Bobaba, ennek nézz utána, mert én ma voltam ügyvédnél a parkolóbírság miatt, és ő vmi 2 év elévülési időről hadovált.Azaz, ha két éven belül nem kaptál semmilyen felszólítást, akkor elévül. De ha már bármit is küldtek, csak te vmiért nem kaptad meg stb, akkor onnan kezdődik újre a 2 év. lehet ez kicsit zavaros, de pl ha 2000.ben megbüntettek, 2001ben teszem azt küldtek vmi olyan címre fekszólítást, ahol te nem laksz, de a forgalmiban v bárholz az a cím szerepel, akkor 2003-ig tovább él az ügyed.
Centrum Parkoló/per
a 2007 márc.20 kelt levél elévült!
feb.22-ig kellett volna küldjéki!Ha elötte nincs előzmény annyi!
Az ügyvéd úr inkább sakkozzon,ezzel a tudományával!Bocs!
És mi a helyzet akkor, ha csak most küld ajánlott levelet az IJ? Nekem korábban is írtak, de nem ajánlottat. Ugyanúgy elévült vagy...?
klimas
Az Intrum a "teljes csomagot" veszi meg, így nem csak azt a jogot, hogy beszedje a pénzt, hanem azt is, hogy bizonyítsa a jogszerűséget (azaz adott helyen téged jogszerűen pótdíjaztak).
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
Üdv Mindenkinek !
Ugyenezt kaptam én is ,csak más összeggel !
Szerintetek mit tegyek ?
A válaszokat köszönöm.
Ezzel kapcsolatban itt a fóumon tengeri "szakirodalom" van. Át kellene tanulmányozni és mindjárt megvan a kérdésére a válasz.
Szota ! Köszönöm a választ!
Dr Attika ! Szintén köszönöm a"választ" , igaz ezzel semmire sem megyünk. Feltételezem a beírókról hogy nem feltétlenül az írogatással és töb tíz oldal böngészésével akarják az időt eltölteni. Azzal a reménnyel osztjuk meg egymással a gondjainkat , hogy a feltett kérdésre , leírt esetekre ha a szükség úgy hozza akár sokadszorra is segítőkész válaszokat várunk. Továnbbi kellemes napot !
Azért egypár oldalt nem visszaolvasni és beszólni mert erre felhívják a figyelmedet bunkóság.
Sajnos én is beleestem az Intum Justitia-tól levelt kapók körébe. Több időpont is van a felszólításban felsorolva (2001-2002). Emlékeim szerint egyszer már rendeztem ezeket, mikor eladtam az autómat (bár lehet, hogy nem mindet). Sajnos semmilyen irat nincs a kezemben ami ezt tanusítaná (azóta kétszer költöztem, ezért valószínű elkeveredett). Múlt hónapban jelentettem be az új lakcímem (február 19), és most március 29-én kaptam a felszólítást (nem ajánlva), amiben már az új lakcímem található (március 19-i dátummal.
Nincs tudomásom róla, hogy a régi címemre érkezett volna ilyen levél (az ott lakók azt mondták, ők sem találkoztak ilyennel). Ez azért fontos, mert ha kiküldték már előtte a régi címemre, akkor ez az új dátum is érvényes.
Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. Jelenleg nem tudom befizetni. Ha nem válaszolok, kapok még felszólítást? Egyáltalán fizessek? Hogyan tudhatom meg, hogy küldtek-e már ezt megelőzően felszólítást?
Előre is köszönöm a segítséget.
Bocsi, érdekessége a dolognak, hogy fizetési felszólítást kaptam + csekket, egy nyilatkozatot az IJ-tól, és egy válasznyomtatványt, fizetési meghagyást nem, mint psziho....
tigerente
Az eddigiek alapján egyetlen tanácsom van: eszedbe ne jusson fizetni! Jól ismert Intrum-trükkel állunk szemben: nem tértis levelet küldenek, de válaszra hívnak fel, íly módon később bizonyíthatják, hogy tudtál a kövtelésről. Tehát: ha nem tértivevényes volt a felszólítás meg sem kaptad. Lapítani!
Köszönöm a tanácsot.
A probléma ott van, hogy nem tudom, küldtek-e más címre már felszólítást.
Ha igen, de nem vettem át, mert nem tudtamról, nem ott lakom, stb..., és azt az előírt határidőn belül kézbesítették valahová, az akkor nem számít kézbesített felhívásnak és érvényes követelésnek?
Elképzelhető, hogy a jelenlegi tulajdonoshoz ment az első felszólítás, vagy arra a címre ahol akkoriban laktam...
Hogyan tudhatom meg, hogy volt e ilyen levél, ha nem tudom hol van most az autó, illetve ki lakik azon a helyen?
Szivesen elhinném, hogy szerencsém van, de az IJ-t ismerve nem hiszem, hogy ekkorát bakiznának....
csak remélem....
Kicsit rövidebben:
Ha a hivatalos küldeményeket - tértivevényes - valaki nem veszi át, azaz hagynak értesítést de a küldeményt nem keresi a postán, kézbesítési vélelem alapján - kézbesítettnek kell tekinteni.
Tehát én elköltöztem (bizonyítottan, lakcímkártyán), kiküldik a régi címemre a tértivevényes levelet, de az új lakó nem szól nekem (nem is ismer, ki tudja ki lakik ott 5 év után), nem is veszi át, akkor az kézbesítettnek minősül a bíróság előtt?
Hogyan tudhatom meg, hogy volt e ilyen eset?
Csakhogy pozitívnak mondható dolgról is hallhassatok.
Ma parkoltam a CP területén. Tisztességesen, becsületesen megváltottam a jegyet és elhelyeztem azt a szélvédő mögött. Kicsit kunkorodott a papír, de olvasható volt. A nap viszont sütötte. Becsuktam az ajtót és mégegyszer meggyőződtem róla, hogy a parkolójegy ott van ahol lennie kell és az olvasható.
A parkidő lejártakor visszamék kocsihoz és látom, hogy a jegy megfordult kékzacsi meg az ablakon. Szentségeltem, káromkodtam de cefetül. Most mit tegyek. Fizettem rendesen, elhelyeztem rendesen, most mégis bűnös vagyok.
Elmék hát személyesen társasághoz. Baj van. Megfordult a jegy. És láss csodát. Eltörölték a büntetést.
Később tettem egy kísérletet. Újabb jegyet helyeztem el a szélvédő mögött. Nem hiszitek el mi történt. A papír elkezdett megfordulni a melegtől. Söndörödött, pöndörödött, idő kérdése csak, hogy megfordul.
Vajh mennyibe került ennek a papírnak a kifejleztése?
Tigerente: a kézbesítési vélelem csak a bejelentett lakcímeden, tartózkodási helyeden történő kézbesítés megkisérlésekor állhat be. Ha nem ott laksz, akkor miért oda küldik. Küldhetnék hozzám is...:)
ismereteim szerint a kézbestíési vélelem bíróságihatósági ügyben áll be egy sima felszólításnál nem
sziasztok vki nem tudja véletlenűl hol lehet letölteni az Ombudsman parkolási kft-ket elmarazstaló vizsálatának összegzését ?
köszi előre is !
Sziasztok!
Én is ma kaptam egy felszólító levelet az Intrumtól 3 db. 2001 és 2002 -es parkolás miatt. A TV-kben többször hallottam, hogy ennyi idő után nem kell kifizetni.Arra viszont nem emlékszem, hogy maga a Centrum valaha is felszólított volna ezügyben.
Más: A XI.ker Kosztolányi tér mögött parkoltam és csak egy helyen van kitéve a fizetős parkolást jelző tábla.A teret viszont több irányból is meg lehet közelíteni és ott nincsenek fizetést jelző táblák,sem Parkoló zóna, csak a P betűs tábla.Ez szerintem és a Kresz szerint nem elég,jelezni kellene jól láthatóan.Szerintetek lehet erre hivatkoznom?
Jolly Joker:
Mi a teendő a következő eseteben?
Február 8-án a MOM Művelődési Ház előtt parkoltam - teljesen szabályosan, volt jegyem, mégis kaptam egy "kék Mikulás-csomagot". Nem foglalkoztam vele, mert nincs időm az ilyen idióta tévedések miatt vidékről bekocsikázni, újabb komoly pénzeket bedobni az automatákba, csak azért, mert a "csősz" nem tudta szemrevételezni a parkolójegyet.
Persze a jegyet megőriztem, mert tudtam, hogy a haramiahad egyszer csak támádásba lendül. Ma ez meg is történt, a büntetésem a KIFIZETETT PARKOLÁSÉRT már közelít az ötezer forinthoz. Természetesen nem vagyok hajlandó fizetni, csak kérdés, mivel trükközhet a Centrum, ha én megírom nekik az Igazságot, mellékelve a parkolójegy szkennelt-kinyomtatott másolatát?
Ja, és a fizetési felszólítás indokaként ez állt a papíron: "Nincs parkolójegy". Természetesen nem akkor (utólag) vettem, a csősz 16:24-kor sújtott le, a jegyem 16:46-ig volt érvényes.
Szóval, tanácsokat várok, mi a teendő ilyenkor? Írjak levelet, vagy személyesen borítsam rájuk az asztalt?
Üdv Mindenkinek! Bár az én ügyemet az IJ-val már régebben megtárgyaltam itt (főleg, hogy 2001-es 2 parkolásról tértis levelet 5 év után kaptam először) mégis ma kaptam a többiek által is említett levélkupacot (felszólítás, fizetési meghagyás minta, tájékoztató, csekk) az IJ-től.
Viszont érdekesnek igérkezett a levél, mert a korábbi levelekben 23eFt-os büntetési tételről írtak, most pedig "csak" 10eFt-ról. ...és jön a svédcsavar... Mellékelték a számlát, kitöltve 7100,-Ft-ról !
Ennyire komoly a cég. Vannak azért sokan, akik rohannak a postára fizetni és ez már nekik megéri. ki van ez számolva, mint a LOTTO.
Üdv Chilly ! Az összeg csökkenése a "nagylelküségüket " hivatott igazolni , valószínüleg ebben az esetben is úri módon elengedték a kamatot .Nekem a 17 eFt helyett "csak" 10 eFt a bünti . Igazolás viszont nincs a követelésük jogosságáról! Feltételezem , a követelésállománnyal együtt az igzoló fényképállományt is átvették ????????
Bocs ! igzoló = igazoló

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02