elvett jogosítvány


Ateesz21 # 2021.06.10. 07:08

Szerintem Magyarországon vezethetsz és a magyar hatóság visszaadhatja jogosítványodat függetlenül attól, hogy az olasz hatóság eltiltott-e és meddig.

Igy van csak Olaszországban nem vezethetek június 27. ig.
Az lesz akkor hogy megvárom míg letelik a büntim azt akkor bemegyek megkérdezem ki-e állítanak nekem addig egy másik jogosítványt hogy tudjak végre dolgozni!

Köszönöm a gyors válaszát!

wers # 2021.06.10. 07:15

Az lesz akkor hogy megvárom míg letelik a büntim

Ezt következtetted ki? Már az első nap bemehettél volna. A válasz az lesz, hogy meg kell várni, míg megérkezik - ha már nincs ott rég.

wers # 2021.06.10. 07:16

Mármint a büntetés első napján mehettél volna. A bünti alatt is megkaphatod, ha megérkezett.

Ateesz21 # 2021.06.10. 08:20

Azt mondták hogyha a büntetés alatt azt mondom hogy elhagytam a jogosítványom és újra csináltatom, okirat hamisításért elővesznek.
Az okmányirodába tuti hogy nincs a jogosítványom mert szóltak volna már.
Az Milánói konzulátusra is csak 1 határozat érkezett amibe az áll hogy 2 hónapra kitiltottak Olaszországból.
Jelenleg ők se tudnak semmit a jogsimról!

wers # 2021.06.10. 09:14

Azt mondták hogyha a büntetés alatt azt mondom hogy elhagytam a jogosítványom és újra csináltatom, okirat hamisításért elővesznek.

Na igen.

Sajnos az olaszoknál bármi előfordulhat.

Azt is nyilatkozhatod, hogy feltehetőleg elveszett a jogosítványod az olasz-magyar póstai útvonalon, mivel legkésőbb májusban (elején) meg kellett volna érkeznie. Akkor már nem nyilatkoztál hamisan.

wers # 2021.06.10. 09:35

Az okmányirodába tuti hogy nincs a jogosítványom mert szóltak volna már.

Nem kötelességük.

Kálmi09 # 2021.06.10. 13:05

Szép napot!
Franciaországban 2021.06.07én elvették a férjem jogsiját 0.75 alkohol értéket mértek.6 hónapra kitiltották Franciából hogy nem vezethet és 1125 eurót a helyszínen kifizetett.Azt mondták hogy kipostázzák a jogsiját.Most ez mit jelent?Mire számíthat?Nem is tudja a jogsit használni?

wers # 2021.06.11. 03:57

Azt mondták hogy kipostázzák a jogsiját.Most ez mit jelent?

Azt, hogy postán megküldik Magyarországra. Hogy hova, azt csak sejteni lehet. Végül a lakcím szerint illetékes kormányablakba fog érkezni. Hogy mikor, azt végképp csak sejteni lehet. Lehet néhány nap, hét, hónap.

Nem is tudja a jogsit használni?” Ha nála lenne akkor Franciaországon kívül mindenhol. Csakhogy nincs nála.

Menjen be az illetekés kormányablakba és érdeklődjön, hogy oda megérkezett-e már. Ha nem kérjed, hogy érdeklődjenek a központi nyilvántartónál.

Kálmi09 # 2021.06.12. 05:35

Elképzelhető hogy mivel fizetett bírságot így nem tiltják el a vezetéstől?

Szomorú örökös # 2021.06.13. 04:54

Kálmi09

Elképzelhető hogy mivel fizetett bírságot így nem tiltják el a vezetéstől?

A bírság és az eltiltás két külön szankció, nincsenek kapcsolatban egymással egyik országban sem.
Itthon és Franciaországban is ugyanez a helyzet

wers # 2021.06.13. 06:28

A jogsit fizikailag elvették, így szabálysértés, ha úgy vezet, hogy nincs nála. De Magyarországon az nem engedély nélküli vezetésnek számít, ha a vezetési jogosultságot nem a magyar hatóság korlátozra.

wers # 2021.06.13. 06:31

Elképzelhető hogy mivel fizetett bírságot így nem tiltják el a vezetéstől?

A francia hatósag csak a saját állami határain belülre korlátozhatja a vezetési jogosultságot. Az a baj, náluk van a jogsi, mint már írtam.

Szomorú örökös # 2021.06.13. 10:06

wers

Legutóbb nekem csak személyit kértek és az alapján ellenőrizték a jogosultságot vezetésre. Lassan élesben megy már az új rendszer.

wers # 2021.06.14. 05:32

Ez még nem változott (még csak úgy 6-7 éve tervezik változtatni, nem kapkodják el):
KRESZ
A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki

  1. * a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel vagy - jogszabályban meghatározott esetben - az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes járművezetési jogosultsággal rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva,
  2. a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
  3. a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

(2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.

(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

matyi777 # 2021.06.17. 11:36

Szép napot!

Tavaly május elején egy igazoltatás során megállapították, hogy bódult állapotban vezetek (THC, kokain). A jogosítványomat visszakaptam a vizelet, vérvétel, papírmunka stb után. November elejére idéztek be és vették el a jogsimat. Idén februárban kaptam az ügyészségtől egy levelet, hogy a kábítószer birtoklás miatti ügyem (mivel a véremben volt) egy évre felfüggesztették.
Viszont a jogosítványomról azóta sem kaptam semmi hírt.
Lassan 9 hónapja elvették a jogsimat és semmit nem tudok róla azon kívül, hogy a bevonásról van egy papírom. A rendőrséget hiába kerestem, kb el lettem hajtva, hogy minek ültem úgy autóba...

Tudna valaki segíteni abban, hogy hová kellene fordulnom ahhoz, hogy bármi információt szerezhessek az elvett jogosítványomról?

Köszönöm!

JackSparrow # 2021.06.24. 09:35

Jó napot

Idén május 22-én elvették a jogosítványomat.
0,9-et fújtam. Ítélt még nem született.
Angol jogosítványom van tudtommal ezt el sem lehettet volna venni tőlem, az intézkedő rendőr mégis megtette.
Ezt késöbb a lakcímem szerinti kormányablakba küldték.
Namost Én Ausztriában élek, ingázónak számítok.
És a jogosítványomra szükségem van, hogy eljussak a munkahelyemre. (Egyenlőre kollégáim visznek)

A Közlekedési felügyelő azt mondta, hogy ha aláírok egy nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy mi történt és hogy Magyarországon el vagyok (leszek) tiltva a vezetéstől ott a helyszínen vissza kell, hogy adják a jogsim.

Bementem, hogy ezt megtegyem. Az illetékes hölgy akinek ezt vissza kellet volna adnia, felháborodva közölte velem, hogy csak és csak és kizárólag abban az esetben adja vissza, hogy ha teljesen és végérvényesen soha vissza nem térő szándékkal kijelentkezem magyarorszűgról. Másként nem lehetséges.

Valóban így van ez!?

És a másik amitől jobban tartok ugye nem küldik vissza Angliába a jogsimat az még 2025-ig érvényes?

wers # 2021.06.24. 09:44

csak és kizárólag abban az esetben adja vissza, hogy ha teljesen és végérvényesen soha vissza nem térő szándékkal kijelentkezem magyarorszűgról

Nagy kaland. Tulajdonképpen már rég meg is kellett volna tenned. Van, aki már harmadszor jelenti be, hogy életvitelszerűen külföldre költözik, majd vissza Magyarországra és megint kiköltözik.... (ennyit a végérvényesről)

Egyszerűen annyi történik, hogy a magyar nyilvántartásban külföldön élő magyar állampolgárként fogsz szerepelni.

A jelenlegi lakcímedet jelentsd be mint tartózkodási hely.

És a másik amitől jobban tartok ugye nem küldik vissza Angliába a jogsimat az még 2025-ig érvényes?

Reméljük. De ha előre szólsz, hogy itt akarod átvenni, nem szokták visszaküldeni.

Olah Krisztina # 2021.07.28. 16:29

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, a fiamnak élvezték a jogosítványt enyhe ittas vezetés miatt. 2020 augusztusában vettek el, fel évre. Ami 2021 márciusban telt le. Részt vett utankepzesen, és szigorított vizsgát is tett. Sajnos nem kapta vissza azóta sem. Egy másik ügyből kifolyólag. Az okmanyirodaba közölték addig nem adják vissza amíg nem jön a bíróságtól erről határozat. Tegnap jött meg a határozat miszerint ismet fel évre bevonjak a jogosítványt. Az a kérdés hogy eltelt márciustól 4 hónap tehát, a fél év már tulment, jóval és semmi értesítés nem jött azóta sem csak a tegnap érkezett ismét fel évi bevonás. Mi ilyenkor a teendő? Van e bármi joga a fiamnak. Beszamithatjak e a plusz 4 hónapot amit azóta sem kapott vissza.
És ön szerint ismét részt kell venni utankepzesen és újra kell e vizsgázni ami most nemrég történt meg. A B kategória van bevonva de van segedmotorra is vizsga azt megadhatjak e neki fel évre míg nincs b kategória ismet.
Köszönöm válaszát, Krisztina

wers # 2021.07.29. 03:44

a tegnap érkezett ismét fel évi bevonás. Mi ilyenkor a teendő?

El kell olvasni. Minden fontos információnak benne kell lenne. Legalábbis a kormányhivatal határozatában. (nem írtad, kitől kaptátok)

Van e bármi joga a fiamnak.

Persze.

És ön szerint ismét részt kell venni utankepzesen és újra kell e vizsgázni ami most nemrég történt meg.

Erre nehéz választ adni, hiszen azon kívül, hogy "egy másik ügy" semmit sem tudattál velünk.
Nagy valószínűséggel igen, és még szigorúbb lesz és még többe fog kerülni. Továbbá ha újra és újra érvényes jogosítvány nélkül vezet akkor előbb-utóbb végleg el fogják tiltani a vezetéstől. Ha még komolyabb balesetet is okoz eltiltás alatt akár börtönnel is számolhat.

roberto25 # 2021.08.16. 13:38

Üdv mindenkinek
Édesapámnak 20 éve elvették a jogsiját 6 hónapra,azóta nem vezetett nem váltotta ki a jogsit
Kérdésem az lenne,hol lehet érdeklődni hogxan szerezhetné vissza stb.

Hajnikaa29 # 2021.08.22. 07:21

A helyzet a következő.. egy ismerősöm sajnos felelőtlen volt,és ittasan ült volán mögé.. (kb 4 feles után) az úton haza felé még mi sem tudjuk \"milyen okból\" valaki le dúdàlta és rà hívta a rendőröket... Ahogy megérkeztek a rendőrök a hölgy elis ment,az illetővel szondát fújattak,bevitték a kapitányságra majd elvitték vér vizsgálatra... A rendőrségen sem ki nem hallgattàk sem semmilyen papírt nem kapott (kivéve amit az orvos nyomott a kezébe hogy xy idő alatt rendőrségi intézkedés alatt állt) de semmilyen más papírt nem kapott,még ki sem \"hallgattàk\"... Azt mondták a jogosítványát nagy valószinűséggel elfogjàk venni egy időre,de a helyszínen nem vették el tőle,,nála van,akkor vezethet addig amíg nem jön határozat az ügyben??a rendőrök nem mondtàk meg neki 100%-ra,annyit mondtak szerintük ne vezessen . Sajnos neki a munkájához elengedhetetlen a jogosítvány .köszönöm a választ.

Paby1 # 2021.10.15. 22:07

Hello! A helyzet a következő szezon munkás vagyok ausztriában, elvették a jogsimat 11hónapra azt írták hogy csak akkor kapom vissza ha meg csinálok itt 1 uttánképzést és 1pszihologia tesztett! Persze vissza irtam h nekem itt csak ideglenes lakcímem van otthoni az állandó lakcímem Mo -on van most várnom kell 1 hónapot mire felülvizsgálják! Kérdésem az lenne hogy haza küldik e jogsim és ha igen hogyan kapom vissza köszi előre is a választ

Esio # 2021.10.16. 15:22

Tiszteletem !

A férjem jelenleg Ausztriában dolgozik, rendelkezik kinti lakcímmel
Román állampolgár de 2 éves kora óta Magyarországon él így van tartózkodási engedélye !
A minap az történt, hogy rajta kapták ittas vezetésen, na most mivel ő nem beszéli a német nyelvet, a rendőr pedig angolul nem beszélt így a férjem semmit sem értett !
Nem vitték be vér és vizelet vizsgálatra viszont a jogosítványát elvették !
Másnap betelefonált, hogy most így mi lesz mikor kaphatja meg a jogosítványt ha megkaphatja egyáltalán, azt mondták neki a telefonba ,hogy majd várja ki a döntés hozatalt ,amit postai úton fognak kiküldeni !
Jól gondolom, hogy a rendőr rosszul járt el, hogy nem kért tolmácsot , mivel aztsem tudta a férjem, hogy mi van, mit mond konkrétan semmit nem értett, és bekellet volna vinnie legalább kihallgatásra ?
Ilyen esetben mit lehet tenni? Sajnos létfontosságú a munkahelyéhez a jogosítványa vagy így megfog szűnni a munkája ! Tudom, hogy hülyeséget csinált és nem kellet volna 2-3 utcát kockáztatnia , főleg, hogy 3 gyerkőc van és jelenleg csak ő dolgozik , na most így nagy bajban leszünk ha nem fog tudni...
Válaszát előre is köszönöm :)

Esio # 2021.10.16. 15:23

Tiszteletem !

A férjem jelenleg Ausztriában dolgozik, rendelkezik kinti lakcímmel
Román állampolgár de 2 éves kora óta Magyarországon él így van tartózkodási engedélye !
A minap az történt, hogy rajta kapták ittas vezetésen, na most mivel ő nem beszéli a német nyelvet, a rendőr pedig angolul nem beszélt így a férjem semmit sem értett !
Nem vitték be vér és vizelet vizsgálatra viszont a jogosítványát elvették !
Másnap betelefonált, hogy most így mi lesz mikor kaphatja meg a jogosítványt ha megkaphatja egyáltalán, azt mondták neki a telefonba ,hogy majd várja ki a döntés hozatalt ,amit postai úton fognak kiküldeni !
Jól gondolom, hogy a rendőr rosszul járt el, hogy nem kért tolmácsot , mivel aztsem tudta a férjem, hogy mi van, mit mond konkrétan semmit nem értett, és bekellet volna vinnie legalább kihallgatásra ?
Ilyen esetben mit lehet tenni? Sajnos létfontosságú a munkahelyéhez a jogosítványa vagy így megfog szűnni a munkája ! Tudom, hogy hülyeséget csinált és nem kellet volna 2-3 utcát kockáztatnia , főleg, hogy 3 gyerkőc van és jelenleg csak ő dolgozik , na most így nagy bajban leszünk ha nem fog tudni...
Válaszát előre is köszönöm :)

vargay_eva # 2021.10.17. 21:09

Kedves Szomorú!
Ezt most mint jogász írtad, vagy a saját privát véleményed mondtad el a dologról?
Tudtommal ez itt "Jogi Fórum" és nem az "Elmondom a saját véleményem a dologról" c. oldal.
Neked mi a végzettséged? Jogász vagy? Vagy csak pusztán unatkozol és kioktatni szándékoztál?