elvett jogosítvány


wers # 2018.04.27. 05:35

ha hoznak egy új törvényt ami alapján ezentúl B kategóriával csak négy személy szállítására alkalmas járművet vezethet az ember, akkor így jártunk, és Te ezt el is fogadnád?

?? hááát.. ez most kérdésvolt? Elfogadom-e? Ez nem lehet kérdés. Igen. Ha kitesznek egy 30-as táblát, vagy egy balra kanyarodni tilos táblát oda, ahol ez évtizedek óta nem így volt, akkor onnantól igen, azt tartom be. Hogy egyet értek-e vele, vagy nem, az nem kérdés. Valakik meghoztak egy döntést, erre felhatalmazásuk volt, tágabb értelembe véve én is részese vagyok a felhatalmazásuknak. Ennyi.

drbjozsef # 2018.04.27. 07:11

Valakik meghoztak egy döntést, erre felhatalmazásuk volt, tágabb értelembe véve én is részese vagyok a felhatalmazásuknak. Ennyi.

Így is van, ki kell mondani, hogy felesleges állandóan izgágáskodni. Nézzünk egy példát :

A tűzvészt kihasználva Hitler elérte, hogy felfüggesszék a weimari alkotmány legfontosabb pontjait, és parlament nélkül, szükségrendeletekkel kormányozhasson. A kommunista mandátumokat megsemmisítette, a párt tagjait az ekkor felállított koncentrációs táborokba hurcoltatta.

Felhatalmazása megvolt, nincs itt semmi látnivaló, menjen mindenki haza szépen.

wers # 2018.04.27. 07:39

???? Ez most komolyan így gondolod drbjozsef? (Szomorú)

Kedves Trakktoros! Szerintem azért ennyire nem rossz a helyzet, sem koncentrációs tábor, sem felnégyelés karóba húzás.... csak némi bünti + a jogsi némi kis időre, de azt is lehet, megúszod.

Vadsuhanc # 2018.04.27. 07:43

„A” kategória

Jártassági feltételek

Teljesítménykorlátozás nélküli „A” kategóriába tartozó gépjármű vezetésére jogosító bejegyzést annak a személynek lehet érvényesíteni:

  • aki legalább két éve rendelkezik „A2” alkategóriába tartozó gépjárműre érvényesített bejegyzéssel.

A jártassági feltételek teljesítésének kell tekinteni azt az esetet is, ha a járművezető a feltételül szabott jármű kategóriára érvényes vizsgával rendelkezik.

A 21. életév betöltéséig az „A” kategóriás vezetői engedéllyel csak olyan motoros tricikli vezethető, melynek teljesítménye a 15 kW-ot nem haladja meg.

drbjozsef # 2018.04.27. 08:00

Igen, a szövegedből úgy gondolom hogy így gondolod.
(legyint)

Vadsuhanc # 2018.04.27. 08:29

Kedves Trakktoros!

Az én véleményem az, hogy amennyiben az érvényes vezetői engedélyedben az " A " kategóriát a hatóság bejegyezte és azt érvényesíti akkor az "A" kategóriába tartozó motorkerékpárokat ( teljesítménykorlátozás nélkül )vezetheted.

A vezetői engedélyed erre feljogosít persze, ha érvényesítve van az "A" kategória.

Azért nézz utána és ne a közlekedésfelügyeletet kérdezd, hanem mondjuk a helyi KMB-at:-)

wers # 2018.04.27. 10:44

Igen, a szövegedből úgy gondolom hogy így gondolod.

Nem tudom, melyik a rosszabb, az, hogy megpróbálod kitalálni, mire gondolok, vagy az, hogy te tökéletesen érted, mire gondolok, csak én ezt még nem tudom, így elmagyarázod nekem, velem is meg akarod értetni.

Hát ezt inkább ne tedd.

Vagy egyszerűen kiforgatod a szavaimat, arra viszont nem ez a fórum a megfelelő hely, arra ott a Blikk, Kurir stb.

Ha nem tetszik neked a válasz, akkor ne olvasd őket, ha olvasod, ne reagálj rá. Minek idegesíted magad? Ugord át.

Hidd el, sokan csinálják ezt... :)

Ez viszont jó tanács.

drbjozsef # 2018.04.27. 11:00

Igazad van, hagyjuk a gondolatolvasást.

Akkor csak fejtsd ki nekem, hogy mit is jelent nálad az általam idézett mondat. Találgathatnék még, de hát azt is kikérnéd magadnak, ezért inkább csak simán magyarázd el.

Vagy én is kérdezzek, mint Te, mert az nem számít gondolatolvasásnak?

wers # 2018.04.27. 11:59

? csak egyszerűen értsd úgy, ahogy leírtam, ne gondolj bele semmi egyebet. Gyanítom, csak rontani tudnék rajta, ha fejtegetnék.
(Meg sem próbálom elképzelni, melyik részénél kanyarodtak el gondolataid Hitler irányába. Nem hittem volna, hogy meg tudsz lepni.)

Egyébként azt is válaszolhattam volna Trakktoros kérdésére, hogy mit tennék: hálát adnék az égieknek, hogy eladtuk a kilenc személyes kisbuszunkat, mert egy ilyen törvénymódosítás után nehézkes lenne. Vagy sokkal olcsóbban tudnánk csak eladni. Bár egy ilyen módosítás előtte fel kellene néhány nemzetközi egyezményt rúgni.

drbjozsef # 2018.04.27. 12:12

Csak példa volt. Te is példát hoztál, a 30-as táblát, meg ilyeneket, én meg egy másik területről. Szóval akkor nem általában értetted, hogy "ennyi", hanem speciális viszonyban van a 30-as táblákkal? Mert így értem.

drbjozsef # 2018.04.27. 12:13

Ez megnyugtat, egyébként, no nem mintha igazán izgultam volna. Csak nem értettem, és szeretem megérteni a dolgokat.

wers # 2018.04.27. 16:20

Egy nap kétszer meglepni. Pedig harcedzett vagyok. Tehát az "ennyi" volt amit nem értettél. Nálam itt az "ennyi" ilyen esetben, hogy ennyi volt, lezárva, és nem agyalok olyanon tovább, amin nem tudok segíteni. Ha agyvérzést kapnék dühömben, az nem hiszem, hogy segítene. Egyébként érdekes, számomra néha elfoghatatlan, miért bosszantok fel valakiket azzal, hogy adott szituban tök nyugis vagyok. Vagyis nem az vagyok, de maradok higgadt, mert szerintem gondolkodni csak úgy lehet igazán. Ott semmi helye érzelmeknek stb. De azért ki lehet belőlem hozni az oroszlánt.
A két példa a 30-as tábla vagy a balra kanyarodni tilos élő példa, amit ha megfeszülnek sem tudnak adott helyen megmagyarázni, hogy miért? De akkor is ez van. Az 30-as tábla, közepes-kis teleülés, iskola a főút mentén. Ok a 30-as tábla. Iskolaidőben. Szerintem. De nem pl. nyár közepén vasárnap dél körül, amikor még a fű sem nő, és a kutyák is ötször meggondolják, hogy pazaroljanak energiát az ugatásra.

drbjozsef # 2018.04.27. 18:08

Értem.
Én kérek elnézést az OFFért, hagyjuk is. Csak mindig meglep, aki szerint az ember van a szabályért, nem a szabály az emberért.
(Egyébként látod, hogy most az ellenkezőjét mondod az előzménynek? Ott azt mondtad, kirakják, betartod, nem kérdőjelezed meg, ha hülyeség is. Most meg nem.)

wers # 2018.04.27. 18:47

Nem. Valamit megint félre értettél. De igen, én 30-al megyek, ha az a tábla. Mégha közben magamban bosszankodom is. Na azért nem kell glóriát a fejem fölé képzelni.

drbjozsef # 2018.04.28. 12:11

Hagyjuk.

Indigó20 # 2018.05.23. 21:22

SOS!Kb 3 hónapja hogy elvették a jogsim németbe, alkohol fogyasztása miatt! nem okoztam balesetet,semmi egyéb kihágást. 1.42 volt a vérembe na de az a bökkenő hogy nekem az áll a papíron hogy bevonták a jogsit és 11 hónapot kell várjak hogy újat csináljak! németország jogosult arra hogy bevonják a jogosítványt? amúgy kettős állampolgár vagyok Román/Magyar!(Román jogosítvány) Romániába érdeklődtem hogy mi a helyzet, de ők elküldtek annyival hogy várjam meg amíg leküldik a bukaresti nagykövetségre a jogosítványom a mellékelt hivatalos dokumentumokkal és akkor ők majd döntenek! valami tanácsot tudtok nekem adni? nagyon kíváncsi vagyok hogy tényleg úszott a jogosítvány vagy mégsem...ja és 2000 eu büntetést kaptam+idioten tesztet kell csináljak.(kamionnal kaptak el)

hitehagyott # 2018.06.18. 10:18

Helló wers!Az osztrákok május 15el hazaküldték a jogsit.Nem tudod mennyi idő mire adják vissza?Hallottam plusz 2 3 hónapot is.Itthon már nem büntethetnek meg?Hihetetlen hogy eltelt már több mint egy hónap és semmi!Szerinted?Van valami ötleted?Köszi!

Atis77 # 2018.06.20. 06:59

Üdv

Ismerősöm miután sikeres forgalmi vizsgán is túl volt rá pár napra autóba ült és kisebb anyagi kárt okozó "balesetet" okozott. 2 évre eltiltották a vezetéstől engedély nélküli vezetésért, és pénzbírságot kapott, de kb 2 hét múlva megjött a jogosítvány. Ez 2010-ben történt. Azóta többször igazoltatták, nem volt gond, idén tavaszig amikor igazoltatáskor (kismotoron ment) lekérték a jogsit is ahol közölte a rendőr hogy ez érvénytelen és feljelentette szintén engedély nélküli vezetésért, 90 e ft a bírság. A régi papírokat nem találja, okmányirodában nem tudnak segíteni semmit nem látnak a rendszerben. Ilyenkor mit lehet tenni? A jogsit nem vette el a rendőr, nála van de nem nagyon mer vezetni.

Előre is köszi.

Pietro23 # 2018.12.04. 10:45

Sziasztok.
Németországban élek. Egy baleset miatt 7 hónapra elvették a jogosítványomat. A jogosítványt leadtam az illetékes helyre. A következő hónapban letelik a 7 hónapos eltiltàs. A kérdésem a következő:
Vissza küldik Magyarországra a jogosítványomat és ott kell újra igényelnek vagy itt Németországban?
Ha itt Németországban kell igényelni annak mi a menete.
Természetesen magyar jogosítványom van.
A vàlaszokat előre is köszönöm.

HausOhneFenster # 2018.12.04. 11:05

https://www.gesetze-im-internet.de/stgb/__69b.html

A 69/b törveny (2) bekezdese a lenyeg.

Ist der ausländische Führerschein von einer Behörde eines Mitgliedstaates der Europäischen Union oder eines anderen Vertragsstaates des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum ausgestellt worden und hat der Inhaber seinen ordentlichen Wohnsitz im Inland, so wird der Führerschein im Urteil eingezogen und an die ausstellende Behörde zurückgesandt.

Magyaran: a jogositvanyt, a jogositvanyt kiallito hatosagokhoz fogjak visszaküldeni. Esetedben Magyarorszag.

Feltetel: magyar jogositvany + nemet -, bejelentett lakcim

wers # 2018.12.04. 12:11

ott kell újra igényelnek vagy itt Németországban?
Ha itt Németországban kell igényelni annak mi a menete.

Sehol sem kell újat igényelni, mindenképpen az eredetit kapod vissza.
Én a helyedben felvenném a kapcsolatot a német hatósággal, meg tudod beszélni (kérheted) hogy hova küldjék ill. hol szeretnéd átvenni.

Már a német hatóság is rég rájött (többségük), hogy hosszú jogsiküldözgetés lesz, ha Németországban élő, oda hivatalosan bejelentkezett állampolgárról van szó, mert Magyarországon bejelenti, hogy külföldön élő magyar állampolgár, megszüntetik a magyar lakcímét, és a külföldit nem jelenti be (nem kötelező), a magyar a hatóság nem tudja felvenni a kapcsolatot vele. Ilyenkor gyenge kísérlet a legutolsó bejelentett lakcím alapján értesíteni, nem sok sikerrel. És a bumeráng visszamegy, a magyar hatóság nemzetközi jogsegély keretében felkeresi a németet, hogy adják meg, hol van bejelentett címe az ügyfélnek.

HausOhneFenster # 2018.12.04. 13:08

@wers

Én a helyedben felvenném a kapcsolatot a német hatósággal, meg tudod beszélni (kérheted) hogy hova küldjék ill. hol szeretnéd átvenni.

Hasbara! Ilyen kivansagmüsor nincs, hogy "hova küldjek" ki mit szeretne.

Egy külföldi dokumentumrol van szo (Nemetorszagbol nezve Magyarorszag "külföldnek" szamit) A nemet hatosagok - rendörseg die Polizei - nem vonhat be külföldi dokumentumot, EZERT kell visszaküldenie a kiallito hatosagokhoz.

A jogositvany, ugyanugy mint az utlevel a dokumentumot kiallito allam tulajdonanak bizonyul. Magyar jogositvany - magyar allam tulajdona, nemet utlevel - nemet allam tulajdona, magyar utlevel - magyar allam tulajdona. A dokumentum tulajdonosa NEM az, akinek az adatai a dokumentumban szerepelnek. A dokumentum tulajdonosa, mindig a dokumentumot kiallito hatosag.

Pietro23 # 2018.12.05. 08:09

Sziasztok.
Köszönöm szépen a gyors relációt. Valójában a kérdést rosszul tettem fel. Erre azután jöttem rà miután a vàlaszok megérkeztek.
A Belügyminisztériumtól màr jött egy levél,hogy megkaptàk. Jogosítványom és àtküldték a hozzàm tartozó kormànyablakhoz.
Amennyiben letelt a 7 hónapos eltiltàs minden további nélkül vezethetek németorszàgban?
Ugyan is a Landrasamtól kaptam egy levelet amiben kiküldték,hogy mikortól kapom vissza a jogosítványt. A levélben hivatkoznak a német törvényre miszerint 6hónapos eltiltàs felet phsziologia teszt, szemvizsgàlatra, alkoho és drog tesztre küldhetnek. Ezek a vizsgàlatok önkölcségesek. Amennyiben ezeket elmúlsztom úgy itt Németországban a vezető engedélyeket nem ismerik el. A múlt héten bementem a Landrasamhoz tàjékoztatàsért. Elkérték a személyimet. Majd adtak egy nyomtatvànyt amit ki kell töltenem. Ezen feltüntették,hogy szemészeti vizsgàlatott. A nyomtatvàny és a szemvizsgàlat 140+100 euro. Miután beadtam a kérelmet azután fogják eldönteni,hogy kell-e meg más vizsgálatokon résztveni. Az ügyintöző annyit mondott, hogy ez személyenként vàltozó...Azt elfelejtettem mondani az ügyintézőnek,hogy magyar a jogosítványom.

wers # 2018.12.05. 08:19

Ha így már a lényeges kérdéseken túl vagyunk, más a válasz.

Amikor a BM értesített, akkortól bármikor átvehetted volna, mivel a német korlátozás csak a német állam határain belül érvényesek. Németországon kívül érvényes a jogosítványod most. Ilyenkor szokásos egy nyilatkozatot tenni, hogy tudomásul veszed, hogy x-hó, x napig nem vezethetsz Németországban.
Németországban majd akkortól, ha teljesíted az előírtakat.
Azt elfelejtettem mondani az ügyintézőnek,hogy magyar a jogosítványom. ” :)) látja ő azt.

Ismét leírom, a mai rendszerben már teljesen felesleges ceremónia a jogosítvány fizikai elvétele, hiszen nem attól nem vezethet valaki, hogy nincs nála, hanem mert korlátozzák a jogosultságát, amit az igazoltató rendőr is lát. Nem lehet trükközni vele.

HausOhneFenster # 2018.12.05. 09:56

@Pietro23

Nemetorszagon kivül mas EU-s orszagban mindenkeppen vezethetsz, mert csak a nemet hatosagok tiltottak el a jarmüvezetestöl.
Ahhoz, hogy Nemetorszagban ujra vezethessel, ahhoz kell az un. MPU vizsga. Maga a vizsga draga es könnyen meg lehet bukni.
No, de ez igy van jol.