autó eladás, visszafizetés?


Pethical # 2020.03.04. 07:57

drbjozsef

Köszönöm szépen a helyesbítést! Utána fogok nézni, hogy rendbe tegyem magamban a két fogalmat.

drbjozsef # 2020.03.04. 07:23

(ez mind szavatosság, csak fogyasztói vagy nem fogyasztói szerződés keretei között. A jótállás az más.)

Pethical # 2020.03.03. 21:13

Ha a forgalmit megnézted, de nem vetted észre az nem az eladó hibája. Ahogy az sem, ha piros autót akartál, de véletlen kéket vettél, mert a sötétben vöröses árnyalatú volt.

Más kérdés a hiba. Amennyiben erről a hibáról nem adott tájékoztatást, akkor feltételezhető, hogy rejtett hiba és valószínűleg a vásárláskor is fenn állt. Ebben az esetben, ha kereskedőtől sikerült venni, akkor jótállás van rá, ez a jobbik eset. Ha magánszemély volt az eladó, akkor szavatosság, ami azért rosszabb, mert míg a jótállás esetén a kereskedőnek kell bizonyítania az igazát, addig szavatosság esetén a vevőnek, azaz nektek. Bármelyik eset is áll fenn, a legjobb, amit lehet tenni, hogy minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az eladóval és közölni vele a tapasztalt hibajelenséget. Ez lehet hidegen fogja hagyni, ha így van, akkor lehet jogásztól segítséget kérni, ez valószínűleg már hatni fog. Egyébként első körben javítani, vagy cserélni lehet, ha egyik sem jöhet szóba, akkor kaphatod vissza a pénzt.

Csmargo # 2020.03.03. 19:49

T.forumozók. Vettünk egy opel fronterat amint kiderült a központi nyilvántartásban kisteherautóként szerepel amiről az eladó nem tájékoztatott sajnos a forgalmiban nem vettük észre,ráadásul 2 személyes.további hiba 1 éjszaka után nem indul.mi személyautóként vásároltuk mivel 5 ülés benne van. Mit tehetünk? Az eladó szerintünk megtévesztett, becsapott?


Üdv.mindenkinek
Vettünk egy Opel fronterra gk.-t ami egy éjszaka után nem indul,másik probléma a biztosítás kötésekor derült ki,hogy a gk. 2 szemé

Instantzorro # 2020.02.26. 14:39

Ismételten köszönöm a segítséget és a linket is. Olvasgattam, keresgéltem és leginkább csalás gyanús történet.

drbjozsef # 2020.02.26. 13:15

"meg az eladót" helyett "meg a vevőt"

drbjozsef # 2020.02.26. 13:15

Instantzorro,

Te ismered az autót, meg az eladót, úgyhogy nehéz javasolni, de én, személy szerint a helyedben elutasítanám az igényét mint a pinty.
Ötvenezer forintért nem fog pereskedni (a feljelentés úgy hülyeség ahogy van) nagy eséllyel. Kicsivel igen, de egy ilyen életkorú és futású autóra az adott vételár mellett nem fogsz milliókat bukni.

Említsd meg neki a telefonba, hogy az eladás előtt márkaszervízben csináltattál állapotfelmérést, arról műszaki adatlapod van, nem volt hibás az autó az eladáskor. Pereskedjen, ha akar.

Instantzorro # 2020.02.26. 11:59

drbjozsef!

Köszönöm a választ! Én magam is csalást sejtek. Főleg, hogy azóta felhívott azzal, hogy a tréler költségét (50 000Ft) inkább javíttatásra fordítaná. Én tegyek bele ugyanennyit és ha abból megvan a szerviz, akkor jó, ha nincs, akkor onnantól az ő sara. Természetesen nem hivatalos szervizben akarja csináltatni, mert az drágább. Arról persze számlát, igazolást adni, hogy a szóban forgó autó szervizelésére fordították az összeget nem tud adni. Felajánlotta, hogy ha akarom, menjek oda egy szerelővel és nézzem meg, hogy tényleg az a baja, az autónak, amit elmondott. Megjegyzem, 300km-re lakik, szóval ez a túra is egy 20-asomba kerülne a kérdésées végeredményért.

drbjozsef # 2020.02.26. 11:46

Instantzorro,

https://totalcar.hu/…ajos_csalok/

Leginkább csalás szaga van.
De persze nem tudhatod.

Ha előre okos vagy, kizárod a szavatosságot a szerződésben, és most simán elhajthatnád a fenébe.

Így viszont a vásárláskor fennálló hibákért vállalnod kell a felelősséget, néhány kivétellel. Bizonyítania a vevőnek kell, szóval a te kockázatod, hogy vajon fog-e perelni, ha elutasítanád az igényét.

A közölt hibák, és az autó állapotából, futásteljesítményéből eredő hibákra nem vonatkozik a szavatosság. De hogy egy 18 éves, 236ezer km futott autónak szükségképpen hengerfejesnek kell-e lennie, az szakkérdés, amit sok pénzért szakértő eldönt a perben.

Instantzorro # 2020.02.26. 08:52

Üdvözletem!

Azzal a problémával fordulok a fórumozókhoz, hogy tegnap eladtam az autómat. 18 éves Octavia, 236000Km-rel. Voltak hibái, amiről tájékoztattam a vevőt. Emiatt igen olcsón adtam. (A normál állapotúak 400-450 körül mennek, én 200-ért adtam.) Egy órával később hívott, hogy az autópályán felforrt a víz, elszakadt a szíj. (Nem mondta, melyik) Trélerrel hazavitte és a szerelő azt állapította meg, hogy hengerfejes. Víztartályban olaj van, a nívópálcán pedig víz és fémszilánkok. Visszacsinálná az adásvételt, vagy a javítást leginkább az én költségemen végeztetné el. Előjele nem volt az autó ilyen jellegű hibájának. Én is 50km-t utaztam vele az adásvétel helyszínéig, amit nem tettem volna, ha jele lett volna a hibának. Telefonon azt mondta, ha nem megyek bele visszavételbe, vagy a javíttatásba, akkor trélerrel visszahozza az autót és feljelentést tesz. Mit tudnak erre mondani?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.02.21. 08:18

A kérdésed alatti két hozzászólásban ott a válasz.

Nincs esélye. Hajtsd el a fenébe.

Ká.Té # 2020.02.21. 07:49

Tisztelt Fórumozók!
Egy hete eladtuk a 20 éves autónkat.
Előre közölve lett a vevővel (írásban), hogy az autó füstöl, ennek tudatában jött.
Miután kipróbálta, megállapította, hogy "csattog az eleje, nem tetszik neki a szelephang". Mi ezt elfogadtuk, emiatt a vételárból 30ezer forintot el is engedtünk. Megírtuk hivatalosan az adásvételit, 90ezer forintért elvitte az autót.
Mi következő munkanap lejelentettük az eladást.
Tegnap hívott a vevő, hogy szerelőnél van az autó, motorcserés, kéri a pénzét, vagy ő meghirdeti és a nevünkben eladja.
Természetesen egyikbe sem mentünk bele mert szerintünk mivel tudott az autó hibáiról, ezek nem számítanak rejtett hibának.
Mindenáron perre akar menni.
Elmondása alapján a szerelője ezeket a hibákat találta : kopott vezérműtengely, beragadt gyertyák, elrohadt gyertya pipa.
(Megtekinteskor jelezve volt nekik hogy a gyertyák és a gyertya pipa fél éve cserélve volt, erre a válaszuk az volt, hogy igen, látják)
Nem is gondoljuk hogy emiatt az autó motorcserés lenne, ahogy ők azt állítják.
Peres úton van bármi esélye?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.02.12. 07:06

Egyébként :

Ptk.6:157.§(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

drbjozsef # 2020.02.12. 07:03

cirmi32,

Helyi ügyvéd hülye.

Nem tartozik a szavatossági körbe az a hiba, amelyikről a vevő tud, és ennek tudatában veszi meg az autót. Ennek kifejezett példája az, amit bele is írtok az adásvételibe. Fontos, hogy elég a hibajelenséget kell leírni, nem az okát.
(motorhiba javítása lehet párezer forintos de milliós kiadás is. Nem számít. Ez a vevő kockázata.)

Írásban elutasítod a követelését, írd meg, hogy ez nem tartozik a szavatosság körébe, az igénye nem alapos, mert tudott a hibáról.

Majd ha akar, perel. Bizonyítania neki kell.

wers # 2020.02.12. 06:07

Igaz én nem vagyok ügyvéd, szerintem, ha beírtátok a szerződésbe, hogy motorhibás, akkor a vevő ezzel vette meg. Neki kell perelnie, és bizonyítania, hogy nem tudott a hibáról.

Atis77 # 2020.02.04. 05:59

Tamas324

Szerintem hagyd. Ilyen jellegű hibát már a próbakörön kellett volna érezni. Ilyán hibkkal csak vánszorogna az a monstrum. Egy sima személy td autónál is a turbó hiba igen csak érezhető.

drbjozsef # 2020.02.01. 18:39

Tamas324,

Most már sehogy. Ha a szerződésbe beleírtátok volna, hogy nem vállalsz semmilyen szavatosságot az autóért, akkor nem lenne gondod. Magánszemélyként ezt megtehetted volna, így el lehet térni a Ptk. rendelkezéseitől.

13 éves és 500+ ezer km futás? Szerintem, persze csak látatlanban, ez elég erősen határeset. Ez már egy haszongépjárműnél is szemmel látható használatot jelent, a porlasztó (ha ez egy dízel porlasztócsúcs akkor feltétlenül, vagy benzines porlasztója? gondolom, előbbi) és a turbó ilyen feltételek melletti meghibásodása már várható hiba. De akkor is hiba. Nehéz ügy.

drbjozsef # 2020.02.01. 17:01

Tamas324,

Ez sajnos nem jogi kérdés, hanem szakkérdés.
Az, hogy rejtett-e egy hiba, az nem számít. Ha fennállt a vásárláskor, és nem tartozik a szavatosság alóli kivételekbe, akkor neked kell javítani, vagy a javítást kifizetni. Eddig a jogi válasz.

Hogy ez a hiba a kivételek közé számít-e, az szakkérdés. Nem nagyon lehet erre látatlanban válaszolni. Egy 13 éves autó nem fiatal, már lehet számítani hibákra, de egy haszongépjárműnek azért tovább kell üzemelnie, mint egy sima autónak. Függ a futott kilométertől is, függ attól is, hogy ennél a típusnál ilyen korában már várható hibának számít-e.

Ha vitatod, neki kell perelnie (már ha magánszemélyként adtad el az autót). Ott majd igazságügyi szakértő megnézi, eldönti. Ha nem, nyertél, ha igen, kétszer ennyit fizetsz. Ez a te kockázatod, te döntésed.

Egyébként, magánszemély eladóként a szerződésben simán kizárhattad volna a szavatossági felelősségedet, és akkor nem is lenne kérdés, akár rejtett, akár nem rejtett hiba, elhajthatnád őket simán.

Leslieb86 # 2012.12.31. 11:07

Üdv. Szabolcs78

Megkaptam az email-t,megmondom őszintén pár napig vártam a válaszokat itt a forumon,aztán egy idő után már nem néztem.De főleg azért mert a vevő aki hivogatott meg fenyegetőzött többet nem jelentkezett azóta se,ugyh sztem ezzel lezárult az egész.
De azóta énis utána néztem sok mindennek többek között a rejtett hiba fogalmára ugyh esélytelen lenne neki amit akart.Meg az igazságügyi szakértő költsége stb,meg ilyen perek 4-5 évig elhúzódnak.
Ezt el is mondtam neki,ugyh sztem ez neki se hiányzott,csak beprobálkozott.
Meg már azis gyanús volt h ő 2-300 ezres szervizköltségről beszélt,aztán 30-40 ezer Ft-ot akart h küldjek neki!
Eddig ez a 3. autóm volt amit eladtam,volt közötte rosszab állapotú is,de ilyen vevővel még nem talákoztam,ugyh tapasztalatnak azért jo volt.De szégyen h ilyen emberek vannak azért.

guba" # 2012.12.11. 17:47

Nincs mit. :)

Szabolcs78 # 2012.12.11. 17:37

Hurrá, köszönöm, guba"! :-)

guba" # 2012.12.11. 17:35

Így van, egy véleményen vagyunk. :)

Szabolcs78 # 2012.12.11. 17:31

Kedves Leslieb86!

Nem vagyok ügyvéd, nem vagyok jogász, de hasonló trükköt a nyáron velem is eljátszottak, emiatt biztos vagyok abban, amit írok.
(Itt van a történet: http://www.jogiforum.hu/forum/20/32616 )

2 hete vettem autót, rengeteg autót megnéztem előtte. Az Ön vevője által kifogásolt dolgok ennyi idős autónál teljesen általánosak, ha csak ennyi gondja van vele, szerencsés ember! (Rengeteg bontóba való, a tulaj szerint "IGENJÓ" autót volt balszerencsém megtekinteni.)

A vevőjéről van egyfajta véleményem, de nem közlöm!

15 éves az autó. Ha reális áron adta el (ezt a használt autókat hirdető oldalon le tudja ellenőrizni), akkor nincsen gond. Mivel a kocsi ennyi idős, számítani kell rá, hogy már nem 100%-os az utolsó csavarig.

Ez nem rejtett hiba! Egyszerűen 15 éves az autó ...

"Mert most meg perrel fenyegetőzik ha nem fizetek neki vissza vmennyi összeget."

Nem kell foglalkozni vele. Ugyanis: ha perelni akar, az neki kapásból 100-150.000 ft-os befizetnivalóval indul, és igazságügyi gépjárműszakértő szakvéleményére lenne szükség, hogy a Bíróság bizonyítva lássa az ő igazát. Ez nem fog bekövetkezni, ugyanis a leírt "hibák" kevesek ahhoz, hogy bármiféle pert lehessen indítani.

Akkor perelhetné Önt, ha nem közölte volna, hogy: szétkopott a motor, tavaly ocsmány módon körbetörték az autót, de már nem látszik, mert kilakatolták, lefestették-fényezték, esetleg keresztbe megy a kocsi az úton, vagy mondjuk, dupla áron adta volna el.

Nagy divat lett az ilyen fajta lehúzás, sok példa van erre az Interneten is, és itt is.

Javaslom, várja meg guba", és 1.bendeguz hozzászólását, (vagy kérdezze meg őket, ha nem szólnának hozzá)!
Biztos vagyok benne, hogy egy véleményen leszünk!

Leslieb86 # 2012.12.01. 15:59

Jó Napot!
Olyan gondom lenne,h 1 hete eladtam a 15 éves audimat,a vevő 2szer is megnézte mielőtt megvette,én tájékoztattam minden általam ismert hibáról,meg amit cseréltettem benne.
Most 1 hét után hivott a vevő,h szerelőnél van az autó,és h az autó alja olajos a főtengelyszimeringnél,meg vízcsöveken fagyálló nyom van ilyesmi,meg én nyáron cseréltettem a vízpumpát,mondtam is neki,és azt állitja h már rossz,pedig nálam semmi baja nem volt.Egyébként a vevő vétel óta ment 700 km már vele.
Szoval a lényeg h nálam semmi nem csöpögött az autóból,és én addig nemis szoktam vele foglalkozni mig vmi előjelet nem mutat az autó.
Kérdésem az lenne h ilyesmi rejtett hibának minősül e? Mikor ez ráadásul látható hiba is,mert ha alánéz v a motortérbe akkor látszik.Mert most meg perrel fenyegetőzik ha nem fizetek neki vissza vmennyi összeget.

guba # 2011.08.25. 19:21

Lefoglalhatják.