autó eladás, visszafizetés?


Akivalaki # 2008.08.01. 18:57

Pl ha a kocsi elég törött volt de meg lett profin csinálva , és nem venni észre kívülről. ( nem festékréteg mérővel ) HA ezt nem modod el ez rejtett hiba. Vagy ha kikönyököl a motot 2 héten belül és láttszik hogy a hajtókart meghegesztették... stb
Kérdezd meg, hogy esetleg egy új festést, komplett motorfelújítást, és friss múszakit zöldkártyával nem kérnének-e még bele az árba hogy jól járjanak?? :-)

Amúgy ezek a hibák nem rejtett hibák. Az olajcserék idejét és km-t szokták egy cetlire felírni és rákötik/ ragasztják a kasznira. Ha ez megvan bátran mondhatod hogy ő nem nézte át körűltekintően.
Az álatala azóta okozott kárért pedig ő a felelős. Pl törés, kavicsfelverődés, hát a zár kétesélyes. Gondolom nem elötte cserélted.

guba # 2008.08.01. 05:20

Ami az adásvétel időpontjában már létező hiba volt, de nem volt észrevehető, nyilvánvaló, és kívül esik a természetes elhasználódás kornak megfelelő mértékén.
Egy 14 éves kocsinál elég kevés olyan hibát tudok elképzelni, amelyre hivatkozva sikerrel lehet megtámadni a szerződést. Éppen a koránál és a vélhetően ennek megfelelően megtett sok km-nél fogva gyakorlatilag szinte bármilyen kopásból, fáradásból eredő hibára számítani lehet. Ezért került a kocsi az új árának tizedébe. Tapasztalati tény, hogy semmi nem tart örökké. Ha ugyanazt a használhatóságot lehetne elvárni egy öreg géptől, mint egy újtól, akkor ki venne újat? Egy nyugdíjas nem fog már felszaladni a Citadellára.
Mondok azért egy példát, ami ebben az esetben is rejtett hiba lehet: Veszel egy nyolchengeres Pontiacot és hazafele jövet kiderül, hogy 1200-as Lada diferenciálművet szereltek bele és ezért lerobbansz.
(ez egy cubai példa volt :))

abella # 2008.08.01. 04:00

Köszi.

Egyáltalán mi minősül rejtett, eltitkolt hibának?

guba # 2008.07.31. 17:55

A felsorolt hibák valóban nem minősülnek rejtett hibának, ha a kocsi korának megfelelő természetes elhasználódás mértékét nem haladják meg, ezenkívül nyilvánvalóak.

abella # 2008.07.31. 16:37

Sziasztok!

Többségében ellenkező irányú témákat találtam, mindenki a megvásárolt autót szeretné visszavetetni valamilyen hiba miatt.
Én épp az eladó szemszögéből szeretnék kérdezni:
Nemrég mint magánszemély eladtam a 14 éves autómat, a vevő ragaszkodott hozzá, ezért a szerződést az alábbiakkal egészítettük ki:
"Amennyiben az adásvétel időpontjától számított 1 héten belül, szakember által feltárt eltitkolt, rejtett hiba jelentkezik, akkor az eladó köteles a teljes vételárat visszafizetni!"

A vevőt természetesen tájékoztattam az autó műszaki állapotáról, apróbb hibáiról.
Két nappal később egy autószerelő által készített listát kaptam, melynek értelmében kérik, vegyem vissza az autót.
A listán ilyen jellegű hibák voltak:
olajcsere, vezérműszíjcsere, motormosás, ablaktörlő lapát cseréje, kipufogócsere...stb. mindez kb. 400000 Ft összértékben.
Másnap egy másik szerelőhöz vitték, aki azt mondta, egy ilyen korú autónál ezek természetes dolgok, és az autó korához és típusához képest jó állapotban van.
Időközben az is kiderült, hogy a jobb oldali zárat, ami korábban működött, elrontották, az autót nem lehet lezárni.

Kérdésem az, hogy köteles vagyok-e visszavenni az autót, hiszen ezek véleményem szerint nem rejtett, eltitkolt hibák?

Előre is köszönöm a segítséget