Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkocsi adás - vételi szerződés

wers # e-mail 2019.03.04. 13:36

Az addig ok, hogy a kereskedők nem angyalok, nem kell bemutatni őket. De az utóbbi időben szerintem már nem nagyon feketéznek. Túl sokba fáj az nekik, ha ellenőriznek.
Továbbá sok a kereskedés, sok az eladó autó, a vevőt meg kell szerezni. A telephelyek fullon kocsikkal, elég nehéz a tevékenységet letagadni.

Nem kötelező aláírni egy nem valós szerződést, és a rozsdásodás pont az a hiba, amit nehéz rejtett hibának becézni.

drbjozsef #   2019.03.04. 13:24

rombusz,

Én nem vitatkozom, mert olyan kristálytisztán nem értem a tényállást, mint Te, és nem is értek hozzá.

Úgyhogy nem is tanácsolhatnék mást a kérdezőnek, mint hogy hallgasson rád, fogja a pajszert, és sózzon oda, ha kigyúrt f.szik is próbálnák a szavatosság érvényesítéséről lebeszéni csoportosan, hiszen nyilván igaza van. Biztosan visszakapja a pénzét, mert hát ez a normál ügymenet.

Hajrá a kérdezőnek!

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.03.04. 12:54

Szerintem a garanciát el lehet veszteni pl. nem megfelelő használattal, nem tudhatjuk, hogy a garancia végefelére miért rozsdásodott.

wers # e-mail 2019.03.04. 12:22

Azt mondtad, nem játszol velem tovább

jó lenne ha elővennétek pár adasvételi szerződést

Azon túl, hogy nem egy-két példány volt már a kezemben, a sajátom is megvan. Az is osztrákból jött, és mi a XXX Autó Kft-vel szerződtünk. A kereskedő mindkét szerződést viszi a műszaki ellenőrzésre is és az okmányirodába is. A magyar nyilvántartásba a vevő lesz az első Magyarországi forgalomba hozó. Láttam már ilyent, meg a sarki zöldségesben ezt mondták.

wers # e-mail 2019.03.04. 12:04

rombusz1, te most azt feltételezed, hogy drbjozsef nem tud olvasni, vagy, hogy szövegértési gondjai vannak?
Látom, szerinted itt mindenki bugyuta, de jó te itt vagy.

wers # e-mail 2019.03.04. 12:02

Remélem így már megérted, tovább nem szeretnék görcsölni veled.

:), na most egyet értek veled. Origo, mint jogforrás. Én inkább a jogszabályokat olvasom és ha valamit nem értek, akkor a kormányablakban érdeklődöm. Jártam már arra néhányszor.

drbjozsef #   2019.03.04. 11:49

rombusz,

1. Valaki vesz úgy egy ezeréves autót, hogy nem néz alá? Sőt, nem csak néz, megvizsgálja amit ilyenkor kell? Ha tök laiuks, hívjon hozzáértőt. De szemmel láthatóan szét van rohadva az alja, és ezt otthon veszi észre? Mégis ez kinek a hibája. Ha az eladó nem állította, hogy tiptop hibátlan alulról, akkor nem az övé.
Roncsot eladni nem tilos.
Forgalomba helyezTETNI sem az, ha forgalomba helyezik. Ez sem az eladó sara.

2. Annyi prejudikáció van a szövegedben, hogy lehet, sőt valószínű, hogy a kérdező estének köze nincs hozzá. Hamisítás? Átverés? Csalás? Osztáktól vette? Hol írt ilyet?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.03.04. 11:31

Minek hamisítanák meg? Semmi érdekük nem fűződik hozzá. Szerintem meg az esetek többségében a kereskedőtől veszik meg a vevők. Egyébként meg tök mindegy, hogy osztrák import vagy már itt van forgalomban, illik megnézni mit vesz az ember.

wers # e-mail 2019.03.04. 10:39

Ok, rendben. Te már csak tudod. Ne zavarjon, hogy a jogszabályok másképpen rendelkeznek. A kormányhivatal műszaki állomásait oktasd ki, hogyan kellene dolgozniuk. Meg az okmányirodákat is, mert ott is mindenki ostoba.

wers # e-mail 2019.03.04. 09:44

Innen is lehet kellemetlenségeket okozni az eladónak és vizsgaállomásnak.

Ugye nem arra célzol, hogy a hatósági műszaki vizsgát megbundázták?

wers # e-mail 2019.03.04. 09:42

Kereskedő nem íratja át saját nevére(!!!!), kijátszva az adókat,
Mert neki nem is kell. A vevője nevére hozzák forgalomba. Ha pedig nem import, hanem már forgalomban van Magyarországon akkor sem kell nevére íratnia, nem köti a 15 nap sem. Nem lesz köztes vevő a kereskedő.

wers # e-mail 2019.03.04. 09:09

az 1-et és a 2-t nem értem. Igen, az osztrák a kereskedőnek adta el, a kereskedő a vevőnek. És? Hogy jön ide a nav?

Tiltotta a kereskedő, hogy megvizsgálják a kocsit?

Atis77 # e-mail 2019.03.04. 07:24

5db fénykép készül egy elölről egy hátulról, egy a km óráról egy a motortérről és egy az alvázszámról (esetleg még egy az adattábláról ha van neki). Az alját nem fotózzák, csak szemlézik.

wers # e-mail 2019.02.25. 07:50

drbjozsef szerintem magyar kereskedőtől vette.

Eserleg a műszaki vitsgabázissal lehet bármit kezdeni? Ilyen állapotú autót már nem engedhetne át.

Hatósági műszaki vizsgát nem nagyon lehet megbundázni. Mindent dokumentálnak, fényképeznek. Erről kapnod kellett egy műszaki adatlapot. Nem tudom beletekinthettek-e a dokumentációba. Az biztos, ott át kellett vizsgálniuk.

gy_kiss # e-mail 2019.02.25. 07:43

Eserleg a műszaki vitsgabázissal lehet bármit kezdeni? Ilyen állapotú autót már nem engedhetne át.

drbjozsef #   2019.02.25. 07:08

Nem ismerem az osztrák jogot.

A magyar Ptk. szerint buknád. Az, aki megvásárol egy 10 éves használt gépjárművet úgy, hogy nem néz alá, és nem vizsgálja meg az alváz állapotát, az nem a tőle elvárható gondossággal járt el, saját kockázatára mulasztott, így járt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gy_kiss # e-mail 2019.02.24. 22:32

Sziasztok! Segítséget kérek. Vásároltam egy autót. Osztrák. Egy ismerősöm volt velem mrgnézni. Nem látta az alját. Lefoglalóztam de megírtuk az adás-vételit is mert az úriember iratta át a nevemre,(nepper amúgy,elvileg cége van) hiszen még forgalomba is kellett az autót helyezni. Ez volt 02.16-án. 23-án kifizettem a teljes árat, elhoztam. Azonnal megnézettük karosszérialakatossal. Az alja teljesen szét van rohadva,néhol lyukas is. Műszakin 2019. február
1-jén volt. Írtam az eladónak,hogy szeretném vissza a pénzem. Mennyire van hozzá jogom? Nála nem volt lehetőség így megnézni. Sem az adás-vételiben nincs benne sem a műszakiban,hogy korridált. Tehetek bármit? Van rá mód,hogy visszacsináljam? 2008-as vw golf.

ezmostmi? # e-mail 2019.02.19. 17:58

:-))))))))))))))))))))))))))))

drbjozsef #   2019.02.19. 13:01

Semmi.

Mivel aláírni nem akarja, az ügylet nem jön létre, kéred vissza a pénzt, adod vissza a kocsikulcsot.

Más is lehet, de nem részletezném, miért.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Rezovics # e-mail 2019.02.19. 12:26

Sziasztok!

Ilyen esetben mi a teendő?

Vásároltam egy kocsit, kifizettem a vételárat, kitöltöttük az adásvételit, de dátum és az eladó aláírása nélkül(nem részletezném miért). Azóta bőven eltelt 15 nap és nem hajlandó aláírni a szerződést. Állítása szerint azért, mert mi van ha én gyorshajtottam, tilosban parkoltam, stb. miközben az ő nevén volt még.

wers # e-mail 2019.02.05. 07:22

Na igen ez van, mikor az ügyintéző elfelejti mi áll a törvényben, csak az "így szoktuk" alapján dolgozik. Gondolom az állandó gépjárműkereskedő ügyfeleket már beidomították, ez nem azt jelenti, hogy a lakcímkártya száma nélkül vissza kell utasítaniuk.

Add be, és ha elutasítják azt kérjed írásba foglalva. Vagy ha úgy gondolod nem akarsz vitatkozni fordulj másik kormányablakhoz. Hátha ott olvasgatják a törvényt, nincs területi illetékesség.

drbjozsef #   2019.02.05. 07:07

palasthy.m,

Ahogy Vadsuhanc írta, a lakcímkártya száma nem előírt kelléke a szerződésnek. A személy azonosságot igazoló igazolvány (ami lehet pl. személyi, kártya jogsi, vagy kártya útlevél is) száma kell - de a lakcímkártya nem ilyen.

Menj vissza, és finoman csapj az asztalra.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Vadsuhanc #   2019.02.04. 18:26
Bocs-
  • Neked nyolc napod van csak.
Vadsuhanc #   2019.02.04. 18:26

A legfontosabb szerintem az, hogy igazolja le az ügyintéző, hogy az átírást az adás-vételtől számított 15 napon megkísérlted-. HA ezt majd nem tudod igazolni akkor büntetés.

A lakcím kötelező adat, de a lakcímkártya adatait nem kötelező megadni az adás-vételi szerződésben. Ha erősködnek kérd ki és követeld milyen alapon kérik a vevő lakcímkártya adatait?

palasthy.m@gmail.com # e-mail 2019.02.04. 17:38

Üdvözletem. Rendes, formanyomtatványon eladtam az autómat. Mikor bejelenteni akartam az okmányirodába, visszadobták, h. nincs rajta a lakcimkártya száma. A vevőt pedig nem érem el, csak hiteget, h. ráirjuk, de nem jön. Mit tehetek?