bérleti szerződés felmondása

fabyen # 2006.12.19. 19:14

Kedves Mindenki,

Gyors segítségre lenne szükségem a következő ügyben:
bérleti szerződésem van egy lakásra, melyet a holnapi nappal (dec. 20.) szeretnék felmondani.A szerződés határozatlan idejű, a felmondási idő 1 hónap, így holnapi felmondás esetén január 20-ai határidővel kell átadnom a kulcsokat.
A felmondást írásban szeretném benyújtani és holnap adnám postára elsőbbségi-ajánlott küldeményként.
Mi számít így a felmondás időpontjának? A levél feladásának dátuma vagy a kézhezvétel dátuma?

Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.19. 22:48

A közlés, itt a kézbesítés napja.

fabyen # 2006.12.20. 07:43

És ha felhívom telefonon ma, közlöm szóban is a felmondást tényét és azt is, hogy mai napon írásban is postára adom?
Mi érvényes a felmondásra? A szerződésben nincs kikötve a felmondás formája, csak a felmondási idő, ami 1 hónap.

Azért lenne fontos, mivel január 20-ai dátummal kötöttük a szerződést, és minden hónap 20. napjáig esedékes a következő havi bérleti díj. Tehát ha még mai nappal felmondom, akkor már csak a ma esedékes bérleti díjat kell fizetnem, ha jól logikázom, és január 20-ig kell visszaadnom a lakást.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.20. 08:26

Törvény írja elő az írásbeli felmondást. A szóbeli jelzés gesztus, de jogkövetkezményekkel nem bír.
Esetleg ha személyesen de írásban átadnád neki a felmondást.

SolnesM # 2006.12.27. 15:50
Nem tudom milyen kapcsolatban vagy a bérbeadóval, de ha levelezel problémás lehet ! Szóban mondj fel és közben vetess át egy írásos felmondást is. A számláid rendezve vannak ? Nyilván van letét - kaució is
  • a rendezetlen számlákat úgy kell belőni, hogy egyensúly legyen. A bérlők vannak azért mindig lépés előnyben - ha fizetnek ! üdv. SM
DonDon # 2007.05.16. 08:19

Tisztelt mindenki!
A szitu: Lakást vásárolnék, amiben bérlő lakik. Az adásvétel után szeretném felmondani a bérleti szerződést. DE
A Bérlőnek határozott idejű szerződése volt az legelső tulajjal. Amiben azt írták hogy addig tart a bérleti szerződés(a határozott idő) amíg a cég alkalmazásában áll( Ennek a cégnek volt a tulajdonában a lakás és ezt sa lakást eladta a cég, és az új tulajdonos a szerződésen nem módositott). Viszont nem szűnik meg a bérleti viszony ha a bérlőt létszámleépítés miatt bocsájtják el. És ez így történt. Kérdésem az hogy ilyenkor nem módosul a határozott idejű szerződés határozatlanná? Mivel a bérlő már pár éve egy új cégnél dolgozik. Én a lakást szeretném megvenni mert szinte féláron adják. A mostani tulaj felemelte a bérleti díjjat de a bérlő azt sem fizeti csak a "régi" díjjat. És perrel fenyegeti a mostani tulajdonost már hónapok óta, de még semmi nem történt. Mit tanácsolnak, tanácsoltok? Merjem e megvenni a lakást?

Ahojtye

SolnesM # 2007.05.16. 16:43

Kedves DonDon !
Ha határozott idejű a szerződés, akkor annak kell lenni végének is ! És ha fél áron van az ajánlat, akkor nyilván megéri.
Jó ! nem fizeti a lakbért és még ő fenyeget perrel. Mit perel ? Hogy még kevesebb legyen a bérleti díj, vagy hogy eleve a tulaj fizessen ?
Oh régi cociálista idők !!

DonDon # 2007.05.17. 07:48

Meg tudnátok mondani hogy hol van az leírva, melyik törvényben hogy a határozatlan idejű albérleti szerződésnek egy év a felmondási ideje? Mert keresem de nem találom és én csak hallomásból tudom. Az pedig nem elég nekem.

Ahojtye

monalisa1 # 2007.05.17. 16:30

Maximum 90 nap a felmondási idő, de megállapodhatnak ennél rövidebb időben is. (A jogszabályi helyet sajnos nem tudom.)

SolnesM # 2007.05.17. 16:43

Üdv ! monalisa1 !

Ezek szerint ha egyhónapra kötöm ki , nem jogellenes ????

SolnesM # 2007.05.17. 16:47

h.- lan idejű albérleti szerződésnek egy év a felmondási ideje?
mondja dd

Nem véletlen egy régi kövület ez amit az un. városi legenda tart életben , mivel én is sokszor hallom ezt a kitételt, de a joghelyet soha nem adják meg precizen - meg akkor minek a szerződés ??

tomas64 # 2007.05.17. 18:40

A lakástörvény rendelkezése szerint a felmondási határidő határozatlan bérleti szerződés esetén 3 hónap.

DonDon # 2007.05.18. 06:03

Meg tudnák/tudnátok mondani, hogy a többször módosított 1993. évi LXXVIII tv. az vonatkozik e magánlakásokra is, vagy csak az önkormányzati, illetve vállalati bérlakásokra? Sürgős lenne.

Ahojtye

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 06:18

Általában tartalmazza a lakásbérlet különös szabályait.

DonDon # 2007.05.18. 07:14

kbs!
Ezt ki tudnád bővebben felyteni? Most akkor vonatkozik e magánlakásra vagy sem?

Ahojtye

SolnesM # 2007.05.18. 09:18

Akkor e 3 hónapos előírás szerint, ha megy a bérlő elviekben még a felmondástól számítva 3 hónapig fizetnie kell ??!!
Saját praxis : 1 hónap kölcsönösen a felmondási idő, de volt olyan esetem is, bejelenti az ügyfél : 3 nap múlva menne - semmi akadálya - mondtam ,de emlékeztettem, hogy 1 hónapban egyeztünk meg - végül elment 4 napra és fizetett 1/2 hónapot !
Nem tudom kik gyártják ezeket a lakás törvényeket, ismerik e egyáltalán az életet !!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 10:44

Természetesen igen. Nem azt mondtam?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 10:47

De morcos vagy Solnes! Szabad ám másképp megállapodni. A törvény előírása arra az esetre vonatkozik, ha a felek nem állapodtak meg sehogyan sem. És éppenséggel nagyfokú életismeret szülte, az a tapasztalat tudniillik, hogy a szerződést kötők hajlamosak bizonyos kérdésekről elfeledkezni. Olyankor aztán - törvényi rendelkezés hiányában - lehetne huzakodni.

DonDon # 2007.05.18. 12:02

Tisztelt kbs!
Ha elküldeném a bérleti szerződést és egyéb papírokat neked átolvasásra, természetesen a nevek kitakarásával, akkor tudnál nekem tanácsot adni hogy hogy lehet felmondani a szerződést? Mert a bérlő eléggé nehéz jellemű ember. Mint már valahol olvastam te ügyvéd vagy. És a tanácsadást természetesen nem kérem ingyér

Ahojtye

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 12:05

Csak jelölt. Így aztán a megbízatásokat a proncipális vállalja. :)
De egy szerződés átnézése grátisz is belefér a szabadidőmbe. írj egy emilt.

SolnesM # 2007.05.19. 12:35

Kösz Kovács_Béla_Sándor !

Engem sok mással az tévesztett meg, hogy akik felhozták az időpontokat, soha nem tették oda - megállapodás hiányában érvényes ez a 3 hónap- így már világos - jó pap holtig tanul !
Az egy év szerintem akkor is húzos, az a 3 hónap elmegy !

monalisa1 # 2007.05.19. 13:44

Ezt a három hónapos felmondási időt úgy kell érteni, hogy ha a bérlő mondja fel és nagy hírtelen ki is költözik a bérleményből, minimálisan az egy hónapra esedékes díjat akkor is köteles kifizetni. Ha a bérbeadó mondja fel a szerződést, a bérlő legkésőbb 90 napig maradhat még, de közben fizetnie kell a vállalt kötelezettségeket.

Süpek # 2007.05.28. 18:34

Tisztelt Tanácsadók!

Olyan problémánk lenne, hogy lakás vétel előtt állunk és a tulaj, mivel építkezik, nem költözne ki, csak 4 hónap múlva ( de már a mi nevünkön lesz a lakás). Persze ennek fejében ő albérleti díjat fizetne. Azt szeretné, ha nem vennénk bele az adásvételi szerződésbe mert az "nekünk lenne jó" , mivel 25 % adót kell utána fizetni. Kérdésem az lenne, ha csak egymás között kötünk megállapodást, akkor bármi probléma esetén (pl. nem költözik ki, nem fizet) ő perelhet-e minket, azon a címen, hogy nincs bejelentve? Nagyon problémás család, már az ügyvédünkkel is összevesztek, mert nem értik meg, hogy csak tehermentesítés után kapják meg a ház összegét. Jelenleg ezen folyik a vita. Ezért nem tudjuk, hogy később vissza fognak e élni a megállapodással? Amennyiben belemegyünk, és ők feljelentenek, milyen összegű büntetésre számíthatunk? Kitenni ki tudjuk őket, mert a mi tulajdonunk lesz, csak nem mindegy, hogy milyen büntetéssel jár. Belemenjünk?Segítségüket előre is köszönjük!

ObudaFan # 2007.05.28. 20:01

Hát nyilván késedelmi pótlékkal (ami a jegybanki alapkamat kétszerese), meg adóbírsággal járhat. De azért ettől függetlenül elég sokan csinálják így. Persze egy jogi honlapon senkitől nem fogsz olyan biztatást kapni, hogy te is csináld így.

Süpek # 2007.05.28. 20:24

Köszi! Nem vártunk bíztatást, csak ahogy írtad, mindenki így csinálja, épp ezért kérdeztük a jogi oldalát.
Inkább belevesszük a szerződésbe és fizetjük a 25%-ot, akkor legalább nem támadhatnak.