Mostanában jelent meg a sajtóban, hogy Hunvald Györgyöt mással is vádolják, nem csak az eddigi dolgokkal.
Nem a személy az érdekes, hanem a sajtóhír. Problémás nekem, hogy a sajtóban összekeverik a magánokirathamisítást és a közokirathamisítást. (Sok esetben egyszerűen "okirahamisítást" írnak.) Egészen más dolgokról van szó szerintem. Hazudni általában lehet, a törvény nem tiltja. De ha ezt más kárára vagy jogtalan haszonszerzésre használják: magánokirathamisítás... A közokirathamisítás már egészen más: hazudni sem szabad!
Most azonban nem csak a sajtóról van szó.
Az történt, hogy Hunvald György néhány napig más nevén bújkált, mert el akarta kerülni a letartóztatását vagy őrizetbe vételét. A szállodában más nevét és személyi igazolványszámát diktálta be. Ez - a sajtóközlemény ügyészségre hivakozik - mely szerint "magánokirathamisítás".
Szerintem viszont közokirathamisítás. Mert a törvény szerint aki más igazolványát használja fel, az elköveti ezt a bűncselekményt.
Ha az illető pontosan adta meg a személyi igazolvány szá,át - szerintem akkor elkövette... Ha viszont rossz számokat diktált be, akkor nem...
Nem jó mindig a pontosság...
Mit gondoltok erről?
Magánokirathamisítás vagy közokirathamisítás?
bellicus
2009.10.02. 00:57

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Címkék
adatvédelem
adózás
alapjogok
Alkotmánybíróság
alkotmányjog
bíróság