autó eladás, visszafizetés?


Ká.Té # 2020.02.21. 07:49

Tisztelt Fórumozók!
Egy hete eladtuk a 20 éves autónkat.
Előre közölve lett a vevővel (írásban), hogy az autó füstöl, ennek tudatában jött.
Miután kipróbálta, megállapította, hogy "csattog az eleje, nem tetszik neki a szelephang". Mi ezt elfogadtuk, emiatt a vételárból 30ezer forintot el is engedtünk. Megírtuk hivatalosan az adásvételit, 90ezer forintért elvitte az autót.
Mi következő munkanap lejelentettük az eladást.
Tegnap hívott a vevő, hogy szerelőnél van az autó, motorcserés, kéri a pénzét, vagy ő meghirdeti és a nevünkben eladja.
Természetesen egyikbe sem mentünk bele mert szerintünk mivel tudott az autó hibáiról, ezek nem számítanak rejtett hibának.
Mindenáron perre akar menni.
Elmondása alapján a szerelője ezeket a hibákat találta : kopott vezérműtengely, beragadt gyertyák, elrohadt gyertya pipa.
(Megtekinteskor jelezve volt nekik hogy a gyertyák és a gyertya pipa fél éve cserélve volt, erre a válaszuk az volt, hogy igen, látják)
Nem is gondoljuk hogy emiatt az autó motorcserés lenne, ahogy ők azt állítják.
Peres úton van bármi esélye?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.02.12. 07:06

Egyébként :

Ptk.6:157.§(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

drbjozsef # 2020.02.12. 07:03

cirmi32,

Helyi ügyvéd hülye.

Nem tartozik a szavatossági körbe az a hiba, amelyikről a vevő tud, és ennek tudatában veszi meg az autót. Ennek kifejezett példája az, amit bele is írtok az adásvételibe. Fontos, hogy elég a hibajelenséget kell leírni, nem az okát.
(motorhiba javítása lehet párezer forintos de milliós kiadás is. Nem számít. Ez a vevő kockázata.)

Írásban elutasítod a követelését, írd meg, hogy ez nem tartozik a szavatosság körébe, az igénye nem alapos, mert tudott a hibáról.

Majd ha akar, perel. Bizonyítania neki kell.

wers # 2020.02.12. 06:07

Igaz én nem vagyok ügyvéd, szerintem, ha beírtátok a szerződésbe, hogy motorhibás, akkor a vevő ezzel vette meg. Neki kell perelnie, és bizonyítania, hogy nem tudott a hibáról.

Atis77 # 2020.02.04. 05:59

Tamas324

Szerintem hagyd. Ilyen jellegű hibát már a próbakörön kellett volna érezni. Ilyán hibkkal csak vánszorogna az a monstrum. Egy sima személy td autónál is a turbó hiba igen csak érezhető.

drbjozsef # 2020.02.01. 18:39

Tamas324,

Most már sehogy. Ha a szerződésbe beleírtátok volna, hogy nem vállalsz semmilyen szavatosságot az autóért, akkor nem lenne gondod. Magánszemélyként ezt megtehetted volna, így el lehet térni a Ptk. rendelkezéseitől.

13 éves és 500+ ezer km futás? Szerintem, persze csak látatlanban, ez elég erősen határeset. Ez már egy haszongépjárműnél is szemmel látható használatot jelent, a porlasztó (ha ez egy dízel porlasztócsúcs akkor feltétlenül, vagy benzines porlasztója? gondolom, előbbi) és a turbó ilyen feltételek melletti meghibásodása már várható hiba. De akkor is hiba. Nehéz ügy.

drbjozsef # 2020.02.01. 17:01

Tamas324,

Ez sajnos nem jogi kérdés, hanem szakkérdés.
Az, hogy rejtett-e egy hiba, az nem számít. Ha fennállt a vásárláskor, és nem tartozik a szavatosság alóli kivételekbe, akkor neked kell javítani, vagy a javítást kifizetni. Eddig a jogi válasz.

Hogy ez a hiba a kivételek közé számít-e, az szakkérdés. Nem nagyon lehet erre látatlanban válaszolni. Egy 13 éves autó nem fiatal, már lehet számítani hibákra, de egy haszongépjárműnek azért tovább kell üzemelnie, mint egy sima autónak. Függ a futott kilométertől is, függ attól is, hogy ennél a típusnál ilyen korában már várható hibának számít-e.

Ha vitatod, neki kell perelnie (már ha magánszemélyként adtad el az autót). Ott majd igazságügyi szakértő megnézi, eldönti. Ha nem, nyertél, ha igen, kétszer ennyit fizetsz. Ez a te kockázatod, te döntésed.

Egyébként, magánszemély eladóként a szerződésben simán kizárhattad volna a szavatossági felelősségedet, és akkor nem is lenne kérdés, akár rejtett, akár nem rejtett hiba, elhajthatnád őket simán.

Leslieb86 # 2012.12.31. 11:07

Üdv. Szabolcs78

Megkaptam az email-t,megmondom őszintén pár napig vártam a válaszokat itt a forumon,aztán egy idő után már nem néztem.De főleg azért mert a vevő aki hivogatott meg fenyegetőzött többet nem jelentkezett azóta se,ugyh sztem ezzel lezárult az egész.
De azóta énis utána néztem sok mindennek többek között a rejtett hiba fogalmára ugyh esélytelen lenne neki amit akart.Meg az igazságügyi szakértő költsége stb,meg ilyen perek 4-5 évig elhúzódnak.
Ezt el is mondtam neki,ugyh sztem ez neki se hiányzott,csak beprobálkozott.
Meg már azis gyanús volt h ő 2-300 ezres szervizköltségről beszélt,aztán 30-40 ezer Ft-ot akart h küldjek neki!
Eddig ez a 3. autóm volt amit eladtam,volt közötte rosszab állapotú is,de ilyen vevővel még nem talákoztam,ugyh tapasztalatnak azért jo volt.De szégyen h ilyen emberek vannak azért.

guba" # 2012.12.11. 17:47

Nincs mit. :)


Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Szabolcs78 # 2012.12.11. 17:37

Hurrá, köszönöm, guba"! :-)

guba" # 2012.12.11. 17:35

Így van, egy véleményen vagyunk. :)


Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Szabolcs78 # 2012.12.11. 17:31

Kedves Leslieb86!

Nem vagyok ügyvéd, nem vagyok jogász, de hasonló trükköt a nyáron velem is eljátszottak, emiatt biztos vagyok abban, amit írok.
(Itt van a történet: http://www.jogiforum.hu/forum/20/32616 )

2 hete vettem autót, rengeteg autót megnéztem előtte. Az Ön vevője által kifogásolt dolgok ennyi idős autónál teljesen általánosak, ha csak ennyi gondja van vele, szerencsés ember! (Rengeteg bontóba való, a tulaj szerint "IGENJÓ" autót volt balszerencsém megtekinteni.)

A vevőjéről van egyfajta véleményem, de nem közlöm!

15 éves az autó. Ha reális áron adta el (ezt a használt autókat hirdető oldalon le tudja ellenőrizni), akkor nincsen gond. Mivel a kocsi ennyi idős, számítani kell rá, hogy már nem 100%-os az utolsó csavarig.

Ez nem rejtett hiba! Egyszerűen 15 éves az autó ...

"Mert most meg perrel fenyegetőzik ha nem fizetek neki vissza vmennyi összeget."

Nem kell foglalkozni vele. Ugyanis: ha perelni akar, az neki kapásból 100-150.000 ft-os befizetnivalóval indul, és igazságügyi gépjárműszakértő szakvéleményére lenne szükség, hogy a Bíróság bizonyítva lássa az ő igazát. Ez nem fog bekövetkezni, ugyanis a leírt "hibák" kevesek ahhoz, hogy bármiféle pert lehessen indítani.

Akkor perelhetné Önt, ha nem közölte volna, hogy: szétkopott a motor, tavaly ocsmány módon körbetörték az autót, de már nem látszik, mert kilakatolták, lefestették-fényezték, esetleg keresztbe megy a kocsi az úton, vagy mondjuk, dupla áron adta volna el.

Nagy divat lett az ilyen fajta lehúzás, sok példa van erre az Interneten is, és itt is.

Javaslom, várja meg guba", és 1.bendeguz hozzászólását, (vagy kérdezze meg őket, ha nem szólnának hozzá)!
Biztos vagyok benne, hogy egy véleményen leszünk!

Leslieb86 # 2012.12.01. 15:59

Jó Napot!
Olyan gondom lenne,h 1 hete eladtam a 15 éves audimat,a vevő 2szer is megnézte mielőtt megvette,én tájékoztattam minden általam ismert hibáról,meg amit cseréltettem benne.
Most 1 hét után hivott a vevő,h szerelőnél van az autó,és h az autó alja olajos a főtengelyszimeringnél,meg vízcsöveken fagyálló nyom van ilyesmi,meg én nyáron cseréltettem a vízpumpát,mondtam is neki,és azt állitja h már rossz,pedig nálam semmi baja nem volt.Egyébként a vevő vétel óta ment 700 km már vele.
Szoval a lényeg h nálam semmi nem csöpögött az autóból,és én addig nemis szoktam vele foglalkozni mig vmi előjelet nem mutat az autó.
Kérdésem az lenne h ilyesmi rejtett hibának minősül e? Mikor ez ráadásul látható hiba is,mert ha alánéz v a motortérbe akkor látszik.Mert most meg perrel fenyegetőzik ha nem fizetek neki vissza vmennyi összeget.

guba # 2011.08.25. 19:21

Lefoglalhatják.

Mondeo # 2011.08.25. 13:10

Tisztelt Fórumozók!
Két évvel ezelőtt átvettem egy barátom autóját, üzembentartói átírással. Barátom ellen most fog indulni egy végrehajtás, hiteltartozás miatt. Mi a helyzet ilyen esetben az autóval?
Előre is köszi a választ

szbodane # 2011.08.18. 05:07

ÁRFOLYAMRÖGZÍTÉS AUTÓHITELNÉL? és egy LÓVÁTETT APA története! Valóban gyors tanácsra lenne szükségünk! Kisnyugdíjas bátyám 20 éves, nappalin tanuló lányának vett egy használt autót 3 éve, amire olyan szóbeli egyezség született, hogy ha munkába áll a leány, fizeti a hitelt és a költségeket. El is helyezkedett, de csak helyettesítésre kapott lehetőséget, ezért félév múlva elhozta apjához a kocsit letette és azt mondta csináljon vele, amit akar. (Minőségi viselkedés) Apjának nincs jogosítványa, és a családban sem kellett senkinek az autó. Három év alatt az autó ára felére csökkent a piacon, a bank 800 ezer Ft helyett kb. 400 eFt-ért adta el. S mivel ez induláskor a "legjobb" hitel volt, ezért a tartozás még jelenleg 800 eFt. A bankot kértük, hogy adjon hosszabb futamidőt és váltsa át forintra. Nem akarunk elzárkózni a fizetéstől, ezért meg is jelöltünk egy max. összeget, amit a bátyám még ki tudna fizetni. De a bankról lepattan minden levél és a válasz szinte mindig ugyanaz azzal a különbséggel, hogy minden válaszlevélben magasabb a törlesztőrészlet. A levélben mindig az áll, hogy ők mondták fel a szerződést, holott ezt mi kértük, mert nem tudta bátyám tovább fizetni. A Sandanter bank nem hajlandó átváltani forintra, arra hivatkozva, hogy felmondás után már nem módosíthat. A jelenlegi 31 eFt-os részlet, hogy meddig lesz ennyi, erre garanciát nem tud adni, mivel svájci frankról van szó. Forintalapú kiváltás lenne a célszerű, kicsit hosszabb futamidővel, de a hónap végén a S. bank lejelent a KHR-nek, ami leállíthatja az utolsó lehetőségünket. Egyáltalán van olyan hitelkiváltás, ami nem jelzálogalapú? Ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni! Mármint az ingatlanra való terhelést! Autóhiteleknél miért nincs árfolyamrögzítés, amikor így az ingatlan is veszélybe kerülhet?

guba # 2011.07.19. 05:08

A szerződés attól még érvényes, hogy rosszul töltötték ki a nyomtatványt, tekintettel arra, hogy szóban is létrejöhet. Más kérdés, hogy az átíratáshoz kell írásbeli szerződés is. A teendő tehát: visszamenni, és újra írni a szerződést.
Az ideiglenesen forgalomból kivont jármű valóban érvényes magyar okmányokkal rendelkezik, ezzel nem voltál félretájékoztatva.
Nem írtad, hogy milyen korú a kocsi, de feltételezem, hogy öregecske lehet már, így nem tűnik reálisnak az az elvárás, hogy az eladó új és drága alkatrészekkel szavatoljon neked. Az is egyfajta nagyvonalúság szerintem, hogy a szavatossági igényeidet nem zárta ki eleve a szerződésben. "Olcsó húsnak híg a leve."

alfi001 # 2011.07.15. 19:51

amit elfelejtettem:
Előre is köszönöm mindenki válaszát.

alfi001 # 2011.07.15. 18:59

Tisztelt Fórumozók!
Kis jogi segítséget szeretnék kérni:
1 napja vásároltam használtan autómat, melynek, mint az eredetiségvizsgán kiderült rosszul írták meg a szerződését (a 2 egymás mellett lévő autókereskedés közül valahogy a rossz bélyegző került rá, vagyis a forgalmiban szereplő tulajdonos, a hely ahol vásároltam, nem egyezik meg az eladó jogi személlyel.
Kérdésem:érvényes-e a szerződés ebben az esetben, vagy teljesen semmis?
A másik problémám, hogy érvényes magyar okmányokkal hirdették, kérdeztem is, mint első autónál illik, hogy mi a teendőm a szerződés aláírása után, a válasz az volt, hogy üljek be és vezessem. Arról nem szóltak, hogy ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból (ami buta hiba a részemről, de elkerülte a figyelmem)
szóval ez elég megtévesztő volt, és számomra érthetetlen.
További problémám, hogy tájékoztattak a lambda-szonda hibájáról, amely belefér, sőt további hibákkal is számoltam, szóban meg is egyeztünk arról, hogy 8 napon belül megtéríti a kereskedő a rejtett hibák költségét. Ettől továbbra sem zárkózik el, de csak akkor hajlandó erre, ha az Ő szerelője rakja össze, az általa "50%-os kedvezménnyel szerzett" alkatrészeket, én ebben a minőségben nem bízom, úgy tudom, hogy jogomban áll megválasztani azt, hogy kivel csináltatom az autóm...Ha ragaszkodik ehhez a kényszerítő dologhoz, és másként nem téríti meg a költségeket, akkor elállhatok a szerződéstől (amely valószínűleg semmis), illetve a forgalomból kivont történet, annak eltussolása nem megtévesztő?
Kérem segítsenek eligazodni a jog és a kereskedők ügyében,mert jól jönne néhány tanács, hogy mit is tegyek.

guba # 2011.07.01. 14:56

Mivel a hiba jelenség, már a vásárláskor megvolt, a vevő annak ismeretében vette meg a kocsit, hogy a légkondi javításra szorul. Ezért nem hivatkozhat alappal rejtett hibára. A javíttatás költségeinek kockázatát a vétellel átvállalta. Más a helyzet, ha esetleg szakember véleményére hivatkozva állítottad, hogy csak tölteni kell a légkondit, mert akkor félretájékoztattad, és akkor a kocsi nem felel meg a szerződésben rögzített feltételeknek.

szucsandi # 2011.07.01. 12:48

Üdvözlöm Önöket!
Kérdésem a következő lenne.
Eladtam egy 1999. évjáratú személygépkocsit. A vevőnek jeleztem, hogy a klímát valószínű tölteni kell, mivel nem fúj túl hideg levegőt.
A vásárlástól számított 3 hét múlva felhívott, hogy a klíma kompresszort cserélni kell, és ez rejtett hiba, fizessem ki a javítás költségét.
Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban rejtett hibának minősül-e. Az autó motorikusan tökéletes.
Jelzem, én is vásároltam egy 2005-ös évjáratú autót, aminek a klímája valóban rossz volt. Akkor nekem ez 50 ezer forintomba került, de eszembe nem jutott, hogy az eladót megkeressem, mivel az autó működését ez nem befolyásolta, ez egy extra. Ennyi erővel, ha elromlik az elektromos ablakemelő, akkor az is rejtett hiba?
Várom válaszukat.
Köszönettel: Szűcs Andrea

bicike33 # 2011.06.30. 11:20

Tisztelt Forumozók!

Szeretném a segítségüket kérni!

A gondom az lenne, hogy van egy 2 éves Opel autóm amin svájci frankos hitel van. Nagyon magas lett a hitel, nem tudom fizetni.

Ha nem fizetem az autót, és leadom, akkor tőlem mit tudnak behajtani?

A nevemen nincsen semmi és a jövedelmemből sem tudnak levonni semmit.

Ilyenkor mi van??

Kérem segítsenek!!

Köszönöm!

gosztola.laszlo # 2011.06.30. 10:22

Köszönöm a tanácsot, de nem a szervízzel van a gond. Az előző tulaj azt említette is, hogy októberben ő már elvitte felújítatni, és most ismét nem jók. A szervíz, ahol most van, nem az Opel márkaszervíz, ott átvizsgáláson volt.

A mostani porlasztó vizsgálat eredménye az, hogy az októberi szakszerűtlen felújítás miatt már nem lehet felújítani a porlasztókat, ezért kell cserélni, ezért ilyen sok. Az októberi felújításról nincs számlája az előző tulajnak.

guba # 2011.06.30. 09:55

Szintén javaslom, hogy vidd el egy másik szervizbe, mert 120 ezer km nem indokolja, hogy a porlasztókkal gond legyen.

parapali # 2011.06.30. 09:39

Szerény véleményem hogy neki nem sok köze van a dologhoz!!tanácsolnám vidd el egy másik szervízbe is mert olcsóbban is megúszhatod!!szakszervíz nagyon drága dolog!de ajánlott!!!