Értem. Ez esetben gratulálok az új álláshoz; jó munkát, sok sikert!
Nemzetközi ügyvédi iroda
Kedves kbs,
nem EBRD, hanem többségi anyukája: az EIB:)
és már múlt idő...
Kacsa11
kbs,
de te ezt honnan veszed, hogy ott dolgozik???
AZ EBRD tudtommal nem ügyvédi iroda.
justi,
az Alkotmány már nem a sztálini, abból annyi maradt, hogy a főváros Budapest, meg hogy 1949. évi huszadik törvény.
És a hazai jogtudósok teljesítményét kár ennyire lebecsülni.
Szerintem olvass jogtörténetet. Én nem vagyok ennek nagy tudora, de ezt a két észrevételt mindenképpen meg akartam tenni.
kbs,
én nem feltételezem kacsáról, hogy hazudozna. Korábban azt írta, hogy az egyik nagy nemzetköziben dolgozik, de az hétpecsétes titok, hogy melyikben. Te honnan veszed, hogy nem igaz?
Nem vagyok jogász, ne köpködjetek meg nagyon :))
Azt kell mondjam, elég sok külföldi jogrendbe beleláttam, hogy a magyar jogrend kimagaslóan kiváló...
Mind az alkotmányunk, mind a többi törvények.
A helyzet az, hogy ez nem attól van, hogy a magyarok zsenik, és hogy a jogtudomány vezető kutatói nálunk élnek.
Annyi de annyi nagyhatalom vonult át rajtunk, és azok mind ránk erőltettek valamit a jogrendjeikből, és olyan sok helyről szedtük össze a jogrendet, hogy azt lehet mondani, hogy kb. 500 millió ember 1000 éven keresztül való gondolkodásának a kikristályosodása a mai magyar jogrend.
Az alapokat a rómaiaktól vettük át, és ők nagyon okosak voltak, és sokan és sokat gondolkodtak rajta. Van bőven ország a Földön, ahol még a római jogi alapelveket sem értik és tartják be.
Aztán a porosz jogrendből sokat vettünk át. De a porosz jogrend azelőtt meg sokat vett át a holland és francia gondolkodóktól is.
Aztán a monarchia ránk kényszerítette az osztrák jogrend számos részét.
Aztán az orosz birodalom. És itt álljunk meg. Azok a törvények, amik akkor jöttek, és onnan, azok igenis tudományos szempontból magas színvonalúak voltak. Volt szerencsém pl. nemzetközi magánjogi könyveket, többet, eredeti orosz szerzőtől sima tükörfordításban lefordított könyvet olvasni, magas szintű. A nemzetközi magánjogot is pl. az oroszoktól vettük át. Előttük nekünk nem volt ilyen. Az alkotmányunkat is gyakorlatilag ők írták, mi Sztálintól kaptunk alkotmányt, és igenis brilliáns. Sztálin és a jogtudósai gyönyörű törvényeket tudtak alkotni, az más kérdés, hogy úgy leszarták azokat a gyönyörű törvényeket, mint senki más a Földön. A szociális jogok törvényeit állítólag az EU más országai a keleti blokk országainak törvényeiből másolgatják mostanában magukhoz... Aztán, 1945 előtt bírósági eskü rendszer volt, meg főtárgyalás rendszere... Az oroszok szüntették meg azt a baromságot, és jól tették...
Aztán az EU jogharmonizációja. Rengeteget gazdagodott a magyar jogrend...
Szóval, egy nagyon kiforrott, kikristályosodott jogrend, de ebből 10% alatt lehet a hazai jogtudósok hozzáadása, a nagy része CTRL + C, CTRL + V.
Iniuria non excusat iniuriam
na Kacsa, most lebuktál :)
Kacsa nem nemzeközi ügyvédi irodában dolgozik. Sőt, egyáltalán nem ügyvédi irodában dolgozik.
Jó, Kacs, azért néha kell egy-egy betévedő. Én úgy örülnék, ha valaki bejönne az utcáról, és beszélni akarna az etikai kódexekről:-).
Sunshine after the rain.
Kacsa,
egyszer leírhatnád, nagyjából hogy néz ki egy nap, meg hogy miket kell csinálni. Én már gyakorlatra nem mehetek nk-ba, de kíváncsi lennék, milyen lehet. Dolgozni meg nem tudok menni, mert nem ütöm meg ezeket a magas mércéket (egyelőre legalábbis biztos nem).
egyetértek...:)
de azért így is kell ügyfelezni néha...sajnos.
Kacsa11
Szerintem ez külön öröm:-).
Sunshine after the rain.
Annak érdekében, hogy visszatérhessen a topic az eredeti kiinduláshoz, eszembe jutott, hogy feltegyem azt a kérdést, amiről egyébként már régebbóta gondolkodom: a nemzetközi ügyvédi irodában nem rossz az ügyvédeknek, hogy nem találkoznak ügyfelekkel, csak írják a szerződéseket, hogy max. e-mail, telefon, de személyes kontaktus nincs?
Azok legalább nem ártanak senkinek.
És az is baj, hogy rossz dolgokról hisszük azt, hogy érték. Teszik ezt elsősorban a bocskaimentés nagymagyarjaink...
Na igen, a magyaroknak ki kell állniuk magukért, de ehelyett inkább nyaljuk az amerikaiak és a többieknek a... pedig nem kéne mindent átvenni, és majmolni azt, ami onnét jön. Példának okáért a magyar népzenét lehetne népszerűsíteni. Nálunk a rádiók ehhez képest főként angol nyelvű számokat játszanak, magyar zenéből pedig a legalját, ami egyébként is a külföldieket utánozza le. Az a probléma szerintem, hogy nem vagyunk tisztában a saját értékeinkkel. Ez nagy hiba.
Csak a tizedét vegyük át a franciák jó értelemben vett nacionalizmusának, könyörgöm, csak a tizedét!
Csak egy picit próbáljunk már meg nem úgy viselkedni, mint a "művelt nyugat" gyarmata.
A németnek ergó evidens, hogy egy magyar cégnek németül ír, engem meg hülyének néztek, amikor erre azt mondtam, hogy OK., akkor mi meg válaszoljunk magyarul...
De persze arra is kíváncsi lennék, hogy egyes nagy áruházláncok az "anyaországukban" hány hónapig (vagy napig) tudnának megélni, ha az ottani vásárlókakkal azt csinálnák, mint itt a magyarokkal.....
De mint történelmi tanulmányainkból is tudjuk, a gyarmatokon a bennszülöttekkel minden megengedett.....
Franciák! Hmmm... Éltem ott pár évet. Nem akarták elhinni az Európa Tanácsban, tehát nemzetközi szervezetben dolgozó franciák, hogy más országokban nem Franciaország van a térkép mértani közepén. Náluk ugyanis a térképek némi kegyes torzítással az északi félteke meg a keleti félteke javára így hozzák le. :-) De azért persze hogy ott sem mindenki ilyen. :-)
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
máshogy szólított, de a lényeg ez volt:)))
Biztos ezt mondta a kiszemelt hölgy: "Jaj, bandeeraz, te még ezt is tudod?":-)))
Sunshine after the rain.
ÁÁÁ, Pataki, neeee!!:)))
Apropó, most hétvégén debütáltam Mousse au chocolat-készítésből. Nagyon frankó desszert, nőelkápráztatásra az egyik legideálisabb:))))
Lefogadom, hogy Pataki Pál tankönyvcsalád:-).
Sunshine after the rain.
Nekem az tetszik, hogy a lois-t régente loix-nak írták, pl. Montesquieu is.
Sunshine after the rain.
Nálunk beérték a canard d'orange-zsal, bécsi szelet azér az már extra, főleg a nevét elnézve...:D
A francia írásról:
franciák úgy írják, hogy RICHELIEUX, és úgy ejtik, hogy Dümá (Dumas). :D
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02