

Hát nyilván késedelmi pótlékkal (ami a jegybanki alapkamat kétszerese), meg adóbírsággal járhat. De azért ettől függetlenül elég sokan csinálják így. Persze egy jogi honlapon senkitől nem fogsz olyan biztatást kapni, hogy te is csináld így.

Süpek # 2007.05.28. 18:34

Tisztelt Tanácsadók!

Olyan problémánk lenne, hogy lakás vétel előtt állunk és a tulaj, mivel építkezik, nem költözne ki, csak 4 hónap múlva ( de már a mi nevünkön lesz a lakás). Persze ennek fejében ő albérleti díjat fizetne. Azt szeretné, ha nem vennénk bele az adásvételi szerződésbe mert az "nekünk lenne jó" , mivel 25 % adót kell utána fizetni. Kérdésem az lenne, ha csak egymás között kötünk megállapodást, akkor bármi probléma esetén (pl. nem költözik ki, nem fizet) ő perelhet-e minket, azon a címen, hogy nincs bejelentve? Nagyon problémás család, már az ügyvédünkkel is összevesztek, mert nem értik meg, hogy csak tehermentesítés után kapják meg a ház összegét. Jelenleg ezen folyik a vita. Ezért nem tudjuk, hogy később vissza fognak e élni a megállapodással? Amennyiben belemegyünk, és ők feljelentenek, milyen összegű büntetésre számíthatunk? Kitenni ki tudjuk őket, mert a mi tulajdonunk lesz, csak nem mindegy, hogy milyen büntetéssel jár. Belemenjünk?Segítségüket előre is köszönjük!

monalisa1 # 2007.05.19. 13:44

Ezt a három hónapos felmondási időt úgy kell érteni, hogy ha a bérlő mondja fel és nagy hírtelen ki is költözik a bérleményből, minimálisan az egy hónapra esedékes díjat akkor is köteles kifizetni. Ha a bérbeadó mondja fel a szerződést, a bérlő legkésőbb 90 napig maradhat még, de közben fizetnie kell a vállalt kötelezettségeket.

SolnesM # 2007.05.19. 12:35

Kösz Kovács_Béla_Sándor !

Engem sok mással az tévesztett meg, hogy akik felhozták az időpontokat, soha nem tették oda - megállapodás hiányában érvényes ez a 3 hónap- így már világos - jó pap holtig tanul !
Az egy év szerintem akkor is húzos, az a 3 hónap elmegy !

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 12:05

Csak jelölt. Így aztán a megbízatásokat a proncipális vállalja. :)
De egy szerződés átnézése grátisz is belefér a szabadidőmbe. írj egy emilt.

DonDon # 2007.05.18. 12:02

Tisztelt kbs!
Ha elküldeném a bérleti szerződést és egyéb papírokat neked átolvasásra, természetesen a nevek kitakarásával, akkor tudnál nekem tanácsot adni hogy hogy lehet felmondani a szerződést? Mert a bérlő eléggé nehéz jellemű ember. Mint már valahol olvastam te ügyvéd vagy. És a tanácsadást természetesen nem kérem ingyér

Ahojtye

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 10:47

De morcos vagy Solnes! Szabad ám másképp megállapodni. A törvény előírása arra az esetre vonatkozik, ha a felek nem állapodtak meg sehogyan sem. És éppenséggel nagyfokú életismeret szülte, az a tapasztalat tudniillik, hogy a szerződést kötők hajlamosak bizonyos kérdésekről elfeledkezni. Olyankor aztán - törvényi rendelkezés hiányában - lehetne huzakodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 10:44

Természetesen igen. Nem azt mondtam?

SolnesM # 2007.05.18. 09:18

Akkor e 3 hónapos előírás szerint, ha megy a bérlő elviekben még a felmondástól számítva 3 hónapig fizetnie kell ??!!
Saját praxis : 1 hónap kölcsönösen a felmondási idő, de volt olyan esetem is, bejelenti az ügyfél : 3 nap múlva menne - semmi akadálya - mondtam ,de emlékeztettem, hogy 1 hónapban egyeztünk meg - végül elment 4 napra és fizetett 1/2 hónapot !
Nem tudom kik gyártják ezeket a lakás törvényeket, ismerik e egyáltalán az életet !!

DonDon # 2007.05.18. 07:14

kbs!
Ezt ki tudnád bővebben felyteni? Most akkor vonatkozik e magánlakásra vagy sem?

Ahojtye

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 06:18

Általában tartalmazza a lakásbérlet különös szabályait.

DonDon # 2007.05.18. 06:03

Meg tudnák/tudnátok mondani, hogy a többször módosított 1993. évi LXXVIII tv. az vonatkozik e magánlakásokra is, vagy csak az önkormányzati, illetve vállalati bérlakásokra? Sürgős lenne.

Ahojtye

tomas64 # 2007.05.17. 18:40

A lakástörvény rendelkezése szerint a felmondási határidő határozatlan bérleti szerződés esetén 3 hónap.

SolnesM # 2007.05.17. 16:47

h.- lan idejű albérleti szerződésnek egy év a felmondási ideje?
mondja dd

Nem véletlen egy régi kövület ez amit az un. városi legenda tart életben , mivel én is sokszor hallom ezt a kitételt, de a joghelyet soha nem adják meg precizen - meg akkor minek a szerződés ??

SolnesM # 2007.05.17. 16:43

Üdv ! monalisa1 !

Ezek szerint ha egyhónapra kötöm ki , nem jogellenes ????

monalisa1 # 2007.05.17. 16:30

Maximum 90 nap a felmondási idő, de megállapodhatnak ennél rövidebb időben is. (A jogszabályi helyet sajnos nem tudom.)

DonDon # 2007.05.17. 07:48

Meg tudnátok mondani hogy hol van az leírva, melyik törvényben hogy a határozatlan idejű albérleti szerződésnek egy év a felmondási ideje? Mert keresem de nem találom és én csak hallomásból tudom. Az pedig nem elég nekem.

Ahojtye

SolnesM # 2007.05.16. 16:43

Kedves DonDon !
Ha határozott idejű a szerződés, akkor annak kell lenni végének is ! És ha fél áron van az ajánlat, akkor nyilván megéri.
Jó ! nem fizeti a lakbért és még ő fenyeget perrel. Mit perel ? Hogy még kevesebb legyen a bérleti díj, vagy hogy eleve a tulaj fizessen ?
Oh régi cociálista idők !!