Szakvizsga - Be. kérdések


Traffic # 2006.08.21. 17:08

T. Initram5!

1.
35/2000. BM rendelet
34. §
(2) A vezetői engedélyt a szünetelés határidején belül is vissza kell adni, ha a külföldi - nyilatkozata szerint - az ország területét végleg elhagyja, vagy erre a hatóság kötelezi. Ebben az esetben azonban a külföldi a tilalommal érintett vezetési jogát a Magyar Köztársaság területén - kivéve a kiléptető határátkelőhelyig történő közlekedést - nem gyakorolhatja.

2.
Be. I. fejezet
Itt megtalálod a hatályos Be.-t:
http://www.magyarorszag.hu/…jogszabalyok

3.
Be. 177. § (halaszthatatlan nyomozási cselekmény, ez a büntetőeljárás indításának kezdőnapja)

A nem halaszthatatlanként indult büntetőeljárásban a kezdőnap: Be. 170-175. §

4. Nem tudom.

Initram5 # 2006.08.14. 17:32

up

Initram5 # 2006.08.14. 12:20

Hali! Éppen készülök a vizsgára és van pár homályos dolog.

Itt vannak tipikus kérdések:
http://szakvizsga.hu/gyik_B2.shtml

Ezek közül ti mit mondanátok a következőkre?

  • Mit tehet az ügyvéd, amennyiben ügyfele külföldi állampolgár és halálos közúti baleset okozása miatt útlevelét bevonták, azonban ügyfelének családi okok miatt halaszthatatlanul haza kell utaznia?
  • Be. alapelvei? (ami az 5 évvel ezelőtti tankönyvben van az jó még?)
  • - Mikortól indul a büntetőeljárás (már a halaszthatatlan nyomozati cselekménnyel, nem csak a nyomozás elrendelésével). Ehhez az 1/2004 és a 2/2004 BJE.
  • - Köteles-e a bíróság hivatalból vizsgálni a bizonyítékokat (kapcsolódó kérdés: �szokott-e BH-kat olvasni- itt ugyanis arra voltak kíváncsiak � amire van pár BH, meg a Bh. 2004/8. Fórum rovatában is megjelent egy Be-magyarázat és abban is benne volt � hogy a bíróság hivatalból is köteles beszerezni, de nem felkutatni a bizonyítékokat � a kettő ugyanis nem ugyanaz és ez nagyon fontos)

Mivel eléggé be vagyok rezelve az egész büntetőjogi szakvizsgától érdekel, ki milyen pozitív/negatí élménnyel gazdagodott közben? A bv. jogot mennyire veszik komolyan? Az írásbeli résznél mindig csak ítéletet kell írni? A szóbeli résznél mennyire emberségesek? Vagy olyan, mint egy megalázó egyetemi vizsgáztatás? :( Ha valami nem megy, mennyire segítőkészek?

A 2-eshez mennyit kell tudni?? :)))