Ügyvédi ellenjegyzés


lajcsó # 2012.05.31. 18:36

"A felek jelenléte nélkül a már aláírt ingatlan vásárlási nyilatkozatot ellenjegyezheti ügyvéd?" Természetesen, igen. Az ügyvédi ellenjegyzés egyrészt azt tanúsítja, hogy okiratot a felek az ügyvéd előtt írták alá, nem pedig azt hogy az ügyvéd ellenjegyzése a felek együttes jelenlétében történt. Ha valamelyik szerződő fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, arról nem feltétlenül az ügyvéd tehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 17:10
  • Nem szükséges, hogy a felek egy időben vagy egy helyen írjanak alá.
  • Az sem szükséges, hogy az ügyvéd a felek jelenlétében lássa el ellenjegyzéssel az iratot.
  • Ugyanakkor a gyakorlatban az ügyvédi törvény 27. § (3) bekezdését úgy értelmezik, hogy az ügyvéd nem ellenjegyez olyan iratot, amelyet nem ő szerkesztett.

De hát nem is erre kíváncsi a kérdező valójában. Fogást keres egy kollégán, aki adásvételi szerződést készített nekik.

30-06 # 2012.05.31. 16:59

Ha mindenki előtte írta alá, vagy az aláírást magáénak ismerte el , akkor ellenjegyzeheti. A felek együttes jelenléte szükséges.

PancsiCocó # 2012.05.26. 08:40

Tisztelt Jogi Fórum!

A felek jelenléte nélkül a már aláírt ingatlan vásárlási nyilatkozatot ellenjegyezheti ügyvéd? Ha nem, mekkora vétségnek számít?
Súlyosbító körülménynek gondolom,hogy ügyfele közben nem teljesítette az iratban foglaltakat ( el sem indította a hitelezés folyamatát, így persze, hogy nincs pénze) azaz elállt a vételi szándéktól.Engem megtévesztettek, hitegettek, az ingatlan tényleges eladását akadályozták ezzel.
Milyen jogi lépéseket tehetek az üggyel kapcsolatban?

Köszönöm válaszát:

PancsiCocó