Gépkocsi adás - vételi szerződés


wers # 2019.03.04. 11:54

Szerintem a garanciát el lehet veszteni pl. nem megfelelő használattal, nem tudhatjuk, hogy a garancia végefelére miért rozsdásodott.

drbjozsef # 2019.03.04. 12:24

rombusz,

Én nem vitatkozom, mert olyan kristálytisztán nem értem a tényállást, mint Te, és nem is értek hozzá.

Úgyhogy nem is tanácsolhatnék mást a kérdezőnek, mint hogy hallgasson rád, fogja a pajszert, és sózzon oda, ha kigyúrt f.szik is próbálnák a szavatosság érvényesítéséről lebeszéni csoportosan, hiszen nyilván igaza van. Biztosan visszakapja a pénzét, mert hát ez a normál ügymenet.

Hajrá a kérdezőnek!

wers # 2019.03.04. 12:36

Az addig ok, hogy a kereskedők nem angyalok, nem kell bemutatni őket. De az utóbbi időben szerintem már nem nagyon feketéznek. Túl sokba fáj az nekik, ha ellenőriznek.
Továbbá sok a kereskedés, sok az eladó autó, a vevőt meg kell szerezni. A telephelyek fullon kocsikkal, elég nehéz a tevékenységet letagadni.

Nem kötelező aláírni egy nem valós szerződést, és a rozsdásodás pont az a hiba, amit nehéz rejtett hibának becézni.

PasztaX # 2019.03.27. 17:56

Lehetséges-e így az autót eladni, jogilag?

Szóval, eladósorba került az autóm,

viszont lízing volt rajta amit most kiváltottam és az autót a nevemre írattam így még 3 hét amíg megkapom az új törzskönyvet.

a leendő vevő viszont szeretné már most elvinni, javítgatni rajta amit kell stb. ki is fizetné, adásvételit is megírnánk, azt mondta addig forgalomba úgysem viheti ki stb.

kérdésem az lenne, eladhatom-e neki már most így, hogy az új törzskönyv még nem érkezett meg, hanem azt csak 3 hét múlva adnánk oda neki?

Szomorú örökös # 2019.03.27. 18:08

PasztaX

eladhatom-e neki már most így, hogy az új törzskönyv még nem érkezett meg, hanem azt csak 3 hét múlva adnánk oda neki?

Én nem adnám oda. Anno amikor a törzskönyv megjelent, mint dokumentum, akkor az volt a hozzá tartozó leírás, hogy a törzskönyv átadásával nyilvánítja ki az eladó a jármű átruházását. Egyébként meg az a gyanúm, hogy törzskönyv nélkül át se fogják neki írni, ergo biztosítást se tud kötni rá, menni, közlekedni meg végképp nem. Sőt itt a leglényegesebb, hogy talán 15 napon belül át is kellene íratnia, azt pedig törzskönyv nélkül nem tudja megtenni.

Szóval nem kell kapkodni, ha valóban kell neki az autó, akkor ki fogja várni a törzskönyv megérkezését.

PasztaX # 2019.03.27. 18:52

Kedves Szomorú örökös

Köszönöm a válaszod, nem is akar vele forgalomba menni, igazából egy márkaszervizes szerelő, azért szeretné előbb elvinni hogy az a 3 hét is rendelkezésére álljon megjavítani, szóval nem szándéka forgalomba menni vele.

Természetesen adásvételit mindenképp írni akarunk, csak mivel a törzskönyvnek ennyi a bürokratikus átfutási ideje ezért azt még nem tudjuk odaadni, maximum utólag pótolni.

Nyilván itt a szerződés nekünk is biztosíték hogy ő megveszi és neki is hogy ha elkezdi javítani akkor nem vesszük vissza.

De akkor ha jól értem, a szerződés megírását követő 15 napon belül neki át kell íratnia a maga nevére amihez viszont mindenképp törzskönyv kell, szóval adásvételi szerződést nem tudunk írni

legfeljebb egy hét múlva, és akkor még pont beleesne a 15 napba hogy ha odaadjuk a törzskönyvet 3hét (22 nap) múlva

wers # 2019.03.28. 05:18

Szomorú örökös, PasztaX,

De akkor ha jól értem, a szerződés megírását követő 15 napon belül neki át kell íratnia a maga nevére amihez viszont mindenképp törzskönyv kell, szóval adásvételi szerződést nem tudunk írni

Nem így van. Nem is kellett volna neked nevedre íratni, ha volt már vevőd a kocsira. A lizinges papírokkal és az új vevővel a szerződéssel kellett volna menni átíratni.
PasztaX, te csak köztes vevő lettél volna, megspórolva egy csomó pénzt.

Szerintem most is be lehet jelenteni az eladást. Egyébként miért nem lehet a kocsival közlekedni? Ahhoz nem a kocsi kell.

PasztaX # 2019.03.28. 05:37

wers

a cofidis -t konkrétan kettő alkalommal is megkérdeztem hogy biztosra menjek, azt mondták mindenképp a nevemre kell íratnom mielőtt tovább akarom adni, a cofidis által kiküldött papírok is kifejezetten az én nevemre voltak, ezt be is kellett mutatnom a kormányablakban.

konkrét vevőm nem volt az autóra amikor átírattam, este felraktam a hirdetést és egyből jött is egy érdeklődő, aki viszont nem szeretne 3 hetet várni, hanem szeretné mielőbb saját tulajdonban tudni.

A csomó pénz téma pedig legyen az én gondom szerintem, ez egy jogi fórum nem filléresedők társasága, a problémámra adott, ami esett az már így esett. :)

------------------------------------
"Szerintem most is be lehet jelenteni az eladást"

A szerintem az jogilag nehezen fogadható el érvelésnek.
Ha én most bejelentem hogy eladtam és megírnánk az adásvételit, akkor neki 15 napon belül a saját nevére kell íratni, de 15 nap múlva még nem lesz meg a törzskönyv (legfeljebb 21-22 nap múlva) ami nélkül nem fogja tudni átíratni. Szóval elméletben hiába írnánk szerződést ha az átíratás így nem tud megtörténni.
Erre keresek én valami megoldást!

Szomorú örökös # 2019.03.28. 05:43

wers

Nem is kellett volna neked nevedre íratni, ha volt már vevőd a kocsira. A lizinges papírokkal és az új vevővel a szerződéssel kellett volna menni átíratni.

A tulajdonjogi átruházási okmány egyértelműen arról rendelkezik, hogy a lízing cég az én jogomra mond le a tulajdonjogról, mivel rendeztem a kocsi árát. De ha gondolod, idézek az én 2017-ben lejárt lízingem után megkapott tulajdonjogi átruházó dokumentumból:

Lízingbeadó kijelenti, hogy aláírása keltezésének napján, a Lízingbevevő valamennyi szerződésben vállalt kötelezettségét teljesítette, így a gépjármű tulajdonjogát visszterhesen megszerezte, további követelése Lízingbevevővel szemben nincs. Lízingbeadó erre tekintettel hozzájárul ahhoz, hogy a gépjárművet a Lízingbevevő mint új tulajdonos a saját nevére átírassa.

Szerintem ez eléggé konkrétan leírja, hogy a lízingbevevő a saját nevére írathatja csak át a gépjárművet.

Szomorú örökös # 2019.03.28. 05:47

wers

Ja és csak mellesleg zárt végű pénzügyi lízingnél, ahol ugyebár nincs maradványérték, az MKB Euroleasing esetében a lízingszerződés létrejöttekor ki kell fizetni az átírás díját. A lízing végén csakis okmánycsere (forgalmi és törzskönyv) szükséges. Tehát az sem igaz, hogy jelentős költségtől mentesült volna a kérdező.

wers # 2019.03.28. 05:50

kettő alkalommal is megkérdeztem” kitől kérdezted?

wers # 2019.03.28. 06:04

Szomorú örökös, 15 napon belül a lízingnél is él a köztes vevő lehetősége.

Egy normál tulajdonjog átruházási szerződés is arra jogosítja fel, hogy a saját nevére írassa.

Tehát az sem igaz, hogy jelentős költségtől mentesült volna a kérdező.

Ha te mondod.

PasztaX # 2019.03.28. 06:24

wers

mivel a cofidis a téma, nyilván a cofidis ügyfélszolgálatától kérdeztem.
Viszont továbbra is eléggé távol járunk a témától, az hogy ez így történt már a múlt, nem tudok vele mit kezdeni hisz a baj ilyesformán megtörtént,

ha kérhetem foglalkozzunk a kérdéssel és ne az alternatív valóságokkal.

wers # 2019.03.28. 06:33

Szerintem:
Az eladó nyolc napon belül bejelenti az eladást, ezt be is jegyzik. A vevő kezdeményezi az átírást. Na hagyjátok magatokat, az okmányiroda írásban szólítsa fel hiánypótlásra, és függessze fel az eljárást. Biztosítást tud kötni a vevő, majd pótolja az eredetiségvizsgálatot, és a törzskönyvet. Legyen nyoma, hogy nem az vevő hibájából hiúsul meg az átírás.

Szomorú örökös # 2019.03.28. 06:43

wers

Akkor még egyszer: zárt végű pénzügyi lízing esetén az elején kifizeted az átírási költséget. Ezek után nem mindegy, hogy egyből a másik nevére írják vagy a tiédre? Nem lesz ettől olcsóbb, az átírás költségét nem kapod vissza.

Nem csak „én mondom”, hanem személyes tapasztalat, immáron a második zárt végű lízinges autómat hajtom - az első járt le két éve tavasszal - mindkét alkalommal az elején kifizettem az átírás költségét, mert ez a szerződés feltétele. A végén csakis a forgalmi és a törzskönyv cseréjének a költsége van, az pedig nem túl sok. Higgy nekem, így sokkal tisztább az ügylet.

PasztaX # 2019.03.28. 09:08

Gondoltam én egy olyanra, azt mondták 3 hét múlva meglesz a törzskönyv, ez azt jelenti hogy
Április 18-ra

Ha én ma írok egy adásvételit, azt 8 napon belül be kell jelentenem, azaz legkésőbb
Április 5-én

szerencsére ezt már lehet online is, ettől kezdve a vevőnek 15 napja van bejelenteni, tehát legkésőbb
Április 20-án (de az hétvége szóval 19 péntek)

Nos ha kormányablaknak lehet hinni akkor már
Április 8-án én fel tudom venni ott náluk és aznap odaadni a vevőnek, a vevő pedig másnap a törzskönyv birtokában át tudja íratni,
szóval így ha jól sejtem jogilag beleférhet a dologba.

Szerintetek?

wers # 2019.03.28. 09:23

Az szerződésre négy dátumot kell feltüntetni.

Eltérhet a szerződés kelte, hatályba lépése, okmányok átvételének időpontja, a gépjármű birtokba vétele.

Írjátok meg mai keltezéssel, de a többit mondjuk ápr. 10-re., akkor onnantól 8 és 15 nap.

PasztaX # 2019.03.28. 09:45

wers

Akkor ez így rendben lenne?

kelte - MA (19.03.28.)

hatályba lépése - GONDOLOM, AMIKOR AZ
birtokba vétele - AUTÓ OTT MARAD, PL. MA (19.03.28.) vagy hétfőn (19.04.01.)

okmányok átvételének időpontja - EZ pl. ÁPRILIS 22

Április 22-től lenne 15 napja átíratni?
Vagy valamit nagyon félreértettem?

wers # 2019.03.28. 10:00

Nem így gondoltam, de félre is írtam.

Kelt 2019. 03. 28.

A többi három 2019. 04. 22, de megkérdezem, hogy a birtokba vétel lehet-e szintén mai dátum.

PasztaX # 2019.03.28. 10:21

wers

rendben, várom és előre is köszönöm

wers # 2019.03.28. 11:13

Nos, igen, lehet úgy, hogy a birtokba adás is ma.

Már csak az a kérdés, hogy melyik időponttól kell biztosítást kötni. Ezt kérdezzétek meg attól a biztosítótól, ahol most neked van biztosításod. Szerintem az április 22. Ugyanazzal a dátummal te felmondod a biztosítást, a vevőd pedig köt. Vigyázzatok a fedezetlenségi díjjal, elég húzós.

Még annyi, írjátok a megjegyzésbe: hatályba lépés és okmányok átadása a törzskönyv megérkezéskor, legkésőbb április 22.

PasztaX # 2019.03.28. 11:38

wers

nagyszerű, köszönöm az infót

wers # 2019.03.28. 12:06

Még egy válasz, a biztosítás is a hatályba lépéstől, az átírásra a 15 nap is.

A szerződéshez legjobb, ha papírboltban kaphatót használjátok.

wers # 2019.03.28. 12:11

Szívesen, még jó, hogy épp egy bonyi gépkocsis esettel vívok, ránéztem a szerződésre, és eszembe jutott, hogy pont ilyen esetekre lehet különböző időpontot használni.

Szomorú örökös # 2019.03.28. 17:48

bermuda háromszög

A végén neked nem volt átírási költséged?

Ha ezt tőlem kérdezted, akkor a válaszom nem, nem volt, de ezt már leírtam! Az elején én fizettem az átírást, amely alapján engem üzembentartóként jegyeznek be, majd a lízingcég a végén, mikor kifizetem a kocsit, ad egy tulajdonjogátruházási nyilatkozatot, amely alapján üzembentartóból átírnak engem tulajdonossá, majd okmánycsere (forgalmi és törzskönyv) költsége van csak a tulajdonosnak. Az MKB Euroleasing cégnél zárt végű lízing esetén ez így működik.