Én most befizetek akár 200.000-at is ha kell!!!
De szerintem itt sosem lesz megoldás!
SAJNOS!!!
MÁV Biztosító
Kedves Máv ÁBE-sok!
Ha jól emlékszem az Egyesületi Taggyűlésen 20.000,- Ft-ot kellett volna minden MÁV ÁBE-nak vállalnia. Esetleg megoldható lenne az egész herce-hurca, ha az Egyesület ismét Taggyűlést tartana?
Kedves Érintettek!
A pénteki nap folyamán kaptam egy levelet a MÁV ÁBÉ vagyonelszámolójától, miszerint nyilvántartásba vették a 2008. évi károkozásomat és legyek kedves az azóta esetleg megtörtént kárrendezésről tájékoztatni őket. Továbbá adjam meg az esetleges kárrendezéshez a számlaszámomat.
Van esetleg más is, aki kapott hasonló szösszenetet? Én személy szerint nem nagyon tudom hova tenni ezt az "intézkedést". Ad 1: elvileg már 2008 nyilvántartásba vették az általam okozott kárt. Ad 2: az ügyvédem már tájékoztatta őket a általam történt kárrendezésről. Ezek a doksik ezek szerint a darálóban kötöttek ki?
Kedves valaki_!
Én elhiszem neked, bár így lenne, ahogy írod. De honnan tudod, hogy ezt tekintik lezárt ügynek? Nyilván ha fizet a biztosító, akkor az emberek nem kerülnek ilyen helyzetbe ergo egymással szemben nincs követelésük. Sok ezer embernek nem fizetett a Máv (már 2006-ban sem). De ha azt vesszük azis lezárt ügynek tekinthető, hogy kifizeted a károsultnak és ennyi. A bírósági ítéletet teljesítetted tehát ügy lezárva. Sokféleképp értelmezhető. Mabiszos mondatomra visszatérve én azt is gondolom, hogy ha utóbbi eset minősül lezárt ügynek, akkor még az is benne lehet a pakliban, hogy amit a mabisz ad pénzt az egyesületnek, abból kártalanításkor a "lezárt ügyesek" nem kapnak egy kanyit sem. Nem tudom, hogy végülis hol tart a törvény, illetve azt amit az Indra benyűjtott javaslatot a törvényhez, beleteszik e.
Én azt hiszem, egyszerűen arról van szó, hogy nem tudtak megállapodni a törvénytervezet végső tartalmában. Jól tapintható, hogy az AB az általános tagi befizetést "ajánlotta fel" alkotmányos megoldásként, míg a közigazgatási egyeztetésre került törvénytervezet a károkozó önrészfizetésén alapult. És nyilván lehetnek további vitás pontok is, nagyjából abban a körben, ami itt is az érdeklődés középpontjában van: mi van a már megtérített károkkal, mikortól van valami megtérítve, mi van az egyéb költségekkel, kamatokkal, stb. Én optimista vagyok, szerintem ezt a nyár végén-ősz elején "lejátsszák", és akár módosító indítvánnyal (annyi ilyenre volt már példa, az önálló kormány-előterjesztés nem jelent feltétlen önálló törvényt) be fogják nyújtani. Legalábbis nagyon remélem. És azt hiszem, önmagában az a tény, hogy egy tervezet egyeztetésre került, a szabályozás - ha szerintük nem is oly égetően sürgős - szükségességének a felismerését jelenti.
Honnan veszed, hogy az tekinthető lezárt ügynek? A MÁV már 2006-ban sem fizetett mindenkinek megfelelően. Gyakorlatilag itt az a kérdés, hogy lezárt ügynek tekinthető e pl. kifizetem egy összegben, (Ábe helyett) ítéletet teljesítve, ami a ptk. szabályai szerint született. Jogos követelésem lehet a felszámoló felé, hiszen helyettük fizettem ki. Viszont abba már nem vagyok biztos, hogy a MABISZ által fizetendő részt megkapom e. Mert ugyebár mondhatják azt, hogy lezárt ügyem van, a felszámoló esetleg ad 150000Ft-ot, de az még mindig semmi a milliós tételhez képest.
Ez egy szélmalomharc, s reménytelen küzdelem, de ne legyen igazam.
Ebben a rendszerben ne is várjunk változást, mert a modern demokráciák mindig és mindenhol "a nép" megvezetésére szolgáltak, és szolgálnak.
A nagy kérdések régóta nem a parlamentben dőlnek el, az csak egy díszítőelem a valódi hatalmi centrumok elfedésére.
Meg a másik, hogy rossz a cikk megfogalmazása:
"A kormány − eleget téve az Alkotmánybíróság határozatának − július elején elkészítette azt a törvényt," Törvénytervezetet!! amelyről nem tudunk semmit, hogy miben változott.
Na gyerekek, mint reggel is láthattátok felkaptam a vizet rendesen, és intézkedtem a következőket:
- Írtam az NGM-nek, és választ is kaptam rá, amit alantabb írok
- Feladtam a levelem a köztársasági elnöknek, csatolva az AB határozatát, NGM-el folytatott levelezéseket, és a Fogyasztóvédelmi Bizottság levelét
- Írtam a Fogyasztóvédelmi Bizottságnak
- Írtam az Indrának
NGM válasza: Köszönettel vettük megkeresését. A Nemzetgazdasági Minisztérium az alább választ tudja Önnek adni.
Az Országgyűlés honlapján is megjelent „Egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat nem tartalmazza a MÁV ÁBE károsultakkal kapcsolatos szabályozást.
A MÁV ÁBE károsultak ügyének rendezése a jelen állapot szerint külön előterjesztésként – várhatóan az őszi ülésszak kezdetére – kerül benyújtásra, melyet előtte várhatóan még a Kormány is megtárgyal. Az előkészítés már folyamatban van, de a Kormány és az Országgyűlés munkarendjét és döntéseit a jogszabály-előkészítő nem befolyásolhatja, nem tervezheti, ezért pontosabb információk és időpontok nem állnak rendelkezésre.
Fenti tájékoztatás jogszabály-előkészítői részről történő szakmai, nem hivatalos tájékoztatásnak minősül, melyre hivatkozni megalapozottan nem lehet.
Üdvözlettel,
Ügyfélszolgálati Információs Iroda
Nemzetgazdasági Minisztérium – Kommunikációs Titkárság
Mindenki döntse el maga, hogy ez jó avagy rossz. Mivel úgy látom, hogy a háttérben foglalkoznak az üggyel, ezért én egy pozitív végkimenetelt várok. Esetleg aki tud jobbat, írjon, szívesen meghallgatom.
Új infó: Eladók a MÁV ÁBE követelései
"A kormány − eleget téve az Alkotmánybíróság határozatának − július elején elkészítette azt a törvényt, amely az egyesület tagjai által okozott károk esetében a kármegosztásra vonatkozó szabályokat tartalmazza."
Akkor most már nyugodtan alszok, na persze!
Új: Eladók a MÁV ÁBE követelései
Hát sajnos ez az, amire nem számított senki. Ebből sajnos nem lesz törvény... Körbeírtam mindenkinek, NGM, fvb,indra, hogy mégis mi ez, a mai nap feladom a Köztársasági elnöknek a levelet, de szerintem attól sem várhatunk sokat. Egyenesen kimondom amit gondolok: korrupció, csalás, sikkasztás... Röviden ennyi a MÁV ÁBE, leszarják az egészet, mert nekik nem érdekük ennek a törvénynek a megalkotása. Nyalják az IMF seggét, hogy megkapják a lóvét, amit majd a gyerekem gyereke is fizetni fog. Stoppolgatják a költségvetést, egy kanyi forint nincs a kasszában. Szerintetek miért nem nyilatkozik a felszámoló?? Talán azért mert egy lyukas garas sincs a kasszában? Talán azért mert kivonták, és azzal tömték be a hézagokat? Persze...majd ha véget érnek a perek (4-5 év) akkor majd beszámol arról, hogy "hát sajnos már nem maradt, csak pár millió", azonban van több ezer károsult, és lehúzzák a rolót. Emberek, hát milyen ország ez? Hányinger az egész. A gülüszemű meg elmehetne már a pˇcsába!
http://www.parlament.hu/…99/08099.pdf
T/ 8099 . számú törvényjavaslat egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról
Előadó: Dr. Matolcsy György
nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2012. július
Ez a törvényjavaslat már NEM tartalmazza a MÁV ÁBE ügy AB rendelkezés szerinti rendezését!
K.Gyuszi21: köszönöm a kifejtő magyarázatot. Hát amíg csak tudok én is reménykedek és mindenkinek kívánom, hogy pozitív kimenetellel végződjön.
Persze az sem mellékes, hogy mennyi időt kell várnunk a törvény elfogadására, mikor zárhatjuk le ezt az abszurd, igazságtalan történetet.
Hugi24: Igen, az Indra tett javaslatot a tervezethez. Mivel az NGM megküldte nekem azt az infót, hogy:
Tájékoztatom, hogy a egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat előkészítése jelenleg folyamatban van.
Az előterjesztés javaslatot tartalmaz az Alkotmánybíróság MÁV Általános Biztosító Egyesület fizetésképtelenségét érintő 83/2011. (XI. 10.) AB határozatával összhangban álló megoldásra.
A tervezet közigazgatási egyeztetése megtörtént, várhatóan a közeljövőben kerül parlamenti benyújtásra.
Vagy benne van, vagy nincs...Nem tudjuk meg csak mikor már megszületett és életbe lépett.
Sziasztok!
Klimás56: a kérdést már tovább gondoltam, amikor leírtam, valójában úgy szólt volna tisztességesen, hogy ha már nekünk semmink sincs, egyszerű polgároknak, akikból fent finanszíroznak minden hibát - mert már annyit fizettünk -, akkor mi lesz? Ki fogja finanszírozni az állam hibáit?
A remény hal meg utoljára: annyira bízok benne, hogy a II. fok alatt elfogadják a törvényt és mint magánszemélyt (kárt egyáltalán nem okozó, kötelezővel rendelkező, objektív felelősséggel még nem terhelhető - 2008-ban született a törvény, de az ütközés 2006-ban történt - egyszerű gépjármű tulajdonost) csak 100 000 Ft-ra marasztalnak.
K.Gyuszi21: láttam egy javaslattételt a törvénytervezetre, amiben pont azt fogalmazzák meg, hogy bővítsék ki a törvényjavaslatot azzal a résszel, hogy a már lezárt, ítélettel rendelkező, esetleg már pénzügyileg teljesített esetekre is alkalmazható legyen.
Hugi24
Akkor van lezárva egy ügy, amikor a kár meg van térítve. Sajnos a törvénytervezetből ez nem derül ki, hogy mikortól lezárt. Lehet, hogy a bírósági ítélet megszületésére gondoltak...
Utolsó kérdésedre: mi!!!!
K.Gyuszi21 nagyon köszönöm a véleményedet. Nagyjából semmi reményt nem fűzök a II. fokhoz, csak azt, hogy elfogadják a törvényt és ha éppen nem lezárt perben vagyok, akkor biztosan érvényes lesz rám.
A nyilvánossággal már én is próbálkoztam, de média körökben valamiért nem akarnak ezzel a témával foglalkozni. Valami lehet a háttérben.
Persze ne csodálkozzunk, ha egy ilyen "jogállamból", ahol az egyszerű magánszemélynek nincsenek is szinte jogai, mert bármit megtehetnek vele (most ezekre a MÁV ÁBE ügyekre gondolva), menekül mindenki. Később ki fogja megfizetni a fentiek ekkora hibáit?
Hugi24
Szia Princica!
Jól idéztelek. Azt írtad.
Azonban nem kívánom offolni az oldalt, megírom drótpostán, hogy érthetőbb legyek.
:)
Princica # e-mail 2012.07.09. 09:49
Kedves Károsult01!
Pontosan: én nem azt írtam, hogy a devizahiteleseket mindenki sajnálja, holott ők maguk döntöttek a hitel felvételről xy banknál, ( és érdemes lenne megnézni, ki mennyit fett fel és mit épített, vett belőle) hanem általában értve. Te is, én is és mindannyian fizettünk kgfb-t, mert ez a "törvény", aminek eleget tettünk, és nem az a lényeg, hogy kinél. Igazad van, ne foglalkozunk mások nyomorával, elég a mienk, azzal se foglalkozik senki.
Azért az durva, hogy egy újágíró - általában újságíró -, féljen attól ma Mo.-on, hogy megfenyegetik, ha leír valamit. Ne és ki fenyegetné meg ebben az ügyben?
Hugi24! A megítélt összeg 8%-a a II. fokra való feljebbvitel díja. Szerény véleményem szerint nem érdemes II. fokra vinni,irreális az ítélet, és/vagy részben indokolatlanul sok a megítélt összeg akkor érdemes lehet. A lényegen nem változtat, hogy neked kell fizetned, szóval ha emiatt dilemmázol akkor megnyugtatlak, hogy nem lesz olyan ítélet, hogy ne te fizess, bármire is hivatkozol. Ha összeadod: üv.-i költség, perköltség, kamatok stb... rájössz, hogy maximum csak húzni tudod, ezzel a te költségeid növekednek, de nem szabadulsz a lényegtől.
Spaniel, azt már tudjuk 2008 óta, hogy ez megtehető. Ez sajnos csak a károsultaknak "jó". Azért teszem idézőbe, mert a végkimenetele mindenképp pozitív a károsultra nézve, más kérdés az, hogy rengeteg idegeskedésbe és pénzbébe kerül az illetőnek. Újra írok a Köztérsasági elnöknek, holnap megfogalmazom a levelem. Törekszem az egyszerűségre, hogy megértse, hogy nem egy ügyvéd vagy egy képviselő problémáját kell orvosolni hanem egy adófizető tisztességes ha úgy tetszik "paraszt" emberét. Bár már előre tudom, hogy mi lesz a válasz de azért megpróbálom.
Sziasztok!
Tegnap volt két hozzászólásom, de nem jelent meg, most megpróbálom újra:
Köszönöm, aki rászánt egy percet is az én ügyemre.
Most nagy dilemmában vagyok, hogy az első fokú ítélet után elvigyük-e másodfokra az ügyet, hátha addig megszületik a törvény és tényleg csak 100 000 Ft-ig fogunk felelni.
Esetleg tudjátok, hogy mennyibe kerül a II. fok?
A nyilvánosságot én is támogatom, hátha nyomást gyakorol odafent, bár kérdés, hogy miért van olyan csend erről odafent.
Rám számíthattok mindenféle megnyilvánulásban. Mint ahogy régebben az egyik tv-s műsorban is szerepeltem már, most is felvállalom, ha kell a nyivánosságot!!
Azt hiszem, rosszul olvasod a fórumot! Itt alapvetően azok próbálnak segítséghez jutni, mint én is, akik károkozók voltak!
Kitartás ??? Ugyan mire ???
Fizessünk ??? Miért??? Jogkövetők voltunk-vagyunk??? IGEN!!! Szarok a jogyszabályok??? IGEN!!!
Miért a kisember álljon mindig a ló...rosszabbik oldalára????

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02