autó eladás, visszafizetés?


style84 # 2010.09.22. 05:50

Sziasztok,

Egy hatalmas problémám lenne, 3éve vásároltunk egy új autót, egy régi autót beszámítottak a vételárába. A régi autó nem a mi tulajdonunk volt, a tulajdonosa is eljött az autóm vételekor és eladta a régi autóját a kereskedésnek, így került beszámításba ez az autó az új autó árába.
Viszont a szerződésemben nincs feltüntetve, hogy autóbeszámítás történt, hanem készpénzként van feltüntetve.
Időközben kiderült, hogy a régi autón van tartozás, ezért nem lehetett volna eladni, erről nekem nem volt tudomásom, rajtam akarják behajtani azt a pénzt, amihez nekem semmi közöm nincs. A tulajdonosa eladta és az ő tartozása van az autón, miért nem rajta próbálják behajtani??
A bíróságon ebből lehet bármi bajom, ha igazából semmi közöm nem volt hozzá?

Köszönettel!

garcia66 # 2010.09.21. 19:06

Sziasztok!

pitbull25:ezt neked kell eldöntened. Azt, hogy "rejtett hibát nem talált" - hülyeség volt beleírni, mivel a nevében is benne van, hogy "rejtett", tehát nem látható, szakszerviz vizsgálata nélkül nem megállapítható. Ha úgy gondolod, hogy nem volt semmi baja a kocsidnak, akkor várd meg, hogy mit lép a vevő, neki kell bizonyítania a vásárláskor már meglévő hibát.

mazzolo:2 év után nem tehetsz semmit:(

mazzolo # 2010.09.20. 19:10

Üdvözlet mindenkinek, a kérdésem a következő lenne.Vásároltam egy autót 2 évvel ezelőtt a tulajdonostól, az adásvételi szerződést saját kezűleg állította ki beleírva a kilóméter állását is.A lényeg az, a napokban kiderült a valós km /szervizben az autó számitógépje kimutatta 100000km vittek vissza rajta/ Az eladó, tulajdonos volt magyarországi forgalomba helyezője 0-km kora óta. Mit lehet ilyenkor tenni.Válaszokat előre is köszönöm.

pitbull25 # 2010.09.18. 13:04

Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy eladtam az autómat 2 hónapja a vevő átnezte az autót a vételkor az adásvételibe beirtuk hogy rejtett hibát nem talált!Most csörgött telefonon 2 hónap után hogy a kocsi eszi az olajat meg hogy hengerfejes ilyesmi és hogy adjak vissza neki 200.000ft ot a vételárbol mert megy a biroságra!Nálam a kocsinak nem volt semmi gondja és nem érzem jogosnak a követelését!Mit javasoltok?

guba # 2010.09.11. 17:27

Egy szavatossági igény jogosságának eldöntésénél azért általában nem a tanúk személyének van döntő jelentősége. Ebben az esetben sem egyébként, mert az, hogy 70 ezerrel kevesebb vételárban egyeztek meg, mint amennyi az ajánlatban szerepelt, önmagában nem nyom a latban se pro, se kontra.
Ettől függetlenül, persze mindig célszerű, ha egyik tanú legalább a vevő "tanúja".

prometheusz # 2010.09.09. 05:21

Kérdés:
Jól gondolom, hogy senki se menjen egyedül autót venni, s ne is adjon el egyedül autót, hanemmindezt legalább egy, de inkább 2 anujával tegye?

Én vettem már auót egyszál magam, az eladó tanui segitségével, de ezekszerint csak a szerencsém volt?

guba # 2010.09.07. 18:49

Szerintem is trükköznek. Abban sem lennék biztos, hogy bármi gond lenne a kompresszióval.

Dr.Attika # 2010.09.07. 15:41

Leirtak alapján nem jogos a követelés. Várja meg a keresetlevelet. Abban kell szerepelie mind a tényállásnak, mind a jogalapnak, mind a jogellenesség megalapozásának. Úgynéz ki, hogy a régi trükk kerül alkalmazásra. Arra koncentráljon, hogy a lealkudott 70 ezret tudja-e bizonyítani tanúkkal, okirattal stb.

csillakiraly # 2010.09.07. 15:25

Egy Opel tigrát adtam el 140.000 km-rel!Ez esetben ez rejtett hibának számít?Jogosan követelőzik rajtam a vevő?

guba # 2010.09.07. 14:27

Ha egy 14 éves Fiatot adtál el agyonhajtva, akkor abba belefér, hogy kopott legyen a motor, de ha egy dízel Mercit 150 ezer km-rel, akkor abba már nem.
Az ilyen korú kocsiknál alapvetően számítani kell a vélhetően jelentős km futásból adódó természetes elhasználódással, kopással, ami nem rejtett hiba. De, az eset egyedi körülményei alapján lehetne ezt biztosabban állítani.

csillakiraly # 2010.09.06. 21:26

Tisztelt Jogtudorok!
A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz!
Szombati napon eladtam a '96-os évjáratú autómat.Az eredeti vételárhoz képest lealkudtak 70.000 ft-ot!A vevő megtekintette,kipróbálta az autót,majd megírtuk az adásvételit,kifizette és el is vitte!Hétfői napon felhívott telefonon,hogy a műszerfalon kigyulladt a hibajelző lámpa és elvitte szerelőhöz,ahol kiderült,hogy nem megy a 3.henger és állítólag kompresszió sincs benne.Ez rejtett hibának számít? A javításra 130.000 ft-ot mondtak a márkaszervízben.A vevő közölte velem,hogy Ő 50.000 ft-ot szánt az esetleges hibákra és a fennmaradó szerelési költséget én fizessem ki.Jogos ez a követelése? Felmerült az is,hogy visszakéri az autó árát.Ehez lenne joga?
Végül abban maradtunk,hogy elvisszük az autót az én szerelőmhöz,hogy Ő milyen árat mond a szerelésre...ezek után köteles vagyok a fennmaradó költségeket én fizetni,ha meghaladja az általuk rászánt 50.000 ft-ot?
Várom mihamarabbi válaszaikat!Egy kétségbe esett lány!

guba # 2010.08.30. 15:12

Nem számít eltitkolt hibának, mivel állandó jelleggel és nyilvánvaló módon jelentkezik.

amoca # 2010.08.30. 14:08

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy mit tudunk tenni. Vásároltunk egy 1995-ös évjáratú autót, adás-vételi szerződéssel. aug 25-én (szerdán), akkor úgy tűnt minden rendben van, amikor azonban pénteken mentünk az autóval kiderült, hogy nagy a kormány holtjátéka és félrehúz az autó. Szombaton szerelő megnézte, majd kiderült, hogy ki kell cserélni a kormányművet. Mondanom se kell, hogy az alkatrészt, se utángyártottan, se bontóból nem lehet megszerezni. Nincs. Mindenhol ez a válasz.
Az autóban csak 121.000 km-van!

A kormánymű hibáról, sem az adásvétel napján, sem előtte amikor megnéztük az autót nem esett szó.

Ez eltitkolt hibának számít? Vissza lehet ilyen esetben csinálni a szerződést? Ha az eladó mégsem akarja visszaadni a pénzt mit tehetünk?

Előre is köszönöm a választ
Üdv
Ami

dixi55 # 2010.08.29. 15:58

Sziasztok!

Kicsit hosszú a kérdésem.
Eladtam az autóm és aznap felhivott az új tulaj hogy 80-al megy és ránagat az autó ezt elmondtam neki akkor mikor elvitte.A baj az hogy másnap is felhivott hogy csináljuk vissza az egészet mire én mondtam hogy már nincs meg a pénz se.letelt a 3 nap azóta se jelentkezett.
92-es évjáratú az autó.
és 70.000ft-ért vette meg.
A baj tetőzik gogy változott a jogszabály és nem jó az adásvételink nem zudom lejelenteni új adásvételit kéne irni.Mit tudok tenni?
Segitséget előre is köszönöm

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/34/566#…

guba # 2010.05.12. 19:33

Amit leírtatok, az kb ki is elégíti egy adásvételi szerződés minimum követelményeit, az adásvétel érvényes.

Szripla # 2010.05.12. 10:58

Eladtam egy autót 25 000 ftért azzal a feltétellel hogy adásvételivel viszi el a vevő. A pénzt kifizette és úgy beszéltük meg hogy a papírokat másnap töltjük ki , a kocsit pedig elvitte. Másnap jön azzal hogy neki nem kell adásvételivel csak üzemben tartóival, és hogy adjam vissza neki a pénzt. Arról hogy elvitte a kocsit írtunk kézzel írottan egy papírt amiben az szerepel hogy ki adta kinek a kocsit személyi igazolvány számmal mennyiért adta el a kocsit és hogy elvitte a pénz ellenében, és a két aláírás. Ilyenkor mit lehet tenni?

Dr.Attika # 2009.08.06. 12:02

Ez mostanában "iparág", hogy a vevő visszamegy, hogy rejtett hiba stb. és kér utólagos árengedményt. El kell irányítani a vevőt a bíróságra. Ahogy kollégám is irta ez szakkérdés. A szakértő díját meg kell előlegeznie a vevőnek. Előzetes perilleték, egyéb költségek, úgyhogy nem fogja erőltetni a dolgot.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.06. 11:51

Az, hogy a szélvédő hibája rejtett, szavatosságot keletkeztető hiba-e, nem jogi, hanem műszaki kérdés.

sure # 2009.08.06. 11:46

Sziasztok!

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy 3. hónapja eladtam egy autót, az egyik nap beállított aki megvette az autót mert a szélvédő hosszában berepedt neki. Azt állítja hogy ez egy rejtett hiba volt, azt akarja hogy a számájának a felét én fizessem ki mert eltitkoltam, hogy a szélvédő már égyszer javítva volt. Az igaz hogy a szélvédő javítva volt, de ezt én a tudomására adtam, kívűlről nem is lehetett látni a hibát, viszont a vezetői ülésből lehetett látni a javítást. A vevő azt állítja hogy én nem szóltam neki a szélvédő hibájáról, de ez nem igaz.
Most én mit tehetek ilyenkór, ki kell fizetnem a javítatás felét vagy nem.
Kérem aki ért az ilyen ügyekhez irjon vissza.

Előre is köszönöm.

Akivalaki # 2008.08.02. 11:13

Ok. Viszont ezek nem rejtett hibák, és ebből az alapállásból kiindúlva, nem jár vissza a pénz sem.
Ha a vevőnek ez nem tettszik fordúljon ő hivatalos szakértőhöz,aki eldönti. Ez jó indok az eladónak.

guba # 2008.08.02. 10:34

Akivalaki, nem kívánok vitatkozni veled, csak úgy gondolom, feleslegesen bizonytalanítottad el a kérdezőt.
Szerintem rögzíthetjük, hogy ez a szerződési kikötés sem jelent elállási lehetőséget a felsorolt hibák alapján. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy amennyiben lennének rejtett hibák a kocsiban, akkor minden kikötés nélkül is élhetne a vevő a szavatossági jogaival, a feltételek fennállása esetén akár az elállással is.

Akivalaki # 2008.08.02. 10:01

Itt a jogi fórumon is vanak/ voltak segítőkész emberek akiknek nam az a fő hogy segítsenek másokon a rászorúltakon, hanem a saját önös anyagi érdekeik domináltak. ( itt nem a jogí fórum segítő munkatársaira gondolok, tiszteletem az ő segítőkészségükért! )

Akivalaki # 2008.08.02. 09:54

Persze viszont a kockázat benne van. Ezekre az apró szinte természetes velejárókra való hivatkozással elállni az üzlettől és visszakérni a kocsi árát, azt vetíti előre, hogy valami egyéb cél volt a háttérben. Ezt támasztja alá az "előre megfontolt" kiegészítés bevétele is amiben úgymond biztosítja magának a visszalépés lehetőségét szerződés szerint jogilag is.
Tegyük fel kell neki egy kocsi 3 napra. Minimális pénzzel. Nem tud vagy nem akar kölcsönkérni kocsit. Venni sem szándékozik erre az alkalomra. Bérelni főképpen nem mert az napi szinten 10-15 ezer + km pénz + üzemanyag. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja, vesz egyet, ilyen kikötéssel, és visszalép az üzlettől miután már elvégezte a dolgod. Miután előre kikötötte hogy szakértő véleménye számít, és ezért visszaléphet, így első körben arra számíthat hogy visszaadják a pénzt mert senki sem akar pereskedni.
Mivel az adásvétel nem jött létre így azt vissza fogja kérni. Kölcsönszerződést gondolom erre az időre nem fog aláírni, amivel biztosítva lenne a tulaj. Így marad a nagy semmi, és egy rossz zár, meg a bizonytalanság, hogy mikor jön valami levél bárhonnan.
Elég furcsa nem gondolod? Nem vagyok paranoiás, de ilyen az élet. Senki sincs aki jót akar neked, hiába mondja, csak saját magadra számíthatsz!

guba # 2008.08.02. 07:01

Más megvilágítás: Mi van akkor ha abban a két napban gyorshajtásért vagy egyébb szabálysértésért lefotózták, kamerázták, bűntették? Vagy esetleg betöréshez használták… Akkor a nyakadba veszed ezeket is és pereskedsz mikor a rendőrség kiküldi a 200ezres csekket, vagy behívnak elbeszélgetésre és mosakszol miatta?? Nem volt ez idő alatt átiratva, tehát te vagy a felelős mindenért.

Ez azért egy elég hibás "megvilágítás". Egy szerződés megtámadása és az eredeti állapot esetleges visszaállítása nem jelenti azt, hogy a szerződés az eközben eltelt időben ne lett volna hatályban.

Akivalaki # 2008.08.01. 19:14

Más megvilágítás: Mi van akkor ha abban a két napban gyorshajtásért vagy egyébb szabálysértésért lefotózták, kamerázták, bűntették? Vagy esetleg betöréshez használták.... Akkor a nyakadba veszed ezeket is és pereskedsz mikor a rendőrség kiküldi a 200ezres csekket, vagy behívnak elbeszélgetésre és mosakszol miatta?? Nem volt ez idő alatt átiratva, tehát te vagy a felelős mindenért. Jön a csekk majd keresheted.... vagy befizeted! HA neki ezek a hibák rejtett hibák, akkor menjen hivatalos szakértőhöz, fizeti a költségeket, polgári perben évekig elpereskedhettek, oda is perköltséget fizet. Szerintem nem fogja bevállalni! A szomszéd Janibácsi vélhetőleg nem hivatalos szakértő, ezért ha erre a "szakvéleményre" hivatkozik akkor írja le és írja alá az aki a szakvéleményt kiadta. Ez ellen írásban kifogással élhetsz. Majd a bíróság kirendeli a szakértőt és az majd mond valamit, de nem rejtett hiba lesz...