Nemzetközi ügyvédi iroda

Eweol # 2009.01.13. 20:54

Nálunk még a nemzetközi irodák is viszonylag kis létszámmal dolgoznak, pl. 30-40 jogász felett alig van valaki...

(A "jobb sorsú" országokban is ugyanúgy vannak egy-két személyes irodák is)

bandeeraz # 2009.01.13. 14:24

Mindig is tudtam, hogy a kamarát fel kéne robbantani. Jelenleg elérjük azt, hogy jogásznak lenni egyet jelent az ügyvédkedéssel.

Egyjogász # 2009.01.13. 14:14

Húúú, csak aztán ezt nehogy olvassa az ügyvédi lobby....

Egy Kft. által alkalmazott jogász az már jogtanácsos, és az nem járja, hogy a jogtanácsosok az ügyvédek boltját rontsák....:)

Nem tudom ugyanis mi az oka, hogy a jogtanácsosok jogállását jelenleg is egy 26 éves tvr. szabályozza, és ahol csak lehet, ott nyirbálják a jogtanácsosok jogosítványait. (Pl. 2008.12.31-ig megbízási szerződéssel is dolgozhatott a jogtanácsos több cégnek is, január 1-től az erre vonatkozó jogszabályt hatályon kívül helyezték, újat meg nem alkottak.)

Arról annó hallottam információkat hogy az 1990-es "ügyvédkormány"-nak voltak olyan elképzelései is, hogy a jogtanácsosságot, mint olyat meg kell szüntetni, és legyen mindenki ügyvéd, de ezt aztán nem vitték végig következetesen....

bandeeraz # 2009.01.13. 13:55

Emellett át kéne gondolni a jogi szolgáltatások jelenlegi rendszerét. Sztem manapság a jogi szolgáltatások nagy része nem különbözik a könyvvizsgálattól. Miért ne adhatna káefté (tanácsadó cég) jogi tanácsokat, ha alkalmaz jogászt, aki szakvizsgázott és felelősségbiztosítást is kötött?

bandeeraz # 2009.01.13. 13:52

Pedig az lenne a jó irány, ha leszűkítenénk az alkalmazás lehetőségét. Egyéb módon pedig a koncentrációt segítené elő, ugyanis nem végezné el a munkát az ügyvédjelölt, ezért társulni kéne azonnal, mert egyedül az ügyvéd úr már nem tudná biztosítani a mercire valót. És csiribí-csiribá, egyből létrejönnének kicsit nagyobb irodák.

Kacsa1111 # 2009.01.13. 13:05

Kedves bandeeraz,

a létszám limit azért nem müködne, mert magyarhonban tipikusan 1-2-3 fős irodák/egyéni ügyvédek vannak többségben...
azaz a kínálati oldal nagyon leszűkülne.
Nálunk boldogabb országban, ahol az irodák mérete jóval nagyobb: pl. a válságra való tekintettel az egyik nagyobb londoni iroda úgy döntött, hogy kicsit leépít és ezért elküld 80(!) ügyvédet (a hír itt volt olvasható), ott müködhetne...

Kacsa11

bandeeraz # 2009.01.13. 12:42

Én egyszerűsíteném a dolgot: egyfelől liberalizálnék azaz munkaviszonyon kívül is lehetővé tenném a gyakorlat megszerzését (polgári jogviszonnyal), másfelől szigorítanék, azaz nem minden ügyvédnek és ügyvédi irodának tenném lehetővé ügyvédjelöltek alkalmazását (mondjuk csak legalább 2-3 fős iroda után pl.) és egyébként meg fegyelmi eljárást és kizárást vonna maga után, ha valaki munkaviszonyban alkalmaz valakit, de mondjuk visszakéri a pénzt, vagy azt mondja, hogy saját maga után adózzon.

Emellett szétbontanám a szakvizsgákat is. Pl. ha valaki olyan ügyvéd akar lenni, aki csak polgári területen akar eljárni, akkor letehetné csak azt a szakvizsgát, és mondjuk csak arra a területre kapna jogosultságot. Emellett külön kéne igazolni a három területre megszerzett gyakorlatot. Így nekem nem kéne szenvednem azzal a rohadt büntetővel:D

Kacsa1111 # 2009.01.13. 12:31

Kedves Egyjogász,

amikor még nyáron a jelöltek kollektív fellépésének szükségességét emlegettem, akkor el lettem küldve melegebb éghajlatra...
szóval nálam nyitott kapukat döngetsz:)

én is kiváncsi lennék, hogy mi visz arra valakit, hogy 5év egyetem után minimálbérért helyezkedjen el, és ezért adott esetben ugyanúgy 10-12 órát dolgozzon, mint egy nk-i irodában...
mert ha egyetlen jelölt sem fogadna el ilyen ajánlatot, akkor vagy a) meggondolná magát a leendő munkáltató, és mégsem venne fel jelöltet, vagy b) emelné az ajánlatát...
persze ez csak elméleti megoldás.

Kacsa11

Egyjogász # 2009.01.13. 12:08

Úgy tűnik itt lentebb többen is úgy gondolják, az teljesen természetes, hogy egy jelölt napi 12-14 órákat dolgozik rendszeresen, minden fajta rendkívüli munkavégzés elrendelés (és kifizetés) nélkül.

Pl. volt már példa arra, hogy egy önérzetes jelölt bejelentett egy ilyen törvénytelen túlóráztatást a munkaügyi felügyelőségen (vagy pl. azt, ha minimálbért sem kapott fizetésként, mert erről is olvastam panaszokat)?

Vagy annyira nagy a kiszolgáltatottság, hogy amit egy szakmunkás vagy egy építőipari segédmunkás meg mer lépni, az egy jelöltnél szóba sem jöhet?

Kacsa1111 # 2009.01.13. 11:54

miért esne?

Kacsa11

Egyjogász # 2009.01.13. 00:31

Egy autószerelő műhelynek is olcsóbb, és jobban megéri, ha ugyanazt a munkát egy alkalmazott végzi el 14 órában, mintha felvenne két szerelőt.

Mégsem teheti meg, mert ott a munkaügyi felügyelőség ellenőrzi, hogy betartják-e az Mt. munkaidőre is pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseit.

Egy ügyvédi iroda munkáltatóként miért esik más megítélés alá????

Kacsa1111 # 2009.01.12. 19:17

hogy ne szegjék meg a törvényt?:)

Kacsa11

Impossible # 2009.01.12. 18:40

Nem akarok ebbe a témába belekontárkodni, nade abba nem gondolsz bele, hogy az nekik hol éri meg? Mert nyilván nem éri meg anyagilag, nemdebár? Akkor meg minek vennének fel többet?

Kacsa1111 # 2009.01.11. 17:03

Kedves Egyjogász,

gondolhatod, hogy teljes mértékben egyetértek azzal, amit leírtál...fel kell venni több embert...
ezt már korábban egy másik topic-ban leírtam...vagy valami ilyesmit.:)

Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.01.11. 17:01

bár az is a témához tartozik, hogy ha akkora zseni vagy, hogy 8 óra alatt elvégzed azt, amit a kollégáid 10-12 óra alatt, akkor sem mehetsz haza, mert további elvégzendő munkákat kapsz, és visszaáll az egyensúlyi helyzet (napi 10-12 óra munka) :)))

és még azt is hozzátenném, hogy a napi 14-16 óra munka nem általános még nk-i irodáknál sem...hébe-hóba előfordulhat, de nem minden nap.

Kacsa11

bandeeraz # 2009.01.11. 15:21

mondjuk 10-11 óra munkáért még nem fog ugrálni senki. De a 14-16 az durva, aki ennyit dolgoztat kapja be és kész. Egyébként, ha az ügyvéd felvenne még egy jelöltet, miből lenne neki pénze Audira? Erre is kell gondolni:)))

Impossible # 2009.01.11. 15:02

De nem az sérti meg, hanem Te. :D

Egyjogász # 2009.01.11. 13:22

Az alapkérdés az, hogy egy nemzetközi (vagy nem nemzetközi) ügyvédi irodában güriző alkalmazott jelölt munkajogilag miért nem kezelendő egyenlően bármely más munkavállalóval?

Azaz főszabályként a jelölt is az Mt. szerinti munka- és pihenőidők betartásával dolgozik, ha pedig a munkáltató ügyvéd/iroda ezt megsérti, akkor ugyanúgy meg kell bírságolni mint pl. egy építési vállalkozót.

Impossible # 2009.01.11. 12:47

Nade ha nem akarsz, nem kell dolgoznod 14 órát. Nem ők dolgoztatnak, te akarsz dolgozni. Egyáltalán jelentkezni sem fontos oda. Van, aki nem is teszi (pl. én). :D

Egyjogász # 2009.01.11. 12:20

Hát ha ezt így megkérdezted volna, nagy eséllyel biztos nem jutsz be:))

nanizo # 2009.01.11. 12:15

Egyjogász: lehet hogy megjátszom a dolgot, de ahhoz az kell, hogy bejussak :))
Egyébként ez az Mt-.s dolog érdekes szempont, ez ilyen formán nem jutott eszembe, pedig ott kellett volna megkérdezni tőlük, hogy ugye tudják, hogy illegálisan akarnak dolgoztatni...?

Egyjogász # 2009.01.11. 12:11

Kacsa,

ismerek olyan esetet (persze nem nk. ügyvédi irodánál), ahol a munkavállalók ilyen "önkéntes" bentlétért hétszámjegyű munkaügyi bírságot kapott a munkáltató.

Egy Dr. Pál Lajos (egyébként ügyvéd) által tartott munkajogi fejtágítón meg valaki megkérdezte (persze szintén nem nk. ügyvédi irodától), hogy hát ő mit csináljon munkáltatóként, annyi a meló, hogy egyszerűen nem tudják betartani az Mt. munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseit és sokszor 12-13 órákat is dolgoznak naponta a munkavállalók.

Dr. Pál Lajos úr válaszának lényege az volt, hogy annyi munkavállalót kell alkalmazni, akik az adott munkamennyiséget az Mt. szabályainak betartásával
el tudják végezni. (Azaz főszabályként 8 órában.)

Tehát ha napi 16 órányi munka van egyszerű a megoldás, nem egy jelöltet kell alkalmazni, hanem kettőt...

Lehet hogy érdemes lenne egy bejelentést tenni a munkaügyi felügyelőségen a nk. ügyvédi irodák ezen gyakorlatáról????

(Pl. "Egy ügyvédjelöltnek csúfolt bérrabszolga" aláírással:)) )

Impossible # 2009.01.11. 09:34

Ja bocsánat, az ügyvédek nem állnak munkaviszonyban, nem az ügyvédjelöltek.

Kacsa1111 # 2009.01.11. 08:46

Kedves Impossible,

jó esetben igen:)))

Kacsa11

Impossible # 2009.01.11. 08:44

Kacsa,

és munkaviszonyban állnak???