Használtautó, Garancia???


drbjozsef # 2022.10.11. 13:04

Gigler Monika,

Azt szeretném kérdezni, hogy ez rejtett hibának minősül?
Igen, ha nem tájékoztatott a hibáról igazolhatóan.

Hogyan lehetne bizonyítani, hogy az eladó már motorhibásan adta el részemre
Ez műszaki szakkérdés. Ha belemész a szavatossági jogaid érvényesítésébe, akkor neked kell bizonyítanod, hogy hibásan vetted, ehhez műszaki szakértőnek kell megnéznie, aki a hiba jellege alapján el tudja dönteni jó eséllyel, hogy ez a hiba már meg kellett lennie a vásárlás pillanatában is.

Most annyit tehetsz (közös megegyezés híján), hogy tértis levélben felszólítod az eladót, hogy javíttassa meg az autót, mert álláspontod szerint hibásan teljesített, és élnél a Ptk. szerinti szavatossági jogoddal. Ha ezt elutasítja, vagy megjavíttatod saját költségen, és követeled tőle a javítási költségedet (ez esetben vita esetén viszont nehéz lesz bizonyítani, hogy ez szavatosság körébe tartozó hiba), vagy pert indítasz az eladó ellen, és a perben majd kirendelik a műszaki szakértőt.

Gigler Monika # 2022.10.11. 12:06

Tisztelt drbjozsef!

2022.09. 24-én vásároltam egy 20 éves smart mercedest magánszemélytől. Egy próba körre volt lehetőség, meleg motor nem derült ki semmi hiba. Két kulcs van hozzá, amire az eladó azt mondta működik mindkettő csak ők egyet használtak, de utóbb kiderült a másik kulcs nem működik. Hazavittük az autót. Másnap 09.25-én mentünk volna vele, de nagyon nehezen indult és füstölt. Elvittük szervízbe ahol megállapították, hogy motorhibás, elvittük egy másik szervízbe ott ugyanezt mondták. Felhívtuk az eladót ő azt mondja, nála rendben volt, mi rontottuk el, de mi max.150 km-t mentünk vele ennyi idő alatt nem rontottuk el. Közben eltelt a vásárlástól két hét, mert a szerelők sem tudták azonnal vállalni. Még nem csináltattam meg az eredetiség vizsgálatot, mivel eddig csak állt az autó a szervizben. Még nem jártam így. Azt szeretném kérdezni, hogy ez rejtett hibának minősül? Hogyan lehetne bizonyítani, hogy az eladó már motorhibásan adta el részemre. Előre is köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2022.09.14. 08:39

Utalsz.
Mi mást?

csornej # 2022.09.14. 05:09

Tisztelt drbjozsef !
A történetem: Nyíregyházi vagyok.Eladó sorba került a Mercedesem. Gödöllői kereskedő hívottt jön az autóért, igaz nyomott áron de kellett a pénz. Pénteki napon jött, még tovább alkudott ,nagynehezen de odaadtam. Hétfőn hív, hogy porlasztós az autó ,megnézte egy szerelő ,vegyem vissza ,menjek érte. Mondtam,hogy nem tudok értemenni, hozza vissza és abban az állapotban ahogy elvitte tőlem visszaveszem de ő hozza el. Másik megoldást találtunk mert Ő nem akarta elhozni,mondván félt,hogy elromlik mégjobban az autó. Pótoljak a porlasztókba 300.000 forintot. Én hülye írtam egy papírt és elküldtem emailben, hogy még utalok 300.000 ezret a porlasztókra. Már bánom hogy elküldtem aláírva. Valószínűleg ma küldi vissza majd és várja majd az utalást. Mit tehetek?
Köszönöm

Majordomus # 2022.08.06. 18:56

El kell hajtani.

mllr # 2022.08.05. 19:43

Majordomus
az auto ára 1100.000 kér rá még pluszba 120 ezret...

mllr # 2022.08.05. 19:40

Majordomus
, azért nem ilyen egyszerű ... jár a 12 hó szavatosság , az első 6 honapban én ,, a második 6 honapban ő bizonyit....fogyasztot nem lehet a szavtossági igényéről lemondatni , hiába irod bele.... a rejtett hibákért felelek , kivéve azokrol a hibákrol , és hibalehetőségekről amiröl tájékoztattam.....

Majordomus # 2022.08.05. 19:26

Mint autókereskedőnek lehetne annyi rutinod,hofy az adásvéteki szerződésbevbeleírod hogy: szavatosságot nem vállalsz az autóért. Ha ez benne van,semmi gondod nem lehet.

Véleményem szerint - az általad leírtak alapján- így sem.

Blöffölni bárki tud,főleg egy ügyvéd.

Én, mint ingatlankezelő évente 10 ezer kilométert autózok!
5 hónap alatt 7.500 km az rengeteg!
.
Nincs mitől tartanod szerintem. Ha átadtad az autót és még 7500 km-t autóztak egy 15 éves autóval, ott már neked nincs felelősséged. Forduljanak nyugodtan bírósághoz. Mennyiért adtad el a kocsit?

Gondolom nem milliós tételről van szó!

mllr # 2022.08.05. 18:54

Tisztelt drbjozsef !
Autokereskedő egyéni vállalkozo vagyok , 2021 dec 28-án értékesitettem egy 2007-es 1,4 benzines személygépkocsit 125000km-rel.
2022 május 29-én jelentkezett a tulajdonos , hogy a jármű vélhetöen hengerfejes. azt mondták hogy észlelték a hibát , majd feltöltötték vizzel az autot és további 80-100 km-t megtéve tesztelté az autot , de a hiba továbbra is fent áll...mivel 7500 km-t mentek az autoval , tájékoztattam őket hogy vélhetően ez a hiba nem állt fent az. értékesitéskor , -ő a kötelezö szervizet vásárlás után elvégezte , ami egy olajcsrében kimerült , de ott nem jelzett rendellenességet neki a szerelője- felajánlottam neki a javitáshoz szükséges szervizanyagokat , mondván hogy a szerelöim nekem is nagyon leterheltek , probálja a javitást elvégezni.ők ettöl elzárkoztak hivatkozva a szavatossággal járó kötelezettségemre. majd elmentek... egy hete kaptam egy levelet az ügyvédjüktöl hogy fizessem vissza a kocsi vételárát ,a teljes átirási költséget , a diagnosztikai költséget , továbbá az ügyvédi költségeket 15 napon belül , és szállitsam el az autot. ebben a levélben már leirták hogy az autó már április végétöl viz utánpotlását igényelte , elöször 3dl , majd egyre többet. továbbá leirták hogy az auton bizonyos csövet és bilincset is cseréltek , de nem javult a kocsi állapota.tehát gyakorlatilag hibás állapotban is hajtották az autot 3-4 hétig.sajnos nem érzem ugy hogy az állagmegovásra megfelelöen ügyeltek volna, mint karbantartási és bejelentési kötelezettségeinek sem. mikor felajánlottam ezek után hogy akkor szétszedetem az autot , és megjavitjuk , akkor már határozottan elzárkozva , mondván elvesztették a bizalmukat felém , és a szerelöim felé , vásároljam vissza az autot , az általuk kalkulát áron. kérdésem az lenne , mi az esélyem egy ilyen esetben , amennyiben ök biroságon szeretnék érvényesiteni a jogaigat? továbbá , amennyiben visszavásárlom az autot , engem megillet e valami összeg azzal kapcsolatban hogy ö decembertöl használta a kocsit ? a 7500 km azért véleményem szerint elképzelhetetlen megtenni hengerfejes állapotban.... válaszát elöre is köszönöm

Majordomus # 2022.06.26. 20:47

Szerintem még jól járt a vevő.

drbjozsef # 2022.06.26. 13:39

matthiasi,

Ha csak annyit mondtál, az kevés is lehet.
Az a kérdés PONTOSAN mit írtatok le a szerződésben.

Te már elég rég óta írogatsz ide, bár igaz, abból inkább az derül ki, hogy mellette nem nagyon olvasol, de sokszor szerepelt már itt (is), hogy a magánszemély eladó a szavatossági felelősséget teljesen ki is zárhatja a szerződésben. És akkor most nem is lenne semmilyen probléma.

matthiasi # 2022.06.26. 12:16

Kettő hete eladtam egy autót. Opel-astra Classik, 97 e km, 100 eft. Ráadásnak 1db. rádió, tetőcsomagtartó, kerékkulcs, emelő, 4 db kerék felnivel.
Mondtam a vevőnek első útja a szerviz, vizsgára felkészítés stb.
Ma hív hogy nem jó az autó.
Csak annyit mondtam szervíz. Ebben állapodtunk meg.
Ja leadtam a papírt a kormányablaknál, lemondtam a biztosítást.
a vevő még nem.
Egyéb próbálkozása nem volt.

migara # 2022.06.15. 14:24

@drbjozsef: Köszönöm, mindenképpen megkeressük a kereskedőt, de előbb szerettem volna tanácsot kérni másoktól, hogy mik az esélyek, stb. Ezt itt meg is kaptam, belevágunk.

@osztap: Köszönöm a segítségedet! Németországból van a kocsi.

@Majordomus: kösz az "építő" hozzászólást.

drbjozsef # 2022.06.15. 04:23

migara,

Egyébként a kereskedőt is lehetne egy kicsit piszkálni, mert valami elég büdös náluk is.

Nem kaptunk sem számlát, sem szerződést, rákérdeztem a kereskedőnél, hogy miért nem, a válasza az volt, hogy bizományos eladásnál nincs, a forgalmival bizonyíthatjuk, hogy mikor került a nevünkre. De ha bármi gond lenne, az okmányirodából kikérheti az ügyvédünk.

Ez egyértelműen hazugság, átvernek. Azt az adásvételit csak alá kellett írnod, hogy a nevedre kerüljön az autó, márpedig ha aláírod, akkor kapnod is szokás belőle egy példányt. Fizettél pénzt, és nem kaptál egy elismervényt sem? Ami nem biztos, hogy szabálytalan, az adásvételiben is benne lehet, de akkor azt megintcsak kapnod kellett volna. Sumákolnak. Valszeg tudták, hogy mit sóznak rád...

Ettől sajnos továbbra is : bizományos eladásnál a kereskedés csak meghatalmazott, te jogviszonyban az autó külföldi eladójával vagy. (Már ha helyes az előadásod, hiszen az iratokat mi nem ismerjük.)

Majordomus # 2022.06.14. 20:08

Erre van esély. Szerintem üzbég import...

Autót vásárolni úgy megyünk hogy megnézzük,ha tetszik visszük a szerelőnket és átnézi.

osztap # 2022.06.14. 11:01

migara,

Ha egy tértis levélben kiküldött felszólítás nem vezet eredményre, érdemes lehet az eladó ellen európai fizetési meghagyást kibocsáttatni, ha uniós országbeli az eladó. Ezt magyar közjegyzőtől lehet kérni, magyarul.
https://www.mokk.hu/…ek/EUFMH.php

Ha ellentmond, akkor perré alakul, de már az EUFMH-nál kérheted, hogy Magyarországon tárgyalják, mivel itt volt a teljesítés helye. Ha 5000 euró alatti a követelésed, akkor belefér a kisösszegű követelések európai eljárásába, ami szintén folyhat magyar bíróság előtt, de sokkal gyorsabb, mint egy normál per.
https://e-justice.europa.eu/…_responsible

Így sem lesz egy fáklyásmenet, de azért egyszerűbb, mint mondjuk Hollandia-külsőn vinni egy pert. Ha nem uniós az eladó, az pech...

drbjozsef # 2022.06.14. 10:13

migara,

Dehogynem, nagyon is jelent. Hogy az eladó hibásan teljesített. Persze kereshetsz felelőst a műszaki vizsgaállomáson is, és akkor azt mondják, hogy ja, bocs, akkor a műszaki vizsgát is visszavonjuk, de ezzel te nem leszel egy tapodtat sem előrébb. Továbbra is van egy roncsod, aminek most már vizsgája sincs, amit jóhiszeműen megvásároltál bizományos értékesítésen keresztül egy külföldi eladótól. Továbbra is követelhetsz tőle, perekedhetsz vele.
Ha egyből visszadobták volna, hogy ez egy roncs, akkor is pont ugyanitt tartanál.
Kellő gondossággal való eljárás hiánya. Saját felelősségre vetted meg - természetesen, az eltakart, fel nem ismerhető súlyos hibákért felelősséget kell vállalnia az eladónak. Csak hát külföldre pereskedni évekig tart majd, sok százezer forintért...

migara # 2022.06.14. 08:55

drbjozsef,

És az semmit se jelent, hogy így átengedték a KPM vizsgán? Ezzel sem tudok a kereskedőnél érvelni? Vagy akár az NKH-nál jelezni ezt? Mert ilyen állapotban nem mehetett volna át, nem?

drbjozsef # 2022.06.13. 10:43

migara,

Dehogynem.
Megkeresed az eladót - aki, ha jól értem, külföldi -, felvázolod neki az autó hibáit, és hogy hibásan teljesített, kéred, hogy vigye el az autót, és javíttassa ki a hibáit. Ha nem hajlandó, neked kell pert indítanod ellene. Feltehetőleg az ő országában.

Remélem, érzed az esélyeidet.

migara # 2022.06.13. 10:36

Mert előtte nem volt rá lehetőségünk.
Szóval akkor semmi lehetőségünk sincs?

drbjozsef # 2022.06.13. 10:14

Bizományos eladás? Az szopás. A kereskedőt el is felejtheted.
És miért csak a vásárlás után nézi meg szerelő?

Ez egy elég drága tanulópénz lesz.

migara # 2022.06.13. 07:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

05.28-án voltunk megnézni egy Suzuki Jimnyt egy autókereskedésben. Akkor rendben találtuk az autót (illetve azt éreztük, hogy a kuplung valószínűleg cserés lesz, de ez egy 14 éves terepjárón várható volt), lefoglalóztuk, de mivel külföldi az autó, így várnunk kellett a KPM vizsgára. 06.02-án hívtak, hogy másnap mehetünk az autóért. El is hoztuk, minden rendben volt a hazaúton. 06.10-ére kaptunk időpontot a saját szerelőnkhöz, hogy átnézze a kocsit. Sajnos, nagyon rossz híreket kaptunk: a váltóból folyik az olaj, az első kerekeknél a gömbfejnél is, így nem is használhatjuk az autót, mert ha ráfolyik a fékre, nem fog fogni, vagyis balesetveszélyes. Ezenkívül, az alja szét van rohadva, csak mivel le volt frissen alvázvédőzve, így ezt nem láttuk, csak most kezdett el lepotyogni róla az alvázvédő, és láttuk meg, hogy ez a helyzet.

Nem kaptunk sem számlát, sem szerződést, rákérdeztem a kereskedőnél, hogy miért nem, a válasza az volt, hogy bizományos eladásnál nincs, a forgalmival bizonyíthatjuk, hogy mikor került a nevünkre. De ha bármi gond lenne, az okmányirodából kikérheti az ügyvédünk.

Mit tudunk tenni ez ügyben? Felhívjuk a kereskedőt vagy inkább emailt írjunk ezzel kapcsolatban? A kellékszavatosságra hivatkozva kérhetjük, hogy fizesse meg a javíttatás költségét, vagy adja vissza a kocsi vételárát?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel, migara

Majordomus # 2022.06.10. 22:22

"vrtba volant scripta manent"

Ebből megtanulod hogy mindent irásban rögzits!
Ha legkőzelebb autót adsz el,akkor ird bele a szerződésbe,hogy a mrgtekintett állapotban veszi meg az autót,próbaut után,és utólag nyafogás nincs.

dthrw # 2022.06.10. 09:52

drbjozsef,

Köszönöm a nagyon gyors választ!
Igen, én is így gondoltam, vissza is olvastam, de kellett egy megerősítés, pláne, hogy ma újra kerestek..

Köszönöm, szép napot!

drbjozsef # 2022.06.10. 09:32

dthrw,

Visszaolvasol itt néhány oldalt, és tudni fogod.
Írásos igényre tértis válasz az igény elutasításával, viszontlátásra.