Ez vajon ütközik valamilyen jogszabályba?


Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 20:04

Csak esetlegesen lehet jogalapja sztem. Egy topikban (Munkanélküli ügyvédek, vagy ilyesmi) volt hasonló dologról szó régebben az utiköltség elszámolással kapcsolatban. Azaz, hogy számlázhat-e magának az ügyvéd. Első hallásra számomra is nonszensznek tűnt, de ki tudja? Egyéb iránt a panasz tartalma alapján valószínűleg ki lehet deríteni, hogy volt-e jugi munka a panasz létrehozásakor, vagy sem. Két-három óra, esetlegesen ennyibe kerül.

barrerra # 2012.10.28. 18:16

KBS, továbbra is az a válaszom, hogy kérdéssel kérdésre nem válaszolunk, és továbbra is díjaznám a felesleges kommentek mellőzését.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.28. 18:11

Továbbra is az a kérdés, mi közöd neked ehhez? Te vagy a bank?

barrerra # 2012.10.28. 17:54

Szóval, hogy kerek legyen a dolog: a bank az ügyfél szerint (aki egyben az ügyvéd is) etikai hibát vétett, ezért panaszt tett. Ő úgy tett panaszt az üzletfejlesztési igazgatóság reklamációs osztályán, mint ügyfél. Teljesen díjmentesen. A faszi meg kiállított egy számlát, hogy ő kifizette ügyvédjének (tehát saját magának) az ügyvédi költségeket (tehát a saját költségeit), mivel a ügyvéd segítségét és tanácsadását kérte a panaszfelvételhez (tehát a saját segítségét és tanácsadását), tehát neki ez pénzbe került, és ezt térítse meg a bank. Most a bank ilyenkor mit térítsen meg, amikor az ügyfél saját magától kért jogtanácsadást és segítséget a panaszfelvételhez, továbbá a banknál semmilyen díjat nem kellett fizetnie a panaszfelvételért? Az, hogy saját magának kiállít egy olyan számlát, ami azt igazolja, hogy kifizette a saját költségeit (a számla szerint 60 ezer Ft-ot fizetett, gyakorlatilag ez 0 Ft-ba kerülhetett neki), az nem ütközik semmilyen jogszabályba?? :D Mert szerintem ha nem tud felmutatni semmilyen pénzforgalmat arról, hogy ő kifizette saját magának az ügyvédi költségeket, akkor szerintem jogszabályba ütközik az ügyfél számlakiállítása, de nem vagyok benne biztos, ezért kérdezem tőletek :D

barrerra # 2012.10.28. 17:33

OK. Szóval az ügyvéd, ha magánproblémája akad egy bankkal, és panaszt tesz a saját ügyében, nem tiltja semmi, hogy saját magának kiállítson egy számlát, és ha az adott bank, vagy végső soron a PSZÁF jogosnak találja a panaszt, akkor az ügyfél (aki egyben az ügyvéd is), jogosan követelheti az ügyvédi költségének megtérítését, mint ügyfél?

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 14:51

Ez egy kicsit olyan mint a joggyakorlat, néha megdöbbentő. De az ügyvéd egy munkát végzett el és időt fordított a panasz elkészítésére. Avagy költsége keletkezett a szakterületén (vagy sem) végzett munka okán, amiért őt javadalmazás illeti egyébként.
Tehát benyújtja magának a szakértői munka után járó jogdíjról szóló számlát, amit továbbít a kifizetésre "jogosúltnak".

________________________________________________________________________________

Hagyják Széchenyit, nem nála van a mobil!.hu

barrerra # 2012.10.28. 14:31

Kedves KBS, kérdésre kérdéssel nem válaszolunk, felesleges kommenteket pedig mellőzzük, köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.28. 13:40

Ez egy ügyvédnek nem kérdés. Te ezek szerint nem vagy az. Akkor miért érdekel a dolog?

barrerra # 2012.10.28. 13:24

Az az egészben a vicc, hogy Gipsz Jakab ügyfele saját maga volt :D Általában, ha egy panaszt elismer a bank, akkor mindenféle költséget megtérít az ügyfélnek - nem az ügyfél ügyvédjének. Igen ám, de az ügyfél ügyvédje maga az ügyfél volt, tehát saját magának adott ki egy számlát, amit saját magának fizetett be és ezt akarja behajtani a bankon :D A panaszról még ki sem derült, hogy jogos-e, de ráadásul egy olyan számlát nyújtott be, amit saját magának számlázott ki, és azt akarja, hogy a bank fizesse ki az ügyvédjét, aki ő maga :D

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 12:36

Na igen. Ez érdekes kérdés.

Laikusként nem értem, hogy milyen jogalapon követel a banktól tiszteletdíjat, ha nem a banknak tett szolgálatot, hanem az felé nyújtott be panaszt. Ha az ügyfele nem fizette ki (nonszensz, behajtják) attól a banknak még nem kötelessége fizetni. Szerintem akkor sem, ha a saját megbízója volt.

barrerra # 2012.10.28. 12:17

Egy ügyvédnek (nevezzük Gipsz Jakabnak) problémái akadtak egy bankkal, így felvetette a panaszát a bank üzletfejlesztési igazgatóság reklamációkezelő osztályán. Később Gipsz Jakab küldött egy levelet a banknak Gipsz Jakab ügyvédi költségeiről az ügy kapcsán és követelte, hogy ezt fizesse ki a bank. A kérdésem a következő: Gipsz Jakab adhat-e ki számlát Gipsz Jakabnak mindenféle jogsértés nélkül és követelheti-e a banktól a saját ügyvédi költségeit, követelheti azt a pénzt, amit "saját magának fizetett"?