Kötelező biztosítás


ZZ24 # 2024.02.09. 07:34

Köszönöm a választ, iuntézkedem. Ha jól emlékszem a biztosító szabályzata szerint az üzembentartó köti a szerződést, én pedig nem voltam az, esetleg ezzel lehet valamit kezdeni?

Szomorú örökös # 2024.02.09. 06:33

ZZ24

Értelmeztésem szterint én egy visszamenőleg érvénytelen biztosítást kötöttem, hiszen sosem lettem a jármű özembentartója a nevezett okok miatt. A bűnöm az volt, hogy jogosulatlanul kötöttem biztosítást az autóra, mivel nem volt megírva az üzembentartói, csak előre megadott adatokkal kötöttem meg abban a hiszemben, hogy én leszek az üzembentartó, de erre nem került már sor.

A biztosítást nem kötik sem tulajdonjoghoz, sem pedig üzembentartói szerződéshez. Eleve ha veszek kocsit, el sem hozhatom haza a vásárlás helyéről érvényes kötelező biztosítás nélkül, aminek ráadásul a nevemre kell szólnia. Anno három éve én is úgy kötöttem biztosítást egy kocsira decemberben, amiért csak januárban mentem el kifizetni és átvenni, hogy még abszolút semmi nyoma nem volt a rendszerben a jövőbeli tulajdonjogomra.

a biztosító kipostázta nekem a negyedéves díjat + közel 90 ezer fedezetlenségi díjat, amit a legutóbbi üzemben tartó halmozott fel. A kérdés, hogy ezt a fedezetlenségit kereshetik e rajtam?

A negyedéves díj teljesen jogos, de javaslom, hogy érdekmúlásra hivatkozva szinte azonnal szüntesd meg, mert különben a következő negyedévit is simán kiszámlázzák neked. Egyedül talán a korábbi üzembentartói szerződésre vonatkozó fedezetlenségi díjjal kapcsolatban lehet némi keresni valód, mert az talán nem a te sarad, hanem a korábbi üzembentartóé vagy a tulajdonosé.

ZZ24 # 2024.02.09. 06:22

Üdv.

a következő ügyben kérnék útmutatást:

Még decenberben egy ismerősömtől üzembentartóival átvettem volna új üzembentartóként a kocsiját átmenetileg. Online meg is kötöttem a biztosítást, de az üzembentartói szerződés meg sem lett írva, le sem lett adva, mert erre 15-napos határidő van és pont karácsonyi időszak volt, eztért elnapoltuk. Ezt követően az ünnepek után az ismerősöm szólt, hogy eladja a kocsir, így okafogyottá vált, hogy beadjuk az özembentartóit az okmányirodába.

Ezt követően a kocsi eladásra került, de a biztosító kipostázta nekem a negyedéves díjat + közel 90 ezer fedezetlenségi díjat, amit a legutóbbi üzemben tartó halmozott fel. A kérdés, hogy ezt a fedezetlenségit kereshetik e rajtam?

Értelmeztésem szterint én egy visszamenőleg érvénytelen biztosítást kötöttem, hiszen sosem lettem a jármű özembentartója a nevezett okok miatt. A bűnöm az volt, hogy jogosulatlanul kötöttem biztosítást az autóra, mivel nem volt megírva az üzembentartói, csak előre megadott adatokkal kötöttem meg abban a hiszemben, hogy én leszek az üzembentartó, de erre nem került már sor.

drbjozsef # 2023.11.14. 09:20

Ez a példány megfelel ?
Nem nyitja meg, de igen, megfelel valszeg ami a kormanyhivatal.hu oldalon van (bár ez már archive, a kormanyhivatalok.hu az új)

Ja és még annyi ,hogy a biztosító oldalán felmondás okánál jo ha a “Eladás bejelentése” választom ?
Jó. Érdekmúlásra, üzembentartó változásra kellene hivatkozni, de ha ilyen nincs, jó lesz ez is. Majd elindul a felmondási eljárás, akkor pontosíthatsz.

Romil94 # 2023.11.14. 07:19

Értem és köszönöm a gyors választ!

https://www.kormanyhivatal.hu/…/4b/54000/Üzembentartói%20szerződés.pdf

Ez a példány megfelel ?

Ja és még annyi ,hogy a biztosító oldalán felmondás okánál jo ha a “Eladás bejelentése” választom ? Kifejezetten olyan nincs ,hogy üzembentartó váltás vagy hasonló. (Uniqa)

drbjozsef # 2023.11.14. 04:59

Megjegyzés : ha a rokon üzembentartónak van autója, és magas bonus besorolása, azt csak akkor tudja a te autódra átvinni, ha a saját biztosítását megszünteti. Ha amellé köt egy másikat, akkor az A00-ból indul.

drbjozsef # 2023.11.14. 04:57

Romil94,

Eladnod sem kell, elég, ha valakit üzembentartóként bejegyeztek az autóra. Akkor neki kell fizetnie a kötelező biztosítást, a saját bonus-malus besorolása alapján.

A bonus-malus fokozat elévülése 2 év, ha két évig nincs ugyanebben a járműkategóriában érvényesen kötött új kötelező biztosítás a neveden, akkor visszakerülsz az A00 fokozatba.

Romil94 # 2023.11.13. 21:10

Sziasztok
Sajnos a a bonus fokozatom lement m04-be és 370.000ft os féléves dijat követel a biztosító.
A 30 napos felmondásból már kicsúsztam mert 12.04 kéne megfizessem újra a félévet.
Ha eladom az autót egy családtagnak aki köt rá biztosítás akkor elvileg az már az ő Bonus szintjével fog menni?
Az én Bonus besorolásom el fog évülni vagy az csak a pozitív besorolást érinti ?
Legálisan járható út ez?
köszi!