Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autó eladás, visszafizetés?

guba" # e-mail 2012.12.11. 18:47

Nincs mit. :)

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Szabolcs78 # e-mail 2012.12.11. 18:37

Hurrá, köszönöm, guba"! :-)

guba" # e-mail 2012.12.11. 18:35

Így van, egy véleményen vagyunk. :)

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Szabolcs78 # e-mail 2012.12.11. 18:31

Kedves Leslieb86!

Nem vagyok ügyvéd, nem vagyok jogász, de hasonló trükköt a nyáron velem is eljátszottak, emiatt biztos vagyok abban, amit írok.
(Itt van a történet: http://www.jogiforum.hu/forum/20/32616 )

2 hete vettem autót, rengeteg autót megnéztem előtte. Az Ön vevője által kifogásolt dolgok ennyi idős autónál teljesen általánosak, ha csak ennyi gondja van vele, szerencsés ember! (Rengeteg bontóba való, a tulaj szerint "IGENJÓ" autót volt balszerencsém megtekinteni.)

A vevőjéről van egyfajta véleményem, de nem közlöm!

15 éves az autó. Ha reális áron adta el (ezt a használt autókat hirdető oldalon le tudja ellenőrizni), akkor nincsen gond. Mivel a kocsi ennyi idős, számítani kell rá, hogy már nem 100%-os az utolsó csavarig.

Ez nem rejtett hiba! Egyszerűen 15 éves az autó ...

"Mert most meg perrel fenyegetőzik ha nem fizetek neki vissza vmennyi összeget."

Nem kell foglalkozni vele. Ugyanis: ha perelni akar, az neki kapásból 100-150.000 ft-os befizetnivalóval indul, és igazságügyi gépjárműszakértő szakvéleményére lenne szükség, hogy a Bíróság bizonyítva lássa az ő igazát. Ez nem fog bekövetkezni, ugyanis a leírt "hibák" kevesek ahhoz, hogy bármiféle pert lehessen indítani.

Akkor perelhetné Önt, ha nem közölte volna, hogy: szétkopott a motor, tavaly ocsmány módon körbetörték az autót, de már nem látszik, mert kilakatolták, lefestették-fényezték, esetleg keresztbe megy a kocsi az úton, vagy mondjuk, dupla áron adta volna el.

Nagy divat lett az ilyen fajta lehúzás, sok példa van erre az Interneten is, és itt is.

Javaslom, várja meg guba", és 1.bendeguz hozzászólását, (vagy kérdezze meg őket, ha nem szólnának hozzá)!
Biztos vagyok benne, hogy egy véleményen leszünk!

Leslieb86 # e-mail 2012.12.01. 16:59

Jó Napot!
Olyan gondom lenne,h 1 hete eladtam a 15 éves audimat,a vevő 2szer is megnézte mielőtt megvette,én tájékoztattam minden általam ismert hibáról,meg amit cseréltettem benne.
Most 1 hét után hivott a vevő,h szerelőnél van az autó,és h az autó alja olajos a főtengelyszimeringnél,meg vízcsöveken fagyálló nyom van ilyesmi,meg én nyáron cseréltettem a vízpumpát,mondtam is neki,és azt állitja h már rossz,pedig nálam semmi baja nem volt.Egyébként a vevő vétel óta ment 700 km már vele.
Szoval a lényeg h nálam semmi nem csöpögött az autóból,és én addig nemis szoktam vele foglalkozni mig vmi előjelet nem mutat az autó.
Kérdésem az lenne h ilyesmi rejtett hibának minősül e? Mikor ez ráadásul látható hiba is,mert ha alánéz v a motortérbe akkor látszik.Mert most meg perrel fenyegetőzik ha nem fizetek neki vissza vmennyi összeget.

guba # e-mail 2011.08.25. 21:21

Lefoglalhatják.

Mondeo # e-mail 2011.08.25. 15:10

Tisztelt Fórumozók!
Két évvel ezelőtt átvettem egy barátom autóját, üzembentartói átírással. Barátom ellen most fog indulni egy végrehajtás, hiteltartozás miatt. Mi a helyzet ilyen esetben az autóval?
Előre is köszi a választ

szbodane # e-mail 2011.08.18. 07:07

ÁRFOLYAMRÖGZÍTÉS AUTÓHITELNÉL? és egy LÓVÁTETT APA története! Valóban gyors tanácsra lenne szükségünk! Kisnyugdíjas bátyám 20 éves, nappalin tanuló lányának vett egy használt autót 3 éve, amire olyan szóbeli egyezség született, hogy ha munkába áll a leány, fizeti a hitelt és a költségeket. El is helyezkedett, de csak helyettesítésre kapott lehetőséget, ezért félév múlva elhozta apjához a kocsit letette és azt mondta csináljon vele, amit akar. (Minőségi viselkedés) Apjának nincs jogosítványa, és a családban sem kellett senkinek az autó. Három év alatt az autó ára felére csökkent a piacon, a bank 800 ezer Ft helyett kb. 400 eFt-ért adta el. S mivel ez induláskor a "legjobb" hitel volt, ezért a tartozás még jelenleg 800 eFt. A bankot kértük, hogy adjon hosszabb futamidőt és váltsa át forintra. Nem akarunk elzárkózni a fizetéstől, ezért meg is jelöltünk egy max. összeget, amit a bátyám még ki tudna fizetni. De a bankról lepattan minden levél és a válasz szinte mindig ugyanaz azzal a különbséggel, hogy minden válaszlevélben magasabb a törlesztőrészlet. A levélben mindig az áll, hogy ők mondták fel a szerződést, holott ezt mi kértük, mert nem tudta bátyám tovább fizetni. A Sandanter bank nem hajlandó átváltani forintra, arra hivatkozva, hogy felmondás után már nem módosíthat. A jelenlegi 31 eFt-os részlet, hogy meddig lesz ennyi, erre garanciát nem tud adni, mivel svájci frankról van szó. Forintalapú kiváltás lenne a célszerű, kicsit hosszabb futamidővel, de a hónap végén a S. bank lejelent a KHR-nek, ami leállíthatja az utolsó lehetőségünket. Egyáltalán van olyan hitelkiváltás, ami nem jelzálogalapú? Ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni! Mármint az ingatlanra való terhelést! Autóhiteleknél miért nincs árfolyamrögzítés, amikor így az ingatlan is veszélybe kerülhet?

guba # e-mail 2011.07.19. 07:08

A szerződés attól még érvényes, hogy rosszul töltötték ki a nyomtatványt, tekintettel arra, hogy szóban is létrejöhet. Más kérdés, hogy az átíratáshoz kell írásbeli szerződés is. A teendő tehát: visszamenni, és újra írni a szerződést.
Az ideiglenesen forgalomból kivont jármű valóban érvényes magyar okmányokkal rendelkezik, ezzel nem voltál félretájékoztatva.
Nem írtad, hogy milyen korú a kocsi, de feltételezem, hogy öregecske lehet már, így nem tűnik reálisnak az az elvárás, hogy az eladó új és drága alkatrészekkel szavatoljon neked. Az is egyfajta nagyvonalúság szerintem, hogy a szavatossági igényeidet nem zárta ki eleve a szerződésben. "Olcsó húsnak híg a leve."

alfi001 # e-mail 2011.07.15. 21:51

amit elfelejtettem:
Előre is köszönöm mindenki válaszát.

alfi001 # e-mail 2011.07.15. 20:59

Tisztelt Fórumozók!
Kis jogi segítséget szeretnék kérni:
1 napja vásároltam használtan autómat, melynek, mint az eredetiségvizsgán kiderült rosszul írták meg a szerződését (a 2 egymás mellett lévő autókereskedés közül valahogy a rossz bélyegző került rá, vagyis a forgalmiban szereplő tulajdonos, a hely ahol vásároltam, nem egyezik meg az eladó jogi személlyel.
Kérdésem:érvényes-e a szerződés ebben az esetben, vagy teljesen semmis?
A másik problémám, hogy érvényes magyar okmányokkal hirdették, kérdeztem is, mint első autónál illik, hogy mi a teendőm a szerződés aláírása után, a válasz az volt, hogy üljek be és vezessem. Arról nem szóltak, hogy ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból (ami buta hiba a részemről, de elkerülte a figyelmem)
szóval ez elég megtévesztő volt, és számomra érthetetlen.
További problémám, hogy tájékoztattak a lambda-szonda hibájáról, amely belefér, sőt további hibákkal is számoltam, szóban meg is egyeztünk arról, hogy 8 napon belül megtéríti a kereskedő a rejtett hibák költségét. Ettől továbbra sem zárkózik el, de csak akkor hajlandó erre, ha az Ő szerelője rakja össze, az általa "50%-os kedvezménnyel szerzett" alkatrészeket, én ebben a minőségben nem bízom, úgy tudom, hogy jogomban áll megválasztani azt, hogy kivel csináltatom az autóm...Ha ragaszkodik ehhez a kényszerítő dologhoz, és másként nem téríti meg a költségeket, akkor elállhatok a szerződéstől (amely valószínűleg semmis), illetve a forgalomból kivont történet, annak eltussolása nem megtévesztő?
Kérem segítsenek eligazodni a jog és a kereskedők ügyében,mert jól jönne néhány tanács, hogy mit is tegyek.

guba # e-mail 2011.07.01. 16:56

Mivel a hiba jelenség, már a vásárláskor megvolt, a vevő annak ismeretében vette meg a kocsit, hogy a légkondi javításra szorul. Ezért nem hivatkozhat alappal rejtett hibára. A javíttatás költségeinek kockázatát a vétellel átvállalta. Más a helyzet, ha esetleg szakember véleményére hivatkozva állítottad, hogy csak tölteni kell a légkondit, mert akkor félretájékoztattad, és akkor a kocsi nem felel meg a szerződésben rögzített feltételeknek.

szucsandi # e-mail 2011.07.01. 14:48

Üdvözlöm Önöket!
Kérdésem a következő lenne.
Eladtam egy 1999. évjáratú személygépkocsit. A vevőnek jeleztem, hogy a klímát valószínű tölteni kell, mivel nem fúj túl hideg levegőt.
A vásárlástól számított 3 hét múlva felhívott, hogy a klíma kompresszort cserélni kell, és ez rejtett hiba, fizessem ki a javítás költségét.
Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban rejtett hibának minősül-e. Az autó motorikusan tökéletes.
Jelzem, én is vásároltam egy 2005-ös évjáratú autót, aminek a klímája valóban rossz volt. Akkor nekem ez 50 ezer forintomba került, de eszembe nem jutott, hogy az eladót megkeressem, mivel az autó működését ez nem befolyásolta, ez egy extra. Ennyi erővel, ha elromlik az elektromos ablakemelő, akkor az is rejtett hiba?
Várom válaszukat.
Köszönettel: Szűcs Andrea

bicike33 # e-mail 2011.06.30. 13:20

Tisztelt Forumozók!

Szeretném a segítségüket kérni!

A gondom az lenne, hogy van egy 2 éves Opel autóm amin svájci frankos hitel van. Nagyon magas lett a hitel, nem tudom fizetni.

Ha nem fizetem az autót, és leadom, akkor tőlem mit tudnak behajtani?

A nevemen nincsen semmi és a jövedelmemből sem tudnak levonni semmit.

Ilyenkor mi van??

Kérem segítsenek!!

Köszönöm!

gosztola.laszlo # e-mail 2011.06.30. 12:22

Köszönöm a tanácsot, de nem a szervízzel van a gond. Az előző tulaj azt említette is, hogy októberben ő már elvitte felújítatni, és most ismét nem jók. A szervíz, ahol most van, nem az Opel márkaszervíz, ott átvizsgáláson volt.

A mostani porlasztó vizsgálat eredménye az, hogy az októberi szakszerűtlen felújítás miatt már nem lehet felújítani a porlasztókat, ezért kell cserélni, ezért ilyen sok. Az októberi felújításról nincs számlája az előző tulajnak.

guba # e-mail 2011.06.30. 11:55

Szintén javaslom, hogy vidd el egy másik szervizbe, mert 120 ezer km nem indokolja, hogy a porlasztókkal gond legyen.

parapali # e-mail 2011.06.30. 11:39

Szerény véleményem hogy neki nem sok köze van a dologhoz!!tanácsolnám vidd el egy másik szervízbe is mert olcsóbban is megúszhatod!!szakszervíz nagyon drága dolog!de ajánlott!!!

gosztola.laszlo # e-mail 2011.06.30. 11:12

Tisztelt Fórumozók!

Vásároltam magánszemélytől egy diesel Opel Astra-t. Az autó 2005-ös forgalomba helyezésű, 120.000 km-rel, Opel szalonban átvizsgáltattam vásárlás előtt, minden jónak tűnt.
Kb. 3 hét után (ez alatt kb. 1000 km-t mehettem vele) kigyulladt egy visszajelző lámpa, elvittem szervízbe, ahol megállapították, hogy mind a 4 porlasztót cserélni kell, ami összesen 4-500.000 Ft-os tétel.

Ilyenkor mi a teendő? Áll erre az esetre a szavatosság / hibás teljesítés? Kérhetem jogosan azt, hogy szálljon be a javítási költségbe?

Beszéltem az eladóval és igazság szerint én elhiszem neki, hogy ő erről nem tudott, hogy gond lenne és jóhiszeműen adta el az autót, viszont amit olvastam, azok alapján úgy érzem, hogy a jogszabályok szerint köteles valamennyi részt vállalnia a javításból még.

Üdvözlettel:
Gosztola László

Gabicsek #   2011.04.05. 21:25

Két hónappal később? Ne aggódj, csak ijesztget a bírósággal, hátha bejön. Ilyen alapon minden általam vásárolt használt autót visszaadhattam volna, mert - főleg egy 20 évesnél - bármi előfordulhat. Megnézte, kipróbálta, tudomásul vette, hogy tájékoztattad a hibákról, szerződést aláírta, slussz. Mindenki tudja, hogy öreg autóra költeni kell, bármi tönkremehet már rajta.

guba # e-mail 2011.04.05. 18:20

20 éves kocsinál már gyakorlatilag semmilyen szavatossági igényt nem lehet támasztani, mert nyilvánvaló, hogy ilyen korú autónál már akármikor előfordulhat meghibásodás.

gal-krisztina # e-mail 2011.04.04. 22:55

Segítsetek légyszives!!!
Adásvételi szerződéssel kapcsolatban szeretnék s.o.s. kérdezni!
Január 28-án eladtam egy gépkocsit(20 éves), ami tartalmazza az alábbi szöveget "Az eladó a vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról,(esetleges) sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette."
Nah most kaptam egy levelet a vevőtől március 17-én, hogy szétment a kocsin a váltó, és szeretne az adásvételitől elállni, és kéri vissza a pénzt a Ptk.306.§(1)bek.b) alapján!
Ilyenkor mit tehetek????? Bíróságra akarja adni az egészet, én nem állok el a szerződéstől, én a gépkocsi állapotáról tájékoztattam, ő átnézte és kipróbálta. (Hozzá kell tegyem, hogy az eladás előtt még újítottam a kocsin.)
Válaszotokat előre köszönöm!

leipziger # e-mail 2011.04.02. 13:49

Tisztelet Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék önöktől tanácsot kérni.
5 napja vásároltam egy BP-i használtautó kereskedésben egy 9 éves személygépkocsit óraállás szerinti 117000 km-rel. Laikus lévén, hirtelen megörültem a jármű szép állapotának, és naiv módon hittem a kereskedő által mondottaknak. Az autót ABS -el hirdették meg (megvan a hirdetés szövege is), ami persze mostanra kiderült, hogy nem tartozik az autó felszereltségéhez . Ez a kisebbik probléma, amit még meg tudok valahogy emészteni. Viszont időközben kiderült, hogy a fékrendszer teljes felújításra, illetve cserére szorul. Aminek költségei már nehezebben tolerálhatók számomra.
Az autó adatai alapján időközben sikerült felvennem a kapcsolatot, az autó első tulajdonosával, aki beszámítással hagyta ott azt a kereskedőnél, egy valamivel fiatalabb autóért (ami szintén gyanúsan kevés kilométeróra állással volt hirdetve).
Az előző tulaj elárulta, hogy ő 190000 Km-rel adta le az autót……..
Az autót még nem írattam át.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes e próbálkoznom a kereskedőnél az autó visszavitelével, vagy a jogi útra terelve az ügyet hivatkozva az eltitkolt hibára, az ABS hiányára, és a visszatekert Km óra állásra van e esélyem az esetlegesen a várható javítási költségek megtérítésére? (A megkötött szerződés egy sima autó-adásvételi forma szerződés, kitételt nem tartalmaz a felelősségről, sem nyilatkozatot az autó állapotáról.)

Véleményüket, tanácsaitokat előre is köszönöm!
Isten áldjon mindnyájatokat!

guba # e-mail 2010.12.07. 09:39

Mit értesz banki tartozásátvállalás alatt? A bank is hozzájárult az adós személyének megváltozásához? Milyen szerződés alapján finanszírozta a bank az autót?

kopasz69 # e-mail 2010.12.06. 18:59

Üdvözlet.
2007-ben vásároltam egy autót banki tartozásátválla­lással tulajdonostól.Én 2008 szeptemberében kifizettem az autót.Fennmaradt kb 20.000ftkésedelmi kamat amit ügyvédnél kellet volna kifizetni.2008 ok­tóberében szóltam a tulajnak,hogy kifizettem az autót és intézzük el a fennmaradt 20.000ft-ot és a törzskönyvet kérem.2008 de­cemberig vártam nem mozdul a tulaj,Felhívtam a figyelmét,hogy fizesse vissza az 520.000ft-ot amit kifizettem.Sem­mi.2Éve könyörgöm a pénzemért.Idén 2010 júliusában kaptam egy adásvételi szerződést meg a törzskönyvet és közölték,hogy fizessek még százezer forintot mert ennyit kellet kifizetnie az ügyvédnek a 20.000 helyet.Én mondtam,hogy én 2 éve könyörgöm a pénzemért,mert zűrös emberektől nem kell autó.Én a pénzemre várok.Most gondoltak egyet és kivonatták az autót a forgalomból.Se autó se pénz.3 gyermekem van, itt van karácsony még menni sem tudunk az autóval.
Valaki tudna segíteni,hogy mit tudok tenni?
Köszönet
Gábor

Susana111 # e-mail 2010.10.21. 22:52

bocs az előbbi helyesírási hibáért, nem "ilyenkór"-t, hanem "ilyenkor"-t akartam írni :)