ez nem okirathamisítás véletlenül?


Poruljárt_Attila # 2012.10.08. 05:38

Még annyi, hogy azért ezek nem leveleket hordanak ki, én is egy többszázezres elektronikát vettem át tőlük. Szóval van súlya a dolognak, ha ne adj isten, eltűnik egy csomag ... Persze a Magyar Postán kívül ez a magán cégeknél nem jellemző, de akkor is finoman szólva aggodalomra ad okot, hogy semmivel se tudod megvédeni magad, ha nem kapod meg.

Poruljárt_Attila # 2012.10.08. 05:29

Annyi hasonló eset van, na de most itt egy konkrét eset:

Az egyik gyorsfutár cég kiszállítja a csomagot, és ugye már semmi se papír-alapon megy, hanem aláírni is azon a kis "kütyüjükön" kell a műanyag pálcikával az LCD-n.

Jó, hát eddig, mondjuk oké. Na aztán történt, hogy mondtam a srácnak, hogy ne vicceljen már, hát semmi se látszik, amikor már harmadszor húztam át jó erősen. Erre azt mondja nekem lazán, hogy jaj ne aggódjak, csak firkáljak oda valamit, mert senkié se szokott látszani, amikor este a központban kinyomtatják a "kütyüből" papírra, és ők majd papíron úgyis átfirkálják az összeset (mert szó szerint nem lástzik tehát!!).

Most akkor ez meg hogy? És minden este törlik a "kütyüből" az aznapi adathalmazt, és a kinyomtatott papírt őrzik meg X ideig, ha netán lenne valami panasz.
Már ne is haragudjanak, de ha megreklamálom náluk, hogy nem kaptam meg az adott küldeményt, akkor az ő általuk aláfirkált bizonylattal akarják bizonyítani, hogy márpedig átvettem? Ilyenről hallottatok már?
Én azt mondanám laikusként, hogy magánokirathamisiítás, mint a huzat, és hát sőt, ha ezzel meg visszaélnek, akkor lehet csalás is (pont amit leírtam, hogy csak aláfirkálják, de igazából nem viszik ki a küldeményt). Akkor ezzel a dokumentumnak nem nevezhető irattal akarnak bíróságra menni, hogy bizonyítsák az átvételt?

Hát nekem meredek, és annyi helyen látom, hogy a hétköznapi életben rengeteg okirathamisítás elkövetődik ezer módon, de valahogy senkit se zavar.

Jogásznak mi a véleménye erről a "digitálisan nem látszik, így majd bent aláfirkáljuk a papírt" - jelenségről?