Centrum Parkoló/per

Dr.Attika # 2007.03.18. 20:34

Mi a konkrét kérdés?

laguna # 2007.03.19. 15:41

Dr.Attika
A kérdés az, hogy

• a "Centrum Parkoló" jogosan követel-e írreális mértékű kamatot, és egyáltalán követelhet-e késedelmi díjat egy olyan kb 5 perces parkolási idő túllépésért (tényleg nem volt több, inkább kevesebb), melyre közel 1 év elteltével hívják fel a figyelmemet egy levélben, és egyből mellékelték is a csekket? Amiről nem tudok (azt sem tudom mennyi lenne a türelmi idő), azért miért kérnek késedelmi pótdíjat. A parkoló cég késedelmét miért kell nekem megfizetnem?

Konkrétan mit tegyek, hogy utólag azért ne menjen rá a gatyám? Attól is tartok, hogy néhányan a Centrumot képviselik "álruhában", és megpróbálnak rávenni mindenkit a fizetésre, óriási pénzfizetési rémhírekkel (vagy megtörtént esetekkel)

hederg # 2007.03.19. 18:07

A fürelmi idő:

félóra után 5,egy óra után 15 perc.

laguna # 2007.03.19. 19:06

A türelmi időt a befizetésre felszólító levél kiküldésére értettem.
A többi kérdésem remélem egyértelmű...

hederg # 2007.03.19. 19:20

ez jó kérdés.

Azt hiszem itt lehet megfogni az urakat.Mert szerintem,de ez a saját véleményem,nem több év!

Arról nem beszélve,hogy a páciensnek fogalma sincs semmiről,főleg ha nem volt igaz!

DE ezt csak a biróság döntheti el,hiszen az egyik fél nem igy értelmezi a rendeletet.

Meg kell gondolni,milyen esélyed lenne ebben az esetben.

Ha lenne precedens itélet,több is,lehetne hivatkozni rájuk.Nem ismerem a birói gyakorlatot.

Pont ezért irták elő a 60 napos időt számukra

Gondolom ez nem az elötte lévő időre vonatkozhat.

attis11 # 2007.03.20. 08:04
guba # 2007.03.20. 08:58

A tartozásra a parkolási cég csak akkor számíthat fel kamatot, ha az adós késedelembe esett, vagyis nem fizetett idejében. Ehhez pedig tudnia kell arról, hogy neki egyáltalán tartozása keletkezett. Ha a kocsi szélvédőjén ott találja a mikuláscsomagot, akkor ezzel felszólították, tehát késedelembe esett, ezért jár a kamat. Ha semmit nem talál, akkor véleményem szerint nem jár kamat. Ez a dolog elméleti része, annak a bizonyítása, hogy a csomag ott volt e valójában vagy sem, már egy másik kérdés.

laguna # 2007.03.20. 13:20

Sajnos az nem jelent semmit, hogy (vagy "ha") nem szerepel a Centrum éves mérlegbeszámolóiban a mostani követelés halmaz. Csinál egy utólagos önrevíziót, és már benne is van.
Már csak 1 kérdésem lenne:

2006. áprilisi parkolásról szóló behajtás estén, ha csak most kaptam az első levelet (kb. február végén), milyen összeget követel jogosan a Centrum, és milyen tétel jogtalan?
Én nem tudtam arról, hogy tartozásom van, de arra emlékszem, hogy pár perccel túlléptem az időt...Szeretném lezárni az ügyet és elfelejteni ezt a társaságot.

Kérem, hogy csak olyan valaki válaszoljon, aki biztosan tudja, és ért hozzá.
Köszönöm!

ObudaFan # 2007.03.20. 16:50

Parkolási felszólításra csak az új szabályok szerint van szükség, és az új szabályok szerint sem a kamatszámítás miatt. Ha bárki tilosban parkol, akkor a pótdíjfizetési kötelezettsége automatikusan egyrészt létrejön, másrészt esedékessé is válik. Tekintettel arra, hogy itt a fizetési felszólítás hiánya a jogosulti késedelem kategóriája alá sem vonható (hiszen a jogellenesen parkoló személynek a felszólítás nélkül is fennáll a kötelezettsége, és még az új szabályok szerint is csak megszűnik az, ha nem szólítják fel, de nem a felszólítással keletkezik), így a kamat a parkolás napjától jár.

guba # 2007.03.20. 18:25

Vegyük azt az esetet, hogy az illető szabályosan parkol, és tényleg csak egy-két percet késik. Nem talál semmit a kocsiján. Akkor neki kellene utánajárni annak, hogy a parkolócég észrevette e a késést, vagy mégjobb, ha mindjárt be is jelelenti és kéri is a pótdíj felszámítását?

kea4 # 2007.03.20. 19:26

T. Érintettek!

A mikuláscsomagokat is kifogásolja az ombudsman
MNO, 2007. március 20.

http://www.mno.hu/index.mno?…

"Mint ismert, egy folyamatban lévő perben a bíróság arra kötelezte a parkolási céget [Centrum], hogy igazolja, a nyilvántartási rendszere nem manipulálható. Így egyebek között csatolnia kell a számítógépes rendszerének műszaki leírását, illetve a szakértői véleményeket."

Ha valaki tudna erről bővebbet, engem pl. nagyon érdekelne.

Üdvrivalgással:
KEA.

vilszike # 2007.03.21. 13:51

egy bájos kis történet:
a mai napon kaptam 1 ügyvédi felszólítást, h 8 napon fizessem be a feltüntetett összeget, ami 4(!!!!) be nem fizetett büntetés következménye. Egyrészt nemhogy 4-szer, de egyszer sem találtam a kocsimon büntetést, amiből 2 egyébként egy nap szüleménye, ugyanis, mint megtudtam, ÓRÁNKÉNT újra megbüntethetnek.
Aztán kiküldtek 60 napon belül 4 felszólítást, amit azért nem kaptam meg, mert 6 éve nem ott lakom, ahova küldték. Mivel ez őket nem érdekli, nem foglalkoznak az üggyel többet, küldik az ügyvédi irodához az ügyet. az ügyvédi irodának aztán MÁSFÉL ÉV kell, mire kinyomozza, h hol is lakom most. ez kb. max egy hetet vehet igénybe a valóságban.
tehát most fizethetem a büntetést kamatostul, az eljárás díját és az ügyvédi díjat.
Egész egyszerűen elképesztő.

Pjotr # 2007.03.21. 15:16

Nem eszik ilyen forrón a kását...
Ahová küldték az a bejelenett lakcímed csak máshol laksz vagy már 6 éve nem oda vagy bejelentve?
De ha a büntetések 2006 dec. 2X-ei elöttiek és február 22-ig nem adták fel az értesítést a bejelnetett lakcímedre, akkor azt csinálnak vele amit csak akarnak...

hederg # 2007.03.21. 19:36

Nem tudom ki látta ma a TV-ben.

Az autós jön,cédula a szélvédőn a jegy még érvényes.

Az óra ami közeli,hibás,a parkolónő ir,fotózik.

Kérdezik,hogy ha rosz az óra mi van?

Az sajnos nem az Õ dolga?,fotó,cédula!

Én is erről voltam meggyözödve,hogy valami ilyesmi történik.

Legalábbis nagyon sok esetben.

Hol van itt a jogállam?

vilszike # 2007.03.22. 08:22

Nem oda vagyok bejelentve, viszont a forgalmiban az a régi cím van.
De az normális, hogy kiviszik a levelet egyszer, és ha senki nem veszi át, akkor azonnal ügyvédi útra terelik??? Egy mozdulat lenne és max 10 perc kinyomozni, hogy valaki hol lakik jelenleg. Mi a fenét csinál minden hivatalban az a hatalmas apparátus? Persze, ha nekik lenne érdekük, 5 percen belül kopogtatnának az ajtódon, akkor nem tartana másfél évig....

Pjotr # 2007.03.22. 10:54

Hát, hogy ez akkor most értesítettnek számít-e..
Mindenesetre a forgalmit át kellett volna jelentened...
szerintem a forgalmi alapján, az üzembentartó címe ott, van, akkor kézbesített...
De a részletek még mindig homályban vannak.
Annó tértivevényes levél jött-e amit nem vettél át.
Ha nem, akkor február 22-ig megkaptad-e a felszólítást?

hederg # 2007.03.23. 14:26

Kedvenc Centrum KFT nem változott!

A büntetést amit fiam befizetett figyelembe sem véve,birságol,felszólit!

Igaz ez már 60 napon belül történt meg,csak a baj hogy nem igaz!(2007-es "ügy")

Számon kellene tartani,ha valaki befizet valamit.Ha valami lezárul ebben az esetben.

Csodálatos gagyi cég ez,máshol az ilyen ügyintézők az utcán grasszálnak,és nem levezgetnek tovább ilyen valótlanságokat!

Ideje a hatóságnak áttekekinteni a cég müködését,az iratkezelést,adózását stb!

szota # 2007.03.23. 14:59

így a kamat a parkolás napjától jár.
irja Obudafan.
Akkor mit jelent a dec 22-én hatályba lépett rendeletben az a mondat, hogy késedelmi kamat nem kérhető (nem szószerint idéztem)

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ObudaFan # 2007.03.23. 19:50

Ez egészen pontosan dec 22-től hatályos. Dec 22-ig kérhető volt a kamat, és ez az igény fennáll.

klimas # 2007.03.26. 14:56

Kedves Sorstársak !
A mai nap híre :az Intrumtól jött sima levél , amiben közlik , hogy az elmúlt hetekben megvásárolták a cp követeléseit. Csatoltak egy bírósági meghagyást is példként , mintegy jelezve ha nem fizetek mennyivel lesz drágább a játék.
Kérdem én , ha a cp nemtudja egyértelműen bizonyítani a bírságuk, pótdíjuk stb. jogosságát , akkor az intrum milyen alapon követel bármit is ?

klimas # 2007.03.26. 15:09

Az előzőhöz adalék , a levél dátuma március 20. Aláíró Felfalusi Péter igazgatósági tag

xita # 2007.03.26. 16:24

És nem tudom, nem tűnt-e fel nektek, de ezzel a módszerrel nemcsak a Centrum él ám!
Engem példának okáért az Inter.net csesztetett egy állítása szerint 2002-ben több hónapon keresztül ki nem fizetett internethasználatért. Cseppet sem zavarta őket, hogy a befizetési csekkjeim is megvoltak, birokra (perre) mentünk, bebukták. Azt állították a bíróságon, hogy itt van a hiteles számlamásolat, azon más azonosító szerepel, mint az én csekkjeimen. Aztán kiderült, hogy nekem meg az eredeti számla is megvolt, ennyi évre visszamenőleg is. A pofátlanság csúcsa...

Most hasonlóval a UPC próbálkozik, ő is behajtó céggel, ügyvéddel fenyeget, perrel meg mindennel, de ebből nekik is csak a szívás marad. Attól tartok, ez egy jelenség...
Elég felfogadni néhány ügyes guberátort, akik a szeméttelepről begyűjtik a kidobott csekkeket, s máris támadhatnak, hogy nem fizettél. Azt nem mondom, hogy a két cég így csinált velem szemben, mert ez nem igaz, de meg lehet ezt is csinálni, ha valaki ügyes.

hederg # 2007.03.26. 18:17

Ez a politika az erőfölény,tőke erősségre alapozik.

Az esetleges néhány pérvesztés be van kalkulálva!

A baj az emberek meghurcolása,zaklatása aminek ma Magyarosrszágon ilyen esetben,ha nincs igazuk ,nincs komoly retorziója!

Ha számomkérés lenne mint nyugaton,meggondolnák hogy erőltessenek-e presszisből,igaztalanul eljárásokat!

bobaba # 2007.03.26. 19:49

2007. március 20-i dátummal küldött tértivevényes, ajánlott levelet az Intrum Justitia a Centrum parkolóbeli "adósságommal" kapcsolatban. Az "adósság" időpontja 2000 és 2001. Az összeg tartalmaz parkolási és pótdíjhátralékot, kamatot, és 25.000 Ft adminisztrációs költséget. Évekig semmit nem kaptam sem a Centrumtól, sem az Intrumtól. Ez az első levél. Kérdésem: mit tegyek? A levél dátum hat nappal ezelőtti, a feltételezett adósság 5, ill. 6 évvel ezelőtti időszakról szól. Jogos-e a követelés, vagy elévült? Sürgős választ szeretnék.

bodirencsi # 2007.03.27. 08:57

www.appeal2.atw.hu

azt hiszem ez nem Mo.n van, de tanulságos. Centrum parkolótársaság videója is lehetne