Nemzetközi ügyvédi iroda

Legislator # 2009.04.12. 14:06

L'escalope de viande de veau á la viennoise:-))) a pontos neve. (Ez a borjú bécsi). Röviden escalope viennoise. Ilyeneket a gimiben csípőből kellett tudni, a tanárnőnknek volt követelményszintje.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.04.12. 10:37

ja roti, tényleg, az hát! :D köszi!

bandeeraz # 2009.04.12. 10:33

a broti az nem roti?

Impossible # 2009.04.12. 10:26

Na, milyen jó kis beszélgetés kerekedett itt! Sajnálom, hogy belepofátlankodom, de késztetést éreztem rá. :D

Szóval bementem Dél-Franciaországban egy várba, körbe lehetett sétálni a falon...utazásokon én mindig a wc-t keresem, ezúttal is így volt. Bementem a recepcióra vagy ilyesmire, és ott megkérdeztem, merre van wc. Erre a nő elkezdett beszélni. (Ez még gimnazista koromban volt.) Nem értettem, mit beszél, valamit nagyon magyarázott, én meg csodálkoztam, hogy nem értek egy kukkot sem, hogyan lehet ez...
Aztán rájöttem, hogy ja ez biztos angolul beszél, azért nem értem. Ekkor mondtam neki, hogy en francais s'il vous plait, parce que je ne comprends pas. Gondolom, meglepődött magában azon, hogy a turista angolul nem tud, franciául meg igen. :D Aztán elmondta, hol a wc, így el is jutottam a wc-ig (az már részletkérdés, hogy be volt zárva, ezért a vár melletti mezőn kellett elintéznem a dolgot).

Leg,

Mi a Wiener Schnitzel franciául? Gondolom, úgy nem elég, hogy "broti".

Legislator # 2009.04.03. 19:03

Szerintem minden gyarmatosító nemzet gyarmatosítottként kezeli a szolgalelkeket. /Van olyan népcsoport, aminek ez is a neve:-)))/. Elítélem az egész dolgot. Pl. nem egy antikvárius, meg vendéglős van, akinek az idegen szóra rezgő üzemmódra kapcsol a nyelve, a magyarokat meg semmibeveszik. Ha magyarul kell beszélni, búval béleltek, németül meg olyan vidámak, mintha... Na mindegy. Egyidőben az USÁ-ban is ment ez a külföldieknek ugrálás, de gyanúm szerint most nem divat.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.03. 18:56

Én tudok franciául, velem mindenki kedves volt mindig Párizsban:-))). Kábé egy franciával találkoztam, aki jól nyomta angolul, mindenkinek szar volt az angol kiejtése. De volt olyan, német-francia kéttannyelvű jogi képzésre járó német srác, akinek én mondtam meg franciául a Wiener Schnitzel-t. /Innen is köszönet Madame H.-nak, hogy olyan jól megtanított a nyelvre:-)))/.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.04.03. 05:56

egyébként vannak normális franciák is...
ismerek egy franciát, aki angolul nem tudott csak németül...vele németül beszéltem...
minden francia ismerősömmel, meg angolul.

Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.04.03. 05:54

Kedves Egyjogász,

a nagyon kedves franciák ezen nagyon kedves francia szokása élő egyenesben azért nem annyira nagyon kedves...
meg is fogadtam, hogy nem teszem be többé a lábamat a szaros országukba...
amikor utoljára ott jártam, és a Louvre-ban (is) minden csak franciául volt kiírva, persze francis francia egy darab sem volt szinte az egész múzeumban, akkor édes bosszúként nem kísereltem meg többé, hogy angolul vagy a saját francos nyelvükön kommunikáljak velük...átváltottam németre!:)))

egyébként nem kell őket túlbecsülni: németeket sem kezelik úgy mint egy gyarmatot, oszt' mégis beszélnek angolul...

Kacsa11

Egyjogász # 2009.04.03. 05:26

Ez a nagy angolmánia csak nálunk dívik ennyire.
Egy valamirevaló francia még akkor sem szólal meg angolul, ha egyébként tudna.

Ezt csak onnan tudom, hogy egy francia ügyfelünk (perfekt angol) egy tárgyaláson tolmáccsal beszélt az angol partnerral.

Értetlenkedésemre közölte, hogy ha a rühös angolja (sic.) vele akar üzletelni, akkor tanuljon meg franciául, vagy hozzon tolmácsot, de nehogy már azt higgye, hogy az ő nyelve magasabb rendű, mint a franciáké.

Persze Franciaországot nem is kezelik úgy, mint egy gyarmatot.....

Impossible # 2009.04.01. 16:43

Azért Kacsáról azt kell tudni, hogy angolmániás. :D

Kacsa1111 # 2009.03.01. 21:24

Kedves kófic,

nemzetközi irodára semmi esélyed, ha nem tudsz angol nyelven dolgozni...
és tök mindegy milyen diplomád, vagy nyelvvizsgád van...

talán osztrák, német nemzetközi irodákban lehet esélyed angol nélkül...
de csak nagyon talán.

Kacsa11

Legislator # 2009.03.01. 17:00

Mihez képest kiemelkedő? Ez azért szubjektív kategória. Főleg annak a véleménye dönt, aki munkaadóként/szolgálatadóként megítéli az adott nyelvtudást.

Sunshine after the rain.

Eweol # 2009.03.01. 16:02

csak érdeklődtem, mi számit manapság az álláskeresők nyelvén kiemelkedőnek :)

kófic # 2009.02.26. 15:16

:)

Hát azt jelenti hogy van egy rigós meg egy nemzetközi felsőm, meg hogy tanultam 2 szemesztert Németországban.

Asszem ezt már az álláshírdetők nyelvén azt jelenti! :) De csak azért írtam így mert olvastam egy hírdetést valahol ahol kiemelkedő nyeltudást vártak, amit tudni kellett alátámáasztani. Én nem vagyok elszállva magamtól...

Miért?

Eweol # 2009.02.26. 00:39

mit jelent az a "kiemelkedö, de tényleg" német nyelvtudás?

Grád András # 2009.02.24. 12:28

A Fiataloknak!

Nekem annak idején kezdő jogász koromban azt mondta az apám, hogy az ember 35 éves koráig keményen dolgozik a nevéért, onnantól a neve keményen dolgozik érte. Ez így persze nem teljesen igaz, mégis személyes tapasztalásom, hogy sok igazság van benne! A másik szerintem jó mondása az volt az öregemnek, hogy sokan álmodnak sikerről, csak az odavezető út árát sokallják. Hát... én is úgy látom, hogy ez bizony eléggé így van!

Nem lettem "nagy ember", talán nem is szerettem volna, de vittem valamire, és tudom, hogy mennyi munka van mögötte! Viszont az út: sok munkával vinni valamire, mindenki előtt nyitva áll. Úgyhogy ezt bíztatásnak számom! :-) Üdv és remélem mennél többekkel találkozunk 28-án:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kófic # 2009.02.24. 12:06

Akkor egy új felvetés!

Elkezdtem nézelődni, érdekel a véleményetek!
Kiemelkedő, de tényleg (írásban szóban) német nyelvtudással, nappalis cum laude diplomával (éppn folymatban államviazsákkal, de ennyi biztosan lesz, summára nincs esélyem 0,01 híjján) meg mindennnel amit általában egy jelölttől elvárnak

DE középfokú angol nékül (főleg jogi angol nélkül) és Pécsi nem ELTE (mert már ilyen kikötést is olvastam)
egyáltalán meg lehet csípni ilyen "kizsákmányoló, ámde szakmailag kiemelkedő" munkát?!?

az álamom ez volt, de tényleg, amikor elkezdtem nézelődni szertefoszlani látszik. (most ott tartok bárcsak jobban tanulatm volna 1.évben is, meg ott, hogy irány a közigazgatás (pár év hibernáció) de alatta legalább lesz időm magamra szedni magas szintű angol és vagy még francia vagy orosz vagy valami nyelvet!

nos álláspontok! :)

Legislator # 2009.01.29. 05:02

Kedves Kacsa,

Ezt nem ismertem:-). Arról a mondásról már nem is szólva, hogy sokaknál kocsma után első a család:-).

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.01.26. 17:14

Kedves Rexor,

régi vicc, de idevág:

isten, haza, család!
az isten se megy addig haza, amíg otthon van a család!
:)))

Kacsa11

Rexor # 2009.01.26. 15:57

Nemzetközi ügyvédi iroda témakörhöz hozzászólva: én is dolgoztam 2 évig egy ilyen gyárban. Nagyon jó hangulat volt, de azt tényleg elfelejthette az ember, hogy magánélete legyen (és persze, hogy olyan csacsi gondolatai legyenek, hogy otthon fog vacsorázni :). Tanulni is lehet ebből (bár volt olyan, hogy 1 héten keresztül éjszaka 2-ig benn voltunk, úgy hogy 9-kor kezdtünk reggel). És még azt is hozzátenném, hogy nemcsak a jelöltek, hanem a rutinróka szakvizsgázott ügyvédeknél is általános volt a túlóra.

Röviden: ha valakinek nincs családja, gyereke, annak tényleg jó tanulópénznek. Ha valaki esetleg a családjával is szeretne kisebb időt tölteni, az jobban teszi, ha vált.

Egyjogász # 2009.01.16. 10:11

Ez engem is érdekelne, hogy már egyetemista korban hogyan lehet megélhetést biztosító méretű fizető ügyfélkört kialakítani.

Gondolom ez nem csak a jogászpalántát megkereső rokonokból, szomszédokból, ismerősökből állt, ilyenek engem is megtaláltak már egyetem alatt, de fel sem merült, hogy fizessenek, pedig volt akinek megírtam ingatlan adás-vételi szerződést is, és az ügyvéd által "pecsételt" példányon ahhoz képest egy betű változtatás nem volt - azt nem tudom, az ügyvédnek fizettek-e, de az is valami haver volt.

Az ügyvéd által felszámított "pecsételési díj" meg guszta...., de megerősíti látszik az a mondjuk legendát, hogy vannak ügyvédek, akik jelöltek tartásából és a jelöltekről lehúzott sápokból élnek...

De az biztos nem Magyarországon van.....

bandeeraz # 2009.01.16. 09:53

El tudom képzelni milyen komoly ügyfelek voltak azok, akik egy frissen végzett egyetemistának adták a munkát. Biztos a diákönkormányzatból kilopott pénzeket mosta tisztára:))))

Kacsa1111 # 2009.01.16. 09:28

én meg olyan urban legend-et hallottam (barátom volt évfolyamtársa, szóval nem is annyira legend...), hogy kijőve az egyetemről saját ügyfélkörrel, kvázi ügyvédként kezdett tevékenykedni...
egy idősődő ügyvéd ismerősénél volt bejelentve, akinek minden járulékot kifizetett, és további 10%ot minden pecsételésért...

Kacsa11

Egyjogász # 2009.01.14. 22:07

Talán nem is lenne baj, ha a szakvizsgarendszerben és a 3 éves gyakorlat (persze aki kitalálta annak még 2 éves gyakorlati ideje volt, de ebbe ne menjünk bele) megszerzésének rendszerében, feltételeiben gyökeres változtatások történnének.

Szállonganak olyan városi legendák pl., hogy vannak olyan jelöltek, akik csak papíron kapják meg a minimálbért is, egyébként az az után járó közterheket is ők fizetik be maguk után, sőt a durvább változatban ezen felül még fizenek is az őket alkalmazó ügyvédnek "gyakorlati idő megszerzési díjat".

De olyanról is hallottam már, hogy az egyébként egész mással foglalkozó jogász falból van bejenlentve az ügyvédi irodába jelöltnek, hogy teljen a gyakorlati idő.

Ez így helyes lenne?

Kacsa1111 # 2009.01.14. 10:02

Kedves Eweol,

természetesen, a nálunk hatalmasnak számító 30-40-50 fős irodák (egyébként a létszám néha becsapós, mert nálunk nemcsak a szakvizsgázott ügyvédeket számítják bele) boldogabb országokban közepesnek számítanak...

én csak azt akartam mondani, hogy ha nálunk bevezetnék azt, amit bandeeraz mondott, miszerint 3-4 fős (szakvizsgázott ügyvéd) irodától fölfelé lehessen jelöltet alkalmazni, akkor kevés iroda maradna Magyarországon, mely jelölteket alkalmazhatna...
figyelembe véve azt a létszámot, amely minden évben kijön az egyetemről, elég messzire ható változtatás lenne ez...

Kacsa11