Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Pertraktál # 2012.02.21. 17:34

Nagyon szépen köszönöm a választ Uram!!!
Most egy kicsit megnyugodtam:-)

guba" # 2012.02.21. 17:25

Ha esetleg nem akarják aláírni, akkor mit tudok tenni?

Picit szerintem túlfontoskodták ezt az okmányirodán. Egyrészt semmisségre csak a korlátozottan cselekvőképes kiskorú érdekében lehet hivatkozni. [Ptk.13/B§(1)] Másrészt az sem biztos, hogy érvénytelen a szerződés, mert a korlátozottan cselekvőképes kiskorú is szerződhet a törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is a saját keresménye erejéig.

guba" # 2012.02.21. 17:13

Erre munkadíjjal és alkatrészekkel együtt 90ezer ft mondott.

Első sorban az eladóhoz kell fordulnia a kijavítás igényével, ha nem vállalja, vagy nem ismeri el a felelősségét, akkor lehet mással megcsináltatni.

Nem tudom mit kell azon érteni, hogy "akad" a hátramenet? Nehezen veszi be, vagy beragad? Ha a többi fokozatban nem "akad", akkor nem kuplung és végképp nem kinyomócsapágy problémáról lehet szó. Ez inkább váltókulisszára utaló hibajelenség. Ha szükség lesz rá, akkor majd el kellene vinni egy olyan szerelőhöz, aki ért hozzá...

Pertraktál # 2012.02.21. 14:39

Tisztelt Szakértők!
Szertnék tanácsot kérni az alábbi ügyben:

Eladtam az autómat, de sajnos csak az okmányirodában vettük észre, hogy a vevő még nincs 18 éves (idén márciusban tölti be). Így nem írják át az ő nevére, csak ha az egyik szülő aláírja. Messze laknak, ezért csak levélben tudtam őket megkeresni, amire eddig nem válaszoltak. Ha esetleg nem akarják aláírni, akkor mit tudok tenni?

Válaszokat előre is köszönöm!

sziszivip87 # 2012.02.21. 09:57

Kedves Fórumozók Kedves Szakértők!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy párom 2012.01.25.én vett egy Opel típusú személy autót, amit kipróbált megvétel előtt. Tolatáskor mikor tesztkörre mentek az eladóval, a rükverc akadt, kérdezte hogy gyakran csinálja e, azt mondta az eladó, hogy nem csinált még ilyet. Másnap mikor elmentünk kifizetni, akkor nem akadt a rükverc, normálisan sebességbe tudta tenni. Télen a nagy hidegekben sem volt semmi baj. Egy hete megint elkezdett akadni, már egyest is nehezen vette. Tegnap párom elvitte szerelőhöz aki megnézte, töltött bele váltó olajat, de így is akad a lükverc. Megnézte és kiderült hogy a kinyomó csapágyat, kuplungtárcsát és valami mechanikus váltórendszert cserélni kell. Erre munkadíjjal és alkatrészekkel együtt 90ezer ft mondott. Számlát mindenről ad. Kérdésem mit lehet ebben az esetben tenni? Az eladót felelősségre lehet vonni?

Segítségüket előre köszönöm!

Véleményem # 2012.02.20. 15:26

Karesz42

Nagyon amatőr hibákba futottál bele. Nem tudsz tenni semmit, azzal hogy feljelentesz bárkit is. Az autó ami a tiéd már, neked kell rendezni a dolgait.

guba" # 2012.02.20. 11:09

Nem kell leadni a rendszámot az okmányirodába a forgalomból ideiglenes kivonáshoz.

Karesz42 # 2012.02.20. 09:45

Szerintem a régi tulaj vonatta ki ideiglenesen,hogy ne kelljen á fizetni semmit.A kereskedő ezt beszámolta egy másik autóba,és leműszakiztatta,meg kihozta a rendszámot az okmányirodábol.Azért nem világos az ügy számomra,mert az okmányirodában sem tűnt fel senkinek,hogy ki van vonva a forgalomból.?Vagy nem értem.Ahhoz,hogy egy leadott rendszámot kiadjanak,ahhoz nem feltétele a forgalomba visszahelyezés?Hogy ment át igy a műszakin?

Gabicsek # 2012.02.20. 09:25

Nem védik az autókereskedőket.Nézd meg, mi miatt vonták ki az autót ideiglenesen a forglomból.

Karesz42 # 2012.02.20. 09:20

Kedves Gabicsek!
Azt értem,hogy én is hibás voltam,hogy nem néztem meg a forgalmit,de azért nonszensz dolognak tartom,hogy csak én lennék ezért felelős.Miért nem megyek semmire a feljelentéssel?Ennyire védik az autókereskedőket?

Gabicsek # 2012.02.20. 09:07
  • szépen kifizeted a bírságot, legfeljebb utána fiizetési meghagyás formájában behajtod a kereskedőn. (és még a következő száz büntetést is, ha nem rendezitek a papírügyeket, ezt köszönd magadnak)
  • az azért kicsit nem életszerű, hogy veszek egy autót és „sajnos nem néztem meg a forgalmit rendesen.

Ha az autó rendesen le van műszakiztatva és visszahelyezve a forgalomba, vajon miért van ideiglenesen kivonva a forgalomból? Ezt kéne először tisztázni. (nincs esetleg a biztosítás fizetve, vagy miért?)
Saját magad tedd rendbe az autódolgaidat, saját hibáid miatt nem mész semmire a feljelentéssel.

Karesz42 # 2012.02.20. 08:26

Tisztelt Szakértő!
2 dologban kérnék segitséget-az első,esetben egy gyorshajtási birsággal kapcsolatban.Volt a nevemen egy gépjármű,melyet eladtam egy autokereskedőnek bontásra.Papir sajnos nincs róla,mert ismerős kereskedő.Ő ezt a gépkocsit leműszakiztatta,és kötött rá biztositást,eladta,úgy,hogy én nem irtam alá semmi féle meghatalmazást.Ez még nem elég,ezzel az autóval elkövettek 2 gyorshajtást,egy napon.Kiküldték nekem a birságot.Az egyiket kifizették,a másikat nem,a mai napig.Bizonyithatóan nem én vezettem az autót.Mit lehet tenni ebben az esetben?Sokszor szóltam mr neki,hogy rendezze,de csak igéretek voltak,sőt már azt is mondta,befizették.Viszont a police oldalon végrehajtás adásba szerepel az ügy.
_a másik ügy:szintén ettől a kereskedőtől vettem egy gépjárművet,sajnos nem néztem meg a forgalmit rendesen.A gépjárműn nem volt műszaki,se rendszám.Ő levizsgáztatta,kikérte a rendszámot az okmányirodából,én megvettem.A napokban egy közúti ellenőrzés során kiderült,hogy ideiglenesen ki van vonva a forgalomból.Az ő hibályából feljelentett a rendőr.Mit tudok tenni?
Én arra gondoltam,hogy mind két ügy miadt feljelentem a biróságon.
Köszönettel:Karesz

guba" # 2012.02.17. 13:28

Szavatossági igényt lehet támasztani a kereskedővel szemben, de ettől pontosabban meg kell határozni a hiba okát. Célszerű lenne szerintem egyből ügyvéddel nyitni, mert a szerződés teljesítésétől számított hat hónapon túl már sokkal rosszabb feltételekkel lehet az igényt érvényesíteni, tehát gyorsan érdemes cselekedni.

Berlie # 2012.02.17. 09:45

Kedves Fórumozók,segítséget szeretnék kérni.2011 szeptembemberben vettem egy használt autót (Seat Ibiza, 5 éves).Ezidáig nem volt vele probléma, a héten az autó megállt, bevontatták a szervízbe, kiderült motort kell cserélni.Az autóban 83000 km van, ami stimmel.A szervíz szerint ennyi km-nél ennek nem szabadna lennie.Az autó megvétele elött a kereskedö leszervizeltette (motorolaj+szürö, levegöszürö,gázolajszürö csere).Ez benne is van a szervizkönyben.Felvettem a kereskedövel a kapcsolatot,természetesen ö nem ad garanciát az autóra.Szerinte csak a nagyobb,szerzödött kereskesök(Ford,Skoda,VW, stb.) adnak garanciát a kisebbek mint ö, nem.Ez mennyire helytálló??Kérdésem, használtautóra ilyen esetben törvényileg van e garancia? Követelhetem a javítás költégét a megvételtöl szmámitott 5 hónap eltelte után a kereskedön, vagy 100%-ban nekem kell állni?
Köszönettel

ÉBka # 2012.02.13. 13:44

Akkor most elküldtem másként. Remélem sikeres lesz. :)

guba" # 2012.02.13. 09:10

Kedves ÉBka!

Nem kaptam tőled e-mailt.

ÉBka # 2012.02.12. 17:02

Kedves Guba!

Megpróbáltam, megtettem....

ÉBka # 2012.02.10. 16:10

Köszönöm és megpróbálom és reménykedem, hogy jön válasz.
Addig is minden jót!

guba" # 2012.02.10. 09:54

305. § (1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak.
(2) Hibás teljesítésnek minősül a szolgáltatott dolog szakszerűtlen összeszerelése is, ha a szerelés szerződéses kötelezettség, és azt a kötelezett vagy olyan személy végezte el, akinek magatartásáért a kötelezett felelős. A kötelezett felel akkor is, ha a szolgáltatott dolog összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, és a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely e rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára tér el.
(3) A kötelezett a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik (kellékszavatosság).

367. § (1) Az eladó köteles a vevőt a dolog lényeges tulajdonságairól és a dologgal kapcsolatos fontos követelményekről, különösen a dologra vonatkozó esetleges jogokról és a dologgal kapcsolatos terhekről tájékoztatni. Köteles továbbá az ilyen körülményekre, illetőleg jogokra és terhekre vonatkozó okiratokat a vevőnek átadni.

Bundi11 # 2012.02.09. 18:53

Tisztelt szakemberek, fórumozók,

A segítségüket szeretném kérni. Körülbelül egy hónapja vettem egy használt motorkerékpárt egy magánszemélytől. A motorkerékpárt a vásárlás előtt kipróbáltam és működött. Írtunk egy adásvételi szerződést. Miután hazavittem, azóta nem tudtam elindítani. Megnézettem egy szerelő ismerősömmel és elég költséges lenne a javítás. Az eladó a vásárláskor nekem azt mondta hogy a motor indul és üzemképes, mindezek ellenére nálam már egyszer sem indult el, még fűtött garázsban sem.
A kérdésem az lenne hogy ilyenkor mit tehetek? Mert az eladó hallani sem akar a vételár visszafizetéséről. Milyen törvényre vagy paragrafusra hivatkozhatnák? Hiszen én egy üzemképes motort vásároltam, és az eladó egy szóval sem mondta hogy ez meg az rossz lenne.

válaszukat előre is köszönöm
üdvözlettel: Bundas11

guba" # 2012.02.09. 10:59

Kedves ÉBka!

Próbálja meg! :)

ÉBka # 2012.02.08. 21:05

Tisztlet Guba!

Ha privátban írok a következő email címre (drguba@indamail.hu), akkor is kaphatok választ?
Én is vettem egy visszatekert km-órás autót, és nem szeretnék belenyugodni....
Most kezdődik az ügy, és ezért most még nem szeretném nyilvánosságra hozni.
Köszönöm!

guba" # 2012.01.20. 19:39

Kérdésem: ki a felelős a hengerfejes autóért előszöri, és másodszori meghibásodásnál, és mit lehetne tenni??

Ha jól felszerelt szakműhelyről van szó és elismerik a szavatossági felelősségüket, akkor vigyétek vissza nekik, és hadd keressék tovább a hibát. Ha újra sikertelen a javítás, akkor érdemes elállni a szerződéstől és az eredeti állapot visszaállítását kérni.

guba" # 2012.01.20. 19:33

A konkrét hiba megvan, a motor hengerfejes lett kevesebb mint 500 km használat után. Ekkor derültek ki a turpisságok, hogy szakszerűtlenül lettek összerakva.

Milyen turpisságok? Csak megismételni tudom, amit már leírtam: szavatossági igényt konkrétumokra lehet alapítani és bizonyítani kell tudni.

Véleményem # 2012.01.20. 15:48

A modern technika a hibás.
Felelős talán az autó tulajdonosa, ő használja.
Felelős lehet a régi tulaj, hogy valamit nem mondott el.
Vidd el másik szerelőhöz!
Vagy van az autónak egyéb rejtett problémája ami ezt okozza.
Lehet régen is rossz volt ezért került eladásra.
Az is lehet hogy valaki átvágott rosszul csinálta meg.
Lehet, hogy peches vagy.
Lehet, hogy gyárilag rossz volt az alkatrész amit bele tettek.
5 millió variáció van még...